Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 22 /12:55

Kaip valdyti Lietuvos futbolą siūlo UEFA ir FIFA? Teistų asmenų likti neturėtų

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) ir Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA) praėjusios savaitės pabaigoje pateikė rekomendacijas Lietuvos futbolo federacijai (LFF), kaip turėtų būti pertvarkytas šalies futbolo valdymas. Vienas siūlymų – kad Vykdomajame komitete nebeliktų teistų asmenų. Vis dėlto būsimų LFF įstatų gairės sulaukė ir kritikos dėl nepakankamo klubų atstovavimo.

Rekomendacijose, kurias matė 15min, numatoma, kad LFF narių konferencija išliktų pagrindiniu šalies futbolo valdymo organu, o tarp narių būtų ne tik regioninės asociacijos, kitos su futbolu susijusios organizacijos, tačiau ir 10 aukščiausiosios A lygos klubų.

Pabrėžiama, kad nė vienas narys konferencijoje neturėtų turėti daugumos, kiekvienam nariui būtų skirta po du balsus konferencijoje.

Iš viso numatyti 29 nariai ir 58 balsai.

Tarp su futbolu susijusių organizacijų įvardijamos įvairios asociacijos – Lietuvos moterų futbolo, Salės ir paplūdimo futbolo, Studentų futbolo, Masinio futbolo, Vaikų ir jaunimo futbolo, taip pat Pirmos lygos klubų, Žaidėjų, Techninio vystymo ir Teisėjų.

Nariai konferencijoje rinktų ir galėtų atleisti LFF prezidentą ir Vykdomojo komiteto narius, tvirtintų kitų LFF komitetų narius, taip pat – biudžetą, galėtų spręsti dėl naujų narių įtraukimo ar narystės stabdymo, nutraukimo.

„Scanpix“ nuotr./UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas
„Scanpix“ nuotr./UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas

Tuo metu kasdienius Lietuvos futbolo klausimus sprendžiantis Vykdomasis komitetas susidėtų iš 11 narių: LFF prezidento, trijų regioninių asociacijų atstovų, trijų klubų atstovų ir keturių su futbolu susijusių asociacijų atstovų, tarp kurių būtų viena moteris.

LFF taip pat galėtų turėti tris viceprezidentus, kuriuos skirtų Vykdomasis komitetas LFF prezidento teikimu.

Kokie reikalavimai?

UEFA numato ir galimus reikalavimus Vykdomojo komiteto nariams – būti Lietuvos piliečiu, vyresniu nei 18 metų ir susijusiu su futbolu.

Tačiau svarbiausias čia siūlymas, kad Vykdomojo komiteto nariais negalėtų tapti teisti asmenys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žydrūnas Buzas ir Arūnas Pukelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žydrūnas Buzas ir Arūnas Pukelis

Taip pat Vykdomojo komiteto nariais negalėtų tapti asmenys, bausti administracine tvarka dėl „komercinių reikalų“ ar sankcionuoti dėl rezultatų klastojimo.

UEFA siūlo, kad LFF prezidentas būtų renkamas ketverių metų kadencijai su perrinkimo galimybe, taip pat siūloma Vykdomojo komiteto narių rotacija kas dvejus metus.

Kaip vienas LFF vadovų nurodomas generalinis sekretorius, kurį skirtų Vykdomasis komitetas LFF prezidento siūlymu. Jis taip pat būtų skiriamas ketverių metų kadencijai su perrinkimo galimybe – kaip ir LFF prezidentas.

Naujoms gairėms – kritika

Vilniaus regiono futbolo sąjungos vadovas Deividas Šemberas sako, kad UEFA ir FIFA siūlymai dėl klubų atstovavimo kelia klausimų.

„Tie įstatai, kuriuos esame gavę iš FIFA ir UEFA, mano supratimu, yra tobulintini. Yra kur padirbėti. Manau, kad įtraukimas tik 10 A lygos klubų yra šiek tiek neteisingas Pirmos lygos ir Antros lygos klubų atžvilgiu, Moterų lygos atžvilgiu“, – 15min sakė praeityje garsus futbolininkas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Deividas Šemberas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Deividas Šemberas

Manau, kad platesnė futbolo bendruomenė turi būti įtraukta į konferencijos sudėtį ir turėti balsavimo teisę“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, klausimų taip pat kelia ir Vykdomojo komiteto formavimas.

„Pati jo sudėtis, ką siūlo FIFA ir UEFA, kelia klausimų, bet konkretesnes išvadas bus galima daryti (...) tik po mūsų valdybos posėdžio, noriu išklausyti visų valdybos narių nuomones ir tada išeiti su aiškia pozicija“, – kalbėjo D.Šemberas.

Vis dėlto, organizacijos vadovas įsitikinęs, kad LFF turės pritaikyti FIFA ir UEFA siūlomus reputacijos reikalavimus.

„Manau, kad tuos punktus, kurie yra numatyti, jie įgyvendins, ir mes privalėsime įsidiegti tas nuostatas (...) Po tų sąvokų įvedimo tada eis ir pasekmės, kurios tikriausiai jau darys įtaką Vykdomojo komiteto sudėčiai“, – pabrėžė Vilniaus regiono futbolo sąjungos vadovas.

Rengiami nauji įstatai

Kilus Seimo narių nepasitenkinimui ir grasinant tiesioginiu valdymu dėl to, kad Lietuvos futbolo valdyme dalyvauja praeityje teisti asmenys, šiuo metu LFF rengia naujus organizacijos įstatus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius

Pasak dabartinio LFF prezidento, buvusio futbolininko Tomo Danilevičiaus, naujų įstatų projektas turėtų būti pristatytas lapkričio pabaigoje arba gruodžio pradžioje.

Anot organizacijos vadovo, UEFA siūlymus įvertins teisininkai, kurie nustatys jų atitiktį Lietuvos įstatymams.

Kaip praėjusią savaitę rašė BNS, anksčiau T.Danilevičius teigė, kad į LFF įstatus bus įrašyta tokia formuluotė dėl nepriekaištingos reputacijos, kokią pasiūlys UEFA.

Vis dėlto į žurnalistų klausimą, ar organizacijos veikloje ir toliau galės dalyvauti praeityje teistas verslininkas Arūnas Pukelis, LFF vadovas neatsakė.

Įstatus galutinai planuojama patvirtinti LFF Konferencijoje iki gruodžio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius