Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

FIFA vadovas Seppas Blatteris – geriausias pasaulio diktatorius?

FIFA vadovas Seppas Blatteris neišsikapsto iš skandalų, tačiau jo siekis pratęsti savo karaliavimą galingiausioje pasaulio futbolo organizacijoje yra daugiau nei realus. 78-erių šveicaras dėl penktosios kadencijos varžysis su abejotinos reputacijos Prancūzijos diplomatu, Jordanijos princu ir buvusiu futbolininku Davidu Ginola. Būtent atsiradę luoši varžovai atskleidžia S.Blatterio sugebėjimą veikti kaip realiam diktatoriui.
Seppas Blatteris ir Vladimiras Putinas
Seppas Blatteris ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Pateikiame „The Guardian“ publikuotą Marinos Hyde komentarą apie pretendentus į FIFA vadovo postą..

Jau praėjo tas laikas, kai S.Blatterio statytiniai buvo sportu suinteresuoti profesionalai ar bent demokratiškai išrinkti. Atrodo, kad pasaulyje nėra tokio šalies vadovo, kuris nepaklustų galingajam šveicarui. Tai įrodė ir 2010 metų Pasaulio futbolo čempionato finalas, kuriame primygtiniu S.Blatterio prašymu buvo priverstas pasirodyti tuomet anūkės gedėjęs Nelsonas Mandela.

Nepaisant visų pasmerkimo žodžių iš visų pasaulio pusių, jis išsilaiko savo poste. Visai kaip diktatoriai. Net keista, kad FIFA vadovas nesirenka taktikos perleisti vadžias savo įpėdiniui ir valdyti šio sprendimus. Jis gali būti vadinamas sėkmingiausiu nieko nenužudžiusiu pastarojo amžiaus diktatoriumi.

Pirmasis S.Blatterio varžovas rinkimuose į FIFA vadovo postą yra Davidas Ginola. Buvęs prancūzų futbolininkas, aktorius ir modelis. Paskutinį kartą matytas kaip Sainte-Maxime miestelio gidas televizijos laidoje „Gido turas“. Jis rengiasi FIFA rinkimams kartu su lažybų bendrovės „Paddy Power“ palaikymu. Šis prancūzo žingsnis daugelio komentatorių buvo sutiktas su pašaipa. Kai kurie iš jų jo šansus kovoje su S.Blatteriu lygino su teletabio galimybėmis nuversti Vladimirą Putiną.

Apžvalgininkai D.Ginola šansus kovoje su S.Blatteriu lygino su teletabio galimybėmis nuversti Vladimirą Putiną.

Tik šiek tiek daugiau konkurencijos S.Blatteriui sudaro jo buvęs patarėjas Jerome Champagne, kuris praėjusią savaitę savo konkurentus išvadino „lobių ieškotojais“ ir skundėsi, kad rinkimų baigtis jau vis tiek yra aiški. „Jaučiu, kad galutinis rinkimų rezultatas jau yra aiškus. Baisu būti vėliau nubaustam už bandymą kovoti“, – S.Blatterio metodus atskleidė jo buvęs patarėjas. Jis kol kas nesugebėjo surinkti penkių asociacijos narių parašų, kurie leistų toliau kovoti dėl FIFA prezidento posto.

Paskutinis šveicaro konkurentas – Jordanijos princas Ali, kuris apie savo kandidatūrą pranešė šį mėnesį. Jam daug geriau sekasi su reikalingais parašais, nes jis turi UEFA vadovo Michelio Platini palaikymą. Kalbama, kad jis princą rinkimuose dalyvauti paskatino tam, kad šis pašildytų FIFA vadovo postą jam. Juk S.Blatteris negali siekti ir šeštosios kadencijos, ar gali?

Sunku kalbėti apie princo Ali pasiekimus, nes sunku patikėti, kad savo nedemokratiškoje šalyje esant princu netaptum Jordanijos futbolo federacijos prezidentu. Daug kas jį laiko itin moderniu, tačiau šis epitetas kelia nemažai klausimų.

Štai ir trys Seppo Blatterio varžovai. Tiesa, prie jų gali prisijungti čilietis Haroldas Mayne-Nichollsas, kuris gana ironiškai šiuo metu yra tiriamas dėl savo veiksmų 2018 ir 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatų organizatorių konkurse.

Būtent atsiradę luoši varžovai atskleidžia S.Blatterio sugebėjimą veikti kaip realiam diktatoriui.

Atrodo, kad šiuo metu didžiausia kliūtis S.Blatteriui yra britų parlamento nariai, kurie trečiadienį atvyksta į Briuselį kalbėtis kaip iš esmės pakeisti sukiužusią FIFA organizaciją. Ten dalyvaus ir vienas iš kandidatų Jerome Champagne. Princas Ali, deja, šiam susitikimui laiko nerado, o pono D.Ginola planai nėra žinomi.

Šis susitikimas yra organizuojamas aršaus FIFA kritiko Damiano Collinso, kuris šią savaitę garsiai prakalbo apie Seppo Blatterio atsikratymą. „Praėjusiais metais pasaulis šventė 25-ąsias Berlyno sienos griuvimo metines. Daugelis garsiai kalbėjo, kad tai niekada neįvyks. Prieš 16 metų visi kalbėjo, kas Olimpinis judėjimas neišsikapstys iš korupcijos skandalų. Prieš dvejus metus visi nešvariu varžymųsi kaltino dviračių sportą. Istorija rodo, kad pasikeitimai yra įmanomi“, – apie savo ambicijas kalbėjo D.Collinsas.

Nenoriu būti blogu pranašu, tačiau mažai kas lažintųsi, kad S.Blatteriui nepavyks laimėti penktosios kadencijos gegužę vyksiančiuose rinkimuose. Tiesa, jeigu ir norėtumėte lažintis, „Paddy Power“ tokių lažybų net nesiūlo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius