-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos metų futbolininko rinkimai – nugalėtojas aiškus

Lietuvos futbolo federacija (LFF) tradiciškai paskelbė metų futbolininko rinkimus. Šiemet siūloma balsuoti už septynis ryškiausiai 2016 metais spindėjusius žaidėjus. Vis dėlto panašiai kaip ir pernai, šių metų rinkimuose nugalėtoją galime skelbti net ir be balsavimo, nes favoritas labiau nei aiškus.
Fiodoras Černychas
Fiodoras Černychas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tarp kandidatų įrašyti trys puolėjai – Fiodoras Černychas, Nerijus Valskis ir Lukas Spalvis, trys saugai Arvydas Novikovas, Mantas Kuklys ir Vykintas Slivka, bei vartininkas Ernestas Šetkus.

Lukui Spalviui su titulu teks atsisveikinti

Geriausias praėjusių metų Lietuvos futbolininkas L.Spalvis antrą kartą savo karjeroje patyrė labai sunkią kryžminių kelio raiščių traumą ir šį sezoną nerungtyniavo. Į kandidatų sąrašą 2015-ųjų metų rinkimų karalius įtrauktas tik iš pagarbos.

Gretos Skaraitienės nuotr./Lukas Spalvis
Gretos Skaraitienės nuotr./Lukas Spalvis

Rezultatyviausiam 2015-2016 m. Danijos futbolininkui 2016 metų pradžia buvo pasakiška. Puolėjas ir toliau demonstravo pavydėtiną formą, vesdamas „Aalborg“ į pergales, o sausį pasirašė karjeros sutartį su Lisabonos „Sporting“.

Nors sezono pabaiga nebebuvo tokia gera, tačiau to žaidėjas per daug turbūt nesureikšmino. L.Spalvis teigė tikintis, kad ras vietą „Sporting“ komandoje. Ne be reikalo – tokie specialistai kaip Jorge Jesusas bet ko į savo komandą nekviečia.

Vis dėlto jau pirmosios draugiškos rungtynės naujoje komandoje L.Spalviui tapo prakeiktomis – žaisdamas prieš „Stade Nyonnais“ lietuvis patyrė traumą, kuri užbaigė puolėjo metus. Trūkę kryžminiai kelio raiščiai ir bent pusmetis be futbolo.

Kalendorinius 2016 metus Lukas užbaigė su 4 įvarčiais – visi įmušti „Aalborg“ klube. Rinktinėje per penkerias rungtynes įvarčių jis neįmušė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kuklys šiemet spindėjo A lygoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kuklys šiemet spindėjo A lygoje

A lygos lygis – per žemas

Į geriausiojo Lietuvos žaidėjo titulą pretenduoja du A lygos futbolininkai – Vilniaus „Žalgirio“ saugas Mantas Kuklys ir „Trakų“ puolėjas Nerijus Valskis.

Čempionų saugas M.Kuklys pirmauja čempionate pagal rezultatyvius perdavimus (13), o vicečempionų puolėjas N.Valskis yra antras pagal įmuštus įvarčius (15).

Vis dėlto mūsų A lygos lygis tikrai nėra tas, kad čia žibantis žaidėjas taptų ir geriausiu šalyje. M.Kuklys yra tvirtas rinktinės starto žaidėjas – nuo pradžių žaidė visose keturiose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse. Vis dėlto N.Valskio žaidimas rinktinėje buvo blankus (pelnė įvartį Baltijos taurėje prieš Estiją).

Keturi rinktinės lyderiai

Galiausiai tarp pretendentų įrašyti keturi puikiai rinktinėje rungtyniaujantys futbolininkai, tačiau dviems iš jų iki geriausiojo titulo trūksta žaidimo laiko klube.

Sauliaus Čirbos nuotr./Vykintas Slivka
Sauliaus Čirbos nuotr./Vykintas Slivka

Vykintas Slivka pasaulio čempionato atrankoje turi įvartį į slovėnų vartus ir rezultatyvų perdavimą rungtynėse su Škotija. Kituose mačuose saugas irgi buvo pavojingas ir neišeidavo iš aikštės be pavojingų momentų. Arvydas Novikovas, kaip ir visa rinktinė, blankiai žaidė tik prieš Slovakiją. Visose kitose rungtynėse saugas drąsiai jautėsi aikštėje ir dažnai buvo pavojingiausias rinktinės žaidėjas. Ne be reikalo slovakai Arvydą saugojo itin atidžiai.

Vis dėlto abiejų žaidėjų situacija klubuose itin panaši – jie žaidžia per retai. V.Slivka antrajame Nyderlandų divizione 2016 metais žaidė šešiose rungtynėse, o A.Novikovas antrojoje Bundeslygoje aikštėje pasirodė vos 27 minutes. Tas pačias jis gavo tik po sėkmingų pasirodymų rinktinėje.

Suradę kitus klubus arba žaisdami juose dažniau abu futbolininkai tikrai galėtų pretenduoti į geriausiojo titulą. V.Slivkos ir A.Novikovo laikas dar tikrai ateis.

LFF nuotr./Ernestas Šetkus
LFF nuotr./Ernestas Šetkus

Tad šiemet kova dėl geriausiojo vardo vyks tarp rinktinės kapitono Fiodoro Černycho ir vartininko Ernesto Šetkaus. Per pastaruosius penkerius metus geriausiu futbolininku vartininkai (Žydrūnas Karčemarskas ir Giedrius Arlauskis) tapo triskart.

Vyriausias rinkimų dalyvis E.Šetkus yra tvirtas pirmasis numeris tiek Edgaro Jankausko rinktinėje, tiek „ADO Den Haag“ ekipoje, tokiu buvo ir 2016 metų pirmoje pusėje, kai dar žaidė turkų „Kayserispor“ klube. Visose svarbiausiose rungtynėse joks vartininkas negavo nė minutės, kai E.Šetkus buvo sveikas.

Vis dėlto šiemet nė vienas neprilygsta Maskvoje gimusiam F.Černychui. Nacionalinės komandos kapitonas šiemet rinktinėje jau įmušė penkis įvarčius, pasikėsindamas į visų laikų rekordininko Tomo Danilevičiaus pasiekimą.

Jis yra vienas svarbiausių žaidėjų ir Balstogės „Jagiellonia“ ekipoje, kuri žengia tarp Lenkijos čempionato lyderių.

Fedia yra neabejotinas rinkimų favoritas dar ir dėlto, kad paprastai puolėjų žaidimas ir įvarčiai vertinami labiau nei vartininkų žaidimas. Bet koks kitas rinkimų nugalėtojas būtų labai didelė staigmena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius