-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo galia – pasaulio čempionato metu Rusija pamilo gėjus

Tuo metu, kai Rusijos futbolo sirgaliai spiečiasi į stadionus ir svajoja apie savo komandos pergalę pasaulio čempionato aštuntfinalyje prieš Ispaniją, Piotras Voskrensenskis ir kiti gėjų teisių gynėjai seka pirmenybes tylioje galerijoje. Jų svajonė yra kitokia.
Andrejus, slapyvardžiu „Vaša Žvaigždė“ rengiasi pasirodymui pasaulio futbolo čempionato metu.
Andrejus, slapyvardžiu „Vaša Žvaigždė“ rengiasi pasirodymui pasaulio futbolo čempionato metu. / „Scanpix“/AP nuotr.

P.Voskresenskis yra anesteziologas, sykį jau praradęs darbą dėl savo homoseksualumo ir bijantis netekti kito.

Jis tikisi, kad pasaulio pirmenybių organizavimas suteiks naują impulsą šaliai ir jos gyventojams, kurie taps labiau atviri ir tolerantiški.

Kol turnyras vyksta, Rusija atrodo beveik draugiška gėjams. Tarptautinių organizacijų dėmesys per čempionatą verčia Rusijos pareigūnus palaukti ir neatakuoti LGBT aktyvistų.

Karštoji linija dėl gėjų teisių pažeidimų per čempionatą nesulaukė nė vieno skambučio iki šiol. Rusijos pareigūnai užmerkia akis ir nesijaudina, kai britų gėjai protestuoja prie Kremliaus. Vaivorykščių spalvų plakatai nedraudžiami stadionuose.

Tai nesutampa su įprastu Rusijos požiūriu į gėjus, kurie aršiai persekiojami Čečėnijoje ir susiduria su propaganda kituose miestuose. Mokyklose gėjai niekinami, o už patyčias retai kas baudžia, net atvirkščiai – pamojavęs vaivorykščių spalvų vėliava Rusijoje gali atsidurti už grotų.

Per pasaulio čempionatą yra kitaip. „Dabar galiu parodyti savęs daugiau viešai, nes mūsų miestas priima daug žmonių – daug informacijos, veiksmo, daug galimybių“, – sakė Andrejus, pasirodantis slapyvardžiu „Vaša Žvaigždė“ Jekaterinburgo naktiniame klube.

„Scanpix“/AP nuotr./Gėjai jaučiasi laisviau pasaulio futbolo čempionato metu.
„Scanpix“/AP nuotr./Gėjai jaučiasi laisviau pasaulio futbolo čempionato metu.

Jis nenori atskleisti savo pavardės, nes represijos gali pasivyti vėliau.

Geriau surenti tokius renginius, nei ir toliau laikyti Rusiją atjungtą nuo kitų kultūrų ir idėjų.

Didysis išbandymas ateis po liepos 15 dienos, kai čempionatas pasibaigs ir minios sirgalių iškeliaus namo. Ar per tas kelias savaites futbolo šventės tauta pasikeis?

Kai kurie bijo, kad Rusijos milicijos ir karinės pajėgos išlies savo pyktį ant LGBT, kai tik kameros išsijungs.

P.Voskresenskis įžvelgia vilties spindulius ir prieštaravo tiems, kurie siūlė boikotuoti pasaulio čempionatą Rusijoje. „Geriau surenti tokius renginius, nei ir toliau laikyti Rusiją atjungtą nuo kitų kultūrų ir idėjų“, – mano jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Gėjai Rusijoje jaučiasi laisviau pasaulio futbolo čempionato metu.
„Scanpix“/AP nuotr./Gėjai Rusijoje jaučiasi laisviau pasaulio futbolo čempionato metu.

P.Voskresenskis rengia neoficialius Rusijos gėjų istorijos turus po Sankt Peterburgą ir pasakoja apie žymiuosius šalies homoseksualus, tokius kaip kompozitorius Piotras Čaikovskis.

Rusijoje tokie turai yra draudžiami, nes vaikai gali išgirsti apie tai, ką jis kalba. Teismas nusprendė apriboti gėjų teises, taip tarsi pasiųsdamas žinutę plačiajai visuomenei, kad diskriminuoti galima.

P.Voskresenskis su savo kompanija, kuri kovoja prieš rasizmą ir antigėjus sporte, buvo išprašyti iš savo pastato per turnyro pradžią, bet vos tik jie pasiskundė – per 24 valandas jiems buvo surasta nauja vieta.

Regis, rusų pareigūnai žaidžia atsargų žaidimą.

Britų akyivistas Peteris Tatchellas buvo areštuotas, kai protestavo prie Raudonosios Aikštės per čempionato pirmąją dieną, bet greitai paleistas į laisvę, kai vaizdai iš jo arešto paplito internete. Suplanuotas teismo svarstymas buvo tyliai atšauktas.

Žemutinio Naugardo stadione per Anglijos ir Panamos rungtynes vaivorykštės vėliavą darbuotojai nuėmė, bet, kai Di Cunninggham ir kiti britų aktyvistai paskambino į FIFA, tie patys darbininkai vėliavą pakabino atgal.

„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus, slapyvardžiu „Vaša Žvaigždė“ rengiasi pasirodymui pasaulio futbolo čempionato metu.
„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus, slapyvardžiu „Vaša Žvaigždė“ rengiasi pasirodymui pasaulio futbolo čempionato metu.

Di Cunningham padarė išvadą, kad Rusijos futbolo sirgaliai yra draugiškesni nei ji tikėjosi. Net incidentas dėl vėliavos nenuliūdino. „Galbūt darbuotojai dabar stebėsis, kodėl tokia vėliava stadione yra „gerai“, o už stadiono ribų – „blogai“, – šyptelėjo ji.

Kai jos grupė iškėlė plakatą per Anglijos ir Tuniso rungtynes Volgograde praėjusią savaitę, vienas Rusijos futbolo aistruolis priėjo arčiau. „Jis staiga suvokė, kad būti gėjumi ir futbolo fanu yra įmanoma. Galbūt jo viltys dėl pokyčių sustiprėjo“, – sakė Di Cunningham.

Vitalijus Milonovas, teisininkas, vaidinantis svarbų vaidmenį per gėjų propagandą, skelbia, kad tokie veikėjai, kurie išskleidžia vaivorykštės spalvų vėliavas, neturi vietos čempionate. Aišku, tai jau ekstremalus požiūris, bet ir paprasti rusai kreivai žvelgia į LGBT aktyvistus, nerimaudami, kad Vakarai nesugadintų Rusijos jaunimo.

Toks antigėjiškas požiūris nėra unikalus Rusijoje. Tačiau laikai keičiasi. Pirmą kartą FIFA pasitelkė antidiskriminacijos ekspertus per pasaulio čempionatą, o Argentinos ir Meksikos futbolo federacijos buvo nubaustos dėl sirgalių antigėjiškų skanduočių.

„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai Rusijoje.
„Scanpix“ nuotr./Argentinos rinktinės sirgaliai Rusijoje.

Rusijos pamokos pravers rengiantis 2022 metų pasaulio čempionatui, kuris vyks Katare – šioje šalyje gėjų seksas yra draudžiamas.

Šių dienų Rusijoje būti gėjumi leidžiama, tik pabrėžiama asmeninių ir profesinių problemų tikimybė.

Per pastaruosius kelerius metus Sank Peterburge užfiksuota daugiau nei 300 incidentų, pažeidžiančių gėjų teises, pagal LGBT skaičiavimus. „Pavojingiausia, kad teisiškai tie, kurie įvykdė nusikaltimus, žudymus ir fizines atakas dėl homofobijos ar transfobijos, praktiškai lieka nebaudžiami“, – sakė Sankt Peterburge veikiančio LGBT padalinio koordinatorius Jonny Dzinbladze.

„Iš vienos pusės, keista, kad pasaulio čempionatas vyksta Rusijoje, – sakė jis. – Tuo pačiu metu tai suteikia galimybę visuomenei tapti artimesnei, daugiau sužinoti.

Boikotas tiktai pratęstų izoliaciją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius