Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lygos klounais paversti Alytaus „Dainavos“ futbolininkai trokšta teisybės

„Tokie klubai kaip „Dainava“ prieš sezoną turėtų federacijai nunešti lagaminą su pinigais ir tik tada jam galėtų būti leista žaisti A lygoje“, – taip apie beviltišką Lietuvos futbolo skurdą kalba vienas Alytaus „Dainavos“ klubo futbolininkų. Savo pavardės atskleisti nenorėjęs žaidėjas papasakojo apie skolų apipinto klubo užkulisius ir beviltišką dėmę Lietuvos futbole.
Rungtynių akimirka
Alytaus „Dainavos“ futbolininkai šį sezoną kitoms komandoms buvo it bokso kriaušė. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienio A lygos rungtynės Kaune su Marijampolės „Sūduva“ ir vėl juokino Lietuvos futbolo žiūrovus. „Dainavos“ futbolininkai už savo lėšas turėjo nuosavais automobiliais atvykti į Kauną žaisti rungtynių.

Rungtynių, kurių metu atsarginiai komandos žaidėjai ir vadovai turėjo padavinėti futbolininkams kamuolius iš užribio, nes nebuvo kam to padaryti. Negana to, žaidėjų aprangos priminė kiemo komandų uniformą – futbolininkų numeriai ant šortų ir marškinėlių buvo skirtingi. Ir visa tai – Lietuvos futbolo čempionate.

Bent dalies nemalonumų būtų buvę galima išvengti, jeigu Alytaus miesto savivaldybė būtų leidusi klubui paskutinėse namų rungtynėse pasinaudoti miesto stadionu, tačiau toks leidimas nebuvo suteiktas.

Pagrindinis argumentas – prastos gamtinės sąlygos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos futbolo A lyga: „Žalgiris“ – „Dainava“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos futbolo A lyga: „Žalgiris“ – „Dainava“

Žaidimas – nuolatinis pažeminimas

„Dainavą“ prieš šį sezoną perėmę investuotojai iš Italijos žadėjo greitą klubo atgimimą, bet pirmąją sezono dalį komanda dėl skolų negalėjo registruoti naujų žaidėjų, tad joje rungtyniavo vietiniai jauni vaikinai, vos sulaukę pilnametystės.

Galiausiai Alytaus futbolo klubo prezidentas Giuseppe Greco padengė pagrindinius buvusių komandos vadovų skolas žaidėjams, treneriams ir kitiems kreditoriams, prisikvietė legionierių, bet netrukus klubą vėl ištiko finansinė sausra.

Alytaus „Dainavos“ klube rungtyniaujantis futbolininkas, kurio pavardė redakcijai žinoma, tikina, kad komanda į rungtynes vyksta vedama tikslo užbaigti tai, kas pradėta. Būtent futbolininkai ketvirtadienį nusprendė savomis lėšomis visgi vykti į Kauną žaisti rungtynių ir patyrė skaudų pralaimėjimą 0:6.

„Normalu, kad mums muša šešis įvarčius, kai tokia situacija klube. Kaip mes galime kitaip žaisti? Tas kamuolių padavinėjimas juk yra visiškas pasityčiojimas. Reiktų tokius vaizdelius siųsti į tokias laidas kaip „Lalaila“. Juk tai nėra žaidėjų kaltė, o turime kentėti“, – su apmaudu kalbėjo futbolininkas.

Tas kamuolių padavinėjimas juk yra visiškas pasityčiojimas. Manau, kad tokius kuriozus stebi ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai. 

Anot žaidėjo, motyvacijos gerai sužaisti tokiomis sąlygomis nėra iš kur imti. Į  treniruotes susirenka vos šeši ar septyni futbolininkai: „Šiandien atėjome į treniruotę į sporto rūmus, bet buvo užrakinta. Tikriausiai dėl skolų. Tai ir išėjome.“

Futbolininkas neigia, kad žaidėjai yra kažkaip įsipainioję į sutartas rungtynes, ir tokių kalbų nesupranta: „Nėra net kalbos apie tai. Tik entuziazmo vedami einame žaisti, o visi iš mūsų juokiasi. Teisėjai taip pat.“

Alytaus futbolininkai jau žino, kad po paskutinių sezono rungtynių Lietuvą paliks treneris Marco Ragini ir užsieniečiai, kurie, negaudami atlyginimų, jau nesilanko ir treniruotėse.

„Laukiame šeštadienio. Sezono uždarymą pasidarysime, kai gausime atlyginimus. Aišku, ne iš klubo sumokėtų pinigų, o dienos darbų uždarbio“, – patikslina sezono pabaigos laukiantis žaidėjas, neslepiantis, kad profesionalais vadinami futbolininkai dieną dirba kitus darbus, nes kitaip neišgyventų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka

Atlyginimų nebesitiki

Alytiškio apskaičiavimais, klubas jam skolingas apie 10-12 tūkst. litų, tačiau šių pinigų futbolininkas atgauti jau nebesitiki.

„Atlyginimus mokėjo tik pirmus du mėnesius, o toliau – nieko. Su mumis niekas apie tai net nešneka. Nei prezidentas, nei direktorius, nei treneris“, – skundėsi darbą su futbolu derinantis A lygos žaidėjas.

Atlyginimus mokėjo tik pirmus du mėnesius, o toliau – nieko. 

Lietuviui gaila užsieniečių, kuriems taip pat tenka gyventi iš artimųjų pinigų: „Vadovai tik verkia, kad pinigų neturi, ir manau, jiems pavyks tiesiog nusiplauti. Niekam nebus sumokėta. Kas galėjo, tas pabėgo.“

Futbolininkui skaudu, kad žaidėjų problemos yra neaktualios miesto valdžiai ir Lietuvos futbolo federacijai: „Nulis dėmesio. Niekas nesirūpina mumis. Jeigu nedirbčiau, tai nieko ir neturėčiau. Skamba gal ir juokingai, bet mums ir graudu.“

Futbolo federacija: Alytaus klubas su finansais susitvarko

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Licencijavimo skyriaus vadovas Laurynas Zibolis tikina, kad federacija prisidėjo prie klubo finansinio stabilumo. Alytaus „Dainavai“ už praėjusio sezono skolas buvo pritaikytos žaidėjų registravimo sankcijos, kurios buvo nuimtos šių metų liepą, kai klubas atsiskaitė už praėjusio sezono skolas: „Taigi, draudimas registruoti žaidėjus buvo veiksmingas įpareigojant klubą pasirūpinti ankstesnėmis skolomis.“

Tolesni klubo pateikti finansinio monitoringo duomenys už naująjį sezono parodė, jog vėlavimų yra, tačiau jie, anot klubo vadovų, yra valdomi. 

LFF finansinį klubų stabilumą tikrina ir viduryje sezono. Nors 15min.lt kalbintas „Dainavos“ futbolininkas tikina, kad atlyginimą gavo tik pirmuosius du mėnesius, L.Zibolis teigia, kad federacijos ataskaita parodė, kad Alytaus klubas su finansais susitvarko.

„Tolesni klubo pateikti finansinio monitoringo duomenys už naująjį sezono parodė, jog vėlavimų yra, tačiau jie, anot klubo finansininkų ir vadovų, yra valdomi. Monitoringo sistemoje klubo pateikti duomenys rodo, kad įsipareigojimai nėra dideli“, – teigė federacijos atstovas.

Karolinos Pansevič nuotr./Lietuvos futbolo A lyga: „Žalgiris“ – „Dainava“
Karolinos Pansevič nuotr./Lietuvos futbolo A lyga: „Žalgiris“ – „Dainava“

Namų rungtynės – ne Alytuje, o Kaune

Ketvirtadienio A lygos rungtynės Kaune nebuvo pirmosios namų rungtynės, kurias Alytaus klubas žaidė išvykoje, o ne miesto stadione. Lapkričio 5 dieną LFF taurės ketvirtfinalio mačas su Kazlų Rūdos „Šilu“ taip pat vyko ne Alytuje.

Tai labiausiai nuvylė Alytaus klubo sirgalius, tačiau miesto savivaldybės atstovai tikina, kad laikėsi LFF nuostatų.

Iš tiesų jie nurodo, kad nuo spalio 31 d. iki balandžio 30 d. dėl gamtinių sąlygų leidžiama žaisti tik dirbtinės dangos stadionuose. Tiesa, klubams sutikus leidžiamos išlygos.

Alytaus apskrities futbolo federacijos (AAFF) prezidentas Gediminas Daukšys mano, kad gamtinės sąlygos yra ne vienintelis argumentas, dėl kurio Alytaus žmonės negali stebėti savo komandos pasirodymo.

Miesto savivaldybė turėtų atstovauti miesto bendruomenės interesams, o ne tik suinteresuotiems asmenims. Šiuo atveju taip nebuvo.

„Reikia pripažinti, kad oras ketvirtadienį buvo prastokas ir ne visai tinkamas žaisti ant natūralios vejos.

Tačiau LFF taurės ketvirtfinalio rungtynių su Kazlų Rūda metu oras buvo tikrai puikus, +15, tačiau miesto savivaldybė vis tiek neleido žaisti stadione. Tuomet labiausiai buvo nusivylę sirgaliai, kurie negalėjo išvysti gražių rungtynių savo mieste“, – situaciją apibūdino G.Daukšys.

Anot pašnekovo, čia gali būti įspynęs ne tik nuostatų laikymasis, bet ir asmeninės Alytaus miesto savivaldybės atstovų intencijos: „Natūralu, kad stadiono darbuotojai nori, jog juo būtų naudojamasi kuo rečiau, nes tuomet mažiau darbo. Tačiau miesto savivaldybė turėtų atstovauti miesto bendruomenės interesams, o ne tik suinteresuotiems asmenims. Šiuo atveju taip nebuvo.“

Alytaus miesto savivaldybės Sporto ir rekreacijos skyriaus vedėjas Adomas Andrušaitis tikino, kad jokių paslėptų argumentų šioje situacijoje nėra: „Viskas dėl gamtinių sąlygų. Mes vadovaujamės nurodymais ir nuostatais. Abejais atvejais rungtynes nebuvo galima žaisti Alytaus stadione dėl gamtinių sąlygų.“

15min.lt kalbintas futbolininkas spėliojo, kad oras nėra pagrindinė priežastis, dėl kurios klubas negali rungtyniauti namuose: „Miesto savivaldybė jau seniai nenori mums leisti žaisti stadione. Juk per taurės ketvirtfinalio rungtynes buvo geras oras. Tikriausiai yra kažkokie vidiniai dalykai.“

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Sezono pradžioje „Dainavoje“ žaidė vos 18-os sulaukę vaikinai.

Į A lygą veržiasi ir kitą sezoną

Šią savaitę LFF paskelbė, kad kitą sezoną į A lygą pretenduoja 14 klubų, tarp kurių ir visi dešimt šio sezono dalyvių. Ši naujiena ne vienam akyliau stebinčiam Lietuvos futbolo čempionato batalijas turėjo iškelti klausimą, kaip skolų kankinami Lietuvos klubai ir vėl gali žaisti aukščiausiame šalies futbolo turnyre.

Aišku, nesinori, kad nebeliktų gimtajame mieste klubo, žaidžiančio aukščiausioje lygoje, tačiau reikia realiai mąstyti.

Alytaus „Dainava“ per 35 rungtynes surinko 9 taškus ir į savus vartus praleido 142 įvarčius, tačiau skolų kankinamas ir futbolininkams nemokantis klubas užsiregistravo į A lygą ir kitam sezonui.

„Jie yra baisūs optimistai. Kaip federacija gali leisti tokius dalykus? Juk jie neatsiskaitė su žaidėjais. Nieko neturi. Šypseną kelia tokie pareiškimai, kad dalyvaus kitą sezoną A lygoje. Aišku, nesinori, kad nebeliktų gimtajame mieste klubo, žaidžiančio aukščiausioje lygoje, tačiau reikia realiai mąstyti“, – piktino Alytaus klubo futbolininkas.

LFF atstovas L.Zibolis tikino, kad „Dainavos“ finansinė situacija bus peržiūrėta ir klubas galbūt sulauks sankcijų: „Po sezono visų A lygos klubų finansinė padėtis bus, kaip ir kasmet, įvertinta auditorių. Tik tuomet bus galima matyti klubų finansinę padėtį. Turintys pradelstų skolų darbuotojams klubai negalės registruoti naujų žaidėjų.“

15min.lt nepavyko susisiekti su Alytaus klubo atstovais – klubo nurodyti vadovo ir direktoriaus telefonai buvo išjungti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius