-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Komiška salės futbolo realybė: rinktinė be trenerio, nors Baltijos taurės turnyras – ant nosies

Dar visai neseniai Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovai kalbėjo apie strateginius tikslus, susijusius su salės futbolo atgaivinimu, puoselėjo viltis mūsų šalyje surengti planetos pirmenybes bei futsalą įvardijo kaip vieną prioritetinių sričių. Nepraėjo nė pusmetis ir dinamiška sporto šaka skendi niūrioje nežinioje. Iki Baltijos taurės varžybų liko dvi savaitės, bet salės futbolo rinktinė dar neturi net vyriausiojo trenerio. 
Nerijus Dunauskas tikisi jog treneris bus surastas kitą savaitę
Nerijus Dunauskas tikisi, kad treneris bus surastas kitą savaitę

Skausmingas pasitraukimas

Sumaištis lietuviškame futsal pasaulyje prasidėjo tuomet, kai liepos 2-ąją dieną iš vyriausiojo trenerio posto pasitraukė vienas geriausių visų laikų šios sporto šakos specialistų mūsų šalyje Kęstutis Rudžionis.

„Tai – viena sunkiausių dienų mano gyvenime. Susiklosčius tam tikroms nepalankioms aplinkybėms, turiu priimti skaudų ir labai sunkų sprendimą – oficialiai pasitraukiu iš Lietuvos futsal rinktinės trenerio pareigų. Turėjau kažko atsisakyti. Šis sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas“, – tuomet pranešė K.Rudžionis.

LFF nuotr./Kęstutis Rudžionis
LFF nuotr./Kęstutis Rudžionis

Tai treneris padarė socialiniame tinkle „Facebook“. Savo atsisveikinimo kalboje specialistas atskleidė ir keletą ypač intriguojančių detalių, pasirodo, kai prieš 4,5 metų tapo treneriu, buvo sulaukęs grasinimų, o kai kurie asmenys netgi buvo atsiuntę kelis „siuntinius“ į jo namus.

Tiesa, po kelių minučių šią vietą savo žinutėje K.Rudžionis ištrynė.

Nors buvęs rinktinės dirigentas pasitraukimo motyvų nedetalizavo, 15min žiniomis, tokį žingsnį jis nusprendė žengti dėl pernelyg atsainaus LFF vadovų požiūrio į sporto šaką ir išsiskyrusių nuomonių, kaip ir kuriuo keliu futsal turi būti vystomas.

Vilniuje sausį vykęs atrankos į pasaulio čempionatą turnyras pagerino šio etapo varžybų rekordą. Per dvi dienas Lietuvos rinktinės rungtynėse „Siemens“ arenoje apsilankė 6534 žiūrovai.

Tačiau net šie skaičiai neprivertė LFF vadovų pažiūrėti į salės futbolą kiek kitomis akimis.

Per pusmetį – nė krust

Po K.Rudžionio pasitraukimo praėjo beveik penki mėnesiai, bet rinktinė toliau skendi nežinioje. Naujojo trenerio beveik per pusmetį surasti taip ir nepavyko, o judinti šį klausimą paskubomis imta tik tuomet, kai nenumaldomai pradėjo artėti tradicinis Baltijos taurės turnyras.

Jis gruodžio 5–7 d. vyks Šiaulių arenoje, o dėl trofėjaus su lietuviais taip pat kovos Latvija ir Estija.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos salės futbolo rinktinė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos salės futbolo rinktinė

„Pretendentų paraiškų laukiame iki šio penktadienio. Kai tik šis terminas baigsis, iš karto pulsim su kandidatais susitikinėti ir kalbėtis. Manau, jog kitą savaitę jau turėsime trenerį“, – 15min situaciją aiškino LFF generalinis sekretorius Nerijus Dunauskas.

Generalinis sekretorius neatskleidė, nei kiek kandidatų kol kas yra padavę paraiškas, nei kas jie tokie.

„Kol kas atskleisti negaliu. Yra žmonės, kurie renka informaciją, ją analizuoja. Po to turėsime darbinį pokalbį, po kurio ir apsispręsime. Tikriausiai kitą savaitę naują trenerį turėsime“, – vylėsi N.Dunauskas.

Kandidatų pavardės – paslaptyje

Paslapties skraistės kol kas nepraskleidė ir LFF Techninio skyriaus direktorius Raimondas Statkevičius.

„Nei kandidatų skaičiaus, nei pavardžių negalėsiu pasakyti iki penktadienio, nes jų paprasčiausiai nematau. Visos paraiškos siunčiamos elektroniniu paštu, kurį peržiūrėsime tik paskutinę dieną“, – tikino R.Statkevičius.

Anot jo, apie kandidatų paraiškas galima spręsti tik iš viešoje erdvėje pasirodžiusių pareiškimų. Bene vienintelis viešai apie savo norą kandidatuoti į šias pareigas yra paskelbęs vienas rinktinės lyderių Jurijus Jeremejevas. Klaipėdietis apie tai pranešė viešu laišku.

Tikėtina, jog šis J.Jeremejevo sprendimas gerokai sumaišė kortas kitiems kandidatams, kurie taip pat taikosi į šias pareigas. 15min žiniomis, apie šį postą rimtai svarstė buvę rinktinės žaidėjai Artūras Rimkevičius ir Nerijus Mačiulis.

Jurijus Jeremejevas, Nerijus Mačiulis ir Artūras Rimkevičius
Jurijus Jeremejevas, Nerijus Mačiulis ir Artūras Rimkevičius

Viešą skelbimą, kad ieško rinktinės trenerio, LFF išplatino tik praėjusią savaitę (lapkričio 13-ąją). Daugelis futbolo specialistų iš karto kilstelėjo antakius išvydę reikalavimą „mažiausiai 3 metų žaidybinė patirtis Lietuvos arba užsienio aukščiausios lygos futsal komandose“.

Maža to, kandidatas privalo turėti galiojančią futsal B arba UEFA B (arba aukštesnės) kategorijos trenerio licenciją, darbo patirties dirbant treneriu su meistriškumo grupių futbolininkais.

Bandė perkalbėti

Net jeigu naujasis treneris būtų paskirtas iki antradienio, rinktinės žaidimui sustyguoti turėtų lygiai savaitę. Tačiau ar tai įvyks – taip pat didelis klaustukas.

Net ir atrinktą naujojo trenerio kandidatūrą privalo tvirtinti LFF Vykdomasis komitetas. Vargu ar tai bus spėta padaryti kitą savaitę, tačiau LFF Techninio skyriaus direktoriaus R.Statkevičiaus teigimu, naują strategą būtų galima „palaiminti“ pasinaudojus LFF įstatų nenumatytų atvejų ir force majeure punktu.

15min žiniomis, LFF tikėjosi, jog K.Rudžionis persigalvos ir pakeis sprendimą, tačiau taip neįvyko.

„Paieškos tikrai užsitęsė, bet pasakysiu paprastai – kandidatų rasti nėra lengva. Buvo nemažai kalbama su vienu ar kitu kandidatu, nuomonių turėjome įvairių, bet galiausiai trenerio taip ir neradome. Svarbiausia, kad rastume rimtą žmogų, kuris atsistotų prie rinktinės vairo“, – muistėsi N.Dunauskas.

15min žiniomis, LFF tikėjosi, jog K.Rudžionis persigalvos ir pakeis sprendimą, tačiau taip neįvyko.

Kad buvo pokalbių su buvusiu treneriu, neslėpė ir N.Dunauskas.

„Buvo tokių pamąstymų. Su Kęstučiu turėjome pokalbių, bet dabar yra kaip yra“, – nedaugžodžiavo generalinis direktorius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos salės futbolo rinktinė ir jos treneris Kęstutis Rudžionis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos salės futbolo rinktinė ir jos treneris Kęstutis Rudžionis

Domėjosi legendinis brazilas

Išganingas sprendimas galėjo būti rasti tą pačią liepą, praėjus vos savaitei po K.Rudžionio pasitraukimo.

Mūsų šalyje buvo pasirodžiusi netikėta žinia, jog prie rinktinės vairo neatsisakytų stoti salės futbolo pasaulyje puikiai žinomas treneris Cacau.

Garsusis brazilas lankėsi mūsų šalyje dar balandžio mėnesį ir palaiko neblogus ryšius su nemažai brazilų turinčio Lietuvos salės futbolo čempiono Kauno „Vyčio“ atstovais.

„Vyčio“ vadovai su Cacau
„Vyčio“ vadovai su Cacau

Cacau treniruojamas Almatos „Kairat“ du kartus laimėjo prestižinį Senojo žemyno turnyrą – „UEFA Futsal Cup“.

Garsusis specialistas, kuris praeityje yra žaidęs su gyva Brazilijos salės futbolo legenda Falcao, neslėpė, jog norėtų dirbti Lietuvoje, tačiau bendros kalbos su LFF nerado.

Vėliau prie rinktinės vairo norėjo stoti vienas Ukrainos specialistas, tačiau ir jo paslaugų federacijai neprireikė.

Žaidėjams kvietimai jau išsiuntinėti

15min žiniomis, nors rinktinė vis dar neturi vairininko ir neaišku, kada turės, žaidėjai jau yra gavę kvietimus į rinktinę.

Valdo Knyzelio nuotr./Raimondas Statkevičius
Valdo Knyzelio nuotr./Raimondas Statkevičius

R.Statkevičiaus pasiteiravus, kas šį sąrašą sudarė ir pagal kokius kriterijus futbolininkai atrinkti, LFF techninis direktorius buvo lakoniškas.

„Žaidėjų sąrašą paprašėme sudaryti Lietuvos salės futbolo asociacijos (LSFA). Jis gana platus ir sudarytas pagal pastarąsias atrankos rungtynes. Kai kurie žaidėjai tie patys, kai kurie – nauji, kai kurių nėra“, – komentavo R.Statkevičius.

Lietuvoje – antrą kartą

Baltijos futsal taurės kovos rengiamos nuo 2008-ųjų. Tai bus jau antras kartas, kai šis čempionatas vyks Lietuvoje. 2014 metais turnyrą priėmė Kėdainiai.

Baltijos taurės turnyre penkis kartus triumfavo Latvija, o lietuviai tiek pat kartų liko antroje vietoje.

Turnyro tvarkaraštis:

Gruodžio 5 d. (antradienis)
18:30 Lietuva – Estija

Gruodžio 6 d. (trečiadienis)
18:30 Estija – Latvija

Gruodžio 7 d. (ketvirtadienis)
18:30 Lietuva – Latvija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius