Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žingsniu arčiau svajonės: baudinių trilerį Taline laimėjusi „Sūduva“ iškopė į kitą Čempionų lygos etapą

Marijampolės „Sūduva“ išgyveno nervų karą Estijos sostinėje – laimėjusi baudinių seriją 4:2 Suvalkijos komanda žengė į antrąjį UEFA Čempionų lygos atrankos etapą. Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi lygiosiomis 1:1.
Čempionų lyga: Talino „Flora“ – Marijampolės „Sūduva“
Čempionų lyga: Talino „Flora“ – Marijampolės „Sūduva“ / Sauliaus Čirbos nuotr.

Pirmasis kėlinys baigėsi be įvarčių, nors „Sūduva“ per jį turėjo nežymią rungtynių kontrolę – svečiai pirmavo tiek pagal kamuolio laikymą (53 proc. prieš 47 proc.), tiek pagal smūgius link vartų (6-3). Deja, nė vienos iš turėtų progų įvarčiais paversti nepavyko.

Pertraukos akivaizdžiai labiau reikėjo estams, kurie iš karto po jos pražydo visai kitomis spalvomis – jau 49-ąją minutę Rauno Sappinenas nuginklavo Ivaną Kardumą, ką tik atlaikiusį kito „Flora“ žaidėjo smūgį, ir išvedė Talino ekipą į priekį.

Praleidę įvartį, sūduviečiai bent kurį laiką negalėjo atsitokėti – Talino komanda rengė gerokai daugiau pavojingų išpuolių, o „Sūduva“ atkuto tik aikštėje pasirodžius ir gyvybės į ją įnešus Eligijui Jankauskui.

Galiausiai, marijampoliečiai pamažu perėmė iniciatyvą ir išlygino rezultatą – 78-ąją minutę Semiras Kerla uždirbo varžovo pražangą baudos aikštelėje, o skirtą baudinį realizavo Mihretas Topčagičius – bosnis išplėšė pratęsimą Lietuvos čempionams.

Pratęsime komandos tarsi pasidalino vaidmenimis – per pirmąsias 15 minučių kur kas aktyvesni buvo estai, o R.Alliku bandymas vos nesibaigė įvarčiu, tuo tarpu antrajame pratęsimo kėlinyje jau „Sūduva“ gąsdino varžovus – Josipo Tadičiaus įvartis neįskaitytas tik dėl nuošalės, o Andro Švrljuga vienu bandymu kalė kamuolį į virpstą, o po kito smūgio jį jau nuo vartų linijos numušė vienas estų gynėjų.

Sauliaus Čirbos nuotr./Domagojus Pušičius
Sauliaus Čirbos nuotr./Domagojus Pušičius

Baudinių serijoje „Sūduva“ jau nuo pat pradžių kontroliavo situaciją – „Flora“ ekipos veteranas Konstantinas Vasiljevas pirmuoju mėginimu pataikė kamuolį virpstą.

Nors į vartų konstrukciją pataikius ir J.Tadičiui Talino ekipa buvo išlyginusi rezultatą (2:2), Ivanas Kardumas atrėmė Markuso Soometso smūgį, o Valerijus Šabala ir Mihretas Topčagičius neklydo ir marijampoliečiai šoko pergalės šokį – jie antrame Čempionų lygos atrankos etape.

VIDEO: Ivanas Kardumas dėkojo komandos draugams po pergalės Taline

Jame „Sūduvos“ laukia pažįstamas varžovas – praėjusiais metais jau įveikti Izraelio čempionai Tel Avivo „Maccabi“, kurie šįvakar namuose 2:0 palaužė Latvijos čempionus „FC Riga“.

Rungtynės bus žaidžiamos kitą savaitę – rugpjūčio 25 arba 26 dieną.

Talino „Flora“ – Marijampolės „Sūduva“ 1:1 (baudinių serija 2:4)

49' Rauno Sappinenas [1:0]

78' Mihretas Topčagičius (iš 11 m) [1:1]

Svarbiausius rungtynių įvykius fiksavo 15min, o karštais komentarais iš Talino dalinosi 15min žurnalistas Mantas Krasnickas.

Baudinių serija

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Bravo! Neįtikėtinas trileris, kuriame triumfuoja „Sūduva“. Atsisveikinu čia, tačiau laukite karštų komentarų portale 15min!

2:4 – M.Topčagičius išplėšė Marijampolės klubo pergalę!

2:3 – I.Kardumas sulaiko M.Soometso smūgį ir marijampoliečiams trūksta vieno smūgio.

2:3 – M.Igonenui trūko nedaug, bet D.Pušičius vėl išveda „Sūduvą“ į priekį.

2:2 – I.Kardumas atspėjo H.Jarvelaido smūgio kryptį, bet kamuolio nepasiekė.

1:2 – J.Tadičius pataiko į skersinio ir virpsto sandūrą ir „Sūduva“ gali prarasti pranašumą.

1:2 – R.Sappinenas švelnina rezultatą.

0:2 – po keitimo pasirodęs V.Šabala tvirtina „Sūduvos“ pozicijas.

0:1 – K.Vasiljevas apgavo I.Kardumą, bet kamuolys trenkiasi į virpstą ir marijampoliečiai artėja link pergalės.

0:1 – A.Švrljuga neklysta ir išveda „Sūduvą“ į priekį.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Įdomu, ar ant I.Kardumo gertuvės šįkart vėl galima rasti užrašų su informacija apie varžovus?

Pratęsimas

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Ponios ir ponai, 11 metrų baudinių loterija. Išbandymas tiek žaidėjams, tiek ir I.Kardumui, kuriam treneris Audrius Ramonas duoda paskutinius nurodymus prieš seriją.

120 min. Pasiruoškite nervų karui – komandos muš vienuolikos metrų baudinius.

119 min. Koks šansas! A.Švrljuga smūgiuoja, bet estai numuša kamuolį jau nuo vartų linijos ir išneša sveiką kailį.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Smūgis po smūgio, perdavimas po perdavimo, bet kamuolys į estų vartus nekrenta. Liko trys minutės iki baudinių loterijos.
Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Koks epizodas! Jau atrodė, kad „Sūduva“ išplėš pergalę, bet J.Tadičius mušė iš nuošalės. Prieš tai į vartus puikiai šovė E.Jankauskas. Marijampoliečiai vis aktyvesni.

114 min. A.Švrljuga pabando ir iš už baudos aikštelės, bet kamuolys – M.Igoneno pirštinėse.

112 min. Iniciatyvą perėmusi „Sūduva“ turi dar vieną auksinį šansą – A.Švrljuga apmaudžiai pataikė į virpstą. 109 min. Kamuolys kerta vartų liniją ir plėšo tinklą po J.Tadičiaus smūgio, bet džiaugsmą užtemdo pakilusi arbitro asistento vėliavėlė – „Sūduvos“ puolėjas akivaizdžiai buvo nuošalėje.

106 min. Grubiai suklydusią „Flora“ gelbsti kamuolį į savo rankas paėmęs vartininkas M.Igonenas.

105 min. Pirmosios 15 pratęsimo minučių baigėsi be įvarčių.

102 min. Marijampoliečiai apgulė estų vartus, bet atakos užbaigimo pritrūko ir persverti rezultato nepavyko.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Akivaizdu, kad žaidėjams pradeda trūkti jėgų... „Flora“ išbėga į atakas, o „Sūduvos“ žaidėjai nelabai spėja paskui varžovus, kyla pavojus. Tikriausiai dėl to S.Širmelis ragina žaisti ramiau ir kiek palaikyti kamuolį.

97 min. Gaisras prie „Sūduvos“ vartų ir tik per stebuklą kamuolys nesuspurda tinkle – Rauno Alliku griebiasi už galvos deramai nepataikęs į kamuolį iš kelių metrų nuo vartų.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Kalkite paminklą Ivanui Kardumui Marijampolėje. Vartininkas sužaidė nuostabiai, kai jo komandos draugai užmigo ir išleido tris varžovus prieš vieną gynėją jau per pridėtą rungtynių laiką. Taip daryti negalima, tiesiog nesuvokiama klaida, o I.Kardumo riksmai aidi tuščiame stadione – jis įsiutęs ant komandos.

Antrasis kėlinys

90+4 min. Keliaujame į pratęsimą – nugalėtojas per 90 žaidimo minučių nepaaiškėjo.

90+3 min. Tikros svarstyklės per paskutines antrojo kėlinio sekundes – iš pradžių pabandė lyg iš niekur atsiradęs D.Pušičius, o netrukus jau „Flora“ skubėjo į greitą ataką, per kurią svečius išgelbėjo įspūdingai sureagavęs I.Kardumas.

90+1 min. Pavojinga ataka, kurios smaigalyje atsidūręs M.Topčagičius atliko smūgį galva.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
11 metrų baudinys ir įvartis! M.Topčagičius šaltakraujiškai siunčia kamuolį į vartų kampą ir rezultatas lygus. „Sūduva“ buvo aktyvesnė ir kūrė pavojų šalia varžovų vartų jau kurį laiką. Laimei, tai virto įvarčiu.

78 min. Įvartis! Užtikrintai baudinį realizavęs M.Topčagičius likus vos keliolikai minučių iki rungtynių pabaigos atgaivina „Sūduvos“ viltis – rezultatas 1:1.

77 min. Vienuolikos metrų baudinys – Henrikas Purgas nugriovė S.Kerlą kampinio situacijoje, o teisėjas nedvejodamas parodė į žymę baudos aikštelėje. Šansas „Sūduvai“.

76 min. Aktyviai į rungtynes įsijungęs E.Jankauskas smūgiavo iš arti, bet kamuolys varžovų kojų miško neįveikė ir vartų nepasiekė.

73 min. E.Jankauskas pamėgino, tačiau griūdamas tiksliai į kamuolį nepataikė ir šis skriejo virš vartų.

72 min. Andro Švrljuga pakeitė J.Jefremovą.

66 min. M.Topčagičius pabandė, tačiau situacija buvo pernelyg sudėtinga ir kamuolys skriejo į užribį.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Kuriozinė situacija. Jau pasirengęs keitimui E.Jankauskas stovėjo šalia šoninės linijos, bet buvo apsirengęs ne savo, o Glebo Kluškino marškinėlius. Klaida buvo greitai ištaisyta. Kaip ir buvo galima tikėtis, E.Jankauskas keičia ne M.Topčagičių, o Giedrių Matulevičių.

60 min. S.Širmelis stiprina puolimą – G.Matulevičių pakeitė Eligijus Jankauskas.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Keitimui ruošiamas puolėjas Eligijus Jankauskas. Įprastai jis keičia Mihretą Topčagičių, tačiau rungtynėse, kur kova dėl aukštų kamuolių yra itin svarbi, S.Širmelis gali rinktis kitą variantą.

56 min. Sumaištis prie „Sūduvos“ vartų – pasisekė, kad K.Vasiljevas deramai nepataikė į kamuolį.

54 min. Labai pavojingas K.Vasiljevo baudos smūgis, po kurio teko padirbėti I.Kardumui – šis nukreipė kamuolį už vartų.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Na štai ir nutiko tai, ko labiausiai nenorėjo „Sūduvos“ ekipa – praleistas įvartis jau pačioje kėlinio pradžioje ir dabar jau reikės aktyviau pulti, galbūt net kažkiek rizikuojant gynybos sąskaita. Ivanas Kardumas atrėmė pirmą smūgį, tačiau kamuolį surado R.Sappinenas. Tik priminsiu, kad jis šiemet Estijos čempionate per 17 rungtynių mušė 17 kartų.

49 min. Įvartis! Deja, antrojo kėlinio pradžioje „Sūduva“ gauna šaltą dušą – I.Kardumas atrėmė pirmąjį estų mėginimą, bet prie kamuolio prišokęs Rauno Sappinenas nukreipia kamuolį į vartus ir išveda „Flora“ į priekį – 1:0.

Pirmasis kėlinys

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Tranko žolę iš skausmo Ivanas Hladikas. Panašu, kad susižeidė nugarą „Sūduvos“ vidurio gynėjas. Reikia tikėtis, jog per pertrauką jis atsigaus.

45 min. Pirmasis kėlinys baigėsi, bet I.Hladikas lieka gulėti ant žolės ir prašo medikų pagalbos.

45 min. Po keitimo aikštėje pasirodęs D.Pušičius pagyvino žaidimą – tarp varžovų gynybos pinklių nardantis kroatas kelia pavojų uždirbdamas kampinį, po kurio įvarčio vos nepelnė S.Kerla – kamuolį šiaip ne taip sugavo „Flora“ vartininkas.

41 min. Grėsmė „Flora“ vartams, tačiau teisėjui neįžvelgus J.Tadičiaus marškinėlius laikiusio esto pražangos baudos aikštelėje sūduviečiai liko nieko nepešę.

37 min. Domagojus Pušičius keičia susižeidusį P.Leimoną.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline

Nesėkmės po vieną nevaikšto. Paklaustas, kaip jaučiasi, P.Leimonas atsakė keiksmažodžiu, D.Pušičius jau metamas į aikštę. Ant vejos atsidūrė ir J.Jefremovas, bet panašu, kad ukrainietis žaisti galės.

32 min. „Flora“ veteranas Konstantinas Vasiljevas išprovokavo pražangą mažiau nei 25 metrai iki vartų, bet jo paties atliktas baudos smūgis nenusisekė – kamuolys praskrido virš vartų.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Domagojus Pušičius keliamas nuo suolo, o Povilas Leimonas sunkiai palieka aikštę po itin skaudaus susidūrimo, gali būti, kad teks atlikti greitą keitimą. Šlubčiojantis saugas, atrodo, grįš į aikštę, įdomu, ar ilgam.

29 min. Skaudžiai su varžovu susidūręs P.Leimonas šlubčioja ir, panašu, „Sūduvai“ gali prireikti pirmojo keitimo.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Visi „Sūduvos“ atsarginiai pakilo ant kojų, kai Mihretas Topčagičius perėmė kamuolį ir pabėgo link varžovų vartų. Deja, austras nubėgo į poziciją, kai kampas smūgiui buvo aštrus – vartininkas kamuolį atmušė. Prieš rungtynes estų žurnalistai pabrėžė, kad „Flora“ kartais paslysta elementariose situacijose, čia matėme vieną jų, gaila, kad pasinaudoti klaida nepavyko.

21 min. M.Topčagičius apvogė varžovą netoli aikštės vidurio, tačiau jo bandymą priartėjus prie vartų vėl sustabdė vartininkas Matvejus Igonenas.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Kol kas futbolas labai atsargus. Abiems komandoms praleistas įvartis reikštų didelius vargus stengiantis išlyginti rezultatą, o juk bilietas į kitą etapą bus įteiktas po vieno susitikimo.

7 min. M.Topčagičius gavo nuostabų šansą, bet jo paleistą kamuolį sulaikė „Flora“ vartininkas.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Na štai ir pirmoji šio vakaro proga, kurią turėjo „Flora“. „Sūduvos“ gynyba atrodė neužtikrinta, laimei, kamuolys praskriejo šalia skersinio.

2 min. Jau pačioje rungtynių pradžioje – pavojinga aikštės šeimininkų ataka. Vasilijaus Siniavskio smūgiuotas kamuolys grėsmingai prašvilpė virš skersinio.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
A.Švrljuga sėdi ant atsarginių suolo, tačiau aktyviai palaiko komandos draugus dar prieš rungtynių pradžią. Kroatas užsivedęs, panašu, kad „Sūduva“ šiandien turės du trenerius.
Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Galime žvelgti ir į startines komandų sudėtis. Saulius Širmelis į kovą meta tuos pačius auklėtinius, kurie prieš savaitę 2:0 nugalėjo Vilniaus „Žalgirį“. Nors buvo kalbama, kad Andro Švrljuga yra sveikas ir pasirengęs žaisti, aikštėje nuo mačo pradžios matysime naujoką Jevgeną Jefremovą. „Flora“ vienuoliktuke atkreipkite dėmesį į dvi pavardes: Konstantiną Vasiljevą ir jau 17 įvarčių per 17 rungtynių Estijos čempionate pelniusį Rauno Sappineną.

Marijampolės „Sūduvos“ startinė sudėtis: Ivanas Kardumas, Jevgenas Jefremovas, Semiras Kerla, Ivanas Hladikas, Aleksandras Živanovičius, Vaidas Slavickas, Povilas Leimonas, Thomasas Salamonas, Giedrius Matulevičius, Josipas Tadičius, Mihretas Topčagičius.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Taline
Tere! Sveikinuosi iš „A. Le Coq“ stadiono Taline, kur komandos daro apšilimą prieš rungtynes. Skaudi dabartinio futbolo realybė čia jaučiasi puikiai: tuščios tribūnos, visas personalas – su kaukėmis, privalu pildyti formas apie savo kontaktus su infekuotais žmonėmis arba darytus testus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius