Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir išeivijoje žaidėjų ieškantis E.Jankauskas: „Varžovai pas mus nevažiuoja dėl stadiono“

Lietuvos futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas įšalusioje LFF stadiono konferencijų salėje žurnalistams pasirodė po ilgesnės pertraukos. Strategas teigė, kad žiniasklaidos dėmesio net pasiilgo, todėl noriai dalijosi idėjomis ne tik apie artėjančias draugiškas rungtynes su Gruzija ir Armėnija, bet ir ateities Lietuvos rinktinę.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos rinktinė šiais metais sužais net 12 rungtynių ir leis pasirodyti dideliam būriui šalies futbolo talentų.

15min studijoje apsilankęs E.Jankauskas atskleidė, kad jo kandidatų bloknote yra apie 50 pavardžių. Spaudos konferencijoje treneris prasitarė, kad jo akiratyje yra ir ne Lietuvoje tobulėjantys žaidėjai.

„Yra karta, gimusi išeivijoje. Aš tikiu, kad yra vaikų, augančių Anglijoje ar Airijoje, kur futbolas yra numeris vienas. Manau, kad jie atsiras vėliau ar anksčiau ir rinktinėje. Manfredas Ruzgys, pavyzdžiui (futbolininkas gimęs Vokietijoje). Žiūrime į visus žaidėjus. Nesvarbu, kur jis yra gimęs. Jeigu jis vertas žaisti rinktinėje, tai jis ten ir atsidurs“, – paklaustas, apie talentų paiešką už Lietuvos sienų, kalbėjo E.Jankauskas.

Dauguma šių metų Lietuvos rinktinės rungtynių vyks užsienyje ir tam yra konkreti priežastis. E.Jankauskas siūlo apsižvalgyti po šalies sporto infrastruktūrą: „Norėtume pradžiuginti gerbėjus savo aikštėje, bet žinome savo galimybes. Prarandame varžovus, nes niekas nenori žaisti ant dirbtinės dangos. Šiuo metu Vilniuje mes neturime, kur daugiau priimti.“

Būsimos varžovės Armėnija (91), tiek Gruzija (101) FIFA reitinge yra toli nuo lyderių. Tačiau E.Jankauskas to nesureikšmina: „Mes nesame toje pozicijoje, kurioje galėtume rinktis sau priešininkus. Šie varžovai panašūs į tuos, su kuriais susidursime Tautų lygoje. Tai gera galimybė pamatyti, kas mūsų laukia rudenį. Be to, abi komandos šiuo metu reitinge gan ženkliai lenkia mus. (Lietuva rikiuojasi 147-a).“

Žaidėjus vertinti sunku

Į pirmąją šių metų stovyklą, kuri vyks Kaukaze, pakviesti trys naujokai – jaunimo rinktinės nariai Justas Lasickas ir Danielis Romanovskis bei Marijampolės „Sūduvos“ atakų lyderis Karolis Laukžemis.

Aš tikiu, kad yra vaikų, augančių Anglijoje ar Airijoje, kur futbolas yra numeris vienas. Manau, kad jie atsiras vėliau ar anksčiau rinktinėje.

Dėl traumų rungtynes teks praleisti Vytautui Andriuškevičiui, Vykintui Slivkai, Emilijui Zubui, o Lukas Spalvis stovykloje negalės dalyvauti dėl šeimos pagausėjimo.

E.Jankauskas pripažino, kad žaidėjus vertinti vos prasidėjus A lygos kovoms nėra paprasta, tačiau būdų yra: „Sezonas tik prasidėjo, bet keturi A lygos turai jau praėjo. Gali matyti pasirengimą žaidėjų, be to, aš bendrauju su A lygos treneriais. Matyti, kas yra sveikas, o kam dar reikia pasitempti. Mūsų priešininkai susiduria su tokiomis pačiomis problemomis.“

Lietuvos rinktinės kandidatų sąraše yra 11 žaidėjų, kurie rungtyniauja nacionaliniame čempionate. Būsimos varžovės Gruzijos – tik trys.

„Rungtynės parodys, ar dėl to jie turės pranašumą. Nemanau, kad Gruzijos čempionatas yra ženkliai silpnesnis nei Lietuvos. Visų žaidėjų tikslas yra išvykti žaisti į užsienį. Tai parodo jų lygį, jei žaidėjai yra įdomūs užsienio klubams. Manau, kad tai kiekvieno futbolininko svajonė“, – apie žaidėjų klubus kalbėjo E.Jankauskas.

Vienas iš pagrindinių Lietuvos rinktinės puolėjų Darvydas Šernas rungtyniauja Izraelyje. Kfar Sabos „Hapoel“ kol kas lietuvis savo vietos neranda, o patį klubą krečia permainos.

„Ten jau trečias treneris per du mėnesius. Aišku, tai psichologiškai nėra gerai komandai. Tačiau Darvydas turi patirties ir daug ko matęs. Tai neturėtų sugriauti jo psichologijos“, – įsitikinęs rinktinės vedlys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edgaras Jankauskas

Kapitonas laimingas Rusijoje

Lietuvos rinktinės kapitonas Fiodoras Černychas į stovyklą atvyko iš naujojo savo klubo. Šių metų pradžioje geriausias šalies futbolininkas persikėlė į Maskvos „Dinamo“ ekipą.

Rusijos „Premier“ lygoje F.Černychas kol kas sužaidė dvejas rungtynes ir įvarčiais nepasižymėjo. Maskvos klubas rikiuojasi 12 vietoje.

2016 ir 2017 metais geriausiu Lietuvos futbolininku išrinktas F.Černychas mūsų šalies rinktinėje yra sužaidęs 35 mačus ir pelnęs 8 įvarčius.

Kuo daugiau žaisime, tuo daugiau susižaisime.

Maskvoje gimęs F.Černychas džiaugiasi pokyčiais savo karjeroje: „Pirmi mėnesiai neblogi. Skirtumas yra didžiulis. Klubo organizacija yra gero lygio. Esu laimingas, kad persikėliau.“

Saugas tiki, kad gali tapti vienu iš Maskvos klubo lyderių: „Kodėl gi ne. Reikia dar priprasti, pajausti lygą. Kalbėjau su treneriu ir jis sakė, kad tiki manimi. Būtų gerai, kad pateisinčiau šiuos lūkesčius.“

Rinktinės kapitonas džiaugėsi, kad šiais metais bus sužaistos net 12 tarptautinių rungtynių: „Super. Su chebra daugiau susitiksime. Kuo daugiau žaisime, tuo daugiau susižaisime. Jau kalbėjome apie varžovus. Tai bus geras patikrinimas, žaisime su gerais priešininkais. Tai motyvuoja, o Tautų lyga yra geras šansas patekti ir į Europos čempionatą.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fedoras Černychas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fedoras Černychas

Lietuvos rinktinė trečiadienį išvyksta į Tbilisį, kur kovo 24 d. susitiks su Gruzijos nacionaline komanda, o po trijų dienų Jerevane išbandys jėgas su Armėnijos rinktine.

Lietuvos rinktinė šiais metais sužais beveik dvigubai daugiau rungtynių nei pernai ir rudenį varžysis UEFA Tautų lygos turnyre, kuris gali tapti papildomu keliu patekti į 2020 metų Europos čempionatą.

Kandidatų sąrašas rungtynėms su Gruzija ir Armėnija:

Vartininkai:

Ernestas Šetkus (Haifos „Hapoel“, Izraelis)
Edvinas Gertmonas („Rennes“, Prancūzija)
Vytautas Černiauskas (Sofijos CSKA, Bulgarija)

Gynėjai:

Valdemar Borovskij (FK „Trakai“)
Edvinas Girdvainis (Tomsko „Tom“, Rusija)
Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“)
Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“)
Algis Jankauskas (Marijampolės „Sūduva“)
Justinas Januševskij (FK „Trakai“)
Egidijus Vaitkūnas (FC „Minsk“, Baltarusija)
Rolandas Baravykas (Vilniaus „Žalgiris“)

Saugai:

Fedor Černych (Maskvos „Dynamo“, Rusija)
Mantas Kuklys (FK „Žetysu“, Kazachstanas)
Arvydas Novikovas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija)
Ovidijus Verbickas (Marijampolės „Sūduva“)
Daniel Romanovskij (Vilniaus „Žalgiris“)
Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas)
Justas Lasickas (Belgrado „Zemun“, Serbija)
Simonas Paulius (FK „Kauno Žalgiris“)
Modestas Vorobjovas (FK „Trakai“)

Puolėjai:

Darvydas Šernas (Kfar Sabos „Hapoel“, Izraelis)
Nerijus Valskis (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis)
Karolis Laukžemis (Marijampolės „Sūduva“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius