Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diego Maradona treniruos komandą narkotikų kelio širdy

Per savo gyvenimą dėl kokaino bėdų turėjęs Diego Maradona atkeliavo į Meksikos narkotikų prekybos kryžkelę, kur treniruos antrosios lygos komandą.
Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.
Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną. / „Scanpix“ nuotr.

Metęs taip ir nepradėtus darbus Baltarusijoje, buvęs Argentinos futbolininkas šį savaitgalį atkeliavo į Kuljakaną, kad vestų „Dorados“ komandą aukštyn, o kartu ir pats paskutinį kartą pabandyti atgaivinti karjerą, paženklintą narkotikų skandalais.

57 metų D.Maradona yra didelė žuvis mažai žinomame klube, įkurtame tik prieš 15 metų.

Pranešama, jog jis uždirbs 150 tūkst. dolerių per mėnesį klube, kuriame žaidėjai skundžiasi dėl nesumokėtų atlyginimų.

Meksikos futbolą nušviečiančio ESPN apžvalgininkas Tomas Marshallas svarsto, ar D.Maradona pasamdytas tam, kad patenkintų „Dorados“ savininkų, su politika siejamos ir kazino bei žirgų lenktynių verslu užsiimančios Hankų šeimos ego?

„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.
„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.

Mažai kas tiki, kad D.Maradona taps ilgalaikiu komandos treneriu. Labiau tikėtina, kad anksčiau ar vėliau įvyks asmenybių mūšis.

„Gal tai pokštas? Meksikos futbolas dabar atrodo kiek radikaliai“, – vertino T.Marshallas.

D.Maradona grįžo į šalį, kur įmušė vieną skandalingiausių įvarčių per futbolo istoriją.

Per 1986 metų pasaulio čempionato Meksikoje ketvirtfinalį su Anglija argentinietis ranka nukreipė kamuolį į vartus, bet teisėjas to nepamatė ir įskaitė įvartį, kurį pats D.Maradona paaiškino kaip „Dievo ranką“.

VIDEO: Maradona 'Hand of God' Goal 1986 World Cup

Nuo tada praėjo 32 metai, paženklinti D.Maradonos skandalais už aikštės ribų. Kai kurie futbolo mėgėjai jį laiko geriausiu visų laikų pasaulio futbolininku. Bet jis taip pat ir vienas didžiausių išsišokėlių, stebinančių profaniškais pareiškimais ir viešais skandalais.

D.Maradona murkdėsi narkotikų liūne daugiau nei dešimtmetį nuo tada, kai FIFA diskvalifikavo jį, per dopingo testą organizme radus kokaino pėdsakų 1991 metais.

Jis vėl buvo suspenduotas dėl kokaino, kuomet buvo patikrintas dopingo kontolierių per 1994 metų pasaulio čempionatą. Tuomet jis iškeliavo reabilitacijai į Kubą, bet 2000 ir 2004 metais dusyk pateko į ligoninę dėl širdies problemų, kurias sukėlė kokaino dozės.

Legendinis futbolininkas pradėjo trenerio karjerą 1994 metais, bet rezultatai bangavo.

Su Argentinos rinktine jis nukeliavo iki 2010 metų pasaulio čempionato ketvirtfinalio, vadovavo Jungtinių Arabų Emiratų dviem komandoms, o šių metų liepą buvo pasirodęs Baltarusijoje, kaip Bresto „Dinamo“ garbės prezidentas ar konsultantas.

„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atskrido į Baltarusiją.
„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atskrido į Baltarusiją.

Daugiau dėmesio D.Maradona šiemet sulaukė dėl elgesio tribūnose per pasaulio pirmenybių mačus.

D.Maradona iškėlė vidurinį pirštą, kai Argentina įmušė įvartį Nigerijai, o šis vaizdo įrašas apskriejo visą pasaulio internetą. Kitame mače jis patempė savo akis, taip bendraudamas su Pietų Korėjos futbolo sirgaliumi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona
AFP/„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona

Kuljakano žmonės tikisi, kad D.Maradonos pomėgiai netrukdys jam atskleisti savo trenerio gebėjimų.

„Visi mes darome klaidų ir visi nusipelnome antro šanso“, – sakė vienas iš 800 tūkst. miesto gyventojų Jose Luisas Moralesas.

Šiaurės Vakarų Meksikos valstija Sinaloa yra žinoma dėl prekybos jautiena, pomidorais, o taip ir narkotikais. Kai kurie skaičiuoja, kad prekyba narkotikais sudaro apie 20 proc. regiono vidaus produkto.

Narkotikų kelias driekiasi per visą Meksiką, bet uždraustų prekių kultūra ypač ryški tokiose vietose kaip Kuljakanas, kur vietos turtuoliai atvirai demonstruoja savo blizgančius žiedus ir prabangius laikrodžius.

„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.
„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.

Sinaloa valstijoje augęs Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas užkopė į narkotikų verslo viršūnę, derindamas brutalius susidorojimus su priešais ir Robino Hoodą primenančius santykius su vargšais.

Dabar jo verslą valdo sūnūs, o pats „El Chapo“ laukia teismo Brukline, kaltinamas heroino, kokaino ir metamfetamino prekyba Jungtinėse Valstijose.

„Sinaloa pamils D.Maradoną. Jie yra patriotai. Jie labai myli savo valstiją, o jis išgarsins regioną“, – sakė Alejandro Hope'as, Meksikos saugumo specialistas, kurio vertinimu, šalyje narkotikai ir sportas susieję, panašiai kaip narkotikai ir muzika.

„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.
„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.

„El Chapo“ tūnant kalėjime, valstijoje kovojama dėl įtakos, kur narkotikų vadeivos sūnums rūpesčių kelia nauji nusikaltėliai.

Klausimai supa ir „Dorados“ savininkus Hankų šeimyną, siejamą su lošimų verslu. Meksikoje tai patogus kelias išplauti pinigus, o Hankai įsikūrę Tichuanoje – miestas Meksikos šiaurės vakaruose, pačiame Šiaurės Žemutinės Kalifornijos valstijos pasienyje su JAV.

Manoma, kad Tichuana yra svarbus narkotikų koridorius į JAV.

Yesenia Barraza, 33 metų meksikietė, kurios vaikas lanko futbolo treniruotes Kuljakane, tikisi, kad miestas atsikratys negero įvaizdžio. Motinai atrodo, kad galbūt D.Maradona uždegs vaikus futbolui.

„Mūsų miestas žinomas dėl negerų dalykų. Dabar mes būsime žinomi dėl sporto“, – vylėsi moteris.

„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.
„Scanpix“ nuotr./Diego Maradona atvyko į Meksikos miestą Kuljakaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius