Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čempionų ir Europos lygos kovos – ekrano nuošalėje: kodėl jų nerodo LRT?

Norėdami pamatyti istorinį Marijampolės „Sūduvos“ mūšį Belgrade Lietuvos futbolo mylėtojai vėl turės ieškoti nelegalių transliacijų internete. LRT turėjo galimybę parodyti marijampoliečių susitikimą su Belgrado „Crvena zvezda“, tačiau nusprendė to nedaryti.
Rigino Cicilia
Rigino Cicilia / Evaldo Šemioto/fksuduva.lt nuotr.

Neužteko laiko išreklamuoti

Toks pat scenarijus buvo ir Čempionų lygos atrankos pirmajame etape, kai „Sūduva“ kovėsi su Nikosijos APOEL. Tada pirmųjų rungtynių Marijampolėje transliaciją rodė LRT Kultūra, bet atsakomoji dvikova Lietuvoje nebuvo matoma.

LRT sporto prodiuseris Ramūnas Grumbinas 15min aiškino, kad buvo svarstoma rodyti antradienį 21.30 Belgrade prasidėsiančias „Sūduvos“ rungtynes prieš „Crvena zvezda“, bet galiausiai nuspręsta, kad nebus spėta transliacijos tinkamai išreklamuoti.

Jis svarstė, kad, jei pirmos rungtynės būtų vykusios Marijampolėje, tuomet galbūt LRT būtų nusprendusi rodyti ir dvikovą Belgrade.

„Viskas paaiškėjo penktadienį, dalis žmonių atostogavo, negalėjome priimti sprendimo, viskas nusikėlė į pirmadienį, o pirmadienį kalbėti apie antradienio rungtynes...

Nors iš principo jau ir penktadienį nebūtume spėję. Nebūtume spėję anonsų pagaminti, kad jie bent savaitgalį suktųsi

Nors iš principo jau ir penktadienį nebūtume spėję. Nebūtume spėję anonsų pagaminti, kad jie bent savaitgalį suktųsi. Taip yra kiekvienais metais. Nežinai, ar klubas iškops į kitą etapą, o kai patenka, rungtynės – jau čia pat.

Televizija nėra radijas, įprastinė televizija nėra sporto televizija, kur viską stumdyti galima žymiai paprasčiau. Mums tie sprendimai yra labai sunkūs, nesakau, kad mes lengva ranka nusprendėm nerodyt. Sprendimai tokie, kokie yra“, – sakė R.Grumbinas.

S.Čirbos nuotr./Ramūnas Grumbinas
S.Čirbos nuotr./Ramūnas Grumbinas

Atsakomąsias rungtynes Marijampolėje rodys LRT Kultūra, tačiau „Sūduva“ bus vienintelis klubas Lietuvoje, kurio rungtynes transliuos LRT.

„Buvo bendrauta su visais klubais, bet sprendimas toks, kad rodysime tik „Sūduvos“ rungtynes namuose Čempionų lygos atrankoje. Kitų klubų nerodysim, nes tai nėra sporto kanalas.

Yra daug kitų programų, kurios yra numatytos tinklelyje. Ne visada pasiteisina, kai tinklelis keičiamas transliacija, kuri nėra tinkamai išreklamuojama ir galbūt kai kas tik po rungtynių sužino, kad buvo transliuojama“, – 15min kalbėjo R.Grumbinas.

Sauliaus Čirbos nuotr./Andro Švrljuga
Sauliaus Čirbos nuotr./Andro Švrljuga

„Stumbrą“ rodė už dyką

Vienintelė Europos lygos transliacija, kurią rodė LRT Kultūros kanalas – Kauno „Stumbro“ ir Limasolio „Apollon“ akistata Alytuje, kuri buvo trumpam nutrūkusi dėl lietaus stadione.

Tiesa, 15min žiniomis, Kauno klubas pardavė transliacijos teises vienai Kipro televizijai, todėl pasiūlė LRT tiesiog parodyti rungtynes, už tai Lietuvos nacionaliniam transliuotojui nereikėjo mokėti nė cento.

Dėmesio negavęs „Žalgiris“ atsuko nugarą

Kiek kitokia situacija buvo su Vilniaus „Žalgiriu“. Sostinės klubas, 15min žiniomis, norėjo iš transliacijos šiek tiek užsidirbti, o LRT nusprendė rungtynių nerodyti.

„Dėl „Žalgirio“ rungtynių, taip pat kaip dėl „Sūduvos“ rungtynių išvykoje, nuspręsta, kad vis tik yra per mažai laiko jų anonsavimui. Ne aš sprendžiu, ar rodyti, ar ne, tai yra dviejų departamentų sprendimas.

Programos direkcija žino ankstesnių rungtynių reitingus. Kadangi jie nebuvo dideli, iš jų pritarimo negavau, kad būtų įtraukiama“, – situaciją komentavo R.Grumbinas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rungtynių akmirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rungtynių akmirka

„Žalgiris“ galiausiai nusprendė savo transliacijų teises parduoti užsienio bendrovei, tad dabar visos televizijos, norėsiančios transliuoti vilniečių kovas, turės mokėti ne klubui, o minėtai užsienio bendrovei.

15min kalbintas R.Grumbinas pažėrė kritikos „Žalgirio“ ekipai: „Jei klubai bendradarbiautų, jei jiems būtų svarbiausia, kad būtų rodomos jų rungtynės, būtų žymiai paprasčiau. Tada galėtumėme tartis apie signalo mainus, bet mūsų klubai nori gauti pinigus, jie parduoda savo namų rungtynes užsieniečiams, LRT palikdami ieškoti ir tartis.

Tie, kas sumokėjo už Lietuvos klubo rungtynių teises, automatiškai nori tuos pinigus atgauti ir tada jau turime mokėti mes. Jei klubai norėtų, kad jų rungtynės būtų matomos, tada būtų paprasčiau. Tada kalbėtumėme apie apsikeitimą signalais, bet klubas nenori prarasti tų pajamų, kurias gauna parduodami teises.

Taip pardavę teises jie laukia, kada ateis LRT, mokės pinigus ir nupirks išvykos rungtynes, nes namų rungtynes jie jau būna susitarę ir LRT nuomones neklausia parduodami namų rungtynes.“

15min žiniomis, „Žalgiris“ siūlė LRT transliuoti rungtynes prieš pirmojo etapo namų mačą su Farerų salų atstove „KI Klaksvik“. Nacionaliniam transliuotojui, 15min žiniomis, būtų reikėję apmokėti KTS išlaidas. Kai nepavyko susitarti, prieš atsakomąjį mačą teises pardavė užsienio bendrovei.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rungtynių akmirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rungtynių akmirka

Jei žaliai-balti perliptų Lichtenšteino klubo „Vaduz“ barjerą, jų veikiausiai lauktų galingoji „Sevilla“. Nėra abejonių, kad tokio masto Ispanijos klubas domintų ir nacionalinį transliuotoją, bet dabar jau reikėtų tartis ne su „Žalgiriu“, o su užsienio bendrove.

Galiausiai R.Grumbinas pripažino, kad įtakos sprendimui turi ir varžovų klubo svoris, kuris pirmaisiais etapais taip pat buvo argumentas susitikimų netransliuoti. „Tai yra ir varžovų klausimas. Ar tai Farerai, ar „Vaduz“ klubas. Tai – ne geriausi klubai. Tai turi įtakos“, – pripažino R.Grumbinas.

„Trakai“ nusivylė vienpuse komunikacija

Savo žygį Europoje nuo preliminaraus etapo pradėję „Trakai“ taip pat bandė tartis su LRT, tačiau, kaip 15min sakė klubo rinkodaros ir komunikacijos specialistas Ovidijus Jurevičius, komunikacija buvo nepavykusi. Dėl to klubas pasirašė sutartį su „Init“ televizija, kuri rodys „riterių“ kovas ir A lygoje.

„Su LRT bandėme kalbėtis, bandėme bent kontaktuoti dėl mūsų rungtynių rodymo, bet bandymas taip ir liko tik bandymu, atgalinio ryšio jokio negavome“, – sakė O.Jurevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./LFF stadione UEFA Europos lygos atranka „Trakai“ – „Irtyš“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./LFF stadione UEFA Europos lygos atranka „Trakai“ – „Irtyš“

Ketvirtadienį LFF stadione vyks „Trakų“ rungtynės su Belgrado „Partizan“. LRT šiomis rungtynėmis susidomėjo, bet „Trakai“ nusprendė pasilikti prie susitarimo su „Init“.

„Vakar LRT skambino mums dėl transliavimo, bet mes pasiliekam tą kryptį, kad dirbtume su tais partneriais, kurie nori su mumis dirbti visą sezoną, o ne per vienas rungtynes“, – situaciją komentavo O.Jurevičius.

LRT skambino mums dėl transliavimo, bet mes pasiliekam tą kryptį, kad dirbtume su tais partneriais, kurie nori su mumis dirbti visą sezoną, o ne per vienas rungtynes

Jis akcentavo, kad šis sprendimas nėra paremtas principų laikymusi: „Jei dabar leistume ir LRT transliuoti, tai prieš partnerius atrodytume nekaip. Čia ne principo reikalas, o vertybių klausimas.“

Tiesa, atsakomųjų rungtynių Belgrade Lietuvos televizijos taip pat nerodys, bet „Trakų“ atstovas viliasi, kad sirgaliai galės mačą stebėti internetu.

Rizikuoja prarasti auditoriją?

Kaip 15min aiškino R.Grumbinas, LRT, nuspręsdama staiga pakeisti programą ir rodyti futbolą, rizikuoja prarasti auditoriją.

„Yra programos, kurios yra seniai suplanuotos, jos yra tinklelyje, žiūrovai prie jų yra pripratę, o futbolas gan staiga atsiranda ir vėliau jo ten neliks. Ar žiūrovas, kuris buvo pripratęs prie tų laidų, sugrįš – klausimas“, – sakė LRT sporto prodiuseris.

Šį antradienį, kai Belgrade mūšį pradės Marijampolės „Sūduva“, LRT Kultūros kanalu matysime dokumentinį serialą „Lemtinga diena“, vėliau, įpusėjus rungtynėms, jį keis kriminalinis serialas „Komisarė Lanc“.

Ketvirtadienį, kuomet į kovą stos Vilniaus „Žalgiris“ ir „Trakai“, LRT Kultūra rodys japonų dokumentinį serialą „Kiotas“, jį keis vaidybinis filmas „Riešutų duona“.

„Nesu tas, kuris tikrina reitingus ir sudarinėja tinklelius, aš esu tas, kuris siūlo ir pateikia galimybes, susisiekiu su tarpininkais dėl rungtynių. Svarstau ne aš, mano darbas yra pateikti pasiūlymą, jis yra apsvarstomas ir tada priimamas sprendimas, kuris yra kolegialus. Tikrai nesu įsitikinęs, kad futbolo transliaciją žiūrėtų daugiau žiūrovų nei įprastinę programą“, – dėstė R.Grumbinas.

Paklaustas, ar vis dėlto svarbiausių lietuviškų futbolo kovų rodymas, net jas ir trumpai paanonsavus, nėra LRT misijos dalis atstovauti visoms įmanomoms, net ir mažesnėms, auditorijoms, R.Grumbinas kalbėjo: „Tai yra viena iš kaladėlių. Jų yra daug, bet, jei kelios nesueina, visi planai griūva.

Turi susidėlioti viskas. Ne kartą yra buvę, kai mes transliuodavome, staiga keisdavome programą, bet ilgalaikiame procese tai dažniausiai nepasiteisindavo.

Žinote, televizijų Lietuvoje yra daug, aš suprantu, kad visi žiūri į nacionalinį transliuotoją, bet sprendimus priimti nėra lengva, yra stengiamasi atrasti tam tikras formules, kad žiūrovas nebūtų prarandamas. Yra didelė grėsmė, kad tas, kas nematys įprastinių laidų, gali nebesugrįžti.

Jei kada nors išauš auksinė diena, kai turėsime sporto kanalą, tada bus paprasta, tada gali daryti pakeitimus likus dienai, bet yra daug laidų, daug programų, daug visokių kampų. Aš atsakingas už sportą, bet yra žmonių, kurie priima sprendimus kartu, mes tariamės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius