-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinę pergalę iškovoję Kazlų Rūdos futbolininkai į A lygą žvilgčioja nedrąsiai

27 km į šiaurę nuo Marijampolės esantis Kazlų Rūdos miestelis triumfuoja. Vos kiek daugiau nei 6 tūkst. gyventojų turinti vietovė iki šiol daugiausia buvo žinoma dėl per keletą dešimtmečių plačiai išplėtotos medienos apdirbimo pramonės. Nuo ateinančių metų Kazlų Rūda gali įeiti ir į šalies futbolo istoriją kaip vienas mažiausių kada nors komandą stipriausiame šalies futbolo divizione turėjusių miestų.
Šventė Kazlų Rūdoje
Šventė Kazlų Rūdoje / fksilas.lt nuotr.

Iškovojo vietą A lygoje

Jei viskas klostysis pagal idealų scenarijų, Kazlų Rūdos pavadinimas jau netrukus papildys A lygos žemėlapį. Rūdiškių (2,1 tūkst. gyventojų), Trakų (4,7 tūkst.) ar Pakruojo (4,9 tūkst.) pavyzdžiai rodo, kad stipriausiame šalies divizione sėkmingai gali rungtyniauti net ir provincijos komandos. Pirmos lygos čempionatą sekmadienį laimėję Kazlų Rūdos „Šilo“ futbolininkai taip pat pasiryžę versti naują istorijos puslapį.

Naują narį į savo būrį norėtų priimti ir A lygos prezidentas Deividas Šemberas. Legendinis šalies futbolininkas pats regėjo „Šilo“ triumfą paskutinėse čempionato rungtynėse prieš Gargždų „Bangą“ (2:1) ir auksinį šampaną laistančius Gedemino Jarmalavičiaus ir Sauliaus Vikerto auklėtinius pakvietė į stipriausių divizioną.

Tiesa, ar šia galimybe Kazlų Rūdos komanda pasinaudos, dar yra nemažas klaustukas. Nors klubo vadovai ir treneriai neslepia, kad istorinį šansą paleisti vėjais būtų ypač skaudu, daug kas priklausys ir nuo miesto valdžios.

fksilas.lt nuotr./Pirmos lygos nugalėtojai
fksilas.lt nuotr./Pirmos lygos nugalėtojai

Lyderiai nuo pirmo iki paskutinio turo

Savo istoriją Kazlų Rūdos futbolo klubas pradėjo 1940-aisiais, tuo metu jis vadinosi „Ąžuolu“. Vėlesniais metais klubo pavadinimas ne kartą keitėsi, o nuo 2011-ųjų ant klubo marškinėlių puikuojasi „Šilo“ emblema.

Metų pradžioje klubo vadovybė iškėlė ambicingą tikslą – patekti į A lygą, nors vargu ar patys tikėjosi, kad šią aukštumą pavyks sėkmingai šturmuoti taip greitai.

Šiemetiniame Pirmos lygos čempionate „Šilas“ pirmavo nuo pat pirmojo iki paskutiniojo turo ir nors iki pat paskutinio mačo jautė „Palangos” futbolininkų alsavimą į nugarą, šanso nebepaleido. Lygiai taip pat „Šilo“ atstovai nenori paleisti ir istorinės galimybės jau kitąmet praverti A lygos duris.

Apie ateitį – rezervuotai

„Manau, jog šią pergalę lėmė visų grandžių geras darbas, pradedant administracija, baigiant žaidėjais ir treneriais. „Šilas“ šiemet buvo darnus kolektyvas visur. Manau, tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl mums pavyko išbūti viršūnėje visą šį sezoną“, – 15min kalbėjo G.Jarmalavičius.

fksilas.lt inf./Gedeminas Jarmalavičius
fksilas.lt inf./Gedeminas Jarmalavičius

Ar prieš paskutinį mačą, kurį privalėjote žūtbūt laimėti, jautėsi papildomas psichologinis spaudimas? – paklausėme stipriausios Pirmosios lygos komandos stratego.

– Pasakysiu taip – vis dėlto esame patyrusi komanda, esame matę tiek šilto, tiek šalto. Mūsų pagrindinis šešioliktukas yra sudarytas iš užgrūdintų futbolininkų, tad paskutiniame mače nesistengėme eksperimentuoti ir rėmėmės tais, kurie yra praėję ir ugnį, ir vandenį.

Žinoma, tam tikras jauduliukas buvo, tačiau jis būna prieš kiekvienas rungtynes. Maža to, gamtinės sąlygos sekmadienį taip pat nebuvo labai palankios. Bet manau, kad vyrai įrodė, kad yra profesionalai, ir puikiai su įtampa susitvarkė.

Po mačo padėkojau jiems už nusiteikimą, norą ir azartą. Nuo pat pirmojo švilpuko jautėsi, ko vyrai išėjo į aikštę.

Garsiai apie tai nesvajojome, tačiau tarpusavyje apie tai puse lūpų kalbėjome.

– Ar prieš sezoną tikėjotės, jog galite būti pirmi?

– Garsiai apie tai nesvajojome, tačiau tarpusavyje apie tai puse lūpų kalbėjome. Neslėpsiu, minčių tokių buvo, tačiau svarbiausias mūsų uždavinys, kurį kėlė ir klubo vadovybė, buvo pasirodyti geriau nei praėjusiais metais. Taigi norėjome būti prizininkais. Tačiau koks kareivis nenori būti generolu.

D.Šemberas iš karto po pergalės palinkėjo „Šilui“ kitąmet praverti A lygos duris. Ką komandos vyriausiasis treneris galvoja apie šią galimybę?

– Deividas pakvietė mus į A lygą, o mes jaučiamės to nusipelnę. Tačiau šiandien (pirmadienį – aut. past.) dar gyvename vakarykštėmis nuotaikomis ir apie ateitį pernelyg daug negalvojame.

Ambicijų tokių turime, nes šią teisę iškovojome. Tai yra svarbiausia.

Manau, jog tam dar tikrai reikia laiko. Tai nebus trenerio sprendimas. Kiek žinau, klubo vadovai susitiks su miesto atstovais, kalbėsimės, žiūrėsime.

Tačiau ambicijų tokių turime, nes šią teisę iškovojome. Tai yra svarbiausia. Pagal visus lygų nuostatus, vietą kitų metų A lygoje turime. Nesinorėtų šio šanso paleisti.

Tiek treneriai, tiek žaidėjai norėtų save išmėginti žaisdami su stipriausiais. Pirmoji lyga šiemet buvo tikrai įdomi. Aštuonios pirmosios komandos paliko labai gerą įspūdį, tačiau A lyga yra A lyga.

fksilas.lt nuotr./Kazlų Rūdos „Šilas“
fksilas.lt nuotr./Kazlų Rūdos „Šilas“

– Kaip manote, kaip šiemetinis „Šilas“ būtų atrodęs A lygos pirmenybėse?

– Nesu mėgėjas burti iš kavos tirščių, kas būtų, jei būtų. Sezonas ilgas, jame visko būna. Tačiau matome puikių pavyzdžių. Pavyzdžiui, Jonavos „Lietava“ pernai taip pat žaidė Pirmojoje lygoje ir šiemet stipriausiame divizione demonstravo puikius rezultatus, klubas labai gerai tvarkosi. Jonaviškių pavyzdys įkvepia.

– Esate ne vienerius metus dirbęs su A lygos klubais. Ar labai Pirmosios lygos komandos savo infrastruktūra atsilieka nuo stipriausiojo diviziono ekipų?

Savo darna ir profesionalumu Pirmosios lygos kontekste „Šilas“ smarkiai išsiskyrė iš kitų komandų.

– Be abejo, skirtumų yra. A lyga vis dėlto yra stipriausių šalies komandų varžybos, kad ir ką bekalbėtume. Tačiau šiemet savo darna ir profesionalumu Pirmosios lygos kontekste „Šilas“ smarkiai išsiskyrė iš kitų komandų. Manau, tą įrodo ir rezultatas. Vargu ar jį būtume pasiekę, jei nebūtų funkcionavusi kuri nors klubo grandis.

– Jūsų sutartis su klubu galioja iki šių metų pabaigos. Norėtumėte Kazlų Rūdoje likti ir ateinančiais metais?

– Sezonas dar tik ką baigėsi. Neabejoju, kad deryboms bus laiko. Kalbėsimės tikrai, žinau, kad tas pokalbis su klubo vadovybe bus artimiausiu metu. Matysime, kaip pavyks susitarti.

fksilas.lt nuotr./„Šilo“ lyderis Ričardas Beniušis šį sezoną įmušė 25 įvarčius.
fksilas.lt nuotr./„Šilo“ lyderis Ričardas Beniušis šį sezoną įmušė 25 įvarčius.

Neišsisklaidęs įtarimų debesis

Vis dėlto ne visą šį sezoną „Šilo“ padangė dažėsi tik šviesiomis spalvomis. Gegužės pabaigoje suvalkiečiai įsivėlė į didžiulį skandalą. Tiesa, ne Pirmosios lygos čempionate, bet LFF taurės turnyro varžybose.

II etapo rungtynėse Kazlų Rūdos futbolininkai buvo laikomi aiškiais dvikovos su „Šilute“ favoritais, tačiau pergalę netikėtai šventė pastarieji.

Pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas baigėsi be įvarčių, o baudinių serijoje 4:3 laimėjo šilutiškiai. Laimėjo, nes susidarė įspūdis, kad „Šilo“ futbolininkai net nenorėjo laimėti ir stengėsi neįmušti baudinių.

Du jų smūgiai nuo 11 metrų baudinio žymos jau dabar tapo viso pasaulio interneto sensacija ir vadinami blogiausiais 11 metrų baudinių smūgiais futbolo istorijoje.

Ypač daug diskusijų sukėlė Gyčio Urbos bandymas. Susidarė įspūdis, kad Kazlų Rūdos komandos žaidėjas išvis stengėsi vos pataikyti į kamuolį. Jo paspirtas kamuolys pariedėjo ir sustojo nepasiekęs vartų.

VIDEO: Gyčio Urbos smūgis, tapęs interneto sensacija
VIDEO: Dar vienas „Šilo“ komandos baudinys

Futbolo kuluaruose kalbėta, kad ši „Šilo“ dovana varžovams leis Kazlų Rūdos klubui tikėtis palankumo per Pirmosios lygos tarpusavio rungtynes.

Atsitiktinumas ar ne, tačiau „Šilas“ šilutiškius įveikė tiek po kelių savaičių vykusiose dvikovoje svečiuose (4:1), tiek antrojo rato mače namuose (2:0).

Atsitiktinumas ar ne, tačiau „Šilas“ šilutiškius įveikė tiek po kelių savaičių vykusiose dvikovoje svečiuose, tiek antrojo rato mače namuose.

Futbolo cirką surengusiems „Šilo“ futbolininkams tąsyk kritikos nepagailėjo nei A lygos prezidentas D.Šemberas, nei futbolo bendruomenė, o LFF pradėtas tyrimas baigėsi šnipštu.

Po kurio laiko dėl šios istorijos šešėlis krito ir ant komandos trenerio G.Jarmalavičiaus.

Anot dvikovą stebėjusių futbolo aistruolių. Kai Aurimas Raginis, tokiu pačiu „smūgiu“, kaip G.Urba, įmušė įvartį, G.Urba pribėgo prie G.Jarmalavičiaus ir pasakė, kad A.Raginis įmušė netyčia. G.Jarmalavičius piktai paklausė: „Kaip galima netyčia įmušti?“

Priminsime, jog G.Jarmalavičius pernai stovėjo prie liūdnai pagarsėjusio „Klaipėdos granito“ vairo. Po eilinio sutartų rungtynių skandalo uostamiesčio klubas sezono pabaigoje buvo išmestas iš A lygos pirmenybių ir kaipmat baigė savo trumpą istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius