Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruvinas futbolo čempionatas Rusijoje baigėsi: ar Kataras gerbs žmogaus teises?

Svarbiausias Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) renginys galėjo tapti puikia proga sušvelninti didžiausią žmogaus teisių krizę Rusijoje nuo Sovietų Sąjungos laikų. Vis dėlto federacija, pamindama savo pačios politiką, žmogaus teisių pažeidimus toleravo. O didžiausiu nugalėtoju tapo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuriam šis čempionatas suteikė legitimumo, rašo Minky Worden portale „Politico“.
Protestas prieš pasaulio futbolo čempionatą
Protestas prieš pasaulio futbolo čempionatą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2017 metais FIFA pristatė savo žmogaus teisių politiką pasižadėdama jas gerbti ir „imtis veiksmų, skirtų skatinti žmogaus teisių apsaugą“. Tuomet buvo pristatyta nauja programa, užtikrinanti darbų saugos patikrinimus čempionatų stadionų statybų vietose.

Anot M.Worden, vis dėlto čempionato metu nepadaryta beveik nieko, kad būtų užkirstas kelias susidorojimui su taikiais režimo kritikais bei prieš LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų – red.) bendruomenę nukreiptam įstatymui. O kur dar darbininkai, žuvę statydami tviskančius stadionus?

Beprasmės darbininkų mirtys

Rusijoje statant pasaulio futbolo čempionatui skirtus stadionus žuvo mažiausiai 21 darbininkas – beveik dvi futbolo komandos.

Organizacijos „Building Workers International“ duomenimis, dauguma darbininkų žuvo krisdami iš didelio aukščio ar ant jų užkritus sunkiai technikai. Anot organizacijos, šių nelaimių būtų buvę galima išvengti, jei statybininkams būtų užtikrintos tinkamos sąlygos.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Stadionas Sankt Peterburge
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Stadionas Sankt Peterburge

Be to, čempionatui skirtus stadionus statė darbininkai iš Šiaurės Korėjos, priversti dirbti Rusijoje.

Tiriamosios žiniasklaidos žurnalo „Josimar“ straipsnyje „Sankt Peterburgo vergai“ rašoma, kad „Zenit“ arenoje Sankt Peterburge dirbo mažiausiai 110 šiaurės korėjiečių.

„Josimar“: „Tarptautiniai ekspertai darbininkus iš Šiaurės Korėjos laiko ir vergais, ir įkaitais. Vieno darbininko kūnas buvo rastas dėžėje netoli stadiono.“

„Tarptautiniai ekspertai darbininkus iš Šiaurės Korėjos laiko ir vergais, ir įkaitais. Vieno darbininko kūnas buvo rastas dėžėje netoli stadiono“, – rašoma straipsnyje.

Rusijoje šiaurės korėjiečių atliekamas darbas laikomas priverstiniu, kadangi didžiąją dalį uždarbio jie privalo atiduoti Pchenjano režimui. Tokiu būdu pažeidžiamos ir Jungtinių Tautų (JT) skirtos sankcijos.

Kai buvo pranešta apie šiuos darbininkus, FIFA prezidentas Gianni Infantino teigė, esą „šiaurės korėjiečiai daugiau nebedirba“. Vis dėlto jis neatskleidė, kas iš tiesų nutiko asmenims, padėjusiems statyti stadioną Sankt Peterburge, ir ar jiems buvo sąžiningai atsilyginta už jų darbą.

Žmogaus teises ginanti organizacija „Human Rights Watch“ 2017-ųjų atskaitoje „Raudona kortelė“ paskelbė, kad pasaulio futbolo čempionatui skirtus stadionus statantiems darbininkams atlyginimas nebuvo mokamas sąžiningai, jie buvo išnaudojami, nebuvo užtikrintos saugios darbo sąlygos.

„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino ir Vladimiras Putinas

Vienas tyrėjas šalia Volgogrado stadiono buvo sulaikytas – taip baigėsi jo tyrimas apie darbininkų darbo sąlygas.

Pasinaudojo futbolo žvaigžde

M.Worden teigimu, pasaulio futbolo čempionatas suteikė galimybę didžiausiam Rusijos žmogaus teisių pažeidėjui, Čečėnijos respublikos vadovui Ramzanui Kadyrovui, pagerinti savo reputaciją.

R.Kadyrovas spėjo pagarsėti „garbės nužudymų“ pateisinimu, įsakymais sudeginti sukilėlių giminaičių namus ir viešais grasinimais žurnalistams bei žmogaus teisių gynėjams. Viena jų vėliau buvo nužudyta.

„Scanpix“/AP nuotr./Mohamedas Salah ir Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“/AP nuotr./Mohamedas Salah ir Ramzanas Kadyrovas

Sausį paskutinės Čečėnijos žmogaus teises ginančios grupės „Memorial“ direktorius Oyubas Titievas buvo sulaikytas pateikus sufalsifikuotus kaltinimus.

Po kelių savaičių FIFA pareiškė, kad Čečėnijoje vyks pasaulio futbolo čempionato treniruotės.

Turnyro metu R.Kadyrovas priėmė egiptiečių futbolo žvaigždę Mohamedą Salahą: stengėsi pagerinti savo reputaciją pozuodamas kaip futbolo gerbėjas.

„Mohamedas Salahas yra Čečėnijos Respublikos garbės pilietis“, – R.Kadyrovas rašė socialiniame tinkle. Tiesa, vėliau M.Salahas atitolino save nuo Čečėnijos lyderio.

J.Leicesteris: „Naudotis sportu, ypač futbolu, kad patys ir jų režimai atrodytų geresni, yra vienas seniausių triukų despotų vadovėlyje.“

Kaip rašė „Associated Press“ žurnalistas Johnas Leicesteris, „naudotis sportu, ypač futbolu, kad patys ir jų režimai atrodytų geresni, yra vienas seniausių triukų despotų vadovėlyje“.

Negerbiamos homoseksualų teisės

Autorė ragina nepamiršti ir LGBT teisių. 2017 m. R.Kadyrovas vadovavo siaubingam ir precedento neturinčiam LGBT bendruomenės narių valymui: Čečėnijos saugumo tarnybos suėmė vyrus, kuriuos manė esant homoseksualius, juos kankino, ir kai kuriuos iš jų pradangino.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas

Pats R.Kadyrovas amerikiečių televizijai HBO apskritai neigė homoseksualių asmenų egzistavimą Čečėnijoje.

„Tokių žmonių pas mus nėra. Mes neturime jokių gėjų... Tam, kad išgrynintumėte mūsų kraują, pasiimkite juos, jei tokių yra“, – kalbėjo Čečėnijos vadovas.

R.Kadyrovas: „Tokių žmonių pas mus nėra. Mes neturime jokių gėjų... Tam, kad išgrynintumėte mūsų kraują, pasiimkite juos, jei tokių yra.“

Kitame interviu jis apsimetė nė negalįs ištarti žodžio „homoseksualus“.

Naujoji FIFA žmogaus teisių politika draudžia diskriminaciją, įskaitant dėl seksualinės orientacijos. Vis dėlto Rusijos „gėjų propagandą“ draudžiantis įstatymas užtraukia bausmę už LGBT aktyvizmą ar bet tokią viešą informaciją, ginančią lygybę tarp tos pačios lyties ir heteroseksualių asmenų santykių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./LGBT vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./LGBT vėliava

M.Worden klausia, kaip tokioje situacijoje homoseksualius fanus, šeimos narius ir sportininkus priversti jaustis laukiamais? Anot jos, FIFA galėjo daryti spaudimą Rusijai panaikinti įstatymą, tačiau nėra jokių įrodymų, kad organizacija tai darė.

Tiesa, ankstesnių čempionatų metu FIFA ragino anuliuoti įstatymus, galinčius neigiamai paveikti turnyrą. Pavyzdžiui, 2012 m. Brazilijoje vykusio čempionato metu organizacija teigė, kad stadionuose turėtų būti leidžiama pardavinėti alų.

Autorė tikina, kad FIFA gėdingai praleido progą futbolo čempionato metu pakeisti žmogaus teisių situaciją Rusijoje.

Kas laukia Katare?

M.Worden klausia: jei Jums patinka pasaulio futbolo čempionatas, kodėl turėtų rūpėti įstatymai, diskriminuojantys LGBT bendruomenę, darbininkų mirtys ir žmogaus teisių pažeidimai?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kataras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kataras

Anot autorės, čempionate turėtų būti švenčiami žmogaus pasiekimai ir potencialas. Gerbėjai, rėmėjai ir visuomenė vis dažniau sako, kad sporte neturėtų būti vietos žmogaus teisių pažeidimams.

21 darbininko gyvybė yra pernelyg didelė kaina. Apskritai tam, kad įvyktų pasaulio futbolo čempionatas, neturėtų mirti nė vienas statybininkas.

Pasaulio futbolo čempionatą rengiančios šalys gauna tarptautinį prestižą, kuris suteikia teisę tarptautinei futbolo federacijai ir gerbėjams reikalauti, kad šalis organizatorė gerbtų esmines žmogaus teises ir orumą. Tiek stadionų viduje, tiek už jų.

Pasaulio futbolo čempionatą rengiančios šalys gauna tarptautinį prestižą, kuris suteikia teisę tarptautinei futbolo federacijai ir gerbėjams reikalauti, kad šalis organizatorė gerbtų esmines žmogaus teises ir orumą. Tiek stadionų viduje, tiek už jų.

Tai – itin svarbu, kadangi kitas pasaulio futbolo čempionatas vyks Katare. Čia šiuo metu statoma stadionų už 200 mlrd. dolerių (171 mlrd. eurų).

Kataras nukėlė futbolo čempionatą į rudenį, kad žaidėjai nerizikuotų sveikata žaisdami didžiuliame karštyje. Vis dėlto šalies vyriausybė kol kas nepriėmė jokių priemonių, kad apsaugotų 800 tūkst. darbininkų, kurie varginančiame karštyje ir drėgmėje stato infrastruktūrą 2022 m. čempionatui.

Anot M.Worden, atėjo metas pokyčiams. Birželį Ženevoje buvo įsteigtas Sporto ir žmogaus teisių centras, skirtas spręsti sistematines žmogaus teisių problemas ten, kur vyksta didžiausi sporto renginiai.

Centras teigia, kad jo vizija – „sporto pasaulis, visiškai gerbiantis žmogaus teises“.

FIFA turi įvertinti tai, kas įvyko Rusijoje, ir užtikrinti, kad naujoji organizacijos žmogaus teisių politika apsaugos darbininkų ir gerbėjų teises.

Savo ruožtu sporto aistruoliai ir rėmėjai turėtų pasakyti FIFA'ai, kad pasiruošimas bet kuriam kitam pasaulio futbolo čempionatui neturėtų kainuoti nė vienos gyvybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius