Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dusyk didesnė alga ir galimybės – V.Dambrauskas jau tarp ryškiausių Lietuvos trenerių

Valdas Dambrauskas nuosekliai kyla karjeros laiptais. Po karjeros stotelių Lietuvoje, Latvijoje ir Kroatijoje, 43 metų pakruojietis stojo prie stipriausio Bulgarijos futbolo klubo vairo. Kvietimas treniruoti Razgrado „Ludogorec“ pradžiugino ir jo kolegas. „Tai gera žinia visiems Lietuvos futbolo treneriams“, – pabrėžė Valdas Ivanauskas.

Kai V.Dambrauskas uždėjo parašą ant sutarties su „Lodogorec“, V.Ivanauskas buvo vienas pirmųjų pasveikinęs savo tautietį.

„Pažįstu Valdą neblogai ir man džiugu, kad jo darbas Rygoje bei Kroatijoje buvo įvertintas, – 15min sakė V.Ivanauskas. – Malonu, kad lietuviai yra reikalingi užsienyje, mums visiems tai pliusas, svarbu, kad treneriai neužsidaro, o atveria naujas duris – tikiuosi, kad ateityje ir daugiau lietuvių bus reikalingi. Nuoširdžiai džiaugiuosi dėl Valdo – džiugu gal ne dėl lygos, nes nežinau, ar Bulgarijos čempionatas aukštesnio lygio nei Kroatijos, bet dėl komandos pajėgumo, dėl iššūkio, kokį Valdas patirs.“

Augančiais rezultatais V.Dambrauskas nusipelnė iššūkių „beprotiškajame miške“ (bulgariškai lud – beprotiškas, gora – miškas).

Pakėlęs į Kroatijos lygos aukštumas kuklią „Gorica“ ekipą, buvęs Vilniaus „Žalgirio“ treneris dabar žengia į klubą, kuris žaidžia septynių nulių zonoje.

„Ludogorec“ biudžetas nė karto nebuvo skelbiamas viešai, bet numanoma, jog farmacijos milijardieriaus Kirilo Domuščievo valdomas klubas operuoja apie 10-15 mln. eurų biudžetu kasmet.

Tai, kad klubas iškilo tik prieš dešimtmetį (tik 2011 m. pirmą kartą pateko į Bulgarijos aukščiausią lygą) ir su didelėmis investicijomis ėmė dominuoti Bulgarijoje („Ludogorec“ laimėjo 9 pastaruosius nacionalinius čempionatus, o dabar pirmauja kelyje link 10-ojo titulo), nepridėjo daug meilės Razgrado klubui.

Bet klubas jau atrado savo auksinę formulę.

Nors Razgrade gyvena tik 40 tūkst. žmonių – mažiau nei telpa Sofijos stadione, kuriame „Ludogorec“ žaidė tarptautines rungtynes, klubas jau įsitvirtino rinkoje.

Panašiai, kaip Donecko „Šachtar“ Ukrainoje, taip ir Bulgarijos superklubas laikosi ant Brazilijos legionierių, kurie dažnai atvyksta už mažiau, išvyksta už daugiau.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Razgrado „Ludogorec“ 2017 m. Vilniuje.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Razgrado „Ludogorec“ 2017 m. Vilniuje.

„Ludogorec“ jau yra pardavę brazilą Caicarą į Gelzenkircheno „Shalke 04“ už 6 mln. ir Jonathąną Cafu į Prancūzijos „Bordeaux“ už 7 mln. eurų.

Klubo piniginę papildo premijos už ilgus pasirodymus Europoje, kur Razgrado „ereliai“ dusyk pasiekė Čempionų lygos (2014-2015 m. ir 2016-2017 m.) grupės varžybas, o Europos lygoje aštuntfinalį (2014 m.).

Šis sezonas Europos lygos grupės varžybose liko nuviliantis – 6 pralaimėti mačai grupės varžybose, bet nesėkmės atveria duris naujiems treneriams, o šįkart savo galimybės sulaukė V.Dambrauskas, kurį bulgarai įsiminė 2017 metais, kai jo treniruojamas Vilniaus „Žalgiris“ išgąsdino „Ludogorec“ Čempionų lygos atrankoje per lietingą vakarą Vilniuje (2:1 Vilniuje, 1:4 Sofijoje).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Razgrado „Ludogorec“ komandos treniruotė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Razgrado „Ludogorec“ komandos treniruotė

Anot 15min šaltinių Bulgarijoje, prieš tai „Ludogorec“ flirtavo su Stanimiru Stoilovu – vienu žinomiausių Bulgarijos trenerių, išgarsėjusiu su Sofijos „Levski“, kai šis pirmasis iš Bulgarijos klubų įsibrovė į Čempionų lygą 2006-aisiais.

Kalbama, kad „Ludogorec“ siūlė S.Stoilovui 1 mln. eurų arba 1,5 mln. eurų jam ir visam trenerių štabui, plius premijas (2500 eurų už kiekvieną tašką Bulgarijos pirmenybėse, 500 tūkst. už patekimą į Čempionų lygos grupės turnyrą), bet susitarimas neįvyko.

V.Dambrauskas negali lygintis tokiu statusu, todėl ir reakcija dėl jo atvykimo Bulgarijoje ramesnė.

„Pirmiausia, nors ir būdamas čempionas, „Ludogorec“ neturi daug sirgalių. Antra, ponas Valdas Dambrauskas nėra žinomas Bulgarijoje“, – 15min paaiškino laikraščio „Trud“ apžvalgininkas Vladimiras Ivanovas.

Tad ir lietuvio atlygis bus ženkliai kuklesnis.

Anot Kroatijos žiniasklaidos, V.Dambrausko atlyginimas pašoks daugiau nei dusyk nuo kontrakto „Gorica“ klube ir Bulgarijoje sieks 200 tūkst. eurų per metus.

Vis dėlto Anglijoje nuo treniruočių vaikams karjerą pradėjęs novatoriškasis treneris dabar yra daugiausiai uždirbantis Lietuvos futbolo treneris.

Tarp visų Lietuvos sporto trenerių tik Šarūnas Jasikevičius („Barcelona“) ir Rimas Kurtinaitis („Chimki“) kontrakto dydžiu lenkia V.Dambrauską, o Kazys Maksvytis Permės krepšinio klube vertinamas panašiai.

Lietuvos futbole per visą istoriją buvo tik keli specialistai, dirbę panašaus pajėgumo klubuose, kaip dabar V.Dambrauskas.

15min primena šiuos futbolo specialistus:

Benjaminas Zelkevičius

Pagal futbolininkų lygį prie pajėgiausios visų laikų lietuvio treniruotos komandos vairo stovėjo B.Zelkevičius.

Tai jo treniruojamas Vilniaus „Žalgiris“ prieš daugiau nei tris dešimtmečius užėmė trečiąją vietą TSRS čempionate ir keliolikos tūkstančių žiūrovų prikimštame stadione (dabar nugriautame) pradėjo kautis Europoje. B.Zelkevičiaus komandoje žaidė tokie asai kaip Arminas Narbekovas, Valdas Ivanauskas, Viačeslavas Sukristovas, Arvydas Janonis, Vaclovas Jurkus, Sigitas Jakubauskas ir kiti.

Alfredo Pliadžio nuotr./1995 Benjaminas Zelkevičius, Tautvydas Meškonis
Alfredo Pliadžio nuotr./1995 Benjaminas Zelkevičius, Tautvydas Meškonis

Atlyginimai tada buvo tarybiniai, o svariausia premija – butas, kuriems paskyras gaudavo labiausiai pasižymėję treneriai ir futbolininkai.

B.Zelkevičiaus yra treniravęs ir kelis Rusijos klubus, tarp kurių verta išskirti Volgogrado „Rotor“. Tą dešimtmetį Volgogrado klubas dusyk tapo Rusijos vicečempionu, o vadovaujant lietuviui žaidė UEFA taurės varžybose. Paskui „Rotor“ buvo bankrutavęs ir nusiritęs į mėgėjų lygą, o pernai po 16 metų pertraukos sugrįžo į Rusijos aukščiausiąją lygą.

Aurelijus Skarbalius

Buvęs Lietuvos rinktinės futbolininkas dusyk treniravo vieną garsiausių Danijos futbolo klubų „Brondby“, kuriame pats rungtyniavo net dešimt metų (1995-2005 m.) ir žaidimu prisidėjo prie penkių iš dešimties klubo titulų Danijos pirmenybėse.

E.Žaldario nuotr./Elvio Žaldario nuotraukoje – Aurelijus Skarbalius.
E.Žaldario nuotr./Elvio Žaldario nuotraukoje – Aurelijus Skarbalius.

Nors abu etapai prie „Brondby“ vairo 2011-2013 m ir 2016 m. nebuvo sėkmingi, nors jis netapo pranašu ir savo kieme su Vilniaus „Žalgiriu“ bei „Riteriais“, A.Skarbalius vertinamas Danijoje, kur šiuo metu vadovauja antrojo diviziono klubui „Koge“.

Valdas Ivanauskas

Vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų sėkmės trenerio darbe sulaukė vos pradėjęs dirbti. Su Edinburgo „Hearts“ jis iškovojo Škotijos pirmenybių sidabrą ir taurę 2006 metais.

„Tada žaidėjų kainos ir klubų kontraktai su televizijomis nebuvo tokie dideli, bet man tai buvo didžiausias iššūkis po pirmųjų darbų Kauno klube ir Lietuvos rinktinėje, kur buvau Algimanto Liubinsko padėjėju, – prisiminė V.Ivanauskas. – Mes pirmąsyk pasiekėme Čempionų lygos atrankos varžybas, pirmąsyk pralenkėme Glazgo „Rangers“, ir taurę laimėjome pirmąsyk.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas

Netrukus Vladimiro Romanovo patraukas nuo Škotijos klubo V.Ivanauskas dirbo Vokietijoje, Azerbaidžane, Sakartvele, Rusijos antrojoje lygoje, buvo išrinktas Kipro geriausiu čempionato treneriu.

„Ir pastarasis mano klubas – Sosnovieco „Zaglebie“ buvo geras, liko geri santykiai su komandos vadovais. Nedaug kas žino, bet neseniai sulaukiau pasiūlymo ten grįžti, tik tam tikros sąlygos netiko. Bet man buvo įdomu dirbti aukščiausioje Lenkijos lygoje, nors ir su mažiausiu biudžetu čempionate. Jei ne teisėjai, būtume išsilaikę aukščiausioje lygoje, deja, nepavyko, – sakė V.Ivanauskas. – Dabar vėl esu atviras pasiūlymams.“

Jie taip pat treniravo komandas užsienyje

Lenkijoje ne vieną sezoną yra dirbęs Donatas Vencevičius, Latvijoje – Algimantas Liubšys ir Tomas Ražanauskas, Izraelyje - Raimondas Žutautas, Kazachstane – Algimantas Liubinskas, o keliose valstybėse komandas treniravęs Saulius Širmelis į Marijampolės „Sūduvą“ prieš metus atvyko iš Švedijos aukščiausios lygos ekipos „Eskilstuna“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gintaras Staučė dirba Rusijos futbolo rinktinės vartininkų treneriu.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gintaras Staučė dirba Rusijos futbolo rinktinės vartininkų treneriu.

Pastaruosius ketverius metus aukščiausiame futbolo lygyje dirba Gintaras Staučė. Jis nuo 2016 metų yra Rusijos futbolo rinktinės vartininkų treneris, talkinęs Stanislavui Čerčesovui ir per pastarąjį pasaulio čempionatą.

Statistika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius