Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

LFF taupymo planas – nurėžti visą naujo prezidento atlyginimą

Artėjant Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidento rinkimams lietuviškojo futbolo padangėje vis labiau jaučiamas parako kvapas. Dar vieną šūvį šiomis dienomis iššovė Vykdomojo komiteto narys Mindaugas Bondauskis, netikėtai užsimojęs inicijuoti įstatų pataisas, pagal kurias naujasis LFF prezidentas negautų jokio atlyginimo. „Tai bus puiki proga patikrinti, kokia iš tiesų yra kandidatų meilė futbolui“, – teigia idėjos architektas.
Tomas Danilevičius
Tomas Danilevičius / 15min koliažas

Netikėtas pasiūlymas

Verslininkas M.Bondauskis yra Plungės pašonėje, Glaudžių kaime, įsikūrusios „LitNaglis“ gamyklos vienas įkūrėjų. Žemaičių gaminamos vinys yra paklausi prekė Europoje ir JAV.

Vieną vinį M.Bondauskis ruošia ir Lietuvos futbolui, o tiksliau į LFF prezidento postą nusitaikiusiems kandidatams.

Verslininko įsitikinimu, naujasis prezidentas nuo šiol turėtų dirbti neatlygintinai ir su LFF nebūti susietas jokia darbo sutartimi.

LFF prezidento rinkimai bus surengti liepos pabaigoje. Tiksli rinkiminės konferencijos data bus nustatyta birželio 30-ąją vyksiančio Vykdomojo komiteto posėdžio metu. Šiame susirinkime LFF vadovai apsvarstys ir M.Bondauskio iškeltus pasiūlymus dėl LFF prezidento atlyginimo.

Jei ši idėja Vykdomajame komitete sulauks palaikymo, dėl LFF įstatų projekto pakeitimo bus balsuojama toje pačioje rinkiminėje konferencijoje liepą.

Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Mindaugas Bondauskis
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Mindaugas Bondauskis

Telšių balsas skamba vis garsiau

Lietuvos futbolo padangėje M.Bondauskio pavardė pradėjo šmėžuoti 2018-ųjų balandį, kai jis Telšių apskrities futbolo federacijos (TAFF) prezidento poste pakeitė ilgametį vadovą Leoną Dunauską.

Šios permainos kartu signalizavo ir apie stipriai pasikeitusį jėgų santykį LFF valdžios olimpe. Kol federacijoje šeimininkavo generalinio sekretoriaus pareigas ėjęs Nerijus Dunauskas ir bendražygiai, tol ir funkcionieriaus tėvas Leonas ramiai vadovavo Telšių apskričiai.

Bet prieš dvejus metus žemaičių įtaka LFF stipriai sumenko – N.Dunauskas buvo nugrūstas į LFF trenerių rengimo asociaciją, tėvas atsisveikino su savo pareigomis TAFF, o į jo vietą stojo M.Bondauskis –šeimininkavimą federacijoje perėmusio prieštaringos reputacijos Tauragės verslininko Arūno Pukelio geras bičiulis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius ir Arūnas Pukelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius ir Arūnas Pukelis

Su TAFF prezidento postu M.Bondauskiui atiteko ir vieta LFF vykdomajame komitete.

Esminiais Lietuvos futbolo klausimais Žemaitijos verslininkas dažniausiai palaiko A.Pukelio idėjas ir buvo vienas aktyviausių VK narių, kai iš šalies futbolo buvo raunamas giliai šaknis suleidęs kaunietis Vytautas Vaškūnas.

Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos (LVJFA) prezidento pareigas ėjęs kaunietis ypač tvirtai jautėsi, kai visiems svarbiausiems LFF veiksmams dirigavo „Lietuvos futbolo pilkuoju generolu“ vadintas Stasys Stankus. Visgi garbaus amžiaus kaunietis A.Pukelio išbandymo valdžia neatlaikė, o netrukus iš LFF buvo išspirtas ir S.Stankaus dešiniąja ranka laikytas V.Vaškūnas.

Vykdomojo komiteto narių ir M.Bondauskio nemalonę vyras užsitraukė po to, kai paaiškėjo, kad tarnybiniam telefonui ir automobilio degalams iš LFF sąskaitos V.Vaškūnas ištaškydavo tūkstantines sumas.

Maža to, daug klausimų sukėlė jo vadovaujamos LVJFA finansiniai srautai su viešąja įstaiga „FT golas“, kurios dalininku yra pats V.Vaškūnas, o direktorė – jo žmona Gelija, bei Lietuvos jaunųjų futbolininkų tėvų asociacija, kuri taip pat glaudžiai susijusi su LVJFA ir jos prezidentu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Vaškūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Vaškūnas

M.Bondauskis ypač aštriai pasisakė V.Vaškūno adresu per 2019-ųjų balandį vykusią LFF konferenciją. Jos metu kaunietis buvo pašalintas iš Vykdomojo komiteto narių, o LVJFA narystė suspenduota.

Leistų sutaupyti apie 120 tūkst. eurų

Artėjant šiemetinei konferencijai M.Bondauskis ruošia dar vieną skambų sumanymą.

Šios savaitės pradžioje TAFF prezidentas LFF generaliniam sekretoriui Edgarui Stankevičiui išsiuntė prašymą, kuriuo siūlo pakeisti LFF įstatų 39-ąįį punktą, kuriame kalbama apie prezidento pareigas.

M.Bondauskis atkreipia dėmesį, kad dabartiniuose LFF įstatuose nėra numatyta teisė sudaryti darbo sutartį su prezidentu, tačiau, nepaisant to, prezidentas turi sutartį su federacija. Anot M.Bondauskio, dėl šios sutarties sudarymo LFF kasmet patiria mažiausiai 120 tūkst. eurų išlaidų.

Verslininko teigimu, po naujojo LFF įstatų pakeitimo prezidentui tenkančios funkcijos yra tik reprezentacinės ir epizodinės, o deleguoti savo pareigas jis gali bet kuriam iš trijų viceprezidentų. Taigi telšiškiai įsitikinę, jog siekiant taupyti LFF lėšas, kurios turėtų būti skiriamos šalies futbolo plėtrai, darbo sutarties su prezidentu sudarymas yra perteklinis.

TAFF vadovo nuomone, visiškai pakaktų, jei įstatuose numatytas funkcijas vykdančiam LFF prezidentui būtų kompensuojamos tik faktiškai patirtos išlaidos.

Patikrins meilę futbolui?

„Dabartiniuose LFF įstatuose yra parašyta, kad federacija su prezidentu gali ir sudaryti, ir nesudaryti sutartį. Noriu, kad šiame punkte neliktų dviprasmybės ir siūlysiu, jog sutartis nebūtų sudaroma. Manau, kad šiuo metu futbolas išgyvena sunkius laikus ir prezidentas turi dirbti nemokamai. Už viską atsako generalinis sekretorius, todėl nematau darbų, kuriuos prezidentas galėtų dirbti kiekvieną dieną ir už tai gautų tokį didelį atlyginimą. Mums tiesiog yra per brangu tokios sumos. Norėtųsi, kad ir LFF vadovas dirbtų visuomeniniais pagrindais – taip pat, kaip ir mes, apskričių prezidentai“, – apie savo sumanymą 15min pasakojo M.Bondauskis.

15min žiniomis, LFF prezidentas per mėnesį uždirba apie 6 tūkst. atskaičius mokesčius.

Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Mindaugas Bondauskis
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Mindaugas Bondauskis

TAFF prezidento teigimu, jei šis sumanymas bus palaimintas, Lietuva labai greitai supras, ko verta kandidatų deklaruojama meilė futbolui.

„Kelionės, bilietai, viešbučiai, maitinimas komandiruočių metu, automobilis – visos privilegijos išliktų ir būtų kompensuojamos. Galėtume netgi apmokėti tą dieną, kai prezidentas dirba ir veda Vykdomojo komiteto posėdžius. Jis tiesiog negautų nuolatinio atlyginimo, o LFF galėtų stipriai sutaupyti“, – teigė M.Bondauskis.

Plungiškis ne kartą pabrėžė, kad tai yra jo asmeninis pasiūlymas, ir prisipažino, kad jau apie tai kalbėjo su keliais Vykdomojo komiteto nariais.

„Kalbėjausi apie tai su Utenos apskrities futbolo federacijos vadovu Nemunu Dagiliu. Jis irgi palaiko šią iniciatyvą. Visgi reikia suprasti teisingai – spręs ne Vykdomojo komiteto nariai, o konferencija, futbolo žmonės. Daugelis manęs klausia, ar pasiūlę tai mes išvis rasime prezidentą? Visgi mano nuomonė yra kita – manau, kad dabar suprasime, ar naujasis prezidentas ateina dėl meilės futbolui, ar tiesiog dėl meilės atlyginimui. Nežinau, kokiose dar Lietuvos sporto federacijose mokami tokio dydžio atlyginimai“, – kalbėjo M.Bondauskis.

Manau, kad dabar suprasime, ar naujasis prezidentas ateina dėl meilės futbolui, ar tiesiog dėl meilės atlyginimui.

T.Danilevičių siūlymas nustebino

TAFF prezidentas pažymi, kad jo sumanymas nėra nukreiptas į dabartinį federacijos prezidentą Tomą Danilevičių.

41-erių metų klaipėdietis visai neseniai pranešė, jog dalyvaus liepą vyksiančiuose rinkimuose ir sieks būti perrinktas pirmai pilnai savo kadencijai, nes LFF vairą 2017-ųjų rugsėjį perėmė po to, kai iš šių pareigų atsistatydino Edvinas Eimontas.

T.Danilevičių toks žemaičių pasiūlymas prieš pat rinkimus gerokai nustebino.

„Mano asmenine nuomone, tai nėra įstatų klausimas. Ne įstatuose reikėtų aprašinėti vieną ar kitą darbo sutartį. Jei pažiūrėsime FIFA ar UEFA įstatus, juose tikrai nėra iki smulkmenų nurodyta, kas ir kaip yra surišti darbo santykiais“, – savo nuomonę dėstė T.Danilevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

Paklaustas, ar LFF prezidentui yra įmanoma dirbti vien tik visuomeniniais pagrindais ir ar teisingi M.Bondauskio teiginiai, kad prezidentas neturi darbų, už kuriuose būtų atsakingas kiekvieną dieną, T.Danilevičius šypteli.

„Viskas priklauso nuo paties prezidento ir to, kiek jis investuoja į savo darbą. Paroje visi turime 24 valandas, iš jų kažkiek reikia pailsėti. Jei turi verslą, savo dėmesį koncentruoji ten ir gauni iš to pajamas, normalu, kad federacijoje gali dirbti visuomeniniais pagrindais. Jeigu visas tavo laikas yra susijęs su futbolu ir federacija, teisinga būtų gauti atlygį iš LFF. Aš šiuo metu šimtu procentų atsidavęs futbolui ir neturiu jokių verslų ar papildomų darbų“, – teigė LFF prezidentas.

T.Danilevičiaus kandidatūrą būsimuose iškėlė teisėjų asociacija. Savo apsisprendimo klaipėdietis nekeis net jeigu ir nuo liepos tektų dirbti be atlyginimo.

„Einu siekti šio posto ir esu dėl to tvirtai apsisprendęs. Kokie įstatai bus priimti konferencijoje, tokie bus. Visgi pasikartosiu, nemanau, kad tai yra įstatų klausimas“, – 15min sakė T.Danilevičius.

Vilnius žinią sutiko ramiai

Apie ketinimą dalyvauti būsimuose LFF prezidento rinkimuose yra pranešęs ir Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) prezidentas Paulius Malžinskas.

VRFS nariai į visuotinį susirinkimą rinksis trečiadieni vakarą. Jo metu ir bus nuspręsta, kokios pozicijos šiuo klausimu sostinės atstovas laikysis per LFF Vykdomojo komiteto posėdį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Malžinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Malžinskas

Pats P.Mažinskas teigia, jog net jei federacijos įstatai bus pakeisti ir prezidentui nebus mokamas atlyginimas, jo planai nesikeičia.

„Į prezidentus kandidatuoju tikrai ne dėl pinigų. Aš į šią poziciją žiūriu daugiau idėjiškai – noriu siūlyti ir teikti konkrečius pasiūlymus. Taigi ir LFF apsisprendimas dėl sutarties sudarymo ar nesudarymo su naujuoju prezidentu nieko nekeičia“, – 15min sakė P.Malžinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius