Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vokietiją grįžtančio P.Guardiolos tikslas – nusiplėšti Čempionų lygos „nevykėlio“ etiketę

Vėlų trečiadienio vakarą UEFA Čempionų lygoj paaiškės likę du pusfinalio dalyviai. Vienam žmogui ketvirtfinalio atsakomoji akistata bus ypač svarbi. „Manchester City“ vyriausiasis treneris Josepas Guardiola prieš atsakomąją dvikovą su Dortmundo „Borussia“ kalba atvirai – neperžengus vokiečių barjero jam, ko gero, visiems laikams būtų priklijuota Čempionų lygos „nevykėlio“ etiketė.
Pepas Guardiola
Pepas Guardiola / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš savaitę ir vieną dieną Mančesterio komanda nugalėjo Dortmundo futbolininkus 2:1, nors „Bundesliga“ čempionate stringanti komanda „Etihad“ stadione ir savo geru žaidimu nustebino ne vieną futbolo specialistą.

Pusfinalis yra tas etapas, kuriame J.Guardiolos treniruojamas „Man City“ nežaidė dar niekada. O katalonas Mančesteryje dirba jau penktą sezoną.

Tiesa, Pepas puikiai žino, ką reiškia žaisti ne tik pusfinalyje, bet ir finale bei jį laimėti, tačiau 2011-aisiais jis tai padarė su „Barcelona“ ekipa. 2013--2016 metais vadovaudamas Miuncheno „Bayern“ P.Guardiola visus tris sykius atvedė komandą į pusfinalį, tačiau peržengti šio slenksčio jam nepavyko nė karto.

„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola
„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola

Tada prasidėjo Mančesterio etapas, bet su vienu turtingiausių pasaulio klubų vienam geriausių šių dienų planetos strategų kalnų nuversti nepavyko. Kol kas.

„Tai yra verslas, o kiekvieno verslo esmė yra laimėti. Puikiai suprantu, kad jei nelaimėsime, būsiu nevykėlis. Jei pavyks tai padaryti, visi sakys, kad Pepas labai geras“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje prieš atsakomąją akistatą su „Borussia“ geros nuotaikos nestokojo P.Guardiola.

„Man City“ vairą treneris perėmė 2016-aisiais. Nuo to laiko Mančesterio komandą aštuntfinalyje eliminavo „Monaco“, o po to tris sezonus iš eilės ketvirtfinalyje – „Liverpool“, Londono „Tottenham Hotspur“ ir Liono „Olympique“.

Kiekvienoje iš šių akistatų „Man City“ buvo favoritas, tačiau kas kartą aikštę palikdavo nuleistomis galvomis.

Nuo 2016-ųjų komandai atstovauja ir vokietis Ikay'us Gundoganas. Antradienį saugas gana atvirai kalbėjo, kad užtikrintas „Man City“ dominavimas Anglijos „Premier“ lygoje neretai turi skaudžių pasekmių, kai komandai tenka žaisti lemiamas rungtynes ir patirti kur kas didesnį spaudimą Čempionų lygoje.

„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola
„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola

Paprasčiau tariant, „Man City“ nemoka tinkamai sureaguoti į nesėkmes.

„Turime pagaliau išmokti kentėti ir suprasti, kad kartais ne viskas klostosi taip, kaip norėtume. Šiame etape žaidžiame su geriausiomis planetos komandomis, tad normalu, kad varžovai turi pakankamai kokybės, jog mus nubaustų ir įmuštų. Tačiau tokiose situacijose mes įprastai būname labai retai ir todėl privalome išmokti sureaguoti. Esame įpratę visada dominuoti, turėti kamuolį, netgi klysti. Klaidos yra normalus dalykas, tiesiog privalome su jomis tvarkytis geriau. Tai vienintelis dalykas, kurio mums trūksta“, – filosofiškai prieš dvikovą Dortmunde kalbėjo I.Gundoganas.

Charakterį „Man City“ futbolininkai pademonstravo jau ketvirtfinalio pirmajame mače. Marco Reusas išlygino rezultatą tik 84-ąją minutę ir atrodė, kad Anglijos vicečempionai nieko nepeš jau žaisdami namuose, tačiau J.Guardiolos vyrai nepasidavė ir 90-ąją minutę Philas Fodenas išplėšė pergalę.

I.Gundoganas išlieka atsargus, tačiau pripažįsta, kad šiemet viskas yra kitaip ir „Man City“ viltys yra stipresnės nei bet kuriais ankstesniais metais.

„Scanpix“ nuotr./Ilkay'us Gundoganas
„Scanpix“ nuotr./Ilkay'us Gundoganas

To priežastis – smarkiai pagerėjusi gynyba. Šį sezoną „miestelėnai“ tapo ne tik nuostabiai atakuojančia, tačiau ir labai gerai savo vartus saugančia komanda.

Per devynerias Čempionų lygos rungtynes „Man City“ šį sezoną praleido vos du įvarčius.

„Jaučiu, kad šiemet esame kur kas stabilesni, ypač gynyboje. Šį sezoną gerai ginamės ir tai atsiliepia visam komandos žaidimui. Akivaizdu, kad dabar turime tvirtą užnugarį ir tai saugų žaidimui suteikia saugumo jausmą. Visada ramu žaisti, kai žinai, kad tavo gynėjai ir vartininkas yra puikūs“, – komandos draugus gyrė I.Gundoganas.

Visgi tai tikrai nereiškia, kad į Dortmundą Anglijos komandos keliauja apginti prieš savaitę susikurtą įvarčio pranašumą.

„Jei tokiose rungtynėse pradėsi galvoti tik apie rezultato išsaugojimą, pasekmės gali būti labai skaudžios. Reikia mažiau galvoti apie įvarčius, kurios reikia įmušti ir kurių negalima praleisti, nes tada išvis gali užmiršti, kaip reikia žaisti“, – spaudos konferencijoje šypsojosi J.Guardiola.

Jam pritarė ir I.Gundoganas.

„Svarbiausia, kad į aikštę žengtume turėdami aiškų tikslą ir tikėdami, kad galime rungtynes laimėti. Nemanau, kad mums reikia ginti rezultatą. Tokie jau esame – „Man City“ tikrai nėra taip žaidžianti komanda“, – užtikrino vokietis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola
AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Guardiola

Šį sezoną Mančesterio komanda tęsia kovą visuose keturiuose frontuose – pasiekė Anglijos lygos taurės finalą, FA taurės pusfinalį, o „Premier“ lygoje artimiausius persekiotojus lenkia 11 taškų.

Visgi nepaisant viso šūsnio Anglijoje laimėtų trofėjų – dviejų lygos titulų, trijų lygos taurių, FA trofėjaus – J.Guardiola negali būti tikras, nugalėtojų mentalitetas jo auklėtiniams nepakiš kojos.

„Suvaldyti emocijas visada yra labai sunku. Jie taip pat yra žmonės, turi jausmus, tad tokios svarbos rungtynėse niekada nėra lengva, kad ir kiek trofėjų turėtume savo lentynoje“, – svarstė „Man City“ strategas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius