Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrą kartą rinktinės vairą čiupęs E.Jankauskas: „Šis iššūkis – didžiausias gyvenime“

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomojo komiteto narių rankos galiausiai pakilo į viršų – Edgaras Jankauskas oficialiai paskirtas Lietuvos rinktinės treneriu. „Šis iššūkis didžiausias gyvenime, bet manau, kad esu kiek geriau pasiruošęs nei buvau pirmą kartą. Su metais tampame brandesni, protingesni, daugiau pamatę, daugiau patirties įgiję“, – sakė antrąkart rinktinės trenerio kostiumą apsivilkęs penkiskart geriausias Lietuvos futbolininkas.

Pirminis LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus ir prezidento Tomo Danilevičiaus planas buvo palikti prie nacionalinės komandos vairo Reinholdą Breu.

Bet tam buvo rimtai priešinamasi Vykdomajame komitete.

Kilus bangoms, teko griebtis greitų paieškų, o iš nedidelio Lietuvos trenerių tvenkinio LFF galvos ištraukė E.Jankausko kandidatūrą. Jam įteikta neilga sutartis, galiosianti iki kitų metų kovo mėnesio, kuomet Lietuvos rinktinė turėtų varžytis su Baltarusija dėl išlikimo Tautų lygos C divizione.

E.Stankevičius sunkiai rado atsakymą į 15min klausimą, kodėl treneriui neparodytas ilgalaikis pasitikėjimas.

„Klausimas toks buvo, – teigė LFF generalinis sekretorius. – Kai kurie iš VK narių pasisakė, kad galbūt bus geras rezultatas, bet kaip jį vertinsime? Jei per dvejas rungtynes su Serbija bus 0:10, sakysime, kad tai geras rezultatas ar blogas? Arba žaidimas vadovybę tenkins, o VK – ne ir per visą ciklą surinksime nulį taškų. Ką tai reikš? Atsisveikiname ar tęsiame?

Kaip vienas iš VK narių kėlė tikslą – surinkti atitinkamą taškų kiekį. Bet ar turėsime tris, ar keturis taškus, tai pernelyg nepakeis situacijos. Nuo pradžių buvo noras sutarti su treneriu, VK, kad komunikuojame viena kalba, turime aiškų tikslą išlikti C divizione. Taip, tikimės, kad šie metai bus sėkmingesni, nes, kaip matote, sutartis nestandartinės trukmės.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas, Edgaras Stankevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas, Edgaras Stankevičius

„Norėčiau padėkoti LFF už parodytą pasitikėjimą, – spaudos konferencijoje kalbėjo E.Jankauskas. – Bus, ko gero, vienas didžiausių iššūkių gyvenime. Tikiuosi, kad mes visi kartu bendromis jėgomis sieksime daugiau pozityvo Lietuvos futbole. Nesvarbu, kokie priešininkai bebūtų, tikslus kelsime aukščiausius. Pagrindinis tikslas, prieš pradedant kažką skaičiuoti, bus toks, kad po visų rungtynių išeitume ir, apgalvoję, kas buvo aikštėje, galėtume pasakyti, kad atidavėme visas jėgas, kad padarėme viską, kas buvo mūsų rankose. Sunkiausia būna, kai, sau uždavęs tokius klausimus, atsakai, kad galėjai daugiau. Norėčiau, kad po rungtynių, apgalvoję savo veiksmus, atsidavimą, neturėtume priekaištų sau.“

2016-2018 metais jis treniravo rinktinę, su kuria startavo įkvepiančiai, bet galiausiai dėl nesėkmingų rezultatų buvo patrauktas. Per minėtą laikotarpį E.Jankausko komanda iškovojo 3 pergales, 5 sykius sužaidė lygiosiomis ir patyrė 18 pralaimėjimų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas

Ir nors darbą rinktinėje tada specialistas baigė, futbolininkai pozityviai atsiliepė apie E.Jankausko ir jo bendražygių nuveiktus darbus.

„Galbūt tai geriausias komplimentas, kokį gali išgirsti po ciklo, kuriame per šešerias rungtynes nepaėmėme nė vieno taško. Jei giliau analizuosime priešininkus ar aplinkybes, galbūt rezultato nebuvimas atrodys logiškas. Pasikartosiu, kad pradinis tikslas padaryti ir sukontroliuoti tai, ką galime sukontroliuoti: atmosfera, žaidėjų noras atvažiuoti, pasitikėjimas vieni kitais, atsidavimas aikštėje. Ir tai jau būtų geras rezultatas“, – dėstė antrąkart į tą patį postą paskirtas Čempionų lygos laimėtojas.

Kalbėdamas apie Lietuvos rinktinės žaidėjus, kurių vertė europiniame kontekste yra itin kukli, E.Jankauskas neslėpė – situacija netenkina.

„Kaip bebūtų, mano ir žaidėjų tikslas turi būti pasikelti savo vertę. Tam yra vienas kelias – sunkus darbas, noras tobulėti, aukojimasis. Kitų kelių aš nematau. Be šitų komponentų neišvažiuosi į geresnę lygą, komandą“, – kalbėjo strategas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka

E.Jankauskas matė ir girdėjo kritikos lavinas, nuo kurių linko ausys prieš tai rinktinei vadovavusiems Valdui Ivanauskui ir R.Breu. Bet teigia dėl to nerimo nejaučiantis.

„Labai teigiamai žiūriu į šiuos dalykus, konstruktyvius komentarus, analizes, kurias matome ar girdime per įvairius podkastus, – pasakojo treneris. – Tai rodo, kad mūsų žiūrovai, žurnalistai supranta futbolą, turi nuomonę. Gali ji skirtis su mano ar žaidėjų nuomone.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: E.Jankauskas ir bendražygiai, M.Stankevičiaus „ne“ ir antausiai Italijoje

Dažnai mums sunku priimti kritiką ramiai, gal norisi diskutuoti, ginčytis dėl vienų ar kitų dalykų. Aišku, žurnalistai nežino smulkmenų, kurios yra komandos viduje, galbūt tą ryšį pavyktų padaryti tokį... Nesakau, kad draugiškesnį, nes žaidėjai, komanda ir žurnalistai neturi būti priešai, bet ir nesam draugai. Kartu nesėdime ir negeriame arbatos, nors nieko blogo tame nematyčiau. Jei bus artimesni ryšiai, žurnalistai gaus reikiamą ar norimą informaciją, kuri padėtų jiems formuoti bendrą vaizdą analizių metu, tai išeitų į naudą visiems.

Kritikuoti lengva, ypač po nesėkmingų rungtynių, o mūsų žaidėjai gal nėra tiek subrendę ar pasiekę tokį lygį, kad priimtų tą kritiką be jokių pasekmių, lemiančių žaidimo regresą. Superžvaigždės į kritiką reaguoja taip, kad tai stumia juos į priekį. Bet yra tokių, kurie po kritikos nori slėptis savo kiaute. Noriu tiesiog neutralios, konstruktyvios kritikos, kuri būtų už tai, kas būtų aikštėje.“

Vilniaus „Riterių“ ir Saudo Arabijos antros lygos klubo „Al-Bukiryah“ trenerių štabuose dirbo E.Jankauskas pastaraisiais metais.

fkriteriai.lt nuotr./Edgaras Jankauskas
fkriteriai.lt nuotr./Edgaras Jankauskas

„Sėdint antroje kėdėje ar šalia pagrindinio trenerio šiek tiek kitaip matai reikalus, gal nusimeta psichologinė įtampa, pamatai dalykų, kurių gal nepastebėtum pats būdamas tam poste. Tas laikas buvo produktyvus, iš tos patirties pasiimsiu keletą dalykų, kurie mane praturtins kaip vyriausiąjį trenerį, komandos lyderį. Šitas laikas nebuvo prarastas laikas“, – patikino E.Jankauskas.

Kaip 15min skelbė anksčiau, Lietuvos rinktinės štabe su E.Jankausku dirbs asistentai Vaidas Sabaliauskas ir Andrius Velička, atletinio rengimo treneris Georgas Freidgeimas, vartininkų treneris Audrius Paškevičius ir analitikas Rokas Pranaitis.

2024-ųjų Europos čempionato atrankoje Lietuva žais su Serbijos, Juodkalnijos, Bulgarijos ir Vengrijos komandomis. Šiais metais LFF yra suplanavusi ir dvejas kontrolines rungtynes su Graikija ir Kipru.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Pristatytas Lietuvos vyrų futbolo rinktinės treneris
Lukas Balandis / BNS nuotr./Pristatytas Lietuvos vyrų futbolo rinktinės treneris

Pirmas iššūkis E.Jankausko laukia jau kovo 24-ąją, kai išvykoje teks kautis su Serbija.

„Kokia stipri grupė bebūtų, nė vienos rungtynės nėra pralaimėtos prieš joms prasidedant. Noriu, kad atsikratytume pralaimėtojų mentaliteto“, – pabrėžė treneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius