Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijos „Premier“ lyga: dešimt išvadų po 20-ojo turo

„Hetrikas“, Kalėdos, „hetrikas“ – tokia buvo, regis, nesustabdomo Londono „Tottenham Hotspur“ ir Anglijos rinktinės puolėjo Harry Kane'o šventinė dienotvarkė. Ar rekordus vieną po kito gerinantis anglas įkvėps „Spurs“ pradėti jau tradiciniu tapusį žiemos spurtą? 15min tradiciškai ieško atsakymų į šį ir dar krūvą klausimų po 20-ojo „Premier“ lygos turo.
„Premier“ lygos 20-ojo turo apžvalga
„Premier“ lygos 20-ojo turo apžvalga / „Scanpix“ nuotr.

Tradicija – spurtuoti žiemą

Londono „Tottenham Hotspur“ – „Southampton“ 5:2

Mauricio Pochettino negalėjo nuslėpti (o ir kam?) susižavėjimo savo treniruojamos komandos žvaigžde H.Kane'u, įmušusiu dar vieną, jau antrąjį paeiliui „hetriką“ „Premier“ lygoje.

H.Kane'as su 39 įvarčiais Anglijos čempionate per kalendorinius 2017-uosius pagerino 22 metus išsilaikiusį Alano Shearerio rekordą, bet turbūt dar įspūdingiau yra tai, kad per besibaigiančius metus anglas pasižymėjo 56 kartus ir aplenkė net „Barcelona“ žvaigždę Lionelį Messi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as

Galva, kaire koja, dešine koja, nuo 11 m žymos – H.Kane'as muša visaip. O „Spurs“ aistruoliai tikisi, kad muš ir toliau, mat žiema – toks metas, kai jau du sezonus iš eilės M.Pochettino aistruoliai įspūdingai spurtuoja ir taip pareiškia pretenzijas į aukščiausias pozicijas.

Aišku, į čempionų taurę šį sezoną jau kėsinasi tik „Manchester City“, tačiau pergalių serija padėtų „Tottenham Hotspur“ pakilti į „Top 4“ ir kitą sezoną naujajame stadione pradėti užsitikrinus vietą UEFA Čempionų lygoje.

Jose vėl skundžiasi dėl pinigų

„Manchester United“ – „Burnley“ 2:2

Jose Mourinho tikrai gudrus. Portugalas pasirūpino, kad po antradienio mačo Anglija kalbėtų ne apie faktą, kad „Man Utd“ namuose vos ištraukė lygiąsias su ambicingu, bet vis tiek kukliu „Burnley“, o apie pinigus. Jei konkrečiai, jo skundus, esą „raudonieji velniai“ turėjo išleisti daugiau pinigų naujiems žaidėjams.

Treneris iš esmės leido suprasti, kad beveik 300 mln. svarų sterlingų, kuriuos „Man Utd“ išleido naujokams nuo jo atėjimo į klubą dienos, negana.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jose Mourinho

Futbolo aistruoliai iškart prapliupo juoktis – taip, „Manchester City“ išleido daugiau, tačiau tikriausiai investavo protingiau. Bent jau kol kas atrodo, kad Leroy Sane ir Gabrielio Jesuso duetas, už kurį sumokėta 67 mln. svarų, yra geresnis nei Paulis Pogba ir Romelu Lukaku, kurių bendra kaina buvo 180 mln. svarų.

Vis dėlto reikia pripažinti, kad J.Mourinho, atvykęs į „Man Utd“, čia rado vos kelis aukščiausio lygio talentus – Davidą de Gea, Anthony Martialį, Marcusą Rashfordą, galbūt Jesse Lingardą. Josepas Guardiola mėlynojoje Mančesterio pusėje galėjo iškart džiaugtis tokiomis dabar komandos stuburą sudarančiomis žvaigždėmis kaip Kevinas de Bruyne, Davidas Silva, Sergio Aguero ar Fernandinho.

18, ir skaičiuojame toliau

„Newcastle United“ – „Manchester City“ 0:1

J.Guardiolos J.Mourinho bandymai įkąsti nejaudina. Po pergalės svečiuose prieš „Newcastle United“ paklaustas apie „Man Utd“ stratego komentarus, jis kukliai atsakė: „Kas dėl mano kolegos pasisakymų per spaudos konferenciją, kreiptis reikia ne į mane. Jei norite kalbėti apie tai, kas vyko aikštėje, aš atsakysiu.“

Tai, kad žurnalistams jau įdomesnė neakivaizdi J.Mourinho akistata su J.Guardiola, daug ką pasako apie įvykius aikštėje. Taip, Mančesterio klubas vėl laimėjo, taip, iškovota jau 18-a pergalė iš eilės, bet ar „Man City“ futbolininkai jau žaidžia taip įspūdingai, kad žiūrovams net nuobodu?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas

Panašų fenomeną buvo galima stebėti, kai J.Guardiola 2013–2016 metais Vokietijoje treniravo Miuncheno „Bayern“. Anuomet net Bavarijos klubo legenda Franzas Beckenbaueris neiškentė: „Tuoj mūsų klubo rungtynių bus neįmanoma žiūrėti – visai kaip „Barcelona“!

Kita vertus, po tokių žodžių 2014-aisiais F.Beckenbaueris, kuris omenyje turėjo varžovus uždusinantį, bet žiūrovams išties gana nuobodų kamuolio stumdymą, nuomonę pakeitė ir 2016 metais jau meldė J.Guardiolą pasilikti „Bayern“.

Dar vienas J.Wilshere'o atgimimas?

Londono „Crystal Palace“ – Londono „Arsenal“ 2:3

Jackas Wilshere'as per savo palyginti trumpą karjerą yra girdėjęs visko – ir liaupsių dėl išradingo žaidimo aikštės viduryje, ir pašaipų dėl porcelianinių kojų, vis eliminuodavusių saugą iš rikiuotės ilgiems laikotarpiams.

Ir nors nuo 2011-ųjų, kai J.Wilshere'as, kuriam – jau 25-eri, sužaidė iki šiol geriausią savo mačą karjeroje prieš „Barcelona“, praėjo jau daugiau nei šešeri metai, dabar, panašu, Anglija stebi naują futbolininko atgimimą.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jackas Wilshere'as
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jackas Wilshere'as

Įvarčio prieš „Crystal Palace“ jis neįmušė, tačiau atliko elegantišką rezultatyvų perdavimą Alexiui Sanchezui ir išties atrodė vertas vietos bent ant Anglijos rinkinės atsarginių suolo artėjančiame pasaulio čempionate Rusijoje. Be abejo, vertas ir naujos sutarties su „Arsenal“. Rungtynių momentai – čia.

Auksinis „Liverpool“ naujokas

„Liverpool“ – „Swansea City“ 5:0

„Liverpool“ gerbėjai kalba ne apie pergalę prieš „Premier“ lygos autsaiderį „Swansea City“, o apie sausio 1 dieną klubą oficialiai papildysiantį ir galbūt jau po kelių dienų FA taurės rungtynėse prieš „Everton“ debiutuosiantį centro gynėją Virgilą van Dijką.

„Twitter“ nuotr./V.van Dijkas – brangiausias pasaulio gynėjas
„Twitter“ nuotr./V.van Dijkas – brangiausias pasaulio gynėjas

Įsivaizduokite: klubas už šį olandą, kuris tapo brangiausiu pasaulio gynėju, sumokėjo net 75 mln. svarų. 70 milijonų svarų „Southampton“, jau ne pirmus metus tiekiantis žaidėjus „Liverpool“, gaus iš karto, o dar 5 milijonų bus atseikėta įvairių priedų pavidalu.

75 mln. svarų – milijonu daugiau nei „Liverpool“ sumokėjo už Simoną Mignolet, Lorisą Kariusą, Nathanielį Clyną, Joe Gomezą, Alberto Moreno, Joelį Matipą, Dejaną Lovreną, Ragnarą Klavaną ir Andrew Robertsoną.

Ar V.van Dijkas vertas tokios sumos? Sunku pasakyti, bet Jurgenas Kloppas taip norėjo olando, kad už jį paklojo rekordinę sumą. Vis dėlto „Liverpool“ sirgaliai sausio vis dar laukia su nerimu: garsėja kalbos, kad Philippe'as Coutinho iš tiesų iškeliaus į „Barcelona“.

25 smūgiai, du įvarčiai

Londono „Chelsea“ – „Brighton & Hove Albion“ 2:0

„Aristokratų“ treneris Antonio Conte po rungtynių, per kurias šeimininkai į vartus smūgiavo 25 kartus, bet įmušė vos dusyk, pasakė tai, kas yra akivaizdu – esą jei „Chelsea“ išmoktų efektyviau bausti varžovus ir išnaudotų daugiau šansų pasižymėti, klubui būtų lengviau.

„Chelsea“ antradienį iš tiesų sunkiai pūškavo ir tik po pertraukos pramušė svečių gynybą. Bet problemų puolant yra – pridėjus dar 25 smūgius į vartus savaitgalio rungtynėse su „Everton“ (0:0) turime pusšimtį bandymų ir tik du įvarčius.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./A.Morata ir M.Alonso švenčia pastarojo įvartį
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./A.Morata ir M.Alonso švenčia pastarojo įvartį

Ir taip, Alvaro Morata šio sezono pirmenybėse pasižymėjo jau dešimt kartų, tačiau ispanas tikrai nėra toks agresyvus, fiziškai stiprus ir gynėjus tiesiog siutinantis puolėjas kaip jo pirmtakas Diego Costa.

Belaukiant pergalės

„West Bromwich Albion“ – Liverpulio „Everton“ 0:0

Laukimas tęsiasi. WBA futbolininkai šiose rungtynėse tikrai buvo pranašesni nei svečiai iš Liverpulio, tačiau treneriui Alanui Pardew taip ir nepadovanojo pirmosios pergalės nuo dienos, kai jis stojo prie ekipos vairo. Rungtynių „Premier“ lygoje Vest Bromvičo komanda nelaimėjo jau 18 turų iš eilės.

Per 20 rungtynių čempionate WBA tesukrapštė 14 įvarčių

Puikių šansų įmušti neišnaudojus nei Salomonui Rondonui, nei Craigui Dawsonui, WBA išliko 19-ojoje turnyro lentelės vietoje, o iškritimas – vis realesnis.

Juolab kad per 20 rungtynių čempionate klubas tesukrapštė 14 įvarčių. Problemos puolime akivaizdžios, tad WBA tikrai turės paieškoti, kaip sustiprinti ataką per sausio žaidėjų perėjimų langą – juolab kad puolėjas S.Rondonas aikštę paliko susiėmęs už šlaunies raumens.

Teisėjo klaida?

„Bournemouth“ – Londono „West Ham United“ 3:3

Davidas Moyesas negalėjo patikėti savo akimis, kai teisėjas Bobby Madley 93 mačo minutę, svečiams pirmaujant 3:2, nusprendė atšaukti savo asistento Simono Longo parodytą nuošalę ir įskaitė Callumo Wilsono įvartį, išplėšusį „Bournemouth“ tašką.

Svarbiausia, kad D.Moyesas labiausiai pyko net ne dėl nuošalės, o dėl to, kad kamuolys po Nathano Ake smūgio galva į vartus įriedėjo jį C.Wilsonui palietus ranka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Madley įskaitė C.Wilsono įvartį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Madley įskaitė C.Wilsono įvartį

„Gali kilti klausimų dėl nuošalės, bet klausimų nėra dėl to, kad „Bournemouth“ žaidėjas kamuolį į vartus nukreipė ranka, tad įvartis turėjo būti neįskaitytas. Tą akimirką nesigynėme gerai, bet kai pakilo šoninio teisėjo vėliavėlė, lengviau atsikvėpėme. O kai įvartis buvo įskaitytas, buvome nužudyti“, – skundėsi „plaktukų“ strategas.

„Watford“ pagaliau pasisekė

„Watford“ – „Leicester City“ 2:1

„Watford“ futbolininkai pastarosiomis savaitėmis tikrai turėjo teisę skųstis dėl to, kad klubui iškovoti pergalę tiesiog nesisekė – šešis mačus iš eilės ekipa aikštę paliko arba sužaidusi lygiosiomis, arba pralaimėjusi.

Tačiau šįkart komandai nusišypsojo laimė, o tuo pasirūpino „Leicester City“ vartų sargas Kasperas Schmeichelis, nukreipęs Abdoulaye Doucoure perdavimą į baudos aikštelę į savo vartus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./K.Schmeichelis nulėmė „Leicester City“ pralaimėjimą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./K.Schmeichelis nulėmė „Leicester City“ pralaimėjimą

Iki tol atrodė, kad „Watford“, iki antradienio iš 11 rungtynių pralaimėjęs aštuonerias, ir vėl paliks aikštę su nuliu taškų, bet Marco Silva pagrįstai džiaugėsi savo auklėtinių parodytu charakteriu – jie atsitiesė po puikaus Riyado Mahrezo įvarčio galva.

Ar „Stoke City“ nesiseka?

„Huddersfield Town“ – „Stoke City“ 1:1

Abi komandos iškovojo po tašką, bet „Stoke City“ treneris Markas Hughesas, beje, jau ne pirmą kartą skundėsi jo vadovaujamai ekipai nepalankiais teisėjo sprendimais.

Pirmajame kėlinyje buvo neįskaitytas svečių įvartis, o antrajame neskirtas baudinys į šeimininkų vartus.

„Mes vis dar laukiame, kol mums nusišypsos sėkmė. Vis dėlto esu patenkintas tuo, kokie dabar esame“, – po rungtynių pareiškė M.Hughesas.

Tiesa, galima jaustis ir saugiau – nors „Stoke City“ užima 13 vietą, nuo iškritimo zonos klubą skiria vos trys taškai. Be to, ekipa kol kas yra vienintelė, per sezoną praleidusi jau daugiau nei 40 įvarčių. Gynybą tobulinti būtina.

Turnyro lentelė:

Vieta

Komanda

R

+

=

-

Įm.

Pral.

Skirt.

Taškai

1

Manchester City

20

19

1

0

61

12

+49

58

2

Manchester United

20

13

4

3

43

16

+27

43

3

Chelsea

20

13

3

4

34

14

+20

42

4

Liverpool

20

10

8

2

46

23

+23

38

5

Tottenham Hotspur

20

11

4

5

39

20

+19

37

6

Arsenal

20

11

4

5

37

25

+12

37

7

Burnley

20

9

6

5

18

17

+1

33

8

Leicester City

20

7

6

7

30

30

0

27

9

Everton

20

7

6

7

24

30

−6

27

10

Watford

20

7

4

9

29

35

−6

25

11

Huddersfield Town

20

6

5

9

18

32

−14

23

12

Brighton & Hove Albion

20

5

6

9

15

25

−10

21

13

Stoke City

20

5

5

10

23

41

−18

20

14

Southampton

20

4

7

9

20

30

−10

19

15

Newcastle United

20

5

3

12

19

30

−11

18

16

Crystal Palace

20

4

6

10

18

32

−14

18

17

West Ham United

20

4

6

10

22

38

−16

18

18

Bournemouth

20

4

5

11

18

31

−13

17

19

West Bromwich Albion

20

2

9

9

14

27

−13

15

20

Swansea City

20

3

4

13

11

31

−20

13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius