Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Feyenoord“ čempioniška kova – nuo bankroto šmėklos iki Nyderlandų futbolo karalių

Roterdamo „Feyenoord“ futbolininkai sekmadienį pirmą kartą po 18 metų laimėjo Nyderlandų futbolo pirmenybes („Eredivisie“). Olandų futbolo galiūnės, 1970-ųjų Europos taurės savininkės kelias į šį saldų titulą buvo itin duobėtas, tačiau puiki jaunimo akademija, sumani vadyba ir talentingas jaunas treneris Giovanni van Bronckhorstas grąžino „Feyenoord“ į viršūnę.
„Feyenoord“ triumfas
„Feyenoord“ triumfas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Kai bankrotas kvėpavo į nugarą

„Feyenoord“ problemos prasidėjo prieš dešimt metų, kai po labai nesėkmingo 2006–2007 m. sezono ekipa vasarą įsigijo tokius futbolininkus kaip tuomet dar žaidusį G.van Bronckhorstą, Keviną Hoflandą bei Roy'ų Makaay'ų.

Tikėtasi, kad senstantys, tačiau garsūs vardai padės Roterdamo klubui grįžti į viršūnę, tačiau 2007–2008 m. sezonas baigėsi vos šeštoje „Eredivisie“ vietoje. Klubą pradėjo smaugti skolos, žaidėjai buvo prašomi susimažinti algas. Klubui teko imti paskolas tam, kad sumokėtų futbolininkams atlyginimus – bankrotas jau kvėpavo į nugarą.

2008–2009 m. sezonas - šimtasis klubo istorijoje - praėjo be didelių skandalų, bet dar kitą sezoną naujo trenerio Mario Beeno vadovaujama komanda net 0:10 pralaimėjo Eidhoveno PSV. Tai buvo dugnas sportine prasme, o už stadiono ribų klubo skola jau siekė 40 mln. eurų.

Iš klubo sporto direktoriaus pareigų buvo išmestas puikiai žinomas Leo Benhaakeris, o 2011 metų vasarą didžioji dalis komandos žaidėjų sukilo prieš trenerį M.Beeną. Po futbolininkų balsavimo didele persvara (13 prieš 5) nugalėjo žaidėjai, norėję, kad jis atsistatydintų.

Atgimimas

2011–2012 m. sezone treneriu buvo paskirtas olandų futbolo legenda Ronaldas Koemanas. Nors klubas prarado tokius žaidėjus kaip Leroy'us Feras ar Georginio Wijnaldumas, tačiau investicijos į akademiją jau buvo pradėjusios duoti vaisių, bankroto šmėkla nutolo.

„Akademija jau „gamino“ tokius žaidėjus kaip Stefanas de Vrijis, G.Wijnaldumas, L.Feras ir Bruno Martinsas Indi, o R.Koemanas sugebėjo sukurti labai profesionalią atmosferą. Jis nepripažino nesėkmių ir žiūrėjo tik į priekį. Kai 2015 metais R.Koemanas išvyko, kito kandidato užimti trenerio postą nebuvo – tik G.van Bronckhorstas“, – „The Guardian“ sakė žurnalistas ir „Feyenoord“ sirgalius Markas Lievisse Adriaanse.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Dirkas Kuytas su sūnumi
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Dirkas Kuytas su sūnumi

Žinoma, „Feyenoord“ negalėjo laikytis įsikibęs savo geriausių talentų – juos pastebėdavo ir įsigydavo užsienio ekipos, tačiau puikus akademijos darbas padėjo ne tik grąžinti skolas, bet ir stumtis į priekį. Klubo akademija „Varkenoord“ kelerius metus iš eilės (2009–2014 m.) laimėjo legendinio Rinuso Michelso vardu pavadintą geriausios Nyderlandų futbolo akademijos titulą.

„G.van Bronckhorstas mane tikrai nustebino. Mes žaidėme kartu „Rangers“ ir rinktinėje, tačiau mano akyse jis niekada nebuvo lyderis. Jis atlieka fantastišką darbą ir subūrė labai stiprią komandą“, – sakė buvęs klubo žaidėjas Bertas Kontermanas.

Šių metų G.van Bronckhorsto komandą geriausiai apibūdina klišė „jaunų talentų ir patyrusių veteranų lydinys“. Visą sezoną ekipą į priekį vedė tokie akademijos produktai kaip Tonny'is Vilhena, Terence'as Kongolo ar Emilis Hanssonas, o šalia jų spindėjo „Premier“ lygos patirties turintys veteranai – Dirkas Kuytas, Karimas El Ahmadi, Eljero Elia, vartininkas Bradas Jonesas.

Rezultatyviausiu žaidėju (21 įvartis) tapo danas Nicolai Jorgensenas, anksčiau žaidęs Lėverkuzeno „Bayer“. Po etapo Vokietijoje šio puolėjo karjera po truputį ritosi žemyn, tačiau jis vėl atgimė Roterdame.

Pastarąjį kartą į Čempionų lygos grupių etapą „Feyenoord“ komanda buvo patekusi per 2002–2003 m. sezoną. Sugrįžimą ten ir „Eredivisie“ čempionų titulą praėjusį sekmadienį garantavo legendinio D.Kuyto trys įvarčiai ir saldi pergalė 3:1 prieš „Heracles“ ekipą.

Roterdamas tikisi, kad šis sezonas pagaliau leis užmiršti ilgametį titulų badą ir bus naujo ir pergalingo periodo pradžia.

Pergalių reikės, kad Roterdamas patvirtintų planus iki 2022 metų mieste pastatyti didžiausią Nyderlandų stadioną – 63 tūkst. vietų „Feyenoord city“ areną. 2019-aisiais prasidėsiančios statybos miestui iš viso kainuos apie 365 mln. eurų.

football-oranje.com nuotr./Naujo „Feyenoord“ stadiono planas
football-oranje.com nuotr./Naujo „Feyenoord“ stadiono planas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius