-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 20 /19:59

Kėdžių perstumdymas: LFF vairas patikėtas J.Kvedaro įpėdiniui E.Eimontui

Trečiadienį visos šalies sporto visuomenės akys smigo į Kauną, kur išrinktas naujasis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas. Nors pastarųjų kelių mėnesių retorika viešojoje erdvėje šiemet žadėjo kaip reta atkaklią kovą, kandidatų kaukės nukrito dar prieš atveriant balsavimo urnas, o LFF vadovu, kaip ir prognozuota, išrinktas Edvinas Eimontas.
Konferencijos akimirkos
Konferencijos akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

39-erių metų LFF generalinio direktoriaus pareigas iki šiol ėjęs kėdainiškis visos rinkiminės kampanijos metu buvo pagrindinis favoritas pakeisti aršiai kritikuojamą Julių Kvedarą.

Jo akcijos ypač pakilo po to, kai likus dienai iki rinkimų baltą vėliavą iškėlė opozicijos lyderiu vadintas verslininkas Raimondas Karpavičius.

Rinkimuose E.Eimontas surinko 73 balsus, 5 gavo Benas Renatas Baltusis. Naujuoju LFF prezidentu ketverių metų kadencijai paskelbtas E.Eimontas.

„Esu sujaudintas, dėkoju delegatams už pasitikėjimą ir įpareigojimus. Tikiu, kad man vadovaujant per artimiausius ketverius metus galėsime kilstelėti futbolą į aukštesnį kokybinį lygį, kurio siekiame pagal futbolo strategijoje numatytus tikslus“, – kalbėjo E.Eimontas.

Taip pat skaitykite: Paulius Cubera: „Futbolo sąjūdžiui“ pakeitus plokštelę kova dėl LFF valdžios – baigta

Suformuotas Vykdomasis komitetas

Po prezidento rinkimų buvo renkami naujos ketverių metų kadencijos LFF Vykdomojo komiteto (VK) nariai. Kandidatai pretendavo į šešias apskričių federacijoms LFF įstatuose numatytas vietas.

Daugiausiai balsų surinko Alytaus apskrities futbolo federacijos prezidentas Gediminas Daukšys (76 balsai), Vilniaus futbolo vadovas Gintautas Žemaitis (74), panevėžietis Virginijus Baltušnikas (67), kaunietis Romanas Levinskas (61), uteniškis Dainius Širvys (57) ir Telšių apskrities futbolo federacijos prezidentas Leonas Dunauskas (55). Mažiau balsų gavo Romualdas Jonaitis, Romas Kukis, Saulius Lesnickas ir Arūnas Pukelis.

LFF Vykdomąjį komitetą iš viso sudaro 13 narių. Likusias vietas užims LFF prezidentas ir šešių šakinių asociacijų (teisėjų, vaikų ir jaunių, salės futbolo, masinio futbolo, futbolo techninio vystymo ir moterų) vadovai.

Paskutinis konferencijos darbotvarkėje numatytas punktas – viceprezidentų rinkimai. 78 delegatų balsais į šias pareigas išrinkti Salės futbolo asociacijos prezidentas Vidmantas Butkevičius, Masinio futbolo asociacijos prezidentas Anatolijus Stecenko ir Alytaus apskrities futbolo asociacijos prezidentas G.Daukšys.

Rinkimai už devynių užraktų

Nors LFF būstinė yra Vilniuje, rinkimų konferencija, kaip ir prieš ketverius metus, rengiama Kaune esančioje Nacionalinėje futbolo akademijoje.

Konferencija prasidėjo 12 val. Jos pabaiga planuojama apie 18 val.

15min žiniomis, darbotvarkėje numatyta trylika klausimų. Pats svarbiausias – LFF prezidento rinkimai – įrašytas 11-uoju numeriu.

LFF ir toliau išlieka viena uždariausių ir paslaptingiausių sporto federacijų šalyje. Prieš ketverius metus Kaune vykusią konferenciją nuo pašalinių akių saugojo specialiai pasamdyti apsaugos darbuotojai. Žiniasklaidos atstovai į konferenciją neįleidžiami ir šiemet.

Akademijos koridoriuose gausu apsaugos darbuotojų, o konferencijos išvakarėse teritorijos patalpas atidžiai patikrino net išminuotojai. Lietuviškoji futbolo citadelė kruopščiai buvo saugoma ir visą naktį.

Apie priimtus sprendimus ir naująjį prezidentą bus pranešta tik konferencijai pasibaigus.

LFF konferencijos darbotvarkė
1. LFF Prezidento kreipimasis
2. Pareiškimas, kad Konferencija vykdoma ir sušaukta, vadovaujantis LFF įstatais
3. Darbotvarkės patvirtinimas
4. 3 Narių, tikrinsiančių susirinkimo protokolą, paskyrimas
5. Ankstesnės Konferencijos protokolo patvirtinimas
6. Naujų LFF narių priėmimas (jeigu reikia)
7. Tauragės apskrities futbolo federacijos narystės klausimas
8. LFF veiklos ataskaitos pristatymas
9. Nepriklausomo auditoriaus ataskaitos pristatymas
10. LFF 2015 m. finansinės atskaitomybės (metinių finansinių ataskaitų rinkinio) tvirtinimas
11. LFF Prezidento rinkimai
12. LFF Vykdomojo komiteto narių rinkimai
13. LFF Viceprezidentų rinkimai

Žaidimai savoje smėlio dėžėje

Iki paskutinės praėjusių metų dienos, kai buvo galima teikti paraiškas, norą dalyvauti rinkimuose pareiškė keturi kandidatai. Pirmasis apie tai pareiškė „Futbolo sąjūdžiu“ save vadinančios iniciatyvinės grupės lyderis R.Karpavičius.

Įkandin verslininko, tokį pat žingsnį kiek netikėtai žengė ir Vilniaus regiono futbolo sąjungos deleguotas Benas Renatas Baltusis.

Trečias apie savo ketinimus pranešė iki šiol dešiniąja dabartinio prezidento J.Kvedaro ranka buvęs LFF generalinis direktorius E.Eimontas, kurį dalyvauti rinkimuose pastūmėjo Telšių apskrities futbolo federacija. 

Kova dėl LFF valdžios
Kova dėl LFF valdžios

Apie ketvirto kandidato Nerijaus Dunausko ketinimus oficialiai sužinojome tik prieš savaitę. 15min žiniomis, taip buvo elgiamasi sąmoningai. Buvęs FIFA kategorijos teisėjas galėjo tapti atsarginiu dabartinės valdžios atstovu, jei teisėsaugos pareigūnai ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atnaujinusi tyrimą dėl LFF ir jos prezidento J.Kvedaro veiklos, būtų sutrukdžiusi E.Eimontui dalyvauti rinkimuose.

Neoficialiai kalbama, kad laimėjus E.Eimontui, N.Dunauskui bus patikėtos LFF generalinio direktoriaus pareigos.​

Esminis lūžis šioje rinkimų kovoje įvyko antradienį, kai likus dienai iki konferencijos apie savo pasitraukimą informavo R.Karpavičius. Viešai išplatintame laiške verslininkas pareiškė, kad LFF konferencijos metu praneš, jog rinkimuose nedalyvauja. 

Kokios aplinkybės privertė klaipėdietį persigalvoti, belieka paslaptis. „Turiu pasakyti, kad šiandien net ir būdamas federacijos prezidentu, negalėčiau vykdyti visų savo įsipareigojimų ir programos reformuojant LFF“, – mįslingai savo argumentus dėstė R.Karpavičius.

R.Karpavičius pasitraukė

Pagal LFF įstatus Konferencijai pirmininkauja LFF prezidentas J.Kvedaras. Konferencijoje be 74 dalyvių lankėsi ir svečiai iš UEFA – Frantisekas Laurinecas, UEFA Vykdomojo komiteto narys ir Zoranas Lakovičius, UEFA Santykių su Federacijomis skyriaus vadovas.

Kaip ir žadėjo, verslininkas R.Karpavičius savo kandidatūrą atsiėmė. Prasidėjus kandidatų pristatymui, klaipėdietis padėkojo jį palaikiusiems, ir palinkėjęs sėkmės likusiems kandidatams, informavo delegatus apie savo kandidatūros atsiėmimą.

B.R.Baltusis išreiškė padėką J.Kvedarui už jo veiklą ir pristatė trumpą savo programos viziją, kurioje didelę vietą užima infrastruktūros gerinimo planai.

N.Dunauskas savo kalboje pabrėžė rimtus ketinimus stengiantis užkirsti kelią lažyboms. Iškirtinį dėmesį atkreipdamas į futbolo bendruomenės suvienijimą, ragino susitelkti ir konstruktyvia kritika vadovaujantis peržiūrėti LFF strategiją, įstatus bei kitus futbolo bendruomenei aktualius klausimus.

E.Eimontas pristatė savo asmeninę 15 metų veiklą futbole įvairiose pozicijose, akcentuodamas atvirumą bei norą vykdyti evoliucinius pokyčius.

Po jo kalbos prasidėjo slaptas balsavimas. Konferencijos nariai buvo po vieną kviečiami prie balsavimo dėžių.

Taip pat skaitykite: Skandalas: mūšio dėl LFF prezidento posto ginklas – ir padirbti slapti valstybės dokumentai

Kandidatų vaivorykštė: 


Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Raimondas Karpavičius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Raimondas Karpavičius

Raimondas Karpavičius (pranešė, kad nedalyvaus rinkimuosekandidatūrą iškėlė Klaipėdos miesto apskrities futbolo federacija)

Buvęs futbolininkas, žaidęs Klaipėdos „Atlanto“ komandoje ir Lietuvos jaunių rinktinėje. Vėliau pasuko į verslą ir šiuo metu laikomas vienu turtingiausių šalies žmonių (turtas vertinamas apie 67 mln. eurų). Klaipėdietis vadovauja „Marijampolės pieno konservams“ ir krovinių pervežimu užsiimančiai įmonei „Karpis“. Kandidato biografijoje yra ir tamsi dėmė – 2013 metais sūnus Rokas buvo nuteistas kalėti už prekybą narkotikais Naujojoje Zelandijoje.


Aurimo Šrubėno nuotr./Benas Baltusis
Aurimo Šrubėno nuotr./Benas Baltusis
  • Benas Renatas Baltusis (kandidatūrą iškėlė Vilniaus regiono futbolo sąjunga)

Jaunystėje žaidė futbolą Klaipėdos „Sirijaus“ komandoje. Baigė Klaipėdos universitetą. Romos ir Milano universitetuose studijavo bažnytinį meną ir istoriją, politologiją. 2000-aisiais pasuko į politiką ir dirbo buvusio Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko patarėju sporto klausimais. 2008 metais prisidėjo prie vaikų futbolo akademijos „Žalgirietis“ įkūrimo, taip pat yra Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo valdybos narys. 


V.Knyzelio/LFF.lt nuotr./Edvinas Eimontas
V.Knyzelio/LFF.lt nuotr./Edvinas Eimontas
  • Edvinas Eimontas (kandidatūrą iškėlė Moterų futbolo asociacija bei Utenos, Kauno, Panevėžio ir Telšių apskričių futbolo federacijos)

Vienintelis iš kandidatų, neragavęs futbolininko duonos. Baigęs Kauno technologijos universitetą. LFF dirba nuo 2001 metų. Vadovavo Projektų skyriui ir Klubų licencijavimo komitetui. Deleguotas į UEFA Žiniasklaidos ir „Hattrick“ komitetus. Nuo 2012 metų – LFF generalinis direktorius, dešinioji dabartinio prezidento J.Kvedaro ranka. Dabartinės sistemos šalininkas ir realiausias kandidatas laimėti rinkimus.


penalty.lt nuotr./Nerijus Dunauskas
penalty.lt nuotr./Nerijus Dunauskas
  • Nerijus Dunauskas (kandidatūrą iškėlė Futbolo techninio vystymo asociacija

Anksti baigęs futbolininko karjerą, į lūpas paėmė arbitro švilpuką. Praėjusį lapkritį karjerą baigęs FIFA kategorijos teisėjas yra dirbęs Čempionų lygos ir Europos lygos atrankos rungtynėse. Pastaruoju metu vadovavo LFF Varžybų ir renginių skyriui, atsakingam už rungtynių vykdymą, tarptautinius ryšius, teisėjavimą, žaidėjų registraciją, santykius su žaidėjų agentais.


Tauragės sankcijos – panaikintos

Prieš rinkimus konferencijos darbotvarkėje septintuoju klausimu buvo numatytas balsavimas dėl Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) suspendavimo. Priminsime, kad Arūnas Pukelis TAFF prezidentu buvo išrinktas praėjusių metų lapkričio 11-ąją dieną, tačiau šiuos rinkimus LFF paskelbė negaliojančiais ir neribotam laikui suspendavo TAFF narystę, motyvuodami tuo jog ankstesnis prezidentas Sigitas Jukna buvo atšauktas iš savo pareigų neteisėtai, o rinkimai suorganizuoti pažeidžiant federacijos įstatus ir nepranešus apie šiuos ketinimus LFF prieš 20 dienų.

Sausio 11-ąją A.Pukelis perrinktas dar kartą. Bendraudamas su 15min A.Pukelis teigė, jog šiuos pakartotinius rinkimus LFF pripažins galiojančiais, kadangi jokių procesinių pažeidimų užfiksuota nebuvo.

Svečio teisėmis LFF Konferencijoje dalyvavęs  buvęs TAFF prezidentas S.Jukna savo kalboje pabrėžė, kad jo vadovavimo metu, Tauragės regionas dalyvavo visuose  projektuose, susijusiuose su masiniu futbolu, pabrėžė aktyvų bendravimą su Tauragės valdžia, miesto bendruomene. 

Iš pradžių A.Pukeliui ir kitiems keturiems TAFF nariams nebuvo leista dalyvauti konferencijoje, tačiau pirmininkas J.Kvedaras suteikė žodį svečio teisėmis dalyvavusiam prieštaringos reputacijos verslininkui. A.Pukelis pabrėžė, jog S.Jukna iš TAFF prezidento pareigų buvo pašalintas dėl konkrečių priežasčių.

68 balsais (iš 74) konferencija pritarė, kad tauragiškių suspendavimas būtų panaikintas. Nuo šios akimirkos, penki Tauragės delegatai tapo pilnateisiais LFF konferencijos dalyviais ir galėjo rinkti prezidentą bei Vykdomojo komiteto narius.

Kova dėl valdžios
 
  • LFF konferencija vyks sausio 20 dieną Kaune.
  • Prezidentas, viceprezidentai ir vykdomojo komiteto nariai renkami slaptu balsavimu, nebent du trečdaliai konferencijos dalyvių nuspręstų kitaip.
  • Prezidentas renkamas ketverių metų kadencijai.
  • LFF prezidentą renka 16 narių (dešimt regioninių federacijų ir šešios šakinės asociacijos: teisėjų, masinio futbolo, moterų futbolo, salės futbolo, vaikų ir jaunių futbolo bei futbolo techninio vystymo).
  • Iš viso rinkimuose dalyvauja 80 delegatų: kiekvienas narys į konferenciją siunčia po penkis balso teisę turinčius atstovus.

Be telefonų ir fotoaparatų

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencijos akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencijos akimirkos

Šiemetinė konferencija – pirmoji, kai rinkimai vyksta slaptu balsavimu. Prieš trejus metus pagal UEFA ir FIFA rekomendacijas pakoreguotuose LFF įstatuose rašoma, kad organizacijos prezidentas, viceprezidentai ir vykdomojo komiteto nariai privalo būti renkami slaptu balsavimu, nebent du trečdaliai LFF konferencijos dalyvių nuspręstų kitaip.

Iš viso naująjį LFF vadovą rinks 80 delegatų. LFF sudaro 16 narių, tarp kurių yra dešimt regioninių federacijų bei šešios Kaune veikiančios šakinės asociacijos (teisėjų, masinio futbolo, moterų futbolo, salės futbolo, vaikų ir jaunių futbolo bei futbolo techninio vystymo). Kiekvienas iš šių šešiolikos narių į konferenciją siunčia po penkis balso teisę turinčius atstovus.

Kiekvienas delegatas savo balsą turės įmesti į urną. Rinkimų procedūrą ir balsų skaičiavimą prižiūrės audito įmonės įgaliotas atstovas. Konferencijos dalyviams balsavimo kambaryje bus draudžiama naudotis bet kokiais elektroniniais įrenginiais, taip siekiant apsisaugoti nuo balsų papirkinėjimo.

Visi LFF prezidentai
Prezidentas Vadovavimo laikotarpis
Vytautas Dirmeikis 1992 m. balandis – 1999 m. balandis
Vytautas Zimnickas* 1999 m. balandis – 1999 m. spalis
Liutauras Varanavičius 1999 m. spalis – 2012 m. kovas
Julius Kvedaras 2012 m. kovas – 2016 m. sausis
Edvinas Eimontas nuo 2016 m. balandžio
*pareigas ėjo laikinai

Į prezidentus – per Ūkio banką

Iš Kėdainių kilęs 39-erių E.Eimontas Lietuvos futbolo federacijoje dirba nuo 2001 metų, kai federacijos prezidentu tapo Liutauras Varanavičius. Kaip ir tuometis prezidentas, E.Eimontas į federaciją atėjo iš ekscentriškojo bankininko Vladimiro Romanovo imperijos – Ūkio banko.

Dešimtmetį jis buvo LFF projektų skyriaus vadovu: kuravo tarptautinius ir vietinius projektus infrastruktūros, masinio futbolo, rinkodaros srityse, administracinės veiklos ir finansinės apskaitos reorganizaciją, klubų licencijavimo sistemos, ilgalaikės futbolo strategijos sukūrimą.

2011 metais E.Eimontas paskirtas LFF generalinio direktoriaus pavaduotoju, taip pat išrinktas į Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) Žiniasklaidos komitetą. Dar po metų tapo dešiniąja išrinkto LFF prezidento J.Kvedaro ranka – LFF generaliniu direktoriumi.

E.Eimontas yra ekonomikos studijų magistras. Studijas jis baigė 2000 metais Kauno technologijos universitete. 2011 metais jis baigė UEFA su Lozanos universitetu pirmą kartą vykdomų futbolo vadybos mokslų pirmąją pakopą (UEFA Certificate in Football Management), 2012 metais gavo antrosios pakopos diplomą (UEFA Diploma in Football Management).

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencijos akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Edvinas Eimontas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius