Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

C.Ronaldo ir Lietuvos akistata – vietoje, kur ne futbolas yra svarbiausia

„Euro 2020“ atranką lietuviai baigs atostogų nuotaikomis. Ne tik todėl, kad paskutinis mačas su Portugalija mūsiškiams jau nieko nebelems, bet ir dėl to, kad dvikova vyks poilsiautojų rojuje vadiname taške. 15min pasakojimas apie Atlanto vandenyno bangų skalaujamą ir aukščiausio lygio futbolą šiek tiek primiršusią vietovę.
Cristiano Ronaldo ir Valdas Urbonas
Cristiano Ronaldo ir Valdas Urbonas / „Scanpix“ nuotr.

Futbolas – antrame plane

Nors Portugalija yra pamišusi dėl futbolo, šalies pietuose esančiame Fare atostogų nuotaikos populiariausią sporto šaką smarkiai užgožia.

Suvenyrų parduotuvėse apstu netikrų Portugalijos rinktinės marškinėlių su Cristiano Ronaldo pavarde ir kita nacionaline simbolika, tačiau nesunku suprasti, kad Algarvė – turistų, o ne futbolo rojus.

Painiomis trumpomis akmenuotomis gatvelėmis išvagotame Fare gyvena apie 60 tūkst. gyventojų. „Algarve Estadio“ stadione, kuriame žais Portugalija ir Lietuva – susirinks beveik 20 tūkst.

Portugal Live nuotr./Faras
Portugal Live nuotr./Faras

Galima pagalvoti, kad beveik trečdalis kiek didesnio už Alytų miesto gyventojų ketvirtadienio vakarą bus stadione, tačiau taip teigti būtų tikrai klaidinga.

Vietinių gyventojų teigimu, Atlanto vandenyno skalaujamas Algarvės regionas per pastarąjį dešimtmetį tapo turtingų užsieniečių teritorija.

Mažos krautuvėlės, kurioje kas rytą išgerdavau kavos puodelį ir nusipirkdavau tris svarbiausius Portugalijos sporto dienraščius „Record“, „A Bola“ ir „O Jogo“, savininkas Paulo aiškina, kad rusų piliečius Algarvėje galima skaičiuoti dešimtimis tūkstančių.

Smaragdinė regiono pakrantė nusėta prabangiomis jachtomis, o ypač stipri rusiška atmosfera jaučiama Vilamoros miestelyje, garsėjančiame ypatinga prabanga, golfo laukais ir ypač švariais paplūdimiais.

„Hilton Vilamoura“ viešbutyje apsistojusi ir Lietuvos rinktinė, tad iki „Estadio Algarve“ mūsiškiams, lydimiems policijos pareigūnų, tenka važiuoti apie 20 km, arba 15 minučių, autobusu.

„Hilton Vilamoura“ nuotr./„Hilton Vilamoura“ viešbutis, kuriame apsistojusi Lietuvos rinktinė
„Hilton Vilamoura“ nuotr./„Hilton Vilamoura“ viešbutis, kuriame apsistojusi Lietuvos rinktinė

Laukia turistų antplūdžio

Portugalijos rinktinė šiame regione taip pat gana retas reiškinys, tad kiekvienas nacionalinės komandos pasirodymas čia sukelia nemenką šurmulį.

Visi beveik 20 tūkst. bilietų buvo išpirkti likus dar kelioms dienoms iki rungtynių. Anot vietinių gyventojų, jiems teko konkuruoti su anglų ir kitų šalių turistais, kurie taip pat nepraleido progos pamatyti Cristiano Ronaldo.

„Apie tai, kad čia žais C.Ronaldo, jau kalbama keletą dienų. Neabejoju, kad stadione bus daug užsienio sirgalių, ypač britų, kurie savo atostogas priderino prie galimybės pamatyti šias rungtynes“, – teigia pavežėjos paslaugas „Bolt“ platformoje teikianti ir apynaujį „Nissan Qashqai“ vairuojanti rumunė Naomi.

Trumpoje 10 minučių kelionėje ji suspėjo papasakoti, kad brazilas vyras taip pat turi bilietą į rungtynes, o dukra neseniai baigė mokyklą ir studijas ketina tęsti Londone, kur gyvena du Naomi broliai.

Jubiliejinis mačas

2004-ųjų Europos čempionatui pastatytas įspūdingo grožio „Estadio Algarve“ stūkso plikame lauke tarp Faro ir šiek tiek šiauriau esančios Lolės.

2000-aisiais duris atvėręs stadionas didžiąją metų dalį stovi neeksploatuojamas, bet Portugalijos futbolo federacija jaučia pareigą bent vienas atrankos ciklo rungtynes ar draugiškus mačą surengti būtent čia.

Mariaus Bagdono nuotr./„Estadio Algarve“
Mariaus Bagdono nuotr./„Estadio Algarve“

2004-aisiais metais Europos čempionate čia buvo žaidžiamos dvejos A grupės rungtynės ir baudinių serija pasibaigęs ketvirtfinalis tarp Nyderlandų ir Švedijos.

Portugalijos rinktinei mačas su Lietuva Algarvėje jau bus dešimtas. Geras ženklas šeimininkams – čia jų A Seleção dar nėra pralaimėjusi, iškovojusi šešias pergales ir tris kartus sužaidusi lygiosiomis (visus – draugiškose rungtynės).

Užimtumo problemą kurį laiką padėjo spręsti namų rungtynes čia žaidusi Gibraltaro komanda bei prestižinės moterų futbolo Algarvės taurės varžybos.

Čia organizuoti ir muzikos festivaliai, koncertai, specialus pasaulio ralio čempionato ruožas.

VIDEO: Algarvės stadionas

Ropščiasi į elitą

Visgi aukščiausio lygio futbolas į Algarvę atkeliauja vos kartą ar du per metus.

Šią problemą galėtų padėti išspręsti Faro „Farense“ klubas, tačiau jis rungtyniauja tik antrajame Portugalijos futbolo divizione „LigaPro“ ir jo reikmėms visiškai užtenka pačiame miesto viduryje esančio „Estádio de São Luís“.

Dar 1910-aisiais pastatytas 7 tūkst. vietų stadionas labai prašosi būti renovuojamas, tačiau vasariškomis nuotaikomis visus metus gyvenantiems vietiniams yra kur kas patrauklesnis nei už 10 km dykynėje stovintis milžinas.

Beje, pernai 10-ąją antrajame divizione užėmusi „Farense“ šiemet po 10 turų tvirtai pirmauja „LigaPro“, tad turi geras galimybes sugrįžti į elitą, kuriame nežaidė nuo 2002-ųjų.

Beje, Faro futbolas turi šį tą bendro ir su Lietuva. Tiek „Farense“ futbolininkus, tiek Lietuvos futbolo rinktinę rengia „Hummel“ aprangos gamintojas.

Tiek rungtynių dieną, tiek išvakarėse Algarvėje buvo apie 15–18 laipsnių šilumos ir debesuota.

Vietinių teigimu, prie tokio šalčio jie nelabai yra įpratę, tad šypsosi išgirdę lietuvių pasakojimus, apie tai, kiek termometro stulpeliai šiuo metu rodo Vilniuje.

Nebus šilta ir rungtynių vakarą. Sinoptikai prognozuoja 11–12 laipsnių ir gan stiprų nuo Atlanto vandenyno pučiantį vėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius