-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolas olimpinėse žaidynėse – kas žais, o ko trūks?

Favoričių pralaimėjimu ir įsimintinais pasiekimais trečiadienį prasidėjo Tokijo olimpinių žaidynių moterų futbolo turnyras, o vyrai pradės kovas ketvirtadienį. Tiesa, Japonijoje pasirodys tik dalis elitinių futbolininkų.
Pedri ir F.Torresas
Pedri (kairėje) žais ir olimpinėse žaidynėse. / „Scanpix“ nuotr.

Pirmoji rungtynių diena olimpinėse žaidynėse atnešė staigmenų.

JAV moterų futbolo rinktinė kolekcijoje turi 4 olimpinių žaidynių auksą, yra pagal reitingą yra Nr.1 pasaulyje, bet trečiadienį amerikietės 0:3 pralaimėjo Švedijai. Stina Blackstenius pelnė du įvarčius nugalėtojoms, kurios amerikietes skriaudžia ne pirmąsyk – pakeliui į olimpinį sidabrą Rio de Žaneire švedės eliminavo JAV komandą ketvirtfinalyje.

Brazilijos futbolininkės trečiadienį 5:0 sutriuškino Kiniją, o vieną įvarčių pelnė Marta – penkis kartus geriausia pasaulio futbolininke rinkta 35 metų brazilė žaidžia penktosiose olimpinėse žaidynėse.

„Scanpix“ nuotr./Marta
„Scanpix“ nuotr./Marta

Jos bendražygė Formiga įrašė savo vardą į istorijos knygą, nes 43 metų brazilė tapo pirmąja moterimi futbole, kuri pasirodė jau septintosiose olimpinėse žaidynėse.

„Scanpix“ nuotr./Formiga
„Scanpix“ nuotr./Formiga

Ketvirtadienį futbolo kovas pradės ir vyrai, bet jų turnyras nebus toks populiarus, kaip prieš penkerius metus, kai pilname Rio de Žaneiro „Maracana“ stadione Neymaras baudiniu padėjo žaidynių šeimininkų komandai laimėti auksą.

Japonijos futbolininkai vienintelį medalį (bronzos) yra laimėję 1968 metais Meksike, o Japonijoje olimpinės varžybos vyks septyniuose stadionuose, iš kurių penki yra tolokai nuo Tokijo. Pavyzdžiui, iki Saporo skristi reikia 100 minučių.

Japonijos rinktinei atstovaus Kubo Takefusa, priklausantis Madrido „Real“ klubui, bet trūks ryškiausios žvaigždės - „Liverpool“ puolėjas Takumi Minamino rengiasi Anglijos pirmenybėms.

Tokijuje nebus ir „Liverpool“ įžymybės Mohamedo Salaho – Egipto puolėjo Anglijos klubas irgi neišleido į žaidynes.

Nebus ir Lionelio Messi, nors jis yra padėjęs Argentinos rinktinei laimėti olimpinį auksą 2008 metais Pekine.

„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi su Argentinos rinktine triumfavo „Copa America“ turnyre.
„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi su Argentinos rinktine triumfavo „Copa America“ turnyre.

Šiuo metu garsusis argentinietis nėra susitaręs su „Barcelona“ klubu dėl naujos sutarties, bet ilsisi po laimėto „Copa America“ čempionato.

Kaip žinia, olimpinėse žaidynėse vyrų komandos gali registruoti tik tris vyresnius futbolininkus.

Taisyklės sako, kad komandos branduolį privalo sudaryti iki 23 metų žaidėjai, tik šiuo atveju, kadangi žaidynės dėl pandemijos buvo perkeltos metams, be ribojimų leidžiama rungtyniauti iki 24 metų futbolininkams.

Prancūzija savo sudėtyje turės pasaulio čempioną.

Florianas Thauvinas laimėjo pasaulio pirmenybių auksą 2018 metais, o Japonijoje tikisi sužaisti daugiau nei vieną minutę, kaip prieš trejus metus nutiko turnyre Rusijoje. Būdamas 28-erių metų buvęs „Paris Saint-Germain“ puolėjas yra vienas iš trijų vyresnių žaidėjų ir vienas iš dviejų Meksikos „Tigres“ klubo prancūzų – 35 metų puolėjas Andre Pierre Gignacas irgi atvyko gulbės giesmei Prancūzijos rinktinei.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andre-Pierre'as Gignacas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andre-Pierre'as Gignacas

Trūkstamo trofėjaus savo kolekcijoje ieško ir Dani Alvesas. 38 metų brazilas yra laimėjęs per 40 titulų per karjerą (didžiąją dalį Barselonoje), o dabar į Tokiją susiruošė iš San Paulo klubo.

Ispanijos klubai išleido savo žaidėjus į olimpines žaidynes, tad net šeši žaidėjai iš šių metų Europos čempionato žais ir varžybose Japonijoje.

Ryškiausias tarp jų – „Barcelona“ klube atsiskleidęs ir geriausiu Europos čempiono jaunuoju futbolininku išrinktas vidurio saugas Pedri.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lorenzo Insigne ir Pedri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lorenzo Insigne ir Pedri

Pirmojo olimpinio aukso nuo 1992 metų Barselonos žaidynių siekiantiems ispanams taip pat atstovaus Unai Simonas, Pau Torresas, Marco Asensio, Dani Ceballosas, Bryanas Gilas ir Dani Olmo.

Viena įdomiausių grupių turėtų būti D, kurioje žais titulą ginanti Brazilija, Vokietija, Dramblio Kaulo Krantas ir Saudo Arabija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius