-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis triumfas: po baudinių serijos „Sūduvą“ palaužęs „Panevėžys“ laimėjo LFF taurę

Hegelmann LFF taurės nugalėtojui išsiaiškinti nepakako net ir 120 grynojo žaidimo minučių. Panevėžio Aukštaitijos stadione vykusiame atkakliame mūšyje aikštės šeimininkai po 11 metrų baudinių serijos sensacingai 5:4 (pagrindinis laikas – 1:1, pratęsimas – 1:1) palaužė titulą gynusią Marijampolės „Sūduvą“ ir iškovojo istorinį trofėjų.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vos prieš penkerius metus įkurtam „Panevėžio“ klubui ši pergalė yra ypač saldi. Aukštaičiai ne tik pirmą kartą klubo istorijoje triumfavo Hegelmann LFF taurėje, bet ir tapę stipriausiais iškovojo kelialapį į kitų metų UEFA Europos lygos atranką.

Įdomu tai, kad iki šių metų varžybų geriausias panevėžiečių pasirodymas taurės turnyre buvo tik ketvirtfinalis.

Kelyje link titulo „Panevėžys“ į savo vartus praleido vienintelį įvartį, kuris krito tik didžiajame finale.

Atsižvelgiant į COVID-19 situaciją šalyje ir tam tikruose regionuose, finalo rungtynės vyko su žiūrovų apribojimais. Panevėžio Aukštaitijos stadionas talpina 6600 žiūrovų, tačiau nuspręsta į stadioną įleisti iki 1000 aistruolių. Tiesa, aistruoliai nebuvo išskirstyti, o sėdėjo vienas šalia kito.

Kaip ir pridera finalui, rungtynių pradžioje abu klubai žaidė atsargiai ir įvykių aikštėje neforsavo. Visgi rungtynių tempą aukštyn kojomis apvertė netikėtas „Panevėžio“ išpuolis tik kėliniui persiritus į antrą pusę.

23 min. praeityje „Sūduvos“ marškinėlius vilkėjęs Ernestas Veliulis sulaukė gero perdavimo ir jau po akimirkos atsidūrė prieš svečių vartų sargą. „Panevėžio“ puolėjas meistriškai paguldė Ivaną Kardumą ir tiksliu smūgiu iš aštraus kampo išvedė šeimininkus į priekį – 1:0.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Visgi aukštaičiai Hegelmann LFF taurės finale susikurtos persvaros net nespėjo apčiuopti – vos po 3 minučių Tautvydas Eliošius baudos aikštelėje neleistingai stūmė Vaidą Slavicką, o 11 metrų baudinį realizavo Renanas Oliveira.

Komfortabiliai varžovų aikštės dalyje jautęsi panevėžiečiai apsukų puolime nemažino, o Sauliaus Širmelio galvos skausmas paūmėjo po priverstinio keitimo – aikštę skausmus pajutęs privalėjo palikti Andro Švrljuga.

Likusią kėlinio dalį abi ekipos žaidė atvirą futbolą, tačiau rezultatas išliko nepakitęs – 1:1.

Išaugę antrojo kėlinio lūkesčiai kiek atslūgo – abi ekipos, suprasdamos šių rungtynių svarbą, pradėjo žaisti atsargiau ir koncentruotis ties gynyba. Nors aktyvesnių veiksmų puolime buvo galima laukti iš ryškios mačo favoritės „Sūduvos“, nebuvo nieko panašaus. Būtent aikštės šeimininkai protarpiais pasileisdavo į intriguojančias kontratakas, kuriose budrumą privalėjo pademonstruoti Lietuvos čempionų gynybos linija.

90 minučių nugalėtojo klausimui atsakyti neužteko, tad ekipos patraukė į pratęsimą – 1:1.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Jame pavojingų progų užfiksuota beveik nebuvo, tačiau abiejų komandų aistruoliai turėjo labai įtemptai žiūrėti paskutinių sekundžių dramą. Nors antrą geltoną kortelę 118 min. užsidirbo N.Gorobsovas ir „Sūduva“ liko mažumoje, būtent ji paskutinę pratęsimo minutę turėjo auksinę galimybę triumfuoti išvengiant baudinių serijos. Visgi J.Tadičiaus smūgį galva atrėmė R.Broetto – šis finalas nusipelnė baudinių serijos.

Baudinių dramoje viską lėmė vienintelis netikslus smūgis, kurio autorius – Aleksandaras Živanovičius. Serbas smūgiavo paskutinis – penktas, o jau po akimirkos Sebastianas Vasquezas tiksliu smūgiu šeimininkams padovanojo istorinę pergalę.

„Panevėžys“ baudinių seriją laimėjo rezultatu 5:4.

Nuo 1947-ųjų organizuojamose varžybose, anksčiau vadintose „Tiesos“ taure, daugiausiai kartų – 12 – triumfavo Vilniaus „Žalgiris“. Jau neegzistuojantis Kauno „Inkaras“ trofėjumi džiaugėsi 7 kartus, Klaipėdos „Atlantas“ – 6, „FBK Kaunas“, Panevėžio „Ekranas“ ir Kėdainių „Nevėžis“ – po 5, Kauno „Kelininkas“ – 4.

Marijampoliečiai LFF taurę yra laimėję tris sykius.

VIDEO: „Panevėžio“ triumfo akimirkos

Susitikimo eiga

Baudinių serija: „Panevėžys“ – Marijampolės „Sūduva“ 5:4

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Koks triumfas Panevėžyje! Šiandien laimėjo labiau norėjusi komanda, sveikinimai „Panevėžio“ gerbėjams, o karštų komentarų laukite 15min portale.

„Sūduva“ muša pirmoji – D.Pušičiaus kamuolys nuo virpsto skrieja į vartus (1:0).

Labai užtikrintas Elivelto smūgis į vartų devyniukę 1:1.

Tokia pačia ramybe spinduliuoja ir A.Jankauskas, mušdamas į priešingą pusę, nei šoka R.Broetto – 2:1.

Beveik identišką smūgį kaip ir Elivelto muša C.Kozoronis (2:2).

Taikliais smūgiais apsikeičia ir T.Salomonas bei R.Floro (3:3).

J.Jefremovas išveda svečius į priekį, tačiau rezultatas ir vėl lygus – neklysta J.Januševskij (4:4).

R.Broetto atremia A.Živanovičiaus smūgį, o panevėžiečiams titulą padovanoja S.Vasquezas (4:5)!

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Oi kaip galėjo uždaryti finalą paskutiniu smūgiu J.Tadičius! Visas „Sūduvos“ suolas buvo pakilęs iš savo vietų, tačiau vartininkas kamuolį atmušė. 11 metrų baudiniai, ponios ir ponai!

120 min. Šeimininkų aistruoliai gali lengviau atsikvėpti – tiksint paskutinėms sekundėms J.Tadičius galėjo pasižymėti galva, tačiau panevėžiečius ir vėl gelbėja R.Broetto. Mūsų laukia baudiniai!

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Aplodismentais iš aikštės Panevėžio publika išlydi N.Gorobsovą, užsidirbusį antrą geltoną kortelę. „Sūduvai“ tas kelias minutes teks žaisti turint vienu žaidėju mažiau. Tačiau yra ir kita problema – N.Gorobsovas tikrai būtų žmogus, sudalyvavęs baudinių loterijoje. Jei tokia išvis bus.

118 min. N.Gorobsovas gauna antrąją geltoną kortelę ir yra privestas palikti aikštę. Lieka vos keletas minučių, per kurias panevėžiečiai gali pabandyti išnaudoti pranašumą aikštėje.

115 min. Baudinių serija artėja nenumaldomai. Turbūt tai ir būtų logiškiausia šio finalo baigtis, kadangi visų rungtynių metu neišryškėjo nė vienos ekipos apčiuopiamas pranašumas.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
S.Kerla laukė kamuolio lyg puolėjas keletą minučių atakos smaigalyje, tačiau abejočiau, ar dabar „Sūduvai“ į naudą taip rizikingai apnuoginti gynybą.

Trumpa pertraukėlė, o tuomet – antroji pratęsimo dalis.

102 min. Auč... Galėjo būti labai pavojinga, kuomet vienas iš panevėžiečių savo aikštės pusėje tiesiog padovanojo kamuolį J.Tadičiui. Visgi savo komandos draugo klaidą ištaisė kiti „Panevėžio“ futbolininkai.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Teatleidžia man „Sūduvos“ gerbėjai, tačiau tai nėra čempioniškas žaidimas. Jei vertintumėme komandų sudėtis ir galimybes, kol kas „Panevėžys“ atrodo labiau nusipelnęs kelti taurę į viršų.

93 min. Elivelto smūgiuotas kamuolys klastingai atšoka nuo žemės ir sukuria papildomų problemų I.Kardumui.

Po 90 minučių: „Panevėžys“ – Marijampolės „Sūduva“ – 1:1

Drama finale truks dar mažiausiai 30 grynojo žaidimo minučių – komandos keliauja į pratęsimą.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Toks kamuolio atidavimas aikštės viduryje 86-ąją minutę gali kainuoti taurę. N.Gorobsovas vos nepralaimėjo rungtynių „Sūduvai“, kuri toliau neranda savo žaidimo. Panašu, kad turėsime pratęsimo dramą, o galbūt ir 11 metrų baudinių loteriją Panevėžyje.

86 min. Į priekį pasileidęs Sebastianas Vasquezas turėjo progą persverti rezultatą, tačiau patogų kolumbiečio smūgį sugėrė I.Kardumas.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
A.Švrljuga kumščiu trenkė į atsarginių suolo kraštą. Kroatui dėl traumos rungtynės baigėsi dar pirmajame kėlinyje, tačiau jo karšto kraujo ir didelio noro „Sūduvai“ dabar labai reikėtų aikštėje.

78 min. Kuriozinė situacija, vos nepasibaigusi įvarčiu. T.Salamono smūgis-perdavimas nenuspėjama trajektorija vos neatsidūrė vartų tinkle, tačiau kamuolį į užribį išmušti pavyko R.Broetto. 72 min. Smagu žiūrėti į tokius užsivedusius panevėžiečius. Kėliniui persiritus į antrą pusę galėtų pasirodyti, jog abi komandos jau pradeda galvoti apie pratęsimą, tačiau aikštės šeimininkai išlieka labai aktyvūs.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Jei ir buvo tas mano prognozuotas rimtas pokalbis, tai vaisių jis nedavė jokių. „Sūduva“, nors turėtų būti finalo favoritė, kol kas atrodo visiškai bedantė puolime. Tiesa, bent jau gynyba kol kas be rimtesnių klaidų. Dėl viso šito reikia nukelti kepurę prieš Panevėžio komandą, kuri atrodo puikiai pasiruošusi kovai, galinčiai padovanoti kelią į kito sezono Europos lygos atranką.

61 min. J.Tadičius siunčia kamuolį į varžovų vartus, tačiau fiksuojama nuošalė. Visgi prieš akimirką šeimininkus iš keblios situacijos gelbėja Rafaelis Broetto – tai ženklas, kad koncentracijos finale negalima prarasti nė akimirką.

59 min. Aikštę sukandęs dantis palieka ir R.Oliveira. Panašu, kad ir tai nėra taktinis keitimas. Jį keičia Thomas Salamonas.

52 min. Po pertraukos abi ekipos ir vėl žaidžia atsargesnį futbolą – pavojingų progų kol kas neužfiksuota.

Po pirmojo kėlinio: „Panevėžys“ – Marijampolės „Sūduva“ – 1:1

Kėlinys su labai skirtingomis pusėmis. Būtent antroje kėlinio dalyje abiejų komandų demonstruotas atviras futbolas nuteikia labai pozityviai antrajai mačo daliai, o dabar pertrauka.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Gilus atodūsis nuvilnijo stadione po pavojingo smūgio į marijampoliečių vartus, tačiau kol kas panevėžiečiai, laukiantys savo komandos triumfo, turėtų būti patenkinti – jų komanda kuria efektyviau ir, jei pamirštume tą pražangą baudos aikštelėje, ginasi patikimiau. O štai S.Širmelis jau keletą kartų giliai atsiduso ir ranka mojo po šiurkščių savo gynėjų klaidų. Per pertrauką „Sūduvos“ rūbinėje turėtų laukti rimtas pokalbis.

44 min. G.Matulevičius klaidina varžovų futbolininkus baudos aikštelėje, tačiau pritrūksta pastiprinimo – galiausiai jo smūgis yra blokuojamas.

40 min. Dar vienas puikus šeimininkų perdavimas iš gilumos į priekį pasileidusiam E.Veliuliui – pastarojo smūgį blokuoja „Sūduvos“ gynėjas.

Visai netrukus „Panevėžio“ gynėjas Matheusas Bissi grasina oponentų vartams smūgiu galva, tačiau kamuolys skrieja šalia vartų.

32 min. Panevėžiečiai niekur nesitraukia ir organizuoja dar vieną grėsmingą išpuolį, tačiau svečių problemos ties tuo nesibaigia – priverstinio keitimo prireikia Andro Švrljugai, kurį keičia Jevgenas Jefremovas.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Du įvarčiai per keletą minučių Panevėžyje! Aistros kaista, atmosfera čia vis garsesnė. Simboliška, kad į „Sūduvos“ vartus mušė beveik 100 rungtynių Marijampolės ekipoje anksčiau sužaidęs E.Veliulis.

26 min. ĮVARTIS. Slogios pirmosios 20 minučių greitai išblanksta prieš įspūdingą pastarųjų keleto minučių atkarpą. Vaidas Slavickas ne pagal taisykles stumiamas į nugarą baudos aikštelėje, o jau netrukus 11 metrų baudinį realizuoja Renanas Oliveira – 1:1

23 min. ĮVARTIS. Opapa! Štai čia yra vienerių rungtynių žavesys! Į priekį pasprukęs Ernestas Veliulis meistriškai apveda varžovų vartų sargą ir nestipriu, tačiau labai tiksliu smūgiu į tolimąjį vartų kampą išveda šeimininkus į priekį – 1:0.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Futbolas kol kas atsargus. Per pirmas 15 minučių nė viena komanda realios progos pasižymėti dar neturėjo, nors „Sūduva“ jau kėlė tris kampinius. Visi puikiai žinome, kaip brangiai standartinės situacijos gali kainuoti finalo šeimininkams.

14 min. Giedrių Matulevičių greitoje atakoje neleistinai stabdžiusiam Lukui Čerkauskui yra rodoma geltona kortelė.

11 min. Jei „Panevėžys“ pirmauja pagal nuošales, „Sūduva“ – pagal kampinius, kurių jau kėlė tris. Visgi kol kas šeimininkai pavyzdingai išsivalo savo baudos aikštelę.

9 min. Panevėžiečiai nesiruošia visas rungtynes atsimušinėti ir kol kas drąsiai eina link varžovų vartų. Tiesa, abu šeimininkų reidus sustabdė teisėjo pakelta veliavėlė – užfiksuotos nuošalės.

6 min. Pirmasis kampinis prie šeimininkų vartų, tačiau nieko pavojingo svečiams iš Marijampolės sukurti nepavyksta.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Na ką, finalas jau prasidėjo, o jį stebėti stadione gali tik 1000 žmonių – maksimalus skaičius buvo sumažintas dėl COVID-19 situacijos Lietuvoje. Tiesa, nepanašu, kad žiūrovai laikosi atstumų tribūnose.

Dvikovos pradžia – 14:30 val., o karščiausiais įspūdžiais iš Panevėžio Aukštaitijos stadiono dalinsis 15min sporto žurnalistas Mantas Krasnickas.

Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Kad ir kaip norėčiau jums pateikti įspūdžių iš Panevėžio kuo daugiau, tai gali tęstis neilgai, mat LFF atstovai nusprendė, jog žurnalistams elektros lizdų darbo vietose neprireiks. Keistoka.
Mantas Krasnickas Mantas Krasnickas, 15min žurnalistas Panevėžyje
Sveiki futbolo gerbėjai, sveikinuosi su jumis iš Panevėžio, kuriame šiandien – futbolo šventė. Dėl LFF taurės į kovą stoja „Panevėžys“ ir Marijampolės „Sūduva“. Galime mesti akį į komandų sudėtis. Taigi, Saulius Širmelis šiandien į aikštę metė tik vieną puolėją Josipą Tadičių, o štai Mihreto Topčagičiaus ir Eligijaus Jankausko net nėra ant suolo. Kur jie? Nežinia, tad, jei Lietuvos čempionams žūtbūt reikės mušti, gali kitli rimtų problemų. Joao Martinso išrikiuotoje kariaunoje staigmenų nėra, sudėtis atrodo optimali, kuria portugalas remiasi dažniausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius