Tiesiogiai
RINKIMŲ NAKTIS su 15min: Prezidento rinkimai II turas 2024 | Nausėda ar Šimonytė?

Lietuvoje viešėjęs „World Soccer“ žurnalistas skelbia apie lėtą A lygos mirtį

Sutartų rungtynių šleifas ir nesąžiningi užsieniečiai klubų savininkai pamažu žudo A lygą. Tokią išvadą apie mūsų šalies futbolą padarė Kaune ir Vilniuje apsilankęs žinomo pasaulyje „World Soccer“ žurnalo reporteris Steve'as Menary. „Lėta A lygos mirtis“, – taip vadinasi jo parašyta penkių puslapių publikacija apie mūsų šalies futbolo realijas.
„World Soccer“ straipsnis
„World Soccer“ straipsnis

Nustebino aukų dėžutė

Po įvairias pasaulio valstybes keliaujančio britų žurnalisto dėmesys šį kartą nukrypo į Lietuvą. Kaune apsilankęs S.Menary stebėjo Dariaus ir Girėno stadione vykusią A lygos dvikovą, kurioje susitiko vietos „Stumbras“ ir „Trakai“.

„Nedidelė saujelė žiūrovų tribūnose puikiai iliustruoja tai, kas vyksta šios šalies futbole“, – rašo „World Soccer“.

Pažymima, kad pritraukti žiūrovų į stadionus nepavyksta net juos viliojant nemokamu įėjimu. „Stumbras“ šį sezoną yra vienintelis A lygos klubas, į kurio rungtynes galima patekti nemokamai. „Stadione nėra jokių kioskų, negalima įsigyti jokios rungtynėms skirtos programėlės“, – skundžiasi svečias.

Straipsnyje nufotografuota plastmasinė aukų dėžutė su „Stumbro“ logotipu, o po šia nuotrauka – iškalbingas užrašas: „Aukos... sumokėk, kiek nori, norėdamas stebėti „Stumbro“ rungtynes.“

Aukų dėžutė „Stumbro“ rungtynėse
Aukų dėžutė „Stumbro“ rungtynėse

„Futbolo kultūrai Lietuvoje dar reikia augti“, – straipsnyje cituojamas antrajame pagal stiprumą šalies ešelone rungtyniaujančio FBK „Kaunas“ klubo direktorius Valdas Knyzelis.

Nuo 1991-ųjų metų, kai Lietuva tapo nepriklausoma, santykiai tarp klubų ir jų sirgalių buvo pašliję ne kartą. Šalyje, kurioje populiariausia sporto šaka yra krepšinis, futbolo klubai nesugeba išbristi iš skandalų. „Vienas toks nuskandino ir V.Knyzelio klubą“, – ilgamečio šalies čempiono FBK „Kauno“ istoriją vertina britas.

Nedidelė saujelė žiūrovų tribūnose puikiai iliustruoja tai, kas vyksta šios šalies futbole.

Prieš dešimt metų šis Kauno klubas, kurį kontroliavo Vladimiras Romanovas, buvo pačiame savo pajėgumo pike ir artėjo link septintojo iš aštuonių savo A lygos titulų. Pažymima, kad skandalingos reputacijos verslininkas valdė „Ūkio banką“ ir ŪBIG bei buvo Edinburgo „Hearts“ savininkas.

„Romanovo bankai bankrutavo, o „Hearts“ ir FBK „Kaunas“ pradėjo byrėti. Vietos sirgalių konsorciumas, kuriame buvo ir V.Knyzelis, reformavo komandą ir šiuo metu klubas žaidžia antrajame pagal stiprumą šalies divizione“, – teigiama straipsnyje.

Į Europą – per keletą metų

Nedaug Lietuvos futbolo klubų gali pasigirti turtinga ir ilga istorija. Kaip pavyzdys pateikiamas „Trakų“ klubas, kuriam vos dešimties metų pakako, kad gautų šansą žaisti Europos lygos atrankos varžybose. „Trakų“ klubo savininkas Ivanas Nevoina įsitikinęs, jog didžiausia A lygos problema yra rinkodaros nebuvimas. Pažymima, kad Trakų komanda savo namų rungtynes žaidžia Vilniuje, kadangi čia yra daugiau futbolo aistruolių.

„World Soccer“ straipsnis
„World Soccer“ straipsnis

„Trakai“ LFF stadioną dalijasi su šalies čempionų titulą ginančiu Vilniaus „Žalgiriu“. „Žalgiris“, kaip ir FBK „Kaunas“, yra vienas iš nedaugelio Lietuvos klubų, kurių namų rungtynėse renkasi „ultromis“ vadinami ištikimiausi aistruoliai.

„Žalgiris“ turi didžiausią biudžetą tarp A lygos klubų, tačiau Europos standartais jis yra labai kuklus.

„Šiomis dienomis „Žalgirio“ ultrų belikę vos keli šimtai ir jie atrodo izoliuoti 6 tūkst. vietų stadione, kuris spalio 12-ąją priims ir Anglijos rinktinę“, – savo įspūdžiais dalijasi S.Menary.

„Žalgiris“, kaip ir FBK, per savo istoriją jau spėjo išgyventi klinikinę mirtį, tačiau buvo sėkmingai atgaivintas. Šį sezoną vilniečiai sulaukia šiokios tokios „Trakų“ konkurencijos, tačiau greičiausiai apgins titulą.

„Žalgiris“ turi didžiausią biudžetą tarp A lygos klubų, tačiau Europos standartais jis yra labai kuklus“, – rašoma straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius