Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LFF koreguos taisykles: vadovų kadencijų skaitikliai suksis nuo nulio

Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) ruošiami taisyklių pakeitimai. Jau balandžio 30-ąją Konferencijos metu bus priimta nauja tvarka, nurodanti kadencijų svarbiausiuose postuose skaičių, o dėl to visi dabartiniai vadovai savo dienas pareigose ims skaičiuoti nuo nulio. Šalia to federacija ėmėsi pildyti reikalavimus svarbiausiems organizacijos asmenims, nors nepriekaištingos reputacijos sąvoka gali būti prieštaraujanti pati sau.
Tomas Danilevičius, Janas Nevoina, Edgaras Stankevičius ir Benjaminas Zelkevičius
Tomas Danilevičius, Janas Nevoina, Edgaras Stankevičius ir Benjaminas Zelkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min dar praėjusios savaitės viduryje gavo LFF siūlomus įstatų pakeitimus, kuriuose ryškiausias pokytis bus atliekamas skaičiuojant kadencijas ir numatant jų skaičių.

Iki šiol visi reikšmingiausi LFF vadovai – prezidentas, generalinis sekretorius, Vykdomojo komiteto nariai – galėjo eiti pareigas „tris kadencijas iš viso“.

Pagal naująją tvarką vadovai eis pareigas „ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės“ po ketverius metus. Tai reiškia, kad „pailsėjus“ į postą vėl bus galima sugrįžti.

Dar vienas svarbus momentas įstatuose skamba taip: „Iki šio įstatų pakeitimo eitos kadencijos neskaičiuojamos.“ Pagal šį punktą visų iki dabar svarbiausiuose postuose buvusių LFF galvų kadencijų skaičius anuliuosis.

Įstatų pakeitimų bus ir daugiau, o visi jie 15min gautame dokumente yra argumentuojami. Kalbant apie kadencijų skaičiavimo tvarkos pakeitimus, nurodomas naujasis Sporto įstatymas, o, jei tiksliau, jo 17 str. 3 d. 3 p. reikalavimai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius

„Steigimo dokumente turi būti įtvirtinta skėtinės organizacijos valdymo organų narių rotacija, numatant ne daugiau kaip 2 kadencijas po 4 metus arba 4 kadencijas po 2 metus iš eilės“, – rašoma įstatyme.

Kai kurie futbolo mohikanai LFF koridorius mindžioja labai ilgai. Štai Lietuvos salės ir paplūdimio futbolo asociacijos prezidentas Vidmantas Butkevičius pareigas eina nuo 2003-ųjų, dabartinis moterų futbolo asociacijos prezidentas Artūras Krukis LFF struktūroje taip pat sukasi ilgiau nei dešimtmetį. Tokių yra ir daugiau.

Interpretacijų, kalbant su vienais ar kitais teisininkais, kyla įvairių

Tiesa, kadencijų limitas LFF Vykdomojo komiteto nariams ir prezidentui apskritai buvo įvestas tik prieš penkmetį – 2017-siais, generaliniam sekretoriui – dar vėliau.

15min LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius paaiškino, kad visi įstatų pakeitimai yra daromi norint atitikti Sporto įstatymo naująją redakciją. Jų nepritaikius, federacija negalėtų pretenduoti į valstybės finansavimą.

E.Stankevičius teigė, kad iki šiol skaičiuotų kadencijų anuliavimo klausimas buvo painus, o konkrečių principų dar nėra nurodžiusi ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

„Kalbant su vienais ar kitais teisininkais, kyla įvairių interpretacijų. Vienas variantas – pradėti skaičiuoti kadenciją, kai įstatai yra priimami. Mes priimame įstatus Konferencijoje balandžio 30 dieną ir nuo tada, kai yra įregistruojami, jie pradeda galioti“, – kalbėjo E.Stankevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius, Sergejus Sliva, Arūnas Pukelis, Vidmantas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius, Sergejus Sliva, Arūnas Pukelis, Vidmantas Butkevičius

Jis pripažino, kad galbūt būtų galimybė pratęsti kadencijų skaičiavimą, bet teigė, kad du skirtingus taisyklių rinkinius vienu metu pritaikyti sunku.

„Čia žodžių žaismas. Realaus išaiškinimo, kaip tos kadencijos turi būti skaičiuojamos, nėra. Pagal mūsų teisininkus, Tomas (Danilevičius – aut. past.), nuo tada, kai priimsim šiuos įstatus, eis nulinę kadenciją. Jo kadencija baigsis 2024 metais, nuo tada, jei kandidatuos, įsijungs dviejų kadencijų terminas“, – aiškino E.Stankevičius.

„Pagal dabartinius mūsų įstatus buvo trys kadencijos. Tokiu atveju nuo 2024 metų Tomui teoriškai būtų įsijungę dar aštuoneri metai“, – kalbėjo LFF generalinis sekretorius.

Tiesa, taikant senąsias taisykles, po trečiosios kadencijos į prezidento postą T.Danilevičius grįžti negalėtų išvis, o pagal naująsias tai būtų įmanoma, tik reikėtų daryti pertrauką.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tomas Danilevičius

Vis dėlto 15min konsultavę teisininkai E.Stankevičiaus žodžiams nepritarė. Jų manymu, nėra jokios prasmės anuliuoti jau dabar skaičiuojamas kadencijas, kadangi jų tvarka ŠMSM tiko tokia, kokia galiojo iki įstatų keitimo. Dėl to, teisininkų nuomone, LFF tiesiog pasinaudos susidariusia situacija, turėdama tam galimybę.

E.Stankevičius pabrėžė, kad LFF veikiausiai bus viena pirmųjų federacijų Lietuvoje, pritaikysiančių Sporto įstatymo gaires savo įstatuose.

Tarp aibės korekcijų taisyklių rinkinyje nuguls ir vadovų reputacijos reikalavimai, kurie yra papildomi švelnesnėmis frazėmis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Pukelis-Švinius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Pukelis-Švinius

Dabar galiojančiuose įstatuose rašoma, kad prezidentu, vykdomojo komiteto nariais ir generaliniu sekretoriumi gali būti „tik nepriekaištingos reputacijos asmenys“. Tokiu nelaikomas asmuo, kuris „yra teistas už sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, nesvarbu, ar teistumas išnykęs, ar ne, taip pat teistas už kitą nusikalstamą veiką, kol teistumas neišnykęs“.

O štai įstatų korekcijoje šis straipsnis bus pildomas. Nuo balandžio 30-sios svarbiausių postų negalės užimti asmuo, kuris „turi neišnykusį teistumą ar nepanaikintą teistumą už sunkų ar labai sunkų nusikaltimą <...>“. Tad asmuo, praeityje baustas už sunkų nusikaltimą, pagal šias eilutes, galėtų valdyti LFF, jei teistumas jau būtų išnykęs ar panaikintas.

E.Stankevičius 15min sakė, kad taisyklės yra griežtinamos, mat pagal naują tvarką net ir jis pats, gavęs administracinę baudą kaip vadovas, negalės tęsti veiklos.

15min kalbinti teisininkai teigia, kad sporto įstatymas iš esmės nereikalauja „įtvirtinti siauresnę nepriekaištingos reputacijos sampratą“, o jei straipsnio skirtinguose punktuose nuguls abu apibrėžimai, tuomet jie vienas kitam prieštaraus.

Įstatų dėl reikalavimų valdymo organų nariams ir oficialiems asmenims papildymas yra numatytas toks:

Prezidentu, viceprezidentu, vykdomojo komiteto nariu ir generaliniu sekretoriumi, buhalteriu ar kitu asmeniu, tvarkančiu LFF apskaitą, negali būti asmuo, kuris:

  • turi neišnykusį teistumą ar nepanaikintą teistumą už sunkų ar labai sunkų nusikaltimą arba nusikaltimą nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams, ekonomikai ir verslo tvarkai, finansų sistemai, už korupcinio pobūdžio nusikaltimą arba nusikaltimą, susijusį su dopingo medžiagų neteisėtu disponavimu, platinimu ar lenkimu (įtraukimu) jas vartoti;
  • yra baustas administracine nuobauda arba jam pritaikyta administracinio poveikio priemonė už neteisėtą vertimąsi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla, komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos, viešųjų pirkimų tvarkos, ataskaitų, deklaracijų ar kitų mokesčių administratoriaus funkcijoms įgyvendinti reikalingų dokumentų ir duomenų pateikimo tvarkos, apmokestinamųjų pajamų apskaičiavimo arba mokesčių ar kitų įmokų apskaičiavimo, mokėjimo tvarkos, buhalterinę apskaitą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą ir nuo administracinės nuobaudos ar administracinio poveikio priemonės skyrimo nepraėjo vieni metai;
  • turi jam pritaikytas sankcijas už manipuliavimą aukšto meistriškumo sporto varžyboms arba antidopingo organizacijos sankcijas už antidopingo taisyklių pažeidimą ir jų galiojimo terminas nėra pasibaigęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius