-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A lygos sostas vėl nusidažė žaliai: „Sūduvą“ nukarūnavęs „Žalgiris“ – Lietuvos čempionas

Vilniaus „Žalgiris“ susigrąžino Lietuvos čempionų sostą. Praėjusio dešimtmečio viduryje A lygoje dominavęs sostinės klubas iškentė ketverių metų sausrą ir po pergalės 3:0 lemiamose rungtynėse prieš Marijampolės „Sūduvą“ paveržė titulą iš Suvalkijos komandos.

Pergalingus kirčius į „Sūduvos“ vartus atliko Hugo Videmontas, pasižymėjęs dusyk, ir Andrija Kaludžerovičius.

„Žalgiriui“ šiose rungtynėse buvo reikalinga tik pergalė – prieš paskutinį turą vilniečiai atsiliko nuo varžovų 1 tašku.

Lietuvos čempionų titulą „Žalgiris“ iškovojo pirmą kartą nuo 2016-ųjų. Pastaruosius tris sezonus A lygą laimėjo „Sūduva“, o „Žalgiris“ vis likdavo antras.

Skaičiuojant nuo Nepriklausomybės atkūrimo, vilniečiai čempionais tapo aštuntą kartą.

Kartu su A lygos auksu „Žalgiriui“ atiteko ir bilietas į kito sezono UEFA Čempionų lygos atranką. „Sūduvai“ teks tenkintis žaidimu naujojo UEFA projekto Europos konferencijų lygos atrankinėmis varžybomis.

Sūduviai šį sezoną apskritai liko be titulų pirmą kartą nuo 2016 metų. Savo ruožtu Aliaksejaus Bagos treniruojamas „Žalgiris“ laimėjo ne tik A lygą, bet ir vasarį vykusias Supertaurės rungtynes.

Rungtynių ir sezono baigtį žalgiriečiai išsprendė labai greitai. Jau 12-ąją minutę baudos aikštelėje po Aleksandro Živanovičiaus pakištos kojos krito Saulius Mikoliūnas, o kapitono uždirbtą baudinį „panenkos“ stiliumi realizavo Hugo Videmontas.

Jau po keturių minučių skirtumas padvigubėjo – 17-ąją minutę kilo sumaištis prie Ivano Kardumo ginamų vartų, o jos laimėtoju tapo Andrija Kaludžerovičius – po žalgiriečio kojomis nukritęs kamuolys netrukus atsidūrė tinkle ir „Žalgirio“ persvara tapo jau 2:0.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Marijampolės „Sūduva“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Marijampolės „Sūduva“

Daug kalbų sukėlė epizodas sužaidus pusvalandį. Kamuolys krito į vartus, o Marijampolės žaidėjai jau kėlė rankas į viršų, tačiau nuaidėjo arbitro iš Latvijos švilpukas – jis įžvelgė Mihreto Topčagičiaus pražangą prieš Ivaną Tatomirovičių, nors ši tiek „Sūduvos“ žaidėjams, tiek keiksmažodžių nevengusiam Sauliui Širmeliui sukėlė labai daug abejonių.

Antrajame kėlinyje svečiams iš Marijampolės intrigos atkurti nepavyko, o dar vieną įvartį beveik įpusėjus kėliniui pelnė tas pats H.Videmontas, po sūduvių gynybos klaidos atsidūręs vienas prieš varžovų vartų sargą ir auksinės progos vėjais nepaleidęs.

VIDEO: „Žalgiris“ – Lietuvos čempionas

Lemiamų rungtynių svarbiausius įvykius fiksavo portalas 15min.

Rungtynių eiga:

88 min. Situacija kartojasi – A.Kaludžerovičius vėl galėjo pasižymėti, bet žalgiriečiui vis pritrūksta tikslesnio atakos užbaigimo.

82 min. A.Kaludžerovičius iššvaistė dar vieną neblogą galimybę.

80 min. Keistas epizodas. Dalis žaidėjų net sustojo pagalvoję, kad užfiksuota nuošalė, tačiau žaidimas tęsėsi ir A.Kaludžerovičius turėjo auksinę progą pasižymėti – nuo įvarčio „Sūduvą“ išgelbėjo I.Kardumas. A.Kaludžerovičius sulaukė priekaištų ir iš Manto Kuklio, kuris kiek šoniau buvo apylaisvis.

73 min. Dar vienas atodūsis „Sūduvos“ stovykloje – E.Gertmonas sužaidžia negrabiai, o prišokęs E.Jankauskas muša į tinklą, bet arbitras neįskaito įvarčio dėl nuošalės.

72 min. Galėjo būti gražiausias rungtynių įvartis! Liviu Antalis akrobatiškai mėgino nukreipti kamuolį po H.Videmonto perdavimo, bet rumunui nepavyko.

66 min. Bene pirma realesnė „Sūduvos“ proga po pertraukos. J.Tadičius susistabdė kamuolį ir sukdamasis bandė mušti, bet kelią link vartų jam užblokavo varžovas.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas
Viskas, „Žalgiris“ yra Lietuvos čempionas. Daugiau čia nieko ir nepasakysi.

63 min. ĮVARTIS! „Sūduva“ nesugaudė H.Videmonto, kuris pabėgęs vienas prieš vartininką I.Kardumą dar labiau tvirtina „Žalgirio“ pozicijas – rezultatas jau 3:0.

56 min. A.Kaludžerovičius nukreipia kamuolį į tinklą, bet dar prieš tai teisėjo asistentas įžvelgė nuošalę.

54 min. Vilniuje lyja geltonomis kortelėmis „Sūduvos“ žaidėjams – per kelias akimirkas nusikalto J.Tadičius ir D.Pušičius.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas
Koks begalviškas N.Gorobsovo epizodas! Tiesiomis kojomis jis įvažiavo į D.Šimkų. Sūduvio laimei, teisėjas neištraukė raudonos kortelės.

47 min. Grubi N.Gorobsovo pražanga prieš D.Šimkų. Tiesa, argentinietis atsiperka tik geltona kortele.

46 min. Keitimas iš karto po pertraukos – vietoje M.Topčagičiaus žais Josipas Tadičius.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas
S.Širmelis palaukė teisėjų, žingsniuojančių rūbinės link. Treneris rodė pirštu į arbitrus ir kalbėjo itin piktai – neabejoju, kad apie tą epizodą, kuomet buvo sušvilpta pražanga „Sūduvos“ įvarčio metu.
VIDEO: Saulius Širmelis po pirmojo kėlinio priekaištavo teisėjams

Po pirmojo kėlinio: „Žalgiris“ – „Sūduva“ 2:0

45 min. Pirmasis kėlinys baigėsi – „Žalgiris“ dviem žingsniais arčiau titulo.

39 min. Rezultatas jau galėjo tapti 3:0 – I.Kardumas gelbsti „Sūduvą“ vienas prieš vieną situacijoje atsidūręs prieš H.Videmontą.

37 min. „Sūduva“ po praleistų įvarčių kur kas aktyvesnė. „Žalgiris“ atidavė teritorinę persvarą varžovams, tačiau naudos Sauliaus Širmelio komandai iš to mažai – progų prie vilniečių vartų, išskyrus atšauktą įvartį, beveik nėra.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas
Teisėjų klaida. Neabejotinai. „Sūduva“ mušė įvartį, bet arbitras užfiksavo pražangą kitoje baudos aikštelės vietoje. S.Širmelis siunčia labai toli teisėją, tačiau sprendimas nekinta. Apie šį momentą neabejotinai bus labai daug kalbama.

29 min. Kamuolys atsiduria „Žalgirio“ vartuose, bet aidi švilpukas – dideliam „Sūduvos“ žaidėjų ir trenerių įsiūčiui užfiksuojama M.Topčagičiaus pražanga prieš I.Tatomirovičių.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas
2:0 jau dabar, bet tai nestebina. „Žalgiris“ ruošėsi mačui be perstojo, o „Sūduva“ į aikštę išėjo iš ligos patalo. Viskas logiška, galime sveikinti Vilnių, kuris ilgai laukė šio titulo ir jį pasiims po 90 minučių kovos šiandien. Beje, įdomu, ką LFF stadiono VIP tribūnoje veikia tiek žmonių, juk žiūrovai nėra leidžiami į rungtynes.

17 min. ĮVARTIS! Sumaištis „Sūduvos“ baudos aikštelėje baigiasi tuo, kad kamuolys krenta po kojomis A.Kaludžerovičiui, o šis tokios dovanėlės vėjais nepaleidžia – rezultatas jau 2:0.

15 min. E.Jankauskas duoda aštrų skersą perdavimą, bet laiku iš vartų išbėgo E.Gertmonas.

13 min. ĮVARTIS! H.Videmontas fantastišku smūgiu „panenkos“ stiliumi nepalieka šansų I.Kardumui ir „Žalgiris“ dabar jau „vairuotojo“ vietoje – jie jau turi sau tinkamą rezultatą. 1:0.

12 min. Baudinys! A.Živanovičius bandė išmušti kamuolį, bet kabino S.Mikoliūno koją. Šansas „Žalgiriui“.

9 min. Pirma pavojinga „Sūduvos“ ataka – Eligijus Jankauskas suklaidino kelis varžovus, bet jo smūgiuotą kamuolį gaudo vartininkas Edvinas Gertmonas.

7 min. Pirmosios mačo minutės – atsargios. „Žalgiris“ praktiškai neatiduoda kamuolio svečiams, bet vilniečiams nieko ypatingo suregzti kol kas nepavyko.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas
Už LFF stadiono tvoros skamba „Žalgirį“ palaikančios dainos. Nors žmonių susibūrimai draudžiami, panašu, vilniečiams tai nė motais. Įdomu, kaip į tai reaguos policija.
Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas
Sveiki, futbolo gerbėjai! Na ką, svarbiausias lietuviškas futbolo mūšis jau prasidėjo. Jei reikėtų išskirti pagrindines komandų netektis, tai „Žalgirio“ vartuose nėra Martino Berkoveco, o „Sūduvos“ atakos smaigalyje nėra Josipo Tadičiaus. Jei reikėtų atlikti aklą spėjimą, tai šiandien favoritais laikyčiau vilniečius. Viskas dėl paprastos priežasties – Marijampolės komandos net 20 žaidėjų sirgo koronavirusu, tad pasiruošimas šiam mačui buvo itin ribotas.

Prieš rungtynių pradžią. Prieš pat išmušant kamuolį nuo aikštės vidurio žaidėjai sustojo tylos minutei – taip atiduota pagarba mirusiam buvusiam Lietuvos rinktinės gynėjui Mariui Žaliūkui.

Prieš rungtynių pradžią. Panašu, kad keitimo „Sūduvai“ prireikė dar neprasidėjus rungtynėms – Josipą Tadičių keičia Mihretas Topčagičius. Priežastis – kol kas neaiški.

„Žalgirio“ startinė sudėtis: E.Gertmonas, N.Ljubisavljevičius, I.Tatomirovičius, S.Mikoliūnas, D.Slijngardas, D.Šimkus, M.Vorobjovas, F.Kyemereh, L.Antalis, H.Videmontas, A.Kaludžerovičius.

„Sūduvos“ startinė sudėtis: I.Kardumas, J.Jefremovas, S.Kerla, L.Klimavičius, A.Živanovičius, V.Slavickas, N.Gorobsovas, D.Pušičius, T.Salamonas, E.Jankauskas, J.Tadičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius