TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į mūšį su Baltarusija rinktinę siunčiančiai LFF – ministerijos atsakas: „Reikia principingos pozicijos“

Antradienį Lietuvos sporto padangę gerokai sujaukė Lietuvos futbolo federacijos pranešimas, kuriame tvirtinama, jog nacionalinė salės futbolo rinktinė artimiausiu metu ruošiasi žaisti pasaulio čempionato atrankos rungtynes su Rusijos sukeltą karą Ukrainoje palaikančios Baltarusijos atstovais.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anot LFF, pagal UEFA rekomendacijas abu mačai turėtų būti žaidžiami neutralioje aikštėje – Armėnijos sostinėje Jerevane.

Į Armėniją Lietuvos delegacija turėtų išskristi sekmadienį. Akistatos suplanuotos kovo 2 ir 4 dienomis.

LFF vadovai tikina, jog nenorėjo savo futbolininkų siųsti į kovą su prieštaringai vertinamos šalies atstovais, tačiau iš Lietuvos valstybės valdžios institucijų taip ir negavo oficialaus rašto ar teisinio dokumento, kurį galėtų išsiųsti į UEFA bei FIFA ir dvikovos su baltarusiais atsisakyti.

„Ne kartą kreipėmės tiek į FIFA ir UEFA, tiek ir į Lietuvos Respublikos Vyriausybę prašydami imtis teisinių veiksmų ir nustatyti draudimą palaikyti sportinius ryšius su Baltarusija. Toks oficialus teisinis dokumentas reikalingas tęsiant diskusijas su FIFA bei UEFA ir Lietuvos rinktinėms nepažeidžiant tarptautinių organizacijų dokumentų nežaisti ir oficialių rungtynių“, – LFF pranešime cituojamas Lietuvos futbolo federacijos generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Tuo tarpu LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovų teigimu, dar praėjusią savaitę visų sporto šakų nacionalinėms federacijoms buvo išsiųsta rekomendacija nežaisti su Rusijos ir Baltarusijos komandomis.

Dėl susidariusios situacijos 15min kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę. Jos teigimu, federacijoms išsiųstos rekomendacijos turėjo pilnai pakakti, jog LFF būtų apsisprendusi kitaip ir pademonstravusi principinę poziciją.

„Vyriausybės ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija nesikeičia – rekomenduojama nutraukti visus sporto ryšius su šių šalių sportininkais, sporto organizacijomis, jų atstovais. Tą aiškiai pasakėme jau ne kartą, sporto organizacijos jau du kartus gavo griežtas ir detalias rekomendacijas šiuo klausimu.

Ministerija yra dėkinga visoms šalies sporto organizacijoms, federacijoms ir sportininkams, kurie laikosi aiškios, tvirtos vertybinės pozicijos. Tokių yra didžioji dauguma. Joms ir didžiajai daliai sportininkų nekyla klausimų dėl dalyvavimo varžybose su Rusijos ir Baltarusijos sportininkais. Joms pilnai užtenka griežtos Vyriausybės pozicijos ir rekomendacijų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Nacionalinės, kaip ir tarptautinės, sporto organizacijos yra nevyriausybinės organizacijos ir sprendimus priima savarankiškai. Ministerija yra pasirengusi padėti Lietuvos sporto organizacijoms kalbantis su tarptautinėms sporto federacijomis dėl Lietuvos pozicijos. Tačiau sporto federacija pirmiausia pati turi išreikšti savo aiškią ir nedviprasmišką poziciją. Kol kas nėra žinoma atvejų, kad valstybės savo įstatymais uždraustų nevyriausybinėms organizacijoms dalyvauti varžybose. Lygiai kaip pasaulio politikai ir sporto ministrai ragina tarptautines sporto organizacijas laikytis griežtos moralinės pozicijos, pasisakyti prieš karą, nedalyvauti varžybose su agresorių sportininkais.

Priminsime, kad detalizuotose ministerijos rekomendacijose yra numatyta, kad skirstant kitų metų valstybės finansavimą federacijoms bus naudojamas COVID-19 pandemijos metu taikytas finansavimo modelis, t. y. užskaityti anksčiau vykusių varžybų rezultatai.

Deja, Rusijos agresija sujaukė daugelį įprastų gyvenimo sričių, tarp jų – ir įprastą sporto veiklą. Tačiau šiuo metu reikalinga principinga mūsų visų pozicija ir pagalba kenčiančiai ir už mūsų visų laisvę kovojančiai Ukrainai“, – rašoma 15min atsiųstame LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius