Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Edgaras Jankauskas tikisi nekartoti Slovakijoje sutriuškinimą lėmusių klaidų

Lietuvos futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas antradienį surengė spaudos konferenciją prieš šeštadienio pasaulio čempionato atrankos rungtynes Vilniuje su Slovakija. Rinktinės vairininkas pasidžiaugė gera Arvydo Novikovo sportine forma Lenkijoje, užsiminė apie permainas Futbolo federacijoje (LFF) ir kalbėjo apie būsimą komandos žaidimą.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kartu su E.Jankausku spaudos konferencijoje dalyvavo vartininkas Emilijus Zubas. Prieš rungtynes Anglijoje treneris į konferenciją buvo pasikvietęs Ernestą Šetkų, kuris tuomet ir gynė vartus.

Ar tai reiškia, kad Lietuvos rinktinės vartininkas keisis? E.Jankauskas su šypsena teigė, kad tai tik sutapimas.

„Kažkur giliai aš buvau apie tai pagalvojęs – tai, ko gero, tik sutapimas. Manau, kad šeštadienį jie abu bus pasirengę, neabejoju, kad bet kuris iš jų stovėtų gerai“, – teigė E.Jankauskas.

Vartininkų pozicija treneriui yra mažiausias galvos skausmas – jis turi du aukšto lygio vartų sargus. Vis dėlto rungtynes dėl geltonų kortelių praleis Egidijus Vaitkūnas ir Artūras Žulpa. E.Vaitkūnas kartu su Fiodoru Černychu, Vykintu Slivka ir Mantu Kukliu iki šiol žaidė visose 11-oje rungtynių, kuriose rinktinei vadovavo E.Jankauskas.

„Jie yra labai svarbūs žaidėjai ne tik griaunant, bet ir kuriant žaidimą. Tačiau šių aplinkybių mes negalime kontroliuoti. Čia įžiūriu ir šiek tiek pozityvumo, yra ir kitų žaidėjų, kurie gali pasirodyti tose pozicijose, galbūt tai bus kažkoks reikšmingas įvykis jų karjerose.

Atvyko, kurie atvyko. Turime ir netekčių dėl traumų, ne tik dėl kortelių. Blogiausiai yra tada, kai pakviesti žaidėjai nebežaidžia klubuose ar prastai žaidžia, ar plika akimi matyti jų formos kritimas. Profesionalai turi stengtis išlaikyti savo formą visą sezoną. Futbolininko gyvenimas yra privilegijuotas, darbo diena trunka 90 minučių, kitas laikas skirtas laisvalaikiui, poilsiui. Bet per tas 90 minučių reikia išsikrauti, teisingai daryti, kad tai nebūtų bevertis laikas“, – savo žaidėjus skatino rinktinės treneris.

Net 13 iš 23 į rinktinę pakviestų kandidatų sudaro A lygoje rungtyniaujantys futbolininkai. Šeši iš jų rungtyniauja čempiono Vilniaus „Žalgirio“ gretose, tačiau klubas pastaruoju metu demonstruoja ne geriausią formą ir tai stebina E.Jankauską.

Futbolininko gyvenimas yra privilegijuotas, darbo diena trunka 90 minučių, kitas laikas skirtas laisvalaikiui, poilsiui. Bet per tas 90 minučių reikia išsikrauti, teisingai daryti, kad tai nebūtų bevertis laikas.

​​„Aišku, kad tai duoda minčių apmąstymams, kodėl taip yra, kodėl būtent dabar, kai artėja tokios svarbios rungtynės. Nėra komandų, kurios sezoną baigtų be formos kritimų. Visi žaidėjai yra profesionalai, jie susiims“, – teigė E.Jankauskas.

Paklaustas apie pastaruoju metu Lietuvos futbolo federaciją purtančius skandalus, rinktinės treneris atsisakė apie tai kalbėti. E.Jankauskas atskleidė, kad šią temą trumpai aptarė su žaidėjais ir susitarė nekvaršinti galvų prieš svarbias rungtynes: „Labai trumpai palietėme šią temą. Susitarėme, kad apie dalykus, kurių giliai nežinome, nekalbame. Kai nežinome detalių ir smulkmenų, galime būti blogai interpretuoti.“

Slovakijoje – didžiausias sutriuškinimas

Būtent rungtynėse su Slovakijos rinktine išvykoje pernai rudenį E.Jankauskas patyrė didžiausią nesėkmę kaip nacionalinės komandos treneris.

Manau, kad mūsų meistriškumas yra ir turėtų būti aukščiau nei buvo per tas slovakų atakas.

Trnavoje vykusiose rungtynėse slovakai jau pirmajame kėlinyje pelnė tris įvarčius, ketvirtą pridėjo mačo pabaigoje ir iškovojo didžiausią pergalę šiame atrankos cikle – 4:0.

„Aišku, rezultatas buvo blogas, nemanau, kad jis buvo visiškai teisingas, nes ir mes sukūrėme gerų atakų, kurios galėjo pasibaigti įvarčiais. Be abejo, kad bandysime įvesti naujovių atakose, reikia išvengti klaidų, po kurių krito įvarčiai į mūsų vartus. Manau, kad mūsų meistriškumas yra ir turėtų būti aukščiau nei buvo per tas slovakų atakas“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Po dviejų iš eilės pralaimėjimų slovakams ir anglams Lietuvos futbolininkai Europos zonos F grupėje yra penkti, o slovakai – antri.

Slovakija atrankos varžybas pradėjo dviem iš eilės pralaimėjimais rezultatais 0:1 – Anglijai ir Slovėnijai, o po to pasiekė tris pergales iš eilės – be lietuvių dar įveikė Škotiją (3:0) ir Maltą (3:1).

Vt. Komanda Rungt. Perg. Lyg. Pral. Įvarč. Tšk.
1. Anglija 5 4 1 0 8:0 13
2. Slovakija 5 3 0 2 10:3 9
3. Slovėnija 5 2 2 1 4:3 8
4. Škotija 5 2 1 2 7:8 7
5. Lietuva 5 1 2 2 5:9 5
6. Malta 5 0 0 5 2:13 0

Pagrindas – A lygos žaidėjai

Ruoštis rungtynėms su slovakais E.Jankauskas pakvietė 23 žaidėjus, iš kurių net 13 rungtyniauja šalies A lygos pirmenybėse.

Pirmą kartą į rinktinę pakviestas „Trakų“ vartininkas Ignas Plūkas, o net po 4 metų po pertraukos – Martynas Dapkus. Po trumpesnio laikotarpio komandoje bus gynėjai Markas Beneta ir Georgas Freidgeimas.

Taip pat vėl kviečiamas puolėjas Darvydas Šernas, kuris kovo mėnesį buvo rinktinės sąrašuose, bet prieš treniruočių stovyklą patyrė traumą.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas rungtynėms su Slovakija

Vartininkai:
Ernestas Šetkus („ADO Den Haag“, Nyderlandai);
Emilijus Zubas (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis);
Ignas Plūkas („Trakai“);

Gynėjai:
Rolandas Baravykas (Vilniaus „Žalgiris“);
Markas Beneta (Klaipėdos „Atlantas“);
Valdemaras Borovskis („Trakai“);
Georgas Freidgeimas (Vilniaus „Žalgiris“);
Tadas Kijanskas (Brno „Zbrojovka“, Čekija);
Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“);
Arūnas Klimavičius („Trakai“);
Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“);

Saugai:
Fiodoras Černychas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija);
Mindaugas Grigaravičius („Jelgava“, Latvija);
Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“);
Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris“);
Arvydas Novikovas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija);
Simonas Paulius („Ventspils“, Latvija);
Vykintas Slivka („Ascoli Picchio“, Italija)
Ovidijus Verbickas (Marijampolės „Sūduva“);
Martynas Dapkus („Jonava“);

Puolėjai:
Deivydas Matulevičius („Royal Excel Mouscron“, Belgija);
Darvydas Šernas (Vilniaus „Žalgiris“);
Nerijus Valskis (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius