Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LFF pristatė naujuosius įstatus, bet opiausias klausimas liko atviras

Reikšmingas permainas šalies futbolo valdyme žadanti Lietuvos futbolo federacija (LFF) drauge su FIFA ir UEFA pristatė naujuosius LFF valdymo įstatus. Tačiau vienas svarbiausių klausimų, dėl kurio viskas ir prasidėjo – nepriekaištingos reputacijos – kol kas lieka neatsakytas.
Tomas Danilevičius
Tomas Danilevičius / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Permainų šalies futbolo valdyme reikalaujantys Seimo nariai akcentuoja būtent nepriekaištingą LFF valdinininkų reputaciją, pabrėžiantys praeityje teistų Arūno Pukelio bei Žydrūno Buzo dalyvavimą LFF Vykdomajame komitete, taip pat didesnį klubų įtraukimą, tačiau naujausioje LFF įstatų redakcijoje reputacijos klausimas kol kas lieka atviras.

„Diskusijos dėl reputacijos klausimo buvo labai intensyvios“, – ketvirtadienį LFF būstinėje susirinkusiems žurnalistams atskleidė UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola

„Mes siūlome, kad LFF Vykdomajame komitete negali dalyvauti asmuo, teismo pripažintas padaręs nusikaltimą. Nesvarbu kokį. Jis turi būti nepriekaištingos reputacijos“, – pabrėžė UEFA atstovas.

Vis dėlto šis klausimas į naujuosius LFF įstatus kol kas nėra įtrauktas, nes darbo grupėje kilo diskusijos, ar toks nepriekaištingos reputacijos reikalavimas neprieštarauja Lietuvos Respublikos įstatymams.

„Mes tikime, kad neprieštarauja, bet, kaip jau minėjau, diskusijos buvo intensyvios, sulaukėme ir teisininko pastabų, todėl sutarėme, kad sulauksime nepriklausomų teisininkų išvadų“, – tęsė L.Nicola.

Nepriklausomus teisininkus rinksis pati UEFA. „Kol kas nesame nusprendę, ar tai bus teisininkai iš Lietuvos, ar užsienio, tačiau jų išvadą privalome gauti iki gruodžio 21-osios, kada LFF konferencijoje bus balsuojama už naujuosius įstatus. Pažadame, kad reputacijos klausimas ten bus įtrauktas“, – teigė UEFA atstovas.

Įdomu, kad LFF, UEFA ir FIFA darbo grupėje, ruošiančioje naujuosius įstatus, dalyvauja ir A.Pukelis, Tauragės futbolo apskrities prezidentas bei LFF Vykdomojo komiteto narys, praeityje teismo pripažintas kaltu, todėl naujieji nepriekaištingos reputacijos reikalavimai jį liečia tiesiogiai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

„Negaliu išsakyti savo nuomonės apie konkretų asmenį. Taip, jis dalyvavo diskusijose, nes yra LFF Vykdomojo komiteto narys ir pasisakė ne vienu klausimu“, – teigė UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas L.Nicola.

Dėl kitų LFF įstatų pakeitimų pusėms susitarti pavyko.

„Galutinis LFF konferencijos narių skaičius bus 32. Tai – 10 apskričių, aštuoni A lygos klubai ir šeši Pirmos lygos klubai (išskyrus B komandas). Klubai keisis kiekvieną sezoną, pagal sportinį principą. Taip pat ir aštuonios LFF šakinės asociacijos“, – svarbiausio LFF valdymo organo – LFF konferencijos – narius pristatė LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Iki šiol LFF konferencijoje dalyvaudavo 19 narių, kurie turėjo po 5 balsus. Pagal naująją tvarką, minėti 32 nariai turėtų po 2 balsus.

„Matome, kad nė viena pusė neturės daugiau nei 50 proc. balsų. Jie atstovaus visam Lietuvos futbolui“, – pridūrė LFF galva.

Pagal naujuosius įstatus Vykdomasis komitetas taip pat būtų renkamas LFF konferencijoje.

„Jį sudarytų 16 narių – aštuonios apskritys ir trys asociacijos – moterų, paplūdimio ir salės futbolas bei vaikų ir jaunių futbolo ugdymo. Toliau – A lyga, Pirma lyga, vienas A lygos klubas, LFF prezidentas ir nepriklausoma moteris“, – dėstė T.Danilevičius.

Priimti naujuosius įstatus tikimąsi gruodžio 21 dieną. Tiesa, už juos konferencijoje balsuos dabartinė valdžia – 19-a LFF narių, kurie gali ir nepasiryžti permainoms.

„Negaliu pasakyti, kas būtų, jeigu būtų. Tačiau tikiu, kad naujiesiems įstatams bus pritarta, nes jie parengti po bendrų diskusijų su visa Lietuvos futbolo bendruomene“, – vylėsi T.Danilevičius.

Jei naujiesiems LFF įstatams bus pritarta, kitąmet iki balandžio 30 dienos žadama surengti ir naujosios LFF valdžios rinkimus.

15min koliažas/Mykolas Majauskas buvo vienas iš permainų LFF iniciatorių
15min koliažas/Mykolas Majauskas buvo vienas iš permainų LFF iniciatorių

15min primena, kad laikinojo įstatymo projektą parengę Seimo nariai, su Mykolu Majausku priešakyje, reikalauja, kad visuotinėje LFF konferencijoje – svarbiausiame šalies futbolo valdymo renginyje – balso teisė būtų suteikta klubams (dabar jiems atstovauja apskričių federacijos), kad LFF Vykdomasis komitetas būtų renkamas konferencijoje (dabar į jį tiesiogiai patenka apskričių federacijų ir šakinių asociacijų vadovai), o rinkimuose negalėtų dalyvauti asmenys, pripažinti padariusiais tyčinį nusikaltimą.

Priešingu atveju, Seimo nariai žada priimti laikinąjį LFF tiesioginio valdymo įstatymą. Tai reikštų griežčiausias UEFA bei FIFA sankcijas – visų šalies klubų ir rinktinių pašalinimą iš tarptautinių turnyrų bei finansinės paramos (apie 20 mln. eurų per metus) nutraukimą.

Gavę UEFA ir FIFA pažadus, Seimo nariai galiausiai sutiko leisti LFF imtis permainų pačiai iki šių metų pabaigos.

Įdomiausia, kad per šį laiką M.Majauskas, vienas iš permainų šalies futbolo valdyme iniciatorių, neteko savo pirmininko posto Biudžeto ir finansų komitete. Taip pat ir valdančiojoje TS-LDK partijoje.

„Mes įsipareigojome prieš futbolo bendruomenę, prieš Seimą, prieš Vyriausybę. Taip pat pradėjome pokyčių procesą su FIFA ir UEFA dėl evoliucijos, dėl didesnio klubų įtraukimo, dėl Vykdomojo komiteto rinkimų konferencijoje. Tai niekaip nesusiję su M.Majausku, ar dar kokiu personažu. Tai yra noras, kad įstatai atitiktų gerąsias praktikas ir organizacijai būtų geriau“, – teigė T.Danilevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius