-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gulbės giesmė? Simboliniu LFF prezidentu E.Eimontas savęs neįsivaizduoja

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edvinas Eimontas po kiekvieno Vykdomojo komiteto posėdžio stumiamas vis į tolimesnį užribį. Pirmadienį 41-erių metų kėdainietis gavo dar vieną opozicionierių niuksą, kai prezidento postą  buvo nuspręsta sumenkinti iki kuklaus reprezentacinio vaidmenis, o visą galią perleisti į Vykdomojo komiteto ir generalinio sekretoriaus rankas.
Edvino Eimonto spaudos konferencija
Edvino Eimonto spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį LFF prezidentas išskrido į Bahreino sostinę Manamą, kurioje ketvirtadienį vyks FIFA kongresas.

Prieš išvykdamas, E.Eimontas sutiko pasikalbėti su 15min ir prisipažino, kad Vykdomojo komiteto patvirtinti „kosmetiniai“ įstatų pakeitimai jo netenkina, o tik iki simbolinio vaidmens apribotame prezidento poste savęs taip pat neįsivaizduoja.

Vykdomajame komitete nuspręsta, kad neeilinė LFF konferencijos vyks liepos 23 d. Kaune, tačiau dar iki jos gegužės 18-ąją suplanuota eilinė konferencija. Įdomu ir tai, kad tik pirmadienį buvo nuspręsta dar vieną neeilinę konferenciją šaukti birželio 12-ąją.

Kas bus sprendžiama jos metu, kol kas neatskleidžia nei E.Eimontas, nei Vykdomojo komiteto nariai, tačiau 15min prognozuoja tokią tolesnių įvykių eigą. Dabartinis prezidentas liepos 23-iąją arba birželio 12-ąją turėtų oficialiai pats pasitraukti iš pareigų, o naująjį LFF „kišeninį“ vadovą ir Vykdomojo komiteto narius Konferencija turėtų patvirtinti liepos 23-iąją.

Kodėl apie tai viešai kol kas nekalba nei E.Eimontas, nei Vykdomojo komiteto nariai, kol kas tenka tik spėlioti. Neoficialiomis žiniomis, taip elgiamasi dėl to, jog dabartinis LFF prezidentas su Vykdomojo komiteto nariais derasi dėl išeitinės kompensacijos.

– Pirmadienio posėdis truko net septynias valandas. Dėl kokių klausimų virė aršiausios diskusijos? 15min žurnalistas pradėjo pokalbį su E.Eimontu.

– Didžiausios diskusijos kilo dėl jaunių (iki 17 ir iki 19 metų) rinktinių trenerių. Vykdomasis komitetas norėjo pabendrauti su kiekvienu treneriu, kuris pateikė kandidatūras. Tai užtruko tikrai netrumpai.

– Kalbama, kad abiejų šių postų savininkai buvo žinomi jau iš anksto...

– Vykdomojo komiteto nariai uždavinėjo klausimus, domėjosi, sunku pasakyti, ar iš anksčiau buvo kažkas. Bet aš visuomet techniniam direktoriui deklaravau, kad mes pirmiausia turime galvoti ne apie konkrečius jaunimo rinktinių trenerius, bet apie tam tikros filosofijos jaunimo ugdymo procese diegimą. Norėtųsi, kad tie treneriai būtų ne tik tie, kurie treniruos rinktines, bet ir kartu su U-21 treneriu bei techniniu direktoriumi įgyvendins tam tikrus didesnius pokyčius. Ar tai pavyks padaryti? Tikėkimės, taip.

– Užsiminėte apie U-21 trenerį. Prieš kurį laiką pasirodė informacija, kad sutartis su Caritu Falchu vis dar nepasirašyta. Kaip yra iš tikrųjų?

– Pats pagaliau pasirašiau, parašą padėjau. Lyg ir viskas turėtų būti gerai.

– Vykdomojo komiteto patvirtinti įstatai gerokai skiriasi nuo to varianto, kuris išdėstytas Futbolo forumo inicijuotos darbo grupės parengtame Raporte. Dėl kurių įstatų punktų kilo daugiausia prieštaravimų?

– Vienas svarbus dalykas, kad popierinio varianto kol kas dar nėra. Buvo diskusijų dėl kai kurių punktų, kurie buvo pavieniui ištraukti iš Raporto. To pagrindu buvo bandoma dėlioti įstatus, tai, kaip jie turėtų atrodyti.

Pagrindinis dalykas, apie kurį Raporte nebuvo nė žodžio – prezidento galių sumažinimas iki minimumo. Visada sakiau, kad nesilaikau šio posto, tačiau, mano akimis žiūrint, federacijos įstatai turėtų būti priderinti prie futbolo realijų, o dabar...

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edvinas Eimontas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edvinas Eimontas

– Kuo Vykdomojo komiteto nariai motyvavo tokį sprendimą?

– Kiek supratau, buvo išsakytas nepasitenkinimas tuo, jog prezidentas turi pernelyg daug galių ir įsipareigojimų. Galbūt tai, galbūt noras, kad Vykdomasis komitetas valdytų situaciją kiek įmanoma maksimaliai. Pagal sumanymą prezidentas liktų Vykdomojo komiteto sudėtyje, tačiau tikrai ne kaip savarankiškai veikiantis asmuo.

– Raporte kur kas daugiau galių buvo rekomenduojama suteikti ir klubams...

– Tai yra svarbiausia ir tą visą laiką deklaravau. Mano nuomone, futbolo klubai yra ląstelės. Galima teigti, kad klubai silpni, kad jie turi tik po vieną komandą – visa tai yra tiesa. Bet mes, kaip federacija, turime stengtis daryti viską, kad klubai stiprėtų. Jeigu mes bijome juos prileisti prie sprendimo priėmimo, tai nėra gerai ir sveika Lietuvos futbolui.

– Vykdomajame komitete palikti ir visų šešių šakinių futbolo asociacijų atstovai, nors Raporte buvo siūloma masinio bei jaunių ir vaikų futbolo asociacijas šalinti iš svarbiausio LFF valdymo organo. Kodėl?

– Jokių diskusijų šiuo klausimu iš esmės nebuvo. Panašu, jog viskas buvo nuspręsta dar iki komiteto posėdžio.

– Vykdomajame komitete taip pat nuspręsta panaikinti Vytauto Vaškūno suspendavimą. Ar baigėsi diskvalifikacijos galiojimas, ar buvo nuspręsta sutrumpinti bausmę?

– Suspendavimą buvo nuspręsta panaikinti anksčiau laiko. Motyvuota tuo, jog jau praėjo daugiau nei pusė paskirtos nuobaudos ir per šį laiką jis nenusižengė, padarė išvadas.

Aš nesu tas žmogus, kuris galėtų eiti tik reprezentacinio prezidento pareigas.

– Kokią tolesnę įvykių eigą jūs įsivaizduojate? Jau yra paskirtos trys LFF konferencijų datos. Kas bus sprendžiama kiekvienoje iš jų?

– Net neįsivaizduoju. Čia reikėtų skambinti Stasiui Stankui, Nerijui Dunauskui ar pirmajam viceprezidentui Vidmantui Butkevičiui. Aš tos informacijos nežinau. Neįsivaizduoju, kodėl Vykdomojo komiteto nariai susidėliojo tiek datų ir ką jie per šias konferencijas veiks.

– Tai vakar buvo sudėliotos tik datos ir nepaaiškinta, kas ir kaip?

– Darbotvarkės tikrai nėra. Aš koncentruojuosi į gegužės 18-ąją dieną vyksiančią eilinę konferenciją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LFF prezidentas Edvinas Eimontas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LFF prezidentas Edvinas Eimontas

– Jos metu jūsų pozicija nesikeis? Norėtumėte likti poste ir toliau?

– (Šypsosi) Iš esmės, sakykime, taip – norint dirbti darbą, turi matyti tam tikrą vaizdą. Jei atsitiktų taip ir būtų priimti tokie įstatai, kokie dabar siūlomi... Aš nesu tas žmogus, kuris galėtų eiti tik reprezentacinio prezidento pareigas. 2016 metais buvau išrinktas, kai buvo labai aiškiai suformuoti LFF prezidento uždaviniai, ir tuos uždavinius vykdžiau. Ėjau reformų keliu – įstatų keitimai, federacijos restruktūrizavimas, futbolo strategijos atnaujinimas. Aš visa tai dariau ir federacijos įvaizdis per šiuos pusantrų metų po truputį keitėsi į gerą pusę. Aš tikiu tuo, ką darau, o jei visa tai taps nereikalinga ir iš manęs niekas nieko nereikalaus, aš nematau savęs šioje pozicijoje.

– Kaip įsivaizduojate gegužės 18-osios konferenciją ir kas galėtų joje pasikeisti?

– Pažiūrėsime, kokie bus įstatų pakeitimai, kaip balsuos delegatai. Tada ir matysime, kokie bus rezultatai...

Nedaug liko laukti. Svarbiausia visada yra turėti tikslą. Dabar mano tikslas – gegužės 18-oji.

– Iš jūsų kalbos suprantu, kad greičiausiai suvokiate, kad toliau darbo, eidamas prezidento pareigas, netęsite...

– Nedaug liko laukti. Svarbiausia visada yra turėti tikslą. Dabar mano tikslas – gegužės 18-oji. Po to matysime.

– Girdėjote spekuliacijų, kad lyg ir Gintautas Babravičius turi ketinimų perimti LFF prezidento postą? Ką manote apie tai?

– Girdėjau. Su Gintu teko kalbėti telefonu. Jis šiek tiek apie tai užsiminė. Čia kiekvieno asmens pasirinkimas. Tuo labiau, kad naujasis įstatų variantas, kuris pristatytas Vykdomajam komitetui, visus kelius jam atveria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius