Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jose Mourinho įvertino futbolo teisėjų iš Lietuvos darbą: aukštas lygis

Po spalio 31 d. vykusių UEFA Čempionų lygos rungtynių tarp „Manchester United“ ir „Benficos“ į mačui teisėjavusių arbitrų iš Lietuvos rūbinę užsuko „Raudonųjų velnių“ vedlys Jose Mourinho. Jis padėkojo teisėjams už aukštą profesionalumo lygį ir palinkėjo didžiausios sėkmės. Tokios akimirkos šaliai be nacionalinio stadiono ir futbolo komandų europiniuose turnyruose – didžiulis įvertinimas.
J.Mourinho įvertino Lietuvos teisėjų darbą Čempionų lygos varžybose
J.Mourinho įvertino Lietuvos teisėjų darbą Čempionų lygos varžybose / AFP/„Scanpix“/15min nuotraukų koliažas

„Rungtynės nebuvo iš lengvųjų, tačiau susitvarkėme. Padarėme gal kelias nieko nenulėmusias klaideles. Kam nepasitaiko. Inspektorius po rungtynių mūsų darbą sulygino su aukšto profesionalumo lygiu – pasirodymu liko patenkintas. Anglai taip pat“, – 15min teigė „Old Trafford“ stadione teisėjo asistentu dirbęs Vytenis Kazlauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenis Kazlauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenis Kazlauskas

Niekas netikėjo, kad kada teisėjausime Čempionų lygos rungtynėms. Aš tikėjau. Ir tai nutiko.

Tai buvo pirminis teisėjų įvertinimas, tačiau prabėgus keletui dienų, lietuviai sulaukė ir oficialaus UEFA raporto, kuriame jų darbas įvertintas taip pat gerai.

„Niekas netikėjo, kad kada teisėjausime Čempionų lygos rungtynėms. Aš tikėjau. Ir tai nutiko.

Darbas joms prasideda daug anksčiau. Likus kelioms dienoms iki mačo gavome UEFA specialistų prezentaciją apie būsimas komandas. Su vaizdo klipais ir žaidėjų analize. Dieną prieš mačą turėjome vaizdo konferenciją su specialistu, kuris pasidalijo savo įžvalgomis apie būsimas rungtynes. Jis išanalizavo abi komandas, jų žaidėjus, taktikas, praėjusius tų ekipų susitikimus ir šią informaciją pateikė mums. Taip sužinome, kaip konkretus žaidėjas elgiasi tiek gindamasis, tiek puldamas, ar mėgsta simuliuoti pražangas, ar žaidžia šiurkščiai“, – įdomų faktą pateikė V.Kazlauskas.

Pasak jo, tai nėra kažkoks stebuklas ar naujiena, nes ir Lietuvos pirmenybių metu vyksta tokios analizės, tik jas arbitrų ekipa atlieka savarankiškai.

„Likus dienai iki mačo dažniausiai surengiame treniruotę tame stadione, kuriame vyks rungtynės. Šis kartas nebuvo išimtis“, – patikino Lietuvos arbitras.

„Scanpix“ nuotr./Gediminas Mažeika
„Scanpix“ nuotr./Gediminas Mažeika

Pasijuto spektaklio dalimi

„Manchester United“ ekipos žaidėjų sprintai turėjo kelti nemenką iššūkį, tačiau arbitrų iš Lietuvos brigada su tuo susitvarkė. Tokio lygio rungtynių patirties daug neturintiems lietuviams jaudulys kojos nepakišo. Štai aikštės teisėjas Gediminas Mažeika drąsiai ryžosi skirti net du 11 metrų baudinius į „Benficos“ vartus.

Kai esi tokiame spektaklyje, tarp tokių žaidėjų ir 75 000 fanų, norisi tuo pasimėgauti. Juk ir pats esi to spektaklio dalis.

„Nėra laiko jaudintis rungtynių metu. Vis dėlto, stovėdamas tunelyje, kuomet lauki, kada, skambant „Čempionų lygos“ himnui, žengsi į aikštę, jauti malonų jaudulį ir žvėrišką atsakomybę. Tačiau nuaidėjus Gedimino švilpukui, dar kartą paragini vienas kitą susikoncentruoti, džiaugtis akimirka ir įsijungi į „kitą režimą“. Matai tik dvi komandas, žaidžiančias skirtingos spalvos marškinėliais. Kai esi tokiame spektaklyje, tarp tokių žaidėjų ir 75 000 fanų, norisi tuo pasimėgauti. Juk ir pats esi to spektaklio dalis“, – prisiminimais pasidalijo V.Kazlauskas.

Anot jo, rungtynės jam, kaip teisėjui, buvo itin smagios: Lukaku reikėjo medžiot, Rashfordą gaudyt, o dar itin techniškas Martialis – jautėsi didžiulis žaidimo tempas.

Vytenio Kazlausko asmeninio albumo nuotr./Vytenis Kazlauskas „Old Trafford“ stadione
Vytenio Kazlausko asmeninio albumo nuotr./Vytenis Kazlauskas „Old Trafford“ stadione

„Nors, jei atvirai, tikėjausi dar didesnių greičių. Bent jau toks įspūdis buvo susidaręs žiūrint Premier lygos rungtynes.

Labiausiai mane nustebino tai, kaip skiriasi UEFA Europos ir Čempionų lygos. Kadangi „Old Trafford“ stadione teisėjaujame ne pirmą kartą, galime palyginti, kaip „Manchester United“ rungtyniavo Europos lygos mače prieš „Rostovą“ ir kaip rungtyniavo dabar, Čempionų lygoje prieš „Benficą“. Aišku, varžovų komandos pajėgumai nėra visiškai lygūs, todėl ir rungtynių tempas bei žaidimo kokybė šįkart buvo aukštesnė. Keista, kad Anglijoje požiūris į šių turnyrų lygius taip skiriasi“, – prisipažino pašnekovas.

The Special One“ užsuko į rūbinę

O kaipgi teisėjų iš Lietuvos darbą įvertino vienas geriausių pasaulyje futbolo trenerių J.Mourinho?

„Po rungtynių Mourinho pasibeldžia į duris ir paklausia, ar gali užeiti. Tuomet paspaudžia mums rankas, linkėdamas geriausios kloties karjeroje. Tai išties buvo malonus komandos trenerio gestas. Tokiomis akimirkomis atrodo, kad viskas įmanoma. Netgi ir būnant Lietuvos, kur futbolas linksniuojamas kitaip, nei, tarkim, Anglijoj, piliečiu“, – įvertinimu džiaugėsi V.Kazlauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenis Kazlauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenis Kazlauskas

Tai, kad treneris užsuktų į rūbinę padėkoti teisėjams už jų darbą – ne toks ir dažnas epizodas futbolo pasaulyje. Tai koks gi tas paties „The Special One“ rankų paspaudimas? Tvirtas?

Po rungtynių Mourinho pasibeldžia į duris ir paklausia, ar gali užeiti. Tuomet paspaudžia mums rankas, linkėdamas geriausios kloties karjeroje. Tai išties buvo malonus komandos trenerio gestas.

„Nesureikšminu to. Svarbus dėmesys, o ne rankų paspaudimas. Įvertinimas visad malonus, kai jis nuoširdus. Kontaktas su treneriu buvo ir prieš rungtynes. Pamatęs tunelyje, priėjo, palinkėjo gero mačo: „Enjoy guys good game“ („Pasimėgaukite, vaikinai, geru maču“ – liet.)“, – į klausimą atsakė arbitras.

Jis pademonstravo ir savos teisėjų brigados nuotrauką, darytą „Old Traffordo“ stadione – „Manchester United“ turi tradiciją po kiekvieno mačo įteikti atminimo fotografiją arbitrams. Taip pat į lietuvių rankas pateko ir po dvejus „Raudonųjų velnių“ žaidėjų marškinėlius su šių futbolo žvaigždžių parašais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenis Kazlauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenis Kazlauskas

Teisėjų Kazlauskų dinastijos dalis

Vytenis futbolo teisėju dirba nuo 2000-jų metų. Pirmą kartą į aikštę, paskatintas šeimoje susiklosčiusios ilgametės tradicijos (senelis ir tėtis taip pat žinomi arbitrai), išbėgo sulaukęs vos trylikos. FIFA teisėjo kategoriją gavo 2012 metais.

„Esu už daug ką dėkingas savo seneliui ir tėčiui. Su juo kartu teisėjavau ir pirmosiose savo rungtynėse. Kazlauskų dinastija. Turiu kuo didžiuotis. Esu įsitikinęs, kad senelio ir tėčio pėdomis pasukęs, pasielgiau 100 proc. teisingai. Jie man visą gyvenimą bus pavyzdžiu“, – teigė arbitras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenio Kazlausko dovana
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytenio Kazlausko dovana

Apie senelį, kurio nespėjo pažinti, jis daug sužino iš vyresnių žmonių, prieinančių pasikalbėti po rungtynių Lietuvoje. Futbolo mėgėjai vis kartoja, kad Vytenis itin panašus į savo senelį.

„Senelis buvo SSRS pirmenybių pirmos lygos respublikinės kategorijos aikštės teisėjas ir aukščiausios lygos asistentas. Tuomet lietuvių brigada teisėjaudavo TSRS aukščiausios lygos ir TSRS taurės varžyboms. Jis dirbo kartu su asistentu Kęstučiu Birieta, vyresniuoju respublikinės kategorijos ir FIFA aikštės teisėju Kęstučiu Anziuliu, kurie važiuodavo į lemiamas Sąjungos pirmenybių rungtynes, kuriose susigrumdavo Maskvos „Spartak“, Kijevo „Dinamo“, Tbilisio „Dinamo“ ar CSKA“, – besididžiuodamas kalbėjo Vytenis.

Paklaustas, apie kokį mačą, kuriame teisėjautų, pasvajoja, jauniausias teisėjų Kazlauskų dinastijos atstovas įvardijo UEFA Čempionų lygos finalą.

„Džiaugiamės tuo, kur esame dabar. Mūsų stiprybė yra komanda. Gali būti kas tik nori, tačiau jei komandoje nėra vienybės arba ja negali pasitikėt, viskas būtų veltui“, – pabrėžė arbitras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius