-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liuksemburgo trenerio plane prieš Lietuvą – ir iš kalėjimo ištrūkęs futbolininkas

Į penktadienį Liuksemburge vyksiantį pirmąjį 2020-ųjų metų Europos čempionato atrankos mūšį su lietuviais vietos nacionalinės rinktinės strategas Lucas Holtzas mes ir futbolininką, kuris šioje šalyje vertinamas ypač prieštaringai.
Liuksemburge – pirmasis Lietuvos rinktinės egzaminas
Liuksemburge – pirmasis Lietuvos rinktinės egzaminas / 15min koliažas

Pagarbus reveransas

Rungtynių išvakarėse 49-erių metu L.Holtzas nestokojo humoro.

„Į šią grupę mes patekome iš silpniausio krepšelio, tad logiška būtų, jei finišuotume paskutiniai. Visgi pasistengsime padaryti viską, kad taip neatsitiktų“, – šypsojosi nuo 2010-ųjų komandai vadovaujantis specialistas.

Jis puikiai supranta, kad pasiekti užsibrėžtą tikslą jo vyrai gali nebent sėkmingai sužaidę su lietuviais. Sunku tikėtis, kad vos 600 tūkst. gyventojų turinčios šalies futbolininkai galėtų rimčiau kibti į atlapus likusioms B grupės ekipoms Portugalijai, Serbijai ir Ukrainai, tad į atrankos ciklo pradžią jis žvelgia ypač viltingai.

„Pradėti atranką sėkmingai mums yra labai svarbu. Lietuva yra mūsų pagrindinė konkurentė kovoje dėl ketvirtos vietos grupėje. Mums šios pirmos dvi rungtynės bus tarsi atkrintamosios. Tiesiog reikia turėti geresnį tarpusavio rezultatą po penktadienio ir birželio 7-ąją vyksiančio atsakomojo mačo Vilniuje“, – rungtynių su Lietuva išvakarėse filosofavo L.Holtzas.

UEFA nuotr./Lucas Holtzas
UEFA nuotr./Lucas Holtzas

Nors pastarųjų metų Lietuvos rinktinės rezultatai atrodo ypač slogiai, Liuksemburgo vairininkas nemano, kad pasirodymas Tautų lygoje ar FIFA reitingas yra geriausias lakmuso popierėlis, leidžiantis palyginti abi komanda.

„Tikrai lietuvių nenuvertinu, net jei jų rezultatai pastaruoju metu nebuvo geriausi. Visi puikiai suprantame, kad Tautų lygoje lietuviai žaidė aukštesniame divizione. Be to, Lietuva dabar turi naują trenerį, kuriam tai bus debiutas ir jis norės startuoti kuo geriau. Pasiruošt žaisti prieš komandą, kuriai vadovauja naujas žmogus – taip pat gerokai sudėtingiau“, – dėstė strategas.

Prieš mačą su Lietuva L.Holtzas turėjo ir galvos skausmo dėl traumų. Iš rikiuotės iškrito pagrindinis puolėjas Aurelienas Joachimas ir Chrisas Philippsas.

Iš belangės – į aikštę

Visgi viena L.Holtzo pasirinkto futbolininkų sąrašo pavardė prieš šias rungtynes Liuksemburge buvo linksniuojama daugiau už kitas.

Treneris į komandos sudėtį nusprendė įtraukti 33-ejų metų veteraną Danielį da Motą. Liuksemburgo „Racing“ puolėjas gimė portugalų emigrantų šeimoje ir prieš septynerius metus atrankoje į 2014-ųjų pasaulio pirmenybes buvo blykstelėjęs įvarčiu būtent į Portugalijos vartus.

wonsch.lu nuotr./Danielis Da Mota
wonsch.lu nuotr./Danielis Da Mota

Tačiau šiais metais jo pavardė minima kur kas liūdnesniame kontekste.

Europos institucijomis, bankais ir aukštu pragyvenimo lygiu garsėjančioje nykštukinėje valstybėje D. Da Mota buvo nuteistas už svetimo turto pasisavinimą.

Draudimo agentu taip pat dirbantis vyras buvo apkaltintas tuo, jog naudojosi pagyvenusios moters bejėgiškumu ir per trejus metus iš jos sąskaitos išviliojo didžiules pinigų sumas.

Sausio viduryje D.Da Motą suėmė policijos pareigūnai ir kurį laiką futbolininkas buvo priverstas praleisti už grotų. Visgi vasario pradžioje jis buvo paleistas į laisvę, sugrįžo į treniruotes, o netrukus sulaukė ir L.Holtzo skambučio su kvietimu į nacionalinę rinktinę.

„Man svarbiausia, koks jis yra futbolininkas, o ne ką veikia už aikštės ribų“, – savo sprendimą trumpai argumentavo Liuksemburgo treneris.

Virš trenerio galvos pakibęs kardas

Beje, jam mačo su Lietuva baigtis irgi gali kainuoti ypač brangiai. Kad ir kaip bebūtų keista, L.Holtzo pozicijos smarkiai susvyravo po to, kai Tautų lygoje komandai nepavyko užimti pirmosios vietos grupėje.

Sėkmingai startavę Liuksemburgo futbolininkai, galiausiai į priekį praleido baltarusius ir tai šalyje sukėlė didžiulį nusivylimą.

Liuksemburgas – laimingas ir viskuo aprūpintas kraštas, kurio gyventojams labai svarbios pergalės ir nugalėtojų mentalitetas, o tuo po pastarųjų įvykių L.Holtzas pasigirti negali.

Liuksemburgo futbolo federacijos (FLF) prezidentas Paulas Phillipas jau yra pareiškęs, kad pirmosios keturios šios atrankos dvikovos su Lietuva ir Ukraina (namuose ir išvykose) strategui bus lemiamos. Nuo juose pasiektų rezultatų priklausys L.Holtzo ateitis.

Josy Barthelio stadionas
Josy Barthelio stadionas

Ažiotažo nėra

Penktadienio dvikova Liuksemburge didelio ažiotažo nekelia. FLF atstovų teigimu, rungtynes 1931 metais pastatyme ir 8 tūkst. žiūrovų talpinančiame kukliame Josy Barthelio stadione turėtų stebėti apie 3–4 tūkst. žiūrovų.

Bilietų kainos į rungtynes svyruoja nuo 15 iki 25 eurų, bet dauguma vietinių futbolo gerbėjų iš anksto yra įsigiję abonementus į visas atrankos ciklo rungtynes, nes viliasi Liuksemburge išvysti ir Portugalijos rinktinės superžvaigždę Cristiano Ronaldo.

Kiek daugiau dėmesio būsimai dvikovai galima išvysti sklaidant šių dienų vietinę spaudą.

Didžiausias šalies dienraštis „Luxemburger Wort“ išspausdino gana didelį interviu su Lietuvos rinktinės vartininku Ernestu Šetkumi, o „Le Quotidien“ rungtynių išvakarėse dvikovai skyrė beveik visą savo sporto priedą, o jame trumpai apžvelgia ir dabartinę Lietuvos futbolo padėtį.

Mariaus Bagdono nuotr./Liuksemburgo žiniasklaida
Mariaus Bagdono nuotr./Liuksemburgo žiniasklaida

„2009-aisiais į mūsų vartus įvartį įmušęs Tomas Danilevičius su 19 taiklių smūgių išlieka rezultatyviausias visų laikų šios šalies futbolininkas ir dabar jau dirba federacijos prezidentu. Jo tikslas sumažinti atotrūkį nuo sporto karaliumi tituluojamo krepšinio, kuris turi tokias žvaigždes kaip Arvydas Sabonis ar Šarūnas Jasikevičius“, – rašo vietos žiniasklaida.

Beje, rungtynėms skirtoje programėlėje šeimininkai suklydo rašydami naujojo rinktinės trenerio V.Urbono pavardę. Urbanosu vietiniams tapęs specialistas šią klaidą rungtynių išvakarėse vykusioje konferencijoje palydėjo šypsena.

Mariaus Bagdono nuotr./Rungtynėms skirta programėlė
Mariaus Bagdono nuotr./Rungtynėms skirta programėlė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius