Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gyvatė”: naująją Superlygą sukioja jauno italo ranka

Jei prieš daug daug metų stilingas futbolo romantikas Giovanni Agnelli gerai atstovavo futbolo klubo prezidentų elitui, tai jo sūnėno Andrea Agnelli įvaizdis yra kitoks: Turino „Juventus“ prezidentas labiau panašus į amerikietį ir kitus svetimšalius klubų šeimininkus, su kuriais dabar padarė milžinišką persversmą Europos futbole.

Vertinamas kaip užkulisinių žaidimų meistras, Europos futbolą skaldančios Superlygos vienas svarbiausių kūrėjų Andrea Agnelli dabar pavadinimas ir kitaip.

„Gyvatė, – taip įpykęs UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas pirmadienį pavadino A.Agnelli. – Niekada nesu matęs asmens, kuris meluotų tiek daug kartų ir taip nuosekliai, kaip jis.“

Toks pareiškimas įvyko tą pačią dieną, kai UEFA Vykdomasis komitetas turėjo įvertinti Čempionų lygos reformas ir pasiūlymus pateiktus Europos futbolo klubų asociacijos, kuriai vadovavo A.Agnelli, taip pat einantis ir „Juventus“ prezidento pareigas.

A.Agnelli pasuko kitu keliu su 11 kitų klubų, dabar pristatę Superlygą ir atsistatydinę iš pareigų Europos futbolo klubų asociacijoje.

„Scanpix“ nuotr./Andrea Agnelli ir dar 11 klubų savininkai įkūrė Superlygą.
„Scanpix“ nuotr./Andrea Agnelli ir dar 11 klubų savininkai įkūrė Superlygą.

„Jis yra tikriausiai didžiausias nusivylimas iš visų“, – pridūrė A.Čeferinas kalbėdamas apie A.Agnelli, kurio jauniausia dukra 2019 metais tapo krikštadukte UEFA prezidentui.

Futbolo užkuliuosiuose kalbama, kad A.Agnelli reprezentuoja kietesnę, daugiau skaičiuojančią savo šeimos pusę, tokią, kuri padėjo Agnelli kartoms valdyti „Fiat Automobiles“ – didžiausius Italijos mašinų gamintojus, šiemet pavirtusius į pramonės darinį „Stellantis“, po kurio skėčiu susijungė koncernai „PSA Peugeot-Citroen“ ir „Fiat Chrysler Automobiles“.

„Scanpix“ nuotr./Andrea Agnelli
„Scanpix“ nuotr./Andrea Agnelli

Tai visiški kiti darbo principai nei Giovanni Agnelli, kuris buvo pratęs pats pažadinti „Juventus“ žaidėjus draugiškais skambučiais vien tam, kad paklaustų, kaip jie jaučiasi.

Dabartinis „Juventus“ prezidentas labiau primena savo griežtą tėvą, Umberto Agnelli, dar vieną buvusį Turino klubo vadovą.

Vis dėlto tas kietumas tiko „Juventus“, kai Andrea Agnelli buvo patvirtintas klubo prezidentu prieš 11 metų, kuomet buvo vos 34-erių.

Su juo Turino futbolininkai net devynis kartus iš eilės laimėjo Italijos pirmenybių auksą, nors prieš dešimtmetį dar turėjo problemų aikštėje ir už jos ribų – komanda stengėsi atsigauti po sutartų rungtynių ir teisėjų papirkinėjimo skandalo, praminto „Calsiopoli“, ir pasibaigusio tuo, kad komanda neteko dviejų Italijos čempionų titulų ir buvo ištremta į antrąjį divizioną.

„Agnelli reikėjo, kad atgaivintų klubą, – „Gazzetta dello Sport“ praėjusiais metais sakė FIFA tarybos narė Evelina Christillin, ilgametė italo bendražygė. – Andrea turėjo ambicijų ir narsos, dėl jo „Juventus“ nebėra tik futbolo klubas. Tai jau kitas pasaulis.“

Vadovaujant A.Agnelli Turino „Juventus“ tapo vieninteliu dideliu Italijos klubu, kuris pasistatė naują stadioną. Komandos šeimininkas daug prisidėjo, kad prieš trejus metus į Turiną atvyktų Cristiano Ronaldo.

„Scanpix“ nuotr./Andrea Agnelli ir Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Andrea Agnelli ir Cristiano Ronaldo

„Pamenu jį dar vaiką, kaip Vila Perosoje jis pašėldavo stebėdamas rungtynes, – pasakojo E.Christilillin apie A.Agnelli elgesį vasaros viloje. – Andrea yra sportininkas. Jis slidinėja, nardo ir žaidžia futbolą. Tribūnoje jis elgiasi panašiai kaip ultra sirgalius.“

Viena, ko nepasiekė Andrea Agnelli su „Juventus“ – tai Čempionų lygos viršūnės – per pastarųjų šešerių metų finalus Turino ekipa ten žaidė dusyk ir abu kartus pralaimėjo.

Šis sezonas yra sudėtingas „Juventus“. Komanda rikiuojasi tik ketvirtoje vietoje Italijos pirmenybėse ir rizikuoja nepatekti į kito sezono Čempionų lygą.

Galbūt tai prisidėjo, kad A.Agnelli taip norėjo sukurti Superlygą. Net jei tai reikštų, kad liko pamirštos dauguma iš 246 komandų, kurias jis atstovavo būdamas Europos klubų asociacijos prezidentas.

„Mūsų 12 klubų-stegėjų atstovauja milijardus sirgalių visame pasaulyje ir 99 Europos futbolo trofėjus, – Superlygos pristatymo pareiškime cituojamas A.Agnelli, naujoje lygoje gavęs vicepirmininko poziciją. – Mes ateiname kritiniu momentu, kad transformuotume Europos futbolo varžybas ir užtikrintume žaidimui, kurį mes mylime, ilgą ateitį ir iš esmės augintume solidarumą.“

„Scanpix“ nuotr./Andrea Agnelli
„Scanpix“ nuotr./Andrea Agnelli

Investuotojai atrodo sutinkantys su A.Agnelli, nes „Juventus“ akcijos Milano rinkoje pakilo pirmadienį 18 proc.

Jis aktyviai veikė derantis dėl 1,7 mlrd. eurų už Italijos futbolo lygos televizijos transliacijos teises, bet dabar pats sulaukė priekaištų.

A.Agnelli pabandė sušvelninti situaciją pirmadienį per nuotolinį „Serie A“ komandų pasitarimą pirmadienį, bet tai tik išprovokavo Urbano Cairo, „Torino“ komandos prezidento, pyktį.

„Aš pasakiau jam per susirinkimą: Kaip tu gali ateiti ir kalbėti apie solidarumą, kai sabotavai derybas, jau žinodamas, kad sukursite Superlygą? – sakė U.Cairo. – Tai – išdavystė. Taip elgiasi tik Judas.“

Net ir E.Christillin pripažino, kad A.Agnelli nuėjo per toli.

„Mes laukėme jo UEFA vykdomajame komitete, bet jis atsistatydino ir jo vieta liko tuščia, – buvusi A.Agnelli bendražygė kalbėjo Italijos “La7 TV„. – Aš apgailestauju. Linkiu jam sėkmės, bet šįkart jis priėmė neteisingą sprendimą.“

Vis dėlto, net ir tada, kai Superlygą įkūrę Anglijos klubai ėmė vienas po kito trauktis iš projekto, A.Agnelli reiškė pasitikėjimą.

„Tarp mūsų klubų yra sudarytas kraujo paktas, Superlygos projektas bus 100 proc. sėkmingas, judėkime pirmyn. - antradienį interviu Italijos dienraščiui „Repubblica" kalbėjo „Juventus“ bosas. - Mes toliau kursime gražiausias varžybas pasaulyje, galinčias atnešti naudos visai futbolo piramidei, išauginti klubų pajamas, o likusios penkios vietos (20-ies komandų bus skirtos kasmet vis kitoms komandoms, nustatytoms per dialogus su futbolo organizacijomis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius