-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Apdovanotas daugiausiai pasaulio čempionatų nušvietęs žurnalistas: skaičius – įspūdingas

Tarptautinė sporto žurnalistų federacija (AIPS) Dohoje surengė iškilmingą ceremoniją, kurioje apdovanojo daugiausiai FIFA pasaulio futbolo čempionatų nušvietusius žurnalistus. Absoliutus planetos rekordininkas – argentinietis Enrique Macaya Márquezas.
Enrique Macaya Márquezas
Enrique Macaya Márquezas / FIFA nuotr.

Simboliška, bet 88-ąjį savo gimtadienį Buenos Airėse gyvenantis žurnalistas pasitiko Dohoje, šiemetinių pasaulio pirmenybių atidarymo dieną.

Čia jis komentavo rungtynes Argentinos radijo stočiai „D Sports“. Katare jis registruotas kaip laisvai samdomas žurnalistas.

Visgi tarp tūkstančių čia dirbančių žiniasklaidos atstovų E.M.Marquezas yra išskirtinis.

Tai jam yra jau septynioliktasis iš eilės pasaulio čempionatas. FIFA teigimu, tai yra pasaulio rekordas. Daugiau pirmenybių savo CV nėra ir nebuvo sukaupęs nė vienas kitas žiniasklaidos atstovas.

1958-aisiais argentinietis apsilankė pirmajame turnyre Švedijoje.

Ir nuo to laiko kas ketveri metai E.M.Marquezas dirba didžiausioje pasaulio futbolo šventėje.

AIPS ir FIFA Dohoje apdovanotas senolis tikina prisimenąs savo pirmąją kelionę į pirmenybes.

„Lėktuvas labai daug kartų stojo papildyti degalų atsargas, negaliu suskaičiuoti net kiek. Vėliau važiavau traukiniu, paskui autobusu ir keltu. O dar reikėjo susirasti viešbutį...“ – šypsojosi pasaulio rekordininkas.

„Twitter“ nuotr./Enrique Macaya Márquezas
„Twitter“ nuotr./Enrique Macaya Márquezas

Tuo metu jam buvo 23-eji.

„Prisijungdavome prie telefono stoties ir per ją trumpai informuodavome Argentiną apie tai, kas vykdavo aikštėse ir šalia jų. Tuomet tai buvo stebuklas“, – prisiminimais dalijosi dabar jau legendinis žurnalistas.

Per 64 metus kardinaliai pasikeitė ne tik futbolas, bet ir žiniasklaidos darbas.

Lygindamas tuos laikus, kai tik pradėjo karjerą, ir nūdieną, argentinietis tik šypsosi.

„Technologijos labai pakeitė viską, bet pagrindiniai darbo principai išliko – svarbiausia yra mokėti perteikti savo žinias, išmanyti patį žaidimą ir mokėti teisingai jį interpretuoti. Dirbant šį darbą nuolat reikia mokytis. Visada stengdavausi kuo daugiau bendrauti su žmonėmis, nes tik taip mokaisi ir tobulėji“, – apie savo ilgaamžiškumą kalbėjo E.M.Marquezas.

Per savo karjerą jis dirbo keliose dešimtyse Argentinos radijo stočių, o labiausiai išgarsėjo dešimtajame dešimtmetyje, kai pradėjo vesti televizijos laidą „Fútbol de Primero“.

„Malonu sulaukti įvertinimo, bet prisipažinsiu, kad mano tikroji aistra yra futbolas, o ne žurnalistika. Nesu iš tų komentatorių, kurie ruošiasi rungtynėms valandų valandas naršydami įvairius statistinius duomenis. Kai užsidedi ausines su mikrofonu, viskas vyksta natūraliai“, – kalbėjo E.M.Marquezas.

Futbolo žurnalistikos grandas taip pat neslėpė, kad jam visą karjerą labiau patiko komentuoti radijo stotims, o ne televizijai.

„Televizija mane išgarsino, bet radijuje aš pradėjau savo karjerą, kai man tebuvo penkiolika. Be to, visada šį darbą dirbau su didesniu malonumu“, – tikino žurnalistas.

E.M.Marquezas taip pat turėjo savo skiltis laikraščiuose „Clarín“ ir „La Nacion“.

2018 m. jis pristatė knygą „Mis Mundiales“, kurioje aprašė darbą pasaulio futbolo čempionatuose, o 1974 m. Nyderlandų rinktinę yra pavadinęs geriausia komanda, kurią gyvai yra tekę matyti.

Apdovanojimų ceremonijoje dalyvavęs FIFA prezidentas Gianni Infantino pasveikino rekordininką ir neslėpė nuostabos išgirdęs skaičių 17.

„Tai yra įspūdingas skaičius, noriu pagirti ir pasveikinti. Gal vieną dieną ir aš priartėsiu prie panašių rekordų“, – juokėsi FIFA galva.

Katare buvo pagerbti visi bent aštuonis pasaulio čempionatus nušvietę žurnalistai. Tokių šiemetinėse pirmenybėse yra nemažai – net 82.

Tik vieneriomis pasaulio pirmenybėmis mažiau už E.M.Marquezą dirbo laisvai samdomas žurnalistas iš Vokietijos Hartmutas Scherzeris (16), urugvajietis Jorge Toto Da Silveira („Radio Cristal“) nušviečia penkioliktą čempionatą, britas Keiras Radnedge'as („World Sports Service“), prancūzas Jacques'as Vendroux („Europe 1“) ir hondūrietis Jesusas Vélezas Vanegasas („La Tribuna“) – keturioliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius