-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtampa auga: futbolo forume Kaune – kryžminė ugnis tarp Ž.Buzo ir M.Majausko

Ant priverstinių permainų slenksčio atsidūrusiame Lietuvos futbole toliau kunkuliuoja aistros. Sekmadienio vakarą laikinojoje sostinėje bus iškilmingai atidarytas atnaujintas S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, o prieš tai šalies futbolo bendruomenė rinkosi į forumą, kurio vinimi tapo futbolo atstovų susidūrimas su LFF tiesioginio valdymo projektu grasinančiu Seimo nariu Mykolu Majausku.
Mykolas Majauskas ir Žydrūnas Buzas
Žydrūnas Buzas / 15min koliažas

15min primena, kad laikinojo įstatymo projektą parengę Seimo nariai reikalauja, kad visuotinėje LFF konferencijoje – svarbiausiame šalies futbolo valdymo organe – balso teisė būtų suteikta klubams (dabar jiems atstovauja apskričių federacijos), kad LFF Vykdomasis komitetas būtų renkamas konferencijoje (dabar į jį tiesiogiai patenka apskričių federacijų ir šakinių asociacijų vadovai), o rinkimuose negalėtų dalyvauti asmenys, pripažinti padariusiais tyčinį nusikaltimą.

„Mano funkcija šiandien yra klausyti bei girdėti, kuo gyvena futbolo bendruomenė. Tikrai neturiu funkcijos jums papasakoti, ką ir kaip planuojame daryti. Galbūt tik konstatuosiu, kad matome rimtus iššūkius šalies futbole, matome rimtus iššūkius Lietuvos futbolo federacijos valdyme ir tikimės, kad pati bendruomenė susitvarkys. Kuo skiriasi futbolo teisėjas nuo politiko? Kai įsikiša teisėjas, kažkuri pusė laimi, kai įsikiša politikai – taip būna ne visada. Nesinorėtų kištis ir norisi tikėti, kad pati futbolo federacija išspręs savo klausimus“, – į forumo dalyvius kreipėsi M.Majauskas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Buvęs legendinio Vilniaus „Žalgirio“ gynėjas, o dabar Lietuvos studentų futbolo federacijos prezidentas Rimantas Turskis pasipiktino, jog iš 84 šį įstatymą pasirašiusių Seimo narių tik labai nedaug kas išmano Lietuvos futbolo virtuvę ir peripetijas bei retai pasirodo šalies stadionuose.

„Nemačiau jūsų stadione“, – krepdamasis į M.Majauską rankomis demonstratyviai mojavo R.Turskis.

Bet Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys laikėsi distancijos.

„Iš tiesų, turėtume labiau dalyvauti futbole, geriau jį pažinti, daugiau lankytis futbolo bendruomenės renginiuose. Kita vertus, tai niekaip neapriboja nei teisės, nei pareigos kelti klausimus, susijusius su Lietuvos futbolu. Matau problemas LFF valdyme, todėl ir konsultuojamės su tarptautinėmis federacijomis, gerbdami jų kompetenciją ir nepriklausomumą“, – kalbėjo Seimo narys.

Kauno futbolo akademijos „Be 1“ direktorius Andrius Markevičius Lietuvos futbolo revoliucionieriui pateikė konkretų klausimą, kaip Seimo nariai elgsis, jei UEFA ir FIFA pateiktas įstatų projektas jų vis tiek netenkins.

M.Majauskas konkretaus atsakymo nepateikė.

„Panašius klausimus sau užduodavau ir ruošdamasis įstatymo pataisai bei rinkdamas parašus. Surinkęs jų daugiau nei iš 71 nario, aš tik iš kelių išgirdau klausimą, o kas būtų, jeigu būtų. Absoliuti po įstatymo projektu pasirašiusi Seimo narių dauguma sakė, kad mums nebesvarbu sankcijos. Didžiausia sankcija šiandien Lietuvai yra dugnas FIFA nacionalinių rinktinių reitinguose ir kriminalio pasaulio šleifas futbolo struktūrose. Toks šiandien yra jausmas Seimo koridoriuose. Šiandien visa atsakomybė yra jūsų rankose. Lietuvai negresia niekas, jei LFF ir bendruomenė yra pasiruošusi keistis ir imtis permainų. Valstybė yra pasiruošusi, kad futbolas grįžtų į prioritetines sporto šakas, gautų papildomą finansavimą, bet prie esamos federacijos to nėra pasiruošusi padaryti. Taigi kiek kalbėjau su kolegomis, galiu pasakyti, kad niekas nebijo diskvalifikacijos“, – susirinkusiems kalbėjo M.Majauskas ir salė šiuos politiko žodžius sutiko nepasitenkinimo replikomis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Buzas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Buzas

Mikrofoną į rankas paėmęs Marijampolės apskrities futbolo federacijos vadovas Žydrūnas Buzas – vienas tų LFF Vykdomojo komiteto narių, į kuriuos tiesiogiai nukreiptos politikų siūlomos permainos, nes suvalkietis praeityje yra teistas už tyčinius nusikaltimus, savo kalbą pradėjo ir baigė klausimu: „Ar ponas Majauskas žino, kiek šiuo metu Seime yra teistų asmenų?“

„Gerbiamas kolega, puikiai suprantu jūsų nerimą dėl mūsų keliamų klausimų reputacijai. Seimas labai aiškiai išsakė poziciją, kad LFF struktūros neturėtų būti užuovėja asmenims, kurie praeityje yra padarę tyčinius nusikaltimus. Suprantu, kad jūs nerimaujate ir prašote kiekvieno žiūrėti į veidrodį, bet tokia yra Seimo pozicija, toks yra FIFA įstatų straipsnis. Ir mes laikysimės tos nuostatos. Ir ar mes eisime iki galo? Tikrai taip“, – užtikrino M.Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius