Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kroatai apie V.Dambrausko atvykimą į „Hajduk“: M.Nikoličius lošia iš savo ateities

Valdas Dambrauskas pradeda naują karjeros etapą. Nuo šiol 44-erių pakruojiškio rankose – snaudžiantis Kroatijos futbolo milžinas Splito „Hajduk“. Antradienį lietuvis buvo pristatytas naujoje komandoje, o Kroatijos žiniasklaida spėlioja, kas galėjo būti, jei į svarbiausią Dalmatijos miestą strategas būtų atvykęs metais anksčiau.

Valdas Dambrauskas ant stalo turėjo pasiūlymą iš „Ludogorec“ – pelningą sutartį iš klubo, su kuriuo žinai, jog tapsi Bulgarijos čempionu ir turėsi realią galimybę ką nors įdomaus nuveikti Europoje. Atrodytų, ideali galimybė mažai žinomam treneriui pasirodyti didžiojoje futbolo scenoje. Puiki vieta reikšmingo proveržio besitikinčiam treneriui. „Ludogorec“ rizikavo. Jo vadovams patiko, kaip žaidė „Gorica“, o dar labiau – kaip V.Dambrauskas žiūri į futbolą.

Tačiau geriausias Lietuvos treneris padėti parašą delsė, kelias dienas derindamas sutarties ir priedų smulkmenas. Ir viskas tik dėl galimo vieno skambučio... Jei būtų sulaukęs šanso iš „Hajduk“. Ko gero, treneris būtų atsisakęs istorinės galimybės, vien gavęs progą treniruoti Kroatijos flagmaną ir šalia turėdamas Mindaugą Nikoličių – puikų draugą ir didžiausią įtaką karjerai padariusį žmogų.

Bet kvietimo treneris nesulaukė.

Ir turbūt niekada nepaaiškės, kas dėl to kaltas: ar „Goricos“ lietuvių tandemu iki galo nepatikėjęs prezidentas Lukša Jakobušičius, ar M.Nikoličius, netikėjęs, kad jo bičiulis jau yra pasirengęs tokio kalibro klubui? Šiandien tai jau nėra svarbu. Kita vertus, lieka vienintelis klausimas – kur šiuo metu būtų „Hajduk“, jei V.Dambrausko kelionė į „Poljud“ stadioną būtų sutrumpėjusi 11 mėnesių.

Tokia istorija pasakojimą apie naująjį „Hajduk“ klubo strategą ir jo perspektyvas Splite pradeda „Jutarnji List“.

Šio leidinio apžvalgininkas Robertas Šola pažymi, kad į Kroatiją lietuvis sugrįžta kur kas labiau patyręs bei dar geriau žinodamas, kas yra spaudimas.

„Ludogorec“ nuotr./Valdas Dambrauskas
„Ludogorec“ nuotr./Valdas Dambrauskas

Kaip ir Razgrade, taip ir Splite, V.Dambrauskui teks pratintis prie ypač karštos ir dažnai besikeičiančios atmosferos.

Kroatijos žiniasklaida pažymi, kad M.Nikoličius vėl pasamdė trenerį, su kuriuo galės palaikyti ypač artimą ryšį.

Iš pradžių „Hajduk“ vadovavo italas Paolo Tramezzani, bet šis specialistas su sporto direktoriumi visada stengdavosi išlaikyti atstumą ir galiausiai posto neišsaugojo.

Vietoj jo prie komandos vairo stojęs švedas Jensas Gustafsssonas buvo visiškai kitoks strategas, niekada neišnešęs šiukšlių iš vidinio kiemo. Ramus strategas buvo pasiruošęs eiti į kompromisus, daug bendravo su M.Nikoličiumi ir garsėjo ištikimybe.

nuotr. Splito „Hajduk“/Mindaugas Nikoličius
nuotr. Splito „Hajduk“/Mindaugas Nikoličius

Netgi jį atleidus, oficialioje klubo svetainėje buvo paskelbta J.Gustafsssono citata, kurioje šis dėkoja šansą jam suteikusiam klubui ir linki sėkmės ateityje.

„Nėra aišku, kiek Dambrauskas yra „klubo karys“, bet tai bus jau trečia komanda, kurios vadovu bus Nikoličius – žmogus, kuris daug prisidėjo prie trenerio augimo. Tad neabejojama, kad Splite abu lietuviai dirbs ypač glaudžiai, o jų požiūris į įvykius rūbinėje bus panašus. „Žalgiryje“ ir „Gorica“ klube tai davė rezultatą, tikėtina, jog viskas bus toliau tobulinama ir Splite, nors klubo lygis ir reikalavimai čia yra nepalyginamai didesni“, – svarsto „Jutarnji List“.

LFF nuotr./Mindaugas Nikoličius ir Valdas Dambrauskas
LFF nuotr./Mindaugas Nikoličius ir Valdas Dambrauskas

Klubo prezidentas L.Jakobušičius norėjo visai kitokio trenerio nei J.Gustafssonas ar V.Dambrauskas. Pagrindiniai jo pasirinkimai buvo du „Hajduk“ auklėtiniai Ivanas Leko ir Ivanas Juričius.

Du buvę Kroatijos rinktinės žaidėjai neblogai įsivirtino Vakarų Europoje. Pirmasis gana sėkmingai dirbo „Club Brugge“ klube, o šiuo metu vadovauja Kinijos „Shanghai Port“, antrasis yra įmynęs stiprų pėdsaką Italijos „Serie A“ ir dabar dirba su „Torino“ klubu.

Abu jie garsėja tvirtu charakteriu ir pirmiausia tuo, jog netoleruoja „patarėjų“ bei didelio kišimosi į jų darbą.

Visgi pastarųjų dienų sprendimas – tik dar vienas rimtas įrodymas, jog L.Jakobušičius visiškai yra atidavęs „Hajduk“ sporto politiką į M.Nikoličiaus rankas

„Nepavykus atsivesti trenerio, turinčio įgimtą lyderystę, jis atsivedė sporto direktorių, kuris aistringai dirba po 15 valandų per dieną, taigi visas 30 dienų per mėnesį“, – rašo R.Šola.

„Scanpix“ nuotr./Valdas Dambrauskas
„Scanpix“ nuotr./Valdas Dambrauskas

Visgi kroatų žurnalisto nuomone, M.Nikoličius stipriai suklupo su J.Gustafssonu ir antrą kartą klysti negali.

„Jis lošė su nieko neįrodžiusiu treneriu iš kuklios Švedijos lygos, darė didelį statymą ir visiškai nepataikė. Mindaugu vis dar pasitikima klube, jis gavo dar vieną šansą atsivežti savo žmogų ant atsarginių suolo, bet jei nepataikys ir vėl, pasekmės gali būti kur kas drastiškesnės. Mandatą treneriui įteikė Nikoličius. Jei naujas treneris nepateisins „Hajduk“ lūkesčių, abu lietuviai galės išvykti kartu“, – svarsto „Jutarnji List“.

Kroatijos čempionate po 13 turų „Hajduk“ žengia ketvirtas, šešiais taškais atsilikdamas nuo lyderių trejeto Zagrebo „Dinamo“, „Rijeka“ ir „Osijek“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius