Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laiškas sudrumstė vandenį: į Gargždus atsirita įtarimų banga

Devintoji vieta ir kova dėl išlikimo A lygoje nėra vienintelis galvos skausmas Gargždų „Bangos“ vadovams pastarosiomis dienomis. Neprisistačiusio asmens laiškas Žemaitijos klubo vadovams, Lietuvos futbolo federacijai ir 15min žurnalistams pasėjo nerimą: ar Gargžduose vyksta nešvarūs žaidimai?
Gargždų „Banga“
Gargždų „Banga“ / nuotr. Gargždų „Bangos“

Sekmadienį 12:28 val. popiet pašto dėžutėje atsirado laiškas, kurį pasirašė „Anonimas“.

„Kreipiuosi į Jus dėl sąžiningo žaidimo principų pažeidimo ir manipuliacijų varžybose. Noriu Jus informuoti, kad atkreiptumėte dėmesį į 2 žaidėjų įtartiną žaidimą viso sezono metu, ypatingai antroje sezono pusėje.

Jūsų komandos žaidėjai ištisai dalyvauja manipuliacijose, sutartose varžybose.

Lažybas organizuoja buvęs FK „Granitas“ Klaipėda vadovas ***. (žinomas Klaipėdoje pravarde PIFAS). Žaidėjai ir lažybų organizatorius kartu susitikinėja, planuoja sutartų varžybų scenarijus“, – tokią informaciją pridėjo laiško autorius.

Anonimiškame pranešime buvo nurodomos ir dviejų „Bangos“ žaidėjų pavardės, taip pat ir penkerios rungtynės, kuriose, anot „Anonimo“, buvo sukčiaujama.

  • 2021.09.18 „Banga“ – „Kauno Žalgiris“ (VIDEO)
  • 2021.08.13 „Panevėžys“ – „Banga“ (VIDEO)
  • 2021.08.09 „Žalgiris“ – „Banga“ (VIDEO)
  • 2021.09.12 „Dainava“ – „Banga“ (VIDEO)
  • 2021.09.26 „Sūduva“ – „Banga“ (VIDEO)
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Marijampolės „Sūduva“ – Gargždų „Banga“

Federacija: informavome kriminalinę policiją

Laišką sekmadienio vakarą gavo ir LFF Integrity skyriaus atstovai, kurie situaciją pakomentavo 15min.

Anoniminiame pranešime paminėti žaidėjai, tretieji asmenys bei rungtynės šiuo metu yra įdėmiai tikrinami

„LFF, gavusi anoniminį pranešimą spalio 17 d. dėl galimai manipuliuojamų rungtynių, iškart pradėjo tyrimo veiksmus bei informavo kriminalinę policiją. Šiuo metu yra pradėti vykdyti anoniminiame pranešime minimų rungtynių ekspertiniai vertinimai, po kurių bus galima dėlioti tolimesnius tyrimo veiksmus. LFF Integrity labai glaudžiai bendradarbiauja su kriminaline policija manipuliacijų futbolo rungtynėmis tyrimų kontekste.

LFF Integrity vykdomiems tyrimams dėl galimų manipuliacijų futbolo rungtynėmis galioja tie patys standartai, taikomi ir ikiteisminiuose tyrimuose: tyrimų eiga, procedūros ir susijusios aplinkybės nėra viešinamos ar komentuojamos, kad nepakenktų tolimesnei tyrimo eigai.

Anoniminiame pranešime paminėti žaidėjai, tretieji asmenys bei rungtynės šiuo metu yra įdėmiai tikrinami ir, jei bus pagrindas, taps sportinių ir/ar kriminalinių tyrimų objektais ir subjektais“, – rašoma iš LFF gautame komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

„Raportų nesame gavę, esame gavę tam tikrus vadinamus alertus. Dabar, kai sezono pabaiga, padidėja ir alertų, ir raportų kiekis. Ypač iš komandų, kurių vieta turnyro lentelėje gana aiški. Pastebimas suaktyvėjimas rinkoje“, – 15min sakė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

„Bangos“ vadovas: „Nelabai tikiu“

Gargždų „Bangos“ direktorius Rimantas Mikalauskas taip pat gavo anonimo siųstą laišką.

„Klubas yra už sąžiningą žaidimą ir negalime net pagalvoti, kad kažkas iš mūsų žaidėjų galėtų kažką panašaus daryti. Šitą anoniminį laišką gavęs paskambinau LFF generaliniam sekretoriui. Ten nurodyta, kad mes kaip ir turėjome gauti kažkokius perspėjimus dėl šių žaidėjų, bet nesame nieko gavę nei iš UEFA, nei iš LFF“, – 15min pasakojo R.Mikalauskas.

Priešpaskutinėje vietoje A lygoje žengiančio klubo direktorius teigė matantis, kad gynėjai daro klaidas, bet negalintis jų teisti.

nuotr. „Hegelmann Litauen“/Gargždų „Banga“ – Kauno rajono „Hegelmann Litauen“
nuotr. „Hegelmann Litauen“/Gargždų „Banga“ – Kauno rajono „Hegelmann Litauen“

„Bet kaip klaidas įvertinti? Tyčia ar ne? Kol nėra preteksto ir įrodymo, negalime šių žaidėjų suspenduoti ar kitaip su jais pasielgti“, – tikino R.Mikalauskas.

Klubo vadovas prisiminė ir sekmadienį vykusias „Bangos“ rungtynes su „Panevėžiu“, kurias, beje, gargždiškiai laimėjo. O aikštėje buvo ir abu laiške minimi futbolininkai.

„Man keistas vienas dalykas. Mes tą laišką gavome valandą prieš rungtynes, kai sudėtis jau sudėliota ir persiųsta į COMET sistemą. Savaitę ruošėmės su tais žaidėjais, praktiškai jų išimti nebeįmanoma. Dvejopa situacija“, – stebėjosi R.Mikalauskas.

„Jei mus norėjo perspėti anonimas, tai galėjo būti prieš dvi savaites, savaitę, nes juk buvo rinktinių pertrauka. Bet ne valandą prieš. Mes su treneriu kalbėjome, jis užsiminė, kad gal mums kažkas pakenkti nori? Nes vis tiek kova vyksta dėl išlikimo A lygoje, stengiamės išlikti, su „Panevėžiu“ sukovojome stipriai. Kodėl būtent valandą prieš rungtynes? Kad mes kažką keistume, kad išsiderintume? Visą savaitę dirbom būtent toms rungtynėms“, – kalbėjo „Bangos“ vadovas.

Jie man argumentuoja, sako: „Rimai, įsivaizduokit, jei mes pasišiukšlinam savo bendruomenėje, mums gyvenimo čia nebėra“

Jis teigė, kad, jei įtarimai pasitvirtintų „Banga“ kaipmat imtųsi itin griežtų priemonių. Bet kol kas įrodymų nėra jokių, tik mistinis laiškas.

15min žiniomis, prieš pat rungtynes klubo vadovai pasikvietė abu laiške minimus futbolininkus. Tai klubo direktorius patvirtino ir pokalbio metu.

„Jie neigia bet kokį nesąžiningą žaidimą. Aš irgi nelabai (kaltinimais – aut. past.) tikiu. Mūsų komanda yra lietuviškiausia komanda, dauguma vietiniai ir taip toliau. Jie man argumentuoja, sako: „Rimai, įsivaizduokit, jei mes pasišiukšlinam savo bendruomenėje, mums gyvenimo čia nebėra. Ir šeimos, ir vaikai lanko futbolą pas mus, šeimų nariai dirba, čia visiška nesąmonė, to nėra ir negali būti.“ Šitokia jų pozicija“, – pasakojo R.Mikalauskas.

Policija: informacija gauta

Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vedėjas 15min trečiadienį patvirtino, kad informacija yra gauta.

„Kol kas galiu tik patvirtinti, kad policija tokią informaciją gavo, ji analizuojama ir tikrinama“, – informavo R.Matonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius