Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LFF judesius futbolo revoliucionieriai iš Seimo vertina atsargiai – yra kabliukų

Antradienį ryte Lietuvos futbolo federacija (LFF) paskelbė ketinanti teikti federacijos įstatų pakeitimo projektą, tačiau šalies futbolo revoliucijos vėliava mojuojantys Seimo nariai kol kas į tokius deklaruojamus planus žvelgia atsargiai.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Specialiosios darbo grupės LFF Visuotinei narių konferencijai pateiktame įstatų pakeitimo projekte siūloma nustatyti reikalavimą, kad visi renkami LFF vadovai turi atitikti tarptautinių futbolo organizacijų – Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) ir Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) direktyvose – nustatytus reikalavimus reputacijai.

Taip pat siūloma numatyti galimybę Lietuvos aukšto meistriškumo futbolo klubams tiesiogiai deleguoti savo atstovus į LFF konferenciją, organizacijos prezidentą ir viceprezidentus, vykdomojo komiteto, etikos komisijos narius rinkti konferencijoje.

Šie pakeitimai iš esmės atitiktų tuos taisyklių punktus, kurių pastarosiomis savaitėmis reikalavo Seimo iniciatyvinė grupė.

Praėjusią savaitę daugiau nei 80 Seimo narių buvo registruotas projektas dėl laikino tiesioginio valdymo įvedimo federacijoje.

Seimo projekte siūloma, kad LFF konferencijai būtų suteikiami įgaliojimai rinkti prezidentą, viceprezidentus ir Vykdomąjį komitetą. Pastarasis šiuo metu susideda iš pačių LFF narių deleguotų asmenų.

Vienas idėjos autorių Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas neslepia, kad antradienį LFF išplatintas pranešimas buvo lauktas.

„Tai yra žingsnis į priekį, bet jau anksčiau esame pasakę, jog žiūrėsime, ar tai tik žodžiai, ar jie virs realiais darbais. Gerai, kad ketinimai yra, atsižvelgta į tuos aspektus, kuriuos iškėlėme mes. Tiesa, klausimų vis dar lieka nemažai“, – 15min sakė L.Kasčiūnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

LFF pranešime politikas įžvelgė keletą „kabliukų“, kurie galėtų būti panaudoti federacijos funkcionieriams bandant apeiti reikalavimus.

„Pirmiausia neaiškumo yra dėl klubų dalyvavimo. Ta pateikta formuluotė nėra iki galo aiški: ar vėl bus viskas paliekama nuspręsti regionams, kurie klubai turėtų dalyvauti valdyme, o kurie ne? Ta formuluotė abstraktoka, mes visada akcentavome, kad viskas turi būti daroma pagal pavyzdinius UEFA ir FIFA įstatus, kuriuose aiškiai parašyta, kad klubai privalo tapti realiais LFF nariais. Jei klubus įtrauktume tiesiogiai į valdymą, LFF narių skaičius galėtų didėti iki 44. Tai būtų demokratinė bendruomenė. Labai gerai, kad Vykdomasis komitetas ir kitos institucijos bus renkamos tiesiogiai Konferencijoje. Taip mes ir siūlėme. Dėl nepriekaištingos reputacijos sąvokos irgi yra neaiškumų. Gerai, kad viskas daroma pagal UEFA ir FIFA nuostatus, taigi turėtume kelti kartelę. Bet labai svarbu, kad nebūtų taisyklės suformuluotos taip, kad kažkam pavyktų jas apeiti. Pavyzdžiui, man yra klausimas, kas yra ten minimi LFF vadovai? Jei tai yra visas Vykdomasis komitetas, tada gerai. Jei mes kalbame tik apie prezidentą ir viceprezidentus, tuomet problema neišsprendžiama“, – LFF pranešime išdėstytus punktus vertino L.Kasčiūnas.

Paklaustas, ar pirmadienį atskriejusi žinia iš LFF jį nustebino, politikas šypsojosi.

„Matyt, užteko sveiko proto. Mes visada sakėme, kad viskas priklauso nuo pačios LFF. Viskas jų pačių rankose, viskas priklauso nuo jų ir jų darbų. Esame pasirengę susitikti su UEFA ekspertais, kai jie atvažiuos čia. Šalia to yra ir premjerės linija – ji išsiuntė laišką UEFA ir FIFA vadovams. Kaip bebūtų, šis LFF poelgis yra žingsnis į priekį. Bet tai tik vienas žingsnis“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

Apie tolimesnius iniciatyvinės grupės veiksmus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys kalbėjo atsargiai.

„Tarsimės, ką daryti. Reikia suprasti, kad mūsų grupė dabar yra didelė – 81 Seimo narys. Kai kurie sakė, kad nori pasirašyti, nors tada ir nepasirašė. Jaučiame užnugarį ir palaikymą, bet mūsų planai priklausys nuo jų veiksmų. Kamuoliukas LFF pusėje. Neužtenka tik pareiškimo, reikia ir sprendimų. Reikia, kad būtų veikiama greitai ir principingai, be jokių uodegų vizginimų ir sukimų. Esame pakankamai supratingi“, – 15min sakė L.Kasčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius