TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl „Jonava“ taip nenoriai skiriasi su įtariamais argentiniečiais?

Atmosfera pajuokos objektu šį sezoną A lygoje tapusiame „Jonavos“ futbolo klube kaista. Sutartų rungtynių šleifo niekaip neatsikratantys vidurio Lietuvos atstovai pradeda kuoptis ir ruošiasi atsisakyti legionierių iš Argentinos, kurie kelia daugiausia įtarimų. Tiesa, „Jonavos“ direktorius Vaidas Vaškevičius neduoda garantijos, jog nė vienas iš šešių klubui priklausančių Pietų Amerikos atstovų šį sezoną į aikštę daugiau neišbėgs.
A lygoje vėl gaudžia sutartų rungtynių sirenos
A lygoje vėl gaudžia sutartų rungtynių sirenos / 15min koliažas

Trys taškai. -82 įvarčių santykis. Paskutinė pozicija ir 22 taškų atsilikimas nuo priešpaskutinę vietą užimančio Telšių „Džiugo“.

Sugrįžimas po ketverių metų į stipriausią šalies futbolo ešeloną Jonavai stipriai apkarto.

Bokso kriauše, kurią talžo kas netingi, šiemet tapęs „Jonavos“ klubas Lietuvos futbolui – tarsi tiksinti bomba.

Vienas po kito patiriami triuškinantys pralaimėjimai bei tuntais į Jonavą vežami abejotinos reputacijos legionieriai iš Argentinos ir Ukrainos įtarimų šešėlį pasėjo jau po kelių pirmųjų turų.

Rugpjūčio viduryje pūlinys pratrūko. Gavusi signalų dėl galimo jonaviškių dalyvavimo sutartose rungtynėse, LFF patyliukais diskvalifikavo keturis šio klubo žaidėjus.

Ne pirmą kartą tokiame kontekste atsiduriantis vartininkas Martynas Matuzas buvo eliminuotas iki sezono pabaigos, dešinio gynėjo pozicijoje žaidžiantis argentinietis Jorge Tapia atsisveikino su komanda, tuo tarpu jo tautiečiai vidurio gynėjai Nahuelis Machado ir Lucas Martorellis liko Lietuvoje bei kreipėsi į teisininkus.

Žaidėjai pateikė apeliaciją tvirtindami, kad LFF pareikštiems kaltinimams trūksta įrodymų.

Kol vyksta apeliacinis procesas, abu vidurio gynėjai buvo grąžinti į „Jonavos“ sudėtį. Grįžo ne tik į komandos sąrašą. Netrukus komandą treniruojantis ukrainietis Petro Kušlykas N.Machado ir L.Martorellį pradėjo leisti ir į aikštę.

A lygos nuotr./Lucas Martorellis ir Nahuelis Machado
A lygos nuotr./Lucas Martorellis ir Nahuelis Machado

Sekmadienį pavojaus sirenos visu garsu gaudė ir vėl. Jonaviškių akistata su A lygos lyderiu Vilniaus „Žalgiriu“ prasidėjo 20 minučių vėliau.

Likus pusvalandžiui iki rungtynių 15min šaltiniai informavo apie keistus ir neįprastus signalus lažybų rinkoje. 15min pasiekė informacija, kad itin dideli statymai pasipylė už baigtį, pagal kurią rungtynėse turėjo būti įmušta keturi ar daugiau įvarčių.

Sužaidus 32 minutes ir „Žalgiriui“ pirmaujant 2:0 šeimininkai atliko keistą dvigubą keitimą, iš aikštės išėmę abu vidurio gynėjus – N.Machado ir L.Martorellį.

Dar iki šio epizodo N.Machado suspėjo 10-ąją minutę nevykusiai pataikyti į aukštą kamuolį ir pasiųsti jį į savo vartus.

Iš viso „Jonavos“ startiniame vienuoliktuke žaidė net penki argentiniečiai.

Galiausiai „Žalgiris“ šventė pergalę 4:0.

VIDEO: 32 turo santrauka: „Jonava“ – „Žalgiris“ (2022-10-09)

Prieš penkerius metus LR baudžiamajame kodekse atsirado straipsnis, nustatantis baudžiamąją atsakomybę už manipuliavimą profesionalių sporto varžybų eiga arba rezultatais. Jame yra numatytos ir sankcijoss, tarp kurių – ir laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Visgi realybė yra tokia, kad garsiai žiniasklaidoje nuskambusios kaltųjų paieškos galiausiai išsikvepia – šiuo metu policija neatlieka jokio su sutartomis rungtynėmis susijusio ikiteisminio tyrimo.

Ir tai, anot LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, yra didžiulė Lietuvos klubinio futbolo problema.

„Kol kas raporto dėl sekmadienio rungtynių negavome. Laukiame ir žinių iš kitų papildomai monitoringą atliekančių kompanijų. Dabar svarbiausia, kad kuo greičiau pasibaigtų apeliacinis procesas, nes akivaizdu, kad įtariamieji yra tie patys – legionieriai iš Argentinos. Būtent jie ir „verda“ tuose procesuose. Sekmadienį Jonavos komandos sudėtyje argentiniečiai buvo net penki. Vakar bendravau su „Jonavos“ vadovu Vaidu Vaškevičiumi. Federacijos patarimas yra labai aiškus – kuo greičiau atsikratyti tų abejotinos reputacijos legionierių. Vaido likimas jau aiškus – jis su klubu krenta iš A lygos. Visgi, kad nebūtų taip, jog per tokius legionierius jis išvis iškris iš futbolo“, – situaciją vertino 15min kalbintas LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Jo teigimu, Jonavos šiemetinis vegetavimas A lygos turnyro lentelės dugne – su daug klaustukų.

„Klubo vadovas aiškina, kad neturi kuo tų žaidėjų pakeisti, bet man jų situacija išvis yra mistinė. Rugpjūčio mėnesį kartu su Vaidu lankėmės pas merą. Po to vizito klubas padarė tam tikrus sprendimus, bando laviruoti ir daro viską, kad baigtų šį sezoną, bet mano nuomonė paprasta – su tais legionieriai jis privalės atsisveikinti. Kiek vakar su klubo vadovu kalbėjau, jis linksta į tą pusę. Pažiūrėsim, koks bus realus sprendimas“, – vylėsi E.Stankevičius.

15min susisiekė su V.Vaškevičiumi ir šis taip pat neslėpė, kad visi šeši klubui priklausantys argentiniečiai A lygoje daugiau turėtų nežaisti. Tiesa, klaustukų vis dar yra.

„Nesu prokuroras, šimtaprocentinių įrodymų neturiu, bet kad nebūtų bereikalingų interpretacijų, nusprendėme, kad visi argentiniečiai turbūt skris namo. Su kai kuriais bendravau, kai kurie iš jų net bijo patys eiti į aikštę. Sako, kad geriau gal namo važiuoti ir visiems bus ramiau, juk komanda ir taip yra paskutinėje vietoje. Planuojame taip, bet žinote, kaip būna – visi žmonės dabar jautrūs. Tai žiūrėsime, kaip čia bus“, – 15min kalbėjo V.Vaškevičius.

– Kokios gali būti kliūtys nutraukiant su jais bendradarbiavimą? – paklausėme „Jonavos“ vadovo.

– Ką aš žinau. Sutarčių aptarimai ir panašiai. Manau, kad kliūtys gali būti derybose. Jie atskrido čia žaisti iki sezono pabaigos. Reikia ir bilietus jiems nupirkti. Reikės sutvarkyti daug ūkinių dalykų. Čia tokia nestandartinė situacija, supraskite.

– Ar galite garantuoti, kad A lygos rungtynėse jų daugiau neišvysime?

– Na, vakar aš nebuvau treniruotėje, nemačiau trenerio. Susėsime su treneriu, pasibraižysime planus, pažiūrėsime, kas mums likę iš žaidėjų. Turime daug problemų dėl traumų. Juozas Lubas iš rinktinės grįžo sirguliuodamas, Nojus Stankevičius – traumuotas ir nežais tris savaites, Tadui Eliošiui plyšo kryžminis raištis, užsakėme operaciją, Andrijui Slinkinui – įplyšęs šoninis raištis. Yra ir daugiau lietuvių, kurie turi smulkias traumeles. Kažkaip sezoną baigsim.

Bet kaip minėjau, patys žaidėjai bijo eiti į aikštę. O dar kai pasklido ta visa informacija apie mane. Į stadioną dėl papildomos apsaugos atvyko policijos pareigūnai, nes Vilniaus „Žalgirio“ sirgaliai Lietuvoje yra gausiausi. Nenorėjau su policininkais kalbėti tribūnose prie žiūrovų, tad pasikviečiau juos į kabinetą pasikalbėti. Bet kažkas nufilmavo ir galiausiai buvo ištransliuota, kad mane sulaikė policija. Daugeliui žmonių nesuprantamas tas ažiotažas, kuris yra kuriamas aplink klubą. Parašėm užklausą Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjui Ramūnui Matoniui, tai tiesiog atrašė, kad suklydo ir informaciją pataisys.

fkjonava.lt nuotr./Vaidas Vaškevičius
fkjonava.lt nuotr./Vaidas Vaškevičius

– Ar po rugpjūčio mėnesį keturiems žaidėjams pareikštų įtarimų ir diskvalifikacijų nebuvo minčių atsisveikinti su jais saugojant klubo reputaciją?

– Minčių buvo, bet tuose raštuose... Visur „galimai“... Galimai tas, galimai anas... Advokatai paėmė popierius ir parašė apeliaciją. Ta apeliacija buvo patenkinta, jiems leista žaisti. Tardavomės su treneriu dėl sudėties ir mano patarimas būdavo kuo rečiau juos leisti į sudėtį. Pastarosiose rungtynėse leidome juos į aikštę, nes neturėjome daugiau žaidėjų.

– Bet kodėl tada 32-ąją minutę abu vidurio gynėjus prireikė pakeisti?

– Žinote... Kai vyksta varžybų įkarštis, taip treneriui tada pasirodė. Jei nuo Machado kojos skrieja įvartis į savus vartus... Tuo metu jam gal pasirodė, kad gynėjai kažką... Na nežinau. Varžybų metu yra vienaip, po to būna kitaip.

– Abu vidurio gynėjai sužaidus pusvalandį profesionalaus futbolo rungtynėse yra keičiami labai retai...

– Čia gal daugiau trenerio klausti reikia. Jam gal taip pasirodė. Klausimų čia daug gali užduoti. Čia turėtų spręsti ekspertai, manau, kad šios rungtynės buvo stebimos pro padidinamąjį stiklą. Ekspertai duos savo išvadas.

– Kaip tas argentinietiškas legionas išvis atsirado Jonavoje?

– Mums žaidėjus siūlė daug agentų. Pasirinkome vieną. Visada galvojau, kad norėčiau pabandyti ne brazilus, o argentiniečius. Jų mentalitetas kitas. Tas agentas daugumą žaidėjų veža į Italiją.

fkzalgiris.lt/Nahuelis Machado
fkzalgiris.lt/Nahuelis Machado

– Ar bendradarbiavimą su juo vis dar tęsiate?

– Galvoju, kad gal jau „atsikandau“ tos Argentinos. Negaliu jų kaltinti, nes už rankos nepagavau. Kažkas kažkur įvyko, bet žinote, kažkur kažkas. Atrodo burbulas didelis, turėjo būti keturi, penki ar šeši įvarčiai. Kaip galėjome, taip sukovojome.

– Ar jūs asmeniškai nesibaiminate, jog ir toliau klubui neatsisakius įtarimais kaltinamų legionierių, pats galite būti pradėtas įtarinėti nešvariais žaidimais?

– Be abejo, aš visada esu įtariamas, nes esu šio klubo vadovas. Dabar labai sunku kažkuo pasitikėti.

– „Jonavos“ klubas didžiąja dalimi priklauso ir nuo miesto savivaldybės paramos. Kaip į šiuos įtarimus žiūri Jonavos politikai? Nejaučiate spaudimo trauktis?

– Spaudimo jokio. Miestas žiūri geranoriškai. Svarbiausia pabaigti čempionatą. Kas bus toliau, matysime. Po to bus tarybos posėdis ir jie spręs. Šiuo metu minčių kyla labai daug. Nutrenkti, mesti, atnešti buhalteriją ir išeiti yra lengviausia. Čia būtų paprasčiausias žingsnis, bet reikia išbūti iki pabaigos. Klubas – tai ne tik ši komanda. Tai yra 13–14 vaikų grupių, treneriai. Viskas jautru. Visur reikia juodo darbo. Čempionatą aš pažadėjau užbaigti. Jei man bus leista tai padaryti. O toliau... Praeis kažkiek laiko, nuslūgs emocijos. Gal atsiras protingesnių už mane. Galbūt atsidūriau netinkamu laiku ir ne vietoje. Kai paėmiau klubą su skolomis, nelabai jis kam ir rūpėjo. Žaidėme, sportavome, per tris sezonus apsilyginome finansines uodegas. Pirmoje lygoje padoriai atrodėme, buvome konkurencingi. O aukščiausioji lyga...

– Ar dabar iš laiko perspektyvos atrodo, kad sprendimas žaisti A lygoje buvo klaida?

– Kai pernai negavome tos A lygos licencijos, aš visko blaiviai neįvertinau ir nesupratau, kas ir kaip. Tikrai daugiau nedaryčiau tokio žingsnio, kai likus dvidešimt dienų gauni licenciją ir startuoji. Antrą kartą tikrai nerizikuočiau. Galbūt rizikuoti man jau ir neteks.

nuotr. fkjonava.lt/„Jonava“
nuotr. fkjonava.lt/„Jonava“

Tuo tarpu E.Stankevičius neslėpė, jog girdėjo, kad šis sezonas V.Vaškevičiui prie „Jonavos“ vairo veikiausiai bus paskutinis.

Šiemetinis chaosas ir su miesto futbolo klubu susiję skandalai Jonavai daro daugiau žalos nei naudos, tad miesto vadovai yra pasiruošę imtis permainų.

„Apie tai buvo užsiminęs ir miesto meras Mindaugas Sinkevičius, neseniai vykusiame miesto tarybos posėdyje Vaidui irgi siūlyta trauktis arba perleisti savo dalis kam nors kitam. Akivaizdu, kad miestas nėra patenkintas ir nori pokyčių. Turint tokią infrastruktūrą tikrai ne taip turėtų būti tvarkomasi. Ji turi būti išnaudojama kur kas geriau“, – savo nuomonę dėstė E.Stankevičius.

15min bandė susisiekti ir su Jonavos meru M.Sinkevičiumi, tačiau politikas į skambučius neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius