Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

E.Jankauskas – apie sugrįžtantį E.Utkų, būsimas akistatas ir savo pasirinkimus

Edgaras Jankauskas atvertė kortas ir paskelbė 23 futbolininkus, kuriuos kvies į nacionalinę komandą mėnesio viduryje įvyksiančioms „Euro 2024“ atrankos kovoms su Bulgarija ir Vengrija.
Edgaras Jankauskas pristatė futbolo komandos sudėtį
Edgaras Jankauskas pristatė futbolo komandos sudėtį / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Spalio 14 dieną lietuviai išvykoje susitiks su Bulgarijos rinktine, o spalio 17-ąją Kaune priims Vengrijos futbolininkus.

G atrankos grupėje E.Jankausko kariauna per penkis ligšiolinius mačus surinko du taškus – tiek pat, kaip ir bulgarai.

Vengrai su 10 taškų dalijasi 1-2 pozicijas su Serbija, bet už pastarąją yra sužaidę rungtynėmis mažiau.

Tiesioginius kelialapius į kitąmet Vokietijoje vyksiančias žemyno pirmenybes iškovos dvi stipriausios grupės komandos.

„Skirtumas tarp vengrų ir bulgarų tikrai juntamas. Vengrai šiuo metu išgyvena futbolo pakilimą ir nominaliai yra stipresnis oponentas, bet bulgarai bus taip pat pavojingi. Teko matyti nemažai Bulgarijos čempionato rungtynių, nes jie yra mūsų priešininkai, ten žaidžia Faustas Steponavičius. Atmosfera, kuri gaubia Bulgarijos futbolą – įspūdinga, nedaug atsiliekanti nuo stipriausių Europos klubinių čempionatų.

Bulgarijos rinktinės žaidėjai turi daug žaidybinės praktikos, tai gal nėra skambios pavardės, kaip kad turi vengrai, bet tikrai kokybiškas varžovas. Kirilas Despodovas neseniai perėjo į Salonikų PAOK, Ilia Grujevas – į „Leeds United“, keli žaidėjai žaidžia Italijos „Serie A“ ir „Serie B“. Bulgarai jau šešias rungtynes irgi nesugeba laimėti, tad yra pergalių ištroškusi komanda. Rimtas priešininkas, kurį pažįstame gerai. Laukia rimtas mačas su tiesioginiu turnyro lentelės oponentu“, – pristatydamas rinktinės sudėtį būsimus mačus vertino E.Jankauskas.

G grupė
Vieta Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Vengrija 4 3 1 0 7:1 10
2 Serbija 5 3 1 1 9:4 10
3 Juodkalnija 5 2 2 1 5:5 8
4 Bulgarija 5 0 2 3 3:8 2
5 Lietuva 5 0 2 3 4:10 2

Kaip jau tapo įprasta, didelių klaustukų dėl E.Jankausko pasirinkimo – nėra.

Visi sprendimai logiški – į nacionalinės komandos stovyklą 46-erių strategas iškvietė pajėgiausius ir sveikus žaidėjus.

Lyginant su rugsėjo mėnesio langu, kai lietuviai 2:2 sužaidė su Juodkalnija ir 1:3 nusileido serbams, sudėtyje yra trys pasikeitimai.

Į komandą sugrįžta svarbius vaidmenis joje prieš kurį laiką turėję bei traumas išsigydę Modestas Vorobjovas ir Edgaras Utkus.

Jie pakeis traumuotus Deividą Šešplaukį ir Donatą Kazlauską.

Paskutinę akimirką į rinktinę vėl pakviestas ir Kauno rajono „Hegelmann“ ekipos lyderis Klaudijus Upstas, kuris pakeis traumą patyrusį ir 2-3 savaitėms iš rikiuotės iškritusį Lodzės LKL gynėją Artemijų Tutyškiną.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edgaras Utkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edgaras Utkus

23-ejų E.Utkus į nacionalinę komandą grįžta po ilgesnės nei metų pertraukos. Iš Radviliškio kilęs universalus vidurio gynėjas buvo svarbi ankstesnių rinktinės trenerių Valdo Urbono ir Valdo Ivanausko schemų dalis.

Savo vietą Belgijos stipriausioje lygoje rungtyniaujantis futbolininkas būtų nesunkiai radęs ir E.Jankausko komandoje, bet visas kortas sumaišė sunki kelio trauma.

Praėjusį rugpjūtį E.Utkui plyšo priekinis kryžminis kelio raištis ir įtrūko meniskas. Į aikštę „Cercle Brugge“ atstovas grįžo tik rugsėjo viduryje ir Belgijos čempionate šį sezoną jau spėjo sužaisti tris mačus.

Lietuvos rinktinės marškinėlius E.Utkus pastarąjį kartą vilkėjo 2022-ųjų birželio 11-ąją, kai V.Ivanausko vadovaujami mūsiškiai UEFA Tautų lygos mače 1:2 Torshaune nusileido Farerų saloms.

„Jis mums bus svarbi paspirtis, nes tai yra mums pačios opiausios – vidurio gynėjo – pozicijos žaidėjas. Rungtynės su serbais parodė, kad ten turime problemų ir jas privalome spręsti. Iš tų zonų įvarčius praleidome pernelyg lengvai. Šią problemą reikia spręsti, galbūt net pereiti prie kitos taktinės schemos ir plotą uždengti kiekybe ar palikti du gynėjus. Tai yra raudona zona, iš kuriose esame baudžiami dažniausiai. Edgaras mums čia bus labai svarbus, nes turėsime dar vieną papildomą opciją. Iš kitos pusės, jis puikiai geba pradėti atakas, nebijo iniciatyvos, turi gerą perdavimą. Atakas konstruoti su juo turėtų būti lengviau“, – svarstė E.Jankauskas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Modestas Vorobjovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Modestas Vorobjovas

27-erių M.Vorobjovas pastarąjį rinktinės langą praleido dėl smulkios traumos bei norėdamas įsitvirtinti „Istambulspor“ klube, žaidžiančiame Turkijos „Süper Lig“ čempionate.

Priminsime, kad birželį E.Jankauskas grąžino vilnietį į rinktinę po to, kai jis buvo nustumtas į paraštes po konflikto su ankstesniu nacionalinės komandos strategu V.Ivanausku.

Lietuvos rinktinės marškinėlius M.Vorobjovas yra vilkėjęs 28 kartus.

Turkijos stipriausioje lygoje atraminis saugas iš Lietuvos debiutavo rugpjūčio 12-ąją, bet nuo to laiko nerungtyniavo ir likdavo ant atsarginių suolo arba išvis nebūdavo registruojamas rungtynėms.

„Be abejo, tai yra problema. Bet tai susiję ne tik su Modestu. Dauguma mūsų užsienyje žaidžiančių futbolininkų, išskyrus Vykintą Slivką, žaidimo minučių gauna nedaug. Mūsų lyderis Justas Lasickas šią savaitę irgi tik pirmą kartą šį sezoną gavo 90 minučių. Norėtųsi, kad to laiko mūsų legionieriai turėtų daugiau, bet atsižvelgiame į žaidėjų profesionalumą, tai, kad jie treniruojasi su aukščiausio lygio profesionalais. Tai pasakytina apie Gvidą Gineitį, Justą, Modestą. Fiodoras Černychas ir Gytis Paulauskas savo minučių gauna kiek daugiau. Dėl šios priežasties mums būna sunku antrosiose lango rungtynėse, nes jėgų per pirmąsias būna išeikvota labai daug“, – kalbėjo E.Jankauskas.

nuotr. Elvio Žaldario/LFF/Edgaras Jankauskas
nuotr. Elvio Žaldario/LFF/Edgaras Jankauskas

Argumentuotai strategas aiškino ir K.Upsto pasirinkimą.

„Visų pirma mums reikėtų kairiakojo žaidėjo. Nė vienas tos pozicijos žaidėjas nėra gimęs „kairiakojis“. Visi jie yra adaptuoti. Matau jį aikštėje kiekvieną savaitgalį, bet prieš atliekant šitą pasirinkimą, kalbėjau su Andriumi Skerla, Klaudijaus treneriu klube. Įprastai jis žaidžia dešiniojo gynėjo pozicijoje, bet gali rungtyniauti ir kitame krašte. Panašiai jau elgėmės su Pauliumi Širviu.

Man patinka Klaudijaus agresyvus profilis, tai yra pasiaukojantis žaidėjas. Gal jis nėra labai kūrybingas atakoje, bet su gynybinėmis funkcijomis tvarkosi labai gerai, yra savo komandos emocinis lyderis. Jis rinktinės stovykloje jau yra buvęs, nori atstovauti komandai, yra labai profesionalus, disciplinuotas ir aikštėje, ir už jos ribų. Tai yra labai svarbu, ypač kalbant apie tuos žaidėjus, kurie nėra garantuoti dėl savo vietos starto sudėtyje. Jis mums labai tinka“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Klaudijus Upstas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Klaudijus Upstas

Su Bulgarijos rinktine lietuviai yra susitikę keturis sykius, laimėję kartą, du sykius pralaimėję ir sykį sužaidę lygiosiomis.

Lietuviai pergalės iškovoti nesugeba jau penkiolika rungtynių iš eilės, bet būtent prieš bulgarus laimėjo paskutinį oficialų mačą, kai 2021-ųjų spalį 2:1 LFF stadione laimėjo Tautų lygos akistatą.

Prieš vengrus statistika kur kas niūresnė – šešerios rungtynės, vienerios lygiosios ir penki pralaimėjimai.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas

  • Vartininkai: Vytautas Černiauskas („Panevėžys“), Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis);
  • Gynėjai: Edgaras Utkus („Cercle Brugge“, Belgija), Markas Beneta („Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Linas Klimavičius („Panevėžys“), Justas Lasickas (Liublianos „Olimpija“, Slovėnija), Rokas Lekiatas („Šiauliai“), Pijus Širvys („Panevėžys“), Klaudijus Upstas (Kauno raj. „Hegelmann“);
  • Saugai: Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Modestas Vorobjovas („Istambulspor“, Turkija), Paulius Golubickas (Vilniaus „Žalgiris“), Eligijus Jankauskas („Šiauliai“), Arvydas Novikovas (Vilniaus „Žalgiris“), Matijus Remeikis („Panevėžys“), Danielis Romanovskis („Šiauliai“), Vykintas Slivka („Lamia“, Graikija), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“);
  • Puolėjai: Fiodoras Černychas (Limasolio AEL, Kipras), Gytis Paulauskas (Rogožinės „Egnatia“, Albanija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius