Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26 /18:04

A lygos prezidentas apie mažiausią Europoje čempionatą: „Kito varianto nebuvo“

Trečiadienis – istorinė diena Lietuvos futbolui. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vykdomajame komitete patvirtinta, jog šiemet A lygos pirmenybes pradės vos šeši klubai. Tai reiškia, kad mūsų šalis nuo šiol turės mažiausią čempionatą Europoje.
Vidmantas Murauskas
Vidmantas Murauskas / Sauliaus Čirbos nuotr.

Praėjusiais metais A lyga turėjo 8 dalyvius – tiek pat kaip ir Andora bei Azerbaidžanas.

Šiemet Lietuva palieka šį autsaiderių trejetą ir su šešiomis komandomis gremžia Europos futbolo dugną.

Tokį patį klubų skaičių 2017-2018 metų sezoną yra turėjusi Armėnijos aukščiausia lyga.

Per nepriklausomos Lietuvos istoriją dar nė sykio nebuvo atvejo, kai stipriausią ešeloną pradėtų mažiau nei aštuonios komandos, o 1990, 1997 ir 1998 metais mūsų šalies aukščiausiame divizione žaidė net 16 komandų.

Kovas stipriausia ešelone tęs LFF A lygos licencijas gavę Marijampolės „Sūduvos“, Vilniaus „Žalgirio“, Vilniaus „Riterių“, „Kauno Žalgirio“, „Panevėžio“ bei Gargždų „Bangos“ klubai.

A lygos prezidento Vidmanto Murausko teigimu, kito varianto tiesiog nebuvo. Šiuo metu Lietuva yra pajėgi aukščiausiame šalies futbolo ešelone turėti vos šešis sveikus ir pilnateisius narius, o daryti išimčių licencijavimo taisyklių akivaizdžiai nepaisiusiems klubams šį kartą LFF nenorėjo.

– Ar trečiadienį Vykdomojo komiteto posėdyje buvo varstomi kokie nors kiti variantai? – pradėjome pokalbį su V.Murausku.

– Kitokio pasirinkimo tiesiog nebuvo. Tie klubai, kurie turi struktūrą, t.y. Alytaus „Dainava“ ir Telšių „Džiugas“, neteikė jokių prašymų ir nerodė iniciatyvos. Išimties tvarka į čempionatą norėjo patekti Vilniaus „Vytis“ ir Klaipėdos „Atlantas“, pateikęs prašymą paskutinę ar priešpaskutinę dieną. Visgi abu šie prašymai buvo atmesti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas

– Ar „Vyčio“ ir „Atlanto“ vadovai dalyvavo posėdyje?

– Taip, abiejų klubų atstovai buvo susirinkime. Realiai, abiejų klubų vadovai pristatinėjo pažadus. „Atlanto“ savininkas Vidas Adomaitis pripažino, kad šiuo metu klubas žaidėjų neturi, bet turi potencialią galimybę jų turėti. Klubas yra pašalintas į antrą lygą ir dabar galės dalyvauti šios lygos licencijavimo procese. Nežinau, ką jie darys. Čia jau klubo vadovų reikalas. Klubas dėl pašalinimo yra pateikęs apeliaciją, ji bus svarstoma, bet koks bus priimtas sprendimas, sunku pasakyti.

– Ar pastarosiomis savaitėmis bandėte perkalbėti telšiškius ar alytiškius pakeisti sprendimą, kai A lygos licencijas gavo tik šeši klubai?

– Kalbų buvo nemažai. A lygos klubai bandė skatinti ir raginti šiuos klubus rinktis stipriausią divizioną. LFF taip pat padarė nemažai. Prezidentas Tomas Danilevičius daug kalbėjosi su „Džiugo“ atstovais. Man Telšių komandos direktorius Martynas Armalis telefono nekėlė. Nors rašiau jam žinutes, kad esu A lygos prezidentas, jis laikėsi principingai. Apsisprendė likti Pirmoje lygoje ir galiausiai prašė neskambinti bei neįtikinėti. Klubas susiskaičiavo finansus ir nusprendė, kad ši našta jiems per sunki. Lygiai dėl tos pačios priežasties Pirmoje lygoje liko „Dainava“.

Jeigu klubai taip nusprendė, negali pakelti šios finansinės naštos, tai ir A lyga ar federacija yra bejėgės.

– Ar susiklosčius šiemetinei situacijai, LFF Vykdomajame komitete nebuvo svarstymų, jog ateityje licencijavimo kriterijų kartelę reikėtų šiek tiek nuleisti?

– Tiesa, jog licencijavimo reikalavimai yra priimti senokai ir kasmet šis taisyklių rinkinys yra papildomas. Jie kasmet vis griežtėja ir negaliu pasakyti, su kuo tai susiję.

Pateiksiu vieną pavyzdį, susijusį su Marijampolės „Sūduva“. Praėjusiais metais A lygos licenciją gavome tik išimties tvarka, nors keletą metų prieš tai jokių problemų nekildavo. Neatitikome su klubo jaunimo grupėmis susijusių kriterijų.

Praėjusiais metais A lygos licenciją gavome tik išimties tvarka, nors keletą metų prieš tai jokių problemų nekildavo

Šias taisykles priima Vykdomasis komitetas, o Licencijavimo komitetas jas naudoja. Nežinau, kaip bus kitąmet, bet trečiadienį Vykdomojo komiteto posėdyje priėmėme sprendimą, kad kitais metais A lyga turėtų didėti iki dešimties komandų.

Tai reiškia, kad iš A lygos šiemet neiškris nė viena komanda, o keturi kiti klubai turės teisę pildyti paraiškas A lygai ir gauti teisę žaisti čempionate.

Apie licencijavimo taisyklių pakitimus šiandien dar nebuvo kalbama, bet akivaizdu, kad pagal dabartinę tvarką pritraukti dar keturias ekipas bus sudėtinga. Žinau, viena – lengviau tikrai nebus, nes gyvenimas sporto srityje tikrai negerėja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas

– Kokia sistema vyks šiemetinis čempionatas?

– A lygos pirmenybės bus žaidžiamos šešiais ratais. Čempionatas turėtų startuoti, kaip ir planuota – kovo 6-ąją dieną.

– Pastaraisiais metais būdavo nemažai spekuliuojama, jog tik šešių klubinių komandų šalis gali prarasti vietas Europos taurių varžybose. Ar teko dėl dabartinės situacijos kalbėtis su UEFA atstovais?

– Šiomis dienomis LFF oficialiai kreipėsi į UEFA. Gavome atsakymą, kad susidarius dabartinei situacijai, mes tikrai neprarasime vietų Europoje. Žinoma, tai nėra sveikintinas dalykas, bet grėsmės dėl to nėra jokios.

– Ar „Vyčiui“ buvo leista dalyvauti Pirmoje lygoje?

– Jei įvykdys finansinius įsipareigojimus iki nustatytos datos, jie žais Pirmoje lygoje išimties tvarka. Pirmoje lygoje patvirtinome 14 komandų. Jei „Vytis“ susitvarkys finansus ir žais čempionate, tuomet antrajame ešelone rungtyniaus devynios Pirmos lygos licenciją gavusios komandos, keturios A lygos klubų B ekipos ir išimtį gavęs „Vytis“. Jei vilniečiai kriterijų neįgyvendins, juos pakeis penkta A lygos klubo dublerių ekipa. Ja būtų Marijampolės „Sūduvos“ B komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius