-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Kroatija – Čekija: ką aš pamačiau?

Pasaulio vicečempionai kroatai ir vėl neįtikino. Luka Modričiaus komanda prieš paskutines grupės rungtynes su škotais pavojingai skęsta ir norėdami išsaugoti galvą virš vandens paskutiniame mače privalės įveikti Škotiją ypač karštoje atmosferoje. 15min sporto žurnalistas Marius Bagdonas aptaria čekų ir kroatų lygiąsias (1:1) Glazge.

1 pastebėjimas nuo sofos

Grupės autsaideriais laikyti čekai įrodė, kad pirmas solidus mačas ir pergalė prieš škotus nebuvo atsitiktinumas. Dar vienos labai geros čekų rungtynės ir į aštuntfinalį įkelta viena koja.

2 pastebėjimas nuo sofos

Luka Modričius ir Mateo Kovačičius yra ryškiausios pavardės šių dienų pasauliniame futbole, bet Tomašas Součekas, Vladimiras Darida ir Tomas Holesas nuostabiai kontroliavo aikštės vidurį ir kroatų tandemui neleido įkvėpti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomašas Součekas prieš Luką Modričių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomašas Součekas prieš Luką Modričių

3 pastebėjimas nuo sofos

Blankus mačas su anglais buvo pavojaus skambutis, kurio Zkatko Daličius neišgirdo. Šita ne pirmos jaunystės startinė kroatų sudėtis tikrai turi problemų, jei varžovai naudoja aktyvų presingą. Čekai tai puikiai suprato ir pirmoje rungtynių pusėje kroatams organizuoti atakas sekėsi ypač sunkiai. Nepavyko jiems eliminuoti ir didžiausios pirmos dvikovos problemos – paskutiniam aikštės trečdalyje šachmatinių ginklai atrodė stipriai atbukę. Ante Rebičius pastatytas į devinto numerio poziciją nebuvo pastebimas, tad kroatus gelbėjo tik individualus saugų meistriškumas.

Lūžio taškas

47-oji minutė. Labai blankiai pirmą pusę sužaidę kroatai išlyginti rezultatą sugebėjo vos tik prasidėjus antram kėliniui, kai varžovai dar nebuvo prasikrapštę akių. Pasaulio vicečempionai labai staigiai įžaidė kamuolį po pražangos aikštės viduryje ir į baudos aikštelę įsiveržęs Ivanas Perišičius puikiu smūgiu pasiuntė kamuolį į vartus. Visgi per visas rungtynes tokių šansų Z.Daličiaus vyrai turėjo vos kelis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ivanas Perišičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ivanas Perišičius

Didmeistrių partija

Jaroslavas Šilhavý garsėjo kaip kietas gynėjas ir iki šiol yra daugiausiai raudonų kortelių Čekijos lygoje susirinkęs žaidėjas. Reikia pripažinti, kad kietas jis yra ir kaip treneris. 59-erių specialistas dirbo su daugybe savo šalies klubų ir visuose juose pasiekė svarių rezultatų, o rinktinės treneriu tapo tuomet, kai susipyko su Prahos „Slavia“ generaliniu direktoriumi Martinu Krobu.

Čekai, kaip ir mače su škotais, puikiai išnaudojo savo stiprybes ir žeidė kroatus per jų silpniausias vietas.

Pasaulio vicečempionų treneriui Z.Daličiui šis turnyras pareigose gali būti paskutinis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslavas Šilhavý
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslavas Šilhavý

X faktorius

Kraujas. Jei ne jis, čekai, panašu, jog nebūtų gavę baudinio.

Prožektorių šviesoje

Pirmo turi herojus Patrickas Schickas 33-ąją minutę kroatų baudos aikštelėje kovodamas dėl kamuolio gavo alkūne į veidą nuo Dejano Lovreno ir pasruvo kraujais. Šio epizodo teisėjas iš pradžių nepastebėjo, bet po kurio laiko sustabdė rungtynes ir gavęs rekomendaciją parodė į baudinio žymą. Iš nosies tekantis kraujas P.Schickui nesutrukdė – čekas pats užtikrintai realizavo baudinį ir tapo rezultatyviausiu turnyro žaidėju.

Visgi dar svarbesnė figūra šiose rungtynėse, ko gero, buvo aikštės viduryje aštuonkojo funkcijas atlikęs T.Součekas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Schickas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Schickas

Nelaimėlis

D.Lovrenas. Šokdamas į tą lemiamą oro dvikovą su P.Schicku tikrai nenorėjo varžovo sužeisti, tačiau X faktorius kraujas kroatą pavertė nelaimėliu, o čekams padovanojo įvartį.

Kritiko strėlė

Pirmajame mače užtikrintai žaidęs Čekijos rinktinės vartininkas Tomašas Vaclikas šiame susitikime darė nemažai klaidų. Kroatai to paversti įvarčiais nesugebėjo, bet „Sevilla“ vartų sargui tai nebuvo geros rungtynės.

Saldžioji porelė

Šime Vrsaljko su Jakobu Jankto. Kėlinio pabaigoje palei šoninę liniją žaidę vyrai ne vieną sykį kaip reikiant sukipišavo, o kartą toks susidūrimas baigėsi kroato smūgiu į varžovo saulės rezginį, tad čekas kurį laiką sunkiai gaudė kvapą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šime Vrsaljko su Jakobu Jankto
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šime Vrsaljko su Jakobu Jankto

Žmogus su švilpuku

Ispanui Carlosui Del Cerro Grande tai buvo antrasis mačas šiame čempionate. Šį kartą sekėsi kiek prasčiau. Baudinio į čekų vartus iš pradžių nepastebėjo ir neskyrė. Jeigu P.Schickas būtų nepasruvęs krauju, o atsistojęs ir tęsęs rungtynes, labai tikėtina, kad ir baudinio čekai nebūtų gavę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Del Cerro Grande ir Luka Modričius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Del Cerro Grande ir Luka Modričius

Intrigos/nuobodulio metras

80 proc. Geras mačas, kuriame pirma įmušė prasčiau vertinta komanda. Intriga laikėsi iki pat pabaigos, nors paskutinėmis minutėmis jau ir jautėsi, kad abiem ekipoms ramiai iškovotas taškas yra geriau nei rizikuojant prarasti trys.

Vibracija tribūnose

6/10. „Hampen Park“ be škotų sirgalių ir tuščiomis tribūnomis atrodė labai nykiai. Škotų visas dėmesys penktadienio vakarą buvo sutelktas į Londoną, kur jų laukė didysis britiškas karas su anglais. Taigi neutralių sirgalių Glazgo stadione buvo nedaug.

VIDEO: „Vieni vartai“ su Vykintu Slivka – apie įspūdingiausius „Euro 2020“ saugus ir Ch.Erikseno dramą

Skaičius

24. Jei kuri nors komanda sutiks Čekiją atkrintamosiose, tikrai nenorės, kad viskas persikeltų į baudinių seriją. Europos čempionatuose čekai jau įmušė 24 baudinius iš eilės (kartu su baudinių serijomis), nors ir nerealizavo pačio pirmojo 1960-aisiais.

Žodis – ne žvirblis

„Šis mačas burnoje ir vėl paliko kartumą. Nežaidėme gerai ir dabar privalome laimėti paskutinį mačą su škotais“, – L.Modričius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

Istorijos nesuklastosi

I.Perišičius tapo pirmuoju kroatu, kuriam yra pavykę pasižymėti įvarčiu keturiuose skirtinguose didžiuosiuose turnyruose (2014 ir 2018 m. pasaulio čempionate bei 2016 ir 2020 m. Europos pirmenybėse).

Garso takelis

VIDEO: Daleka Obala – Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius