-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Portugalija – Vengrija: ką aš pamačiau?

Nugalėtojai neteisiami. Portugalijos rinktinė titulo gynybą pradėjo triuškinančia pergale ir Cristiano Ronaldo rekordais, tačiau skaičiai 3:0 švieslentėje neatspindi to, kas vyko aikštėje. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono tradicinės įžvalgos apie dvikovą.

1 pastebėjimas nuo sofos

Rezultatas 3:0, bet vengrai nebuvo tokie prasti, o portugalai – ne tokie geri.

VIDEO: „Eurofutbolas 2021“: birželio 15 d. svarbiausi įvykiai

2 pastebėjimas nuo sofos

Galbūt skambės keistai, bet Cristiano Ronaldo taikiklis gerokai nusimušęs. Portugalijos ryškiausia žvaigždė vis dar yra svarbiausia figūra Europos čempionų taktinėje schemoje, apie kurį sukasi visas žaidimas, kuriam siunčiami visi kamuoliai. Visgi šį sezoną ypač pasijautė, kad bėgant metams žudiko instinktas po truputį slopsta. Prieš kelerius metus CR7 pasinaudodavo kone kiekviena realesne galimybe, o dabar neretai šaudo šalia vartų. Taiklumo legendai trūko ir šiame mače. Susidarė įspūdis, kad puikiai klubinį sezoną sužaidęs Andre Silva prašyte prašosi į aikštę vietoj garsiojo savo komandos draugo, ypač antrajame kėlinyje, kai C.Ronaldo tiesiog dingo. Kai mačo pabaigoje vengrai galiausiai krito, portugalų kapitonas buvo pirmasis, kuris juos pribaigė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

3 pastebėjimas nuo sofos

Į savo aikštę nusileisti neretai turėjęs 33-ejų metų ir 193 cm ūgio vengrų puolėjas Adamas Szalai prieš smulkius portugalus atrodė tarsi Guliveris patekęs į liliputų pasaulį.

Lūžio taškas

Kai 80-ąją minutę po keitimo aikštėje pasirodęs Szabolcsas Schonas po kontratakos pasiuntė kamuolį į Rui Patricio vartus, atrodė, kad sausakimšas Budapešto stadionas pakils į orą. Tačiau po akimirkos visų akys jau krypo į šoninį teisėją, kuris po gerokos pauzės visgi pakėlė vėliavą ir užfiksavo nuošalę.

Kortos krito taip, kad po keturių minučių euforiją keitė liūdesys. Raphaelio Guerreiro smūgis nebuvo labai geras, bet kamuolys lietė puikiai visą mačą žaidusio Willi Orbano koją ir lėtai įskriejo į tinklą. Po šio epizodo tapo aišku, kad staigmenos Vengrijos sostinėje neišvysime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danilo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danilo

Didmeistrių partija

Portugalai buvo įsitikinę, kad laimėti jiems padės tiesiog didesnis talentas. Tikėjo iki pabaigos. Vengrų idėjos buvo kur kas aiškesnės, šeimininkai žinojo, jog reikės daug ir kantriai kentėti ir tai sėkmingai darė.

Galima drąsiai sakyti, kad Fernando Santoso planas neveikė, bet jis iki pat 70-osios minutės atsisakė krutinti beribį talentą nuo suolo ir susidarė įspūdis, kad su keitimais smarkiai vėlavo, atiduodamas duoklę komandos autoritetams.

Portugalai gali džiaugtis laiminga pabaiga, bet tik penkias minutes per mačą žibančio C.Ronaldo mačuose prieš stipresnes komandas gali neužtekti.

Italas Marco Rossi kartu su savo asistentais prieš dvikovą iš visos širdies traukė Vengrijos himną. Vengrų simpatijų dar daugiau specialistas turėtų sulaukti už tai, kokį vaizdą aikštėje matė 84 minutes.

„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas
„Scanpix“ nuotr./Fernando Santosas

X faktorius

Rafa Silva. 28-erių Lisabonos „Benfica“ lyderis buvo pirmasis futbolininkas, kurį 71-ąją minutę F.Santosas pakėlė nuo suolo. Likusių minučių jam užteko, kad sukombinuotų du įvarčius C.Ronaldo – iš pradžių uždirbo baudinį, vėliau su pačiu CR7 sužaidė gražią sienelę ir pastarasis įmušė trečią įvartį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafa Silva
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafa Silva

Galima tik pažymėti, kad kitas po keitimo pasirodęs žaidėjas Andre Silva irgi daug prisidėjo portugalams mušant pirmą įvartį, kai sėkmingai sukovojo su vengrų gynėjais.

Geriausias žaidėjas

Cristiano Ronaldo. Iki pertraukos švaistė progas, o antrajame kėlinyje išvis prapuolė, bet tik tam, kad sugrįžtų kelioms paskutinėms mačo minutėms pabaigoje ir savo nuotrauka papuoštų visų trečiadienio laikraščių puslapius.

Nelaimėlis

Peteris Gulacsi. Vengrijos vartininkas buvo puikus ir ne kartą gelbėjo savo komandą, tačiau vis tiek aikštę paliko net su trimis praleistais įvarčiais, iš kurių pirmas ypač apmaudus – po rikošeto.

Saldžioji porelė

Adamas Szalai ir Rubensas Diasas. Antrajame kėlinyje tarp šių dviejų futbolininkų užsimezgė ypač „šiltas“ ryšys. Įsikarščiavusius vyrus gesinti teko ir komandų draugams, ir teisėjui.

„Scanpix“ nuotr./Adamas Szalai ir Rubenas Diasas
„Scanpix“ nuotr./Adamas Szalai ir Rubenas Diasas

Žmogus su švilpuku

Susidarė įspūdis, kad teisėjui kontroliuoti įvykius aikštėje prie pilnų tribūnų yra kur kas sunkiau nei prie tuščiame stadione. Visgi 44-erių turkas Cuneytas Cakiras yra vienas geriausių Europos arbitrų ir trečią savo Senojo žemyno čempionatą pradėjo solidžiai.

„Scanpix“ nuotr./Cuneytas Cakiras
„Scanpix“ nuotr./Cuneytas Cakiras

Intrigos/nuobodulio metras

85 proc. Prieš penkerius metus Europos čempionate portugalai grupės varžybose su Vengrija sužaidė 3:3 ir vos pateko į atkrintamąsias. Panašu, kad iš klaidų nepasimokė ir už to paties kupsto kliuvo ir antradienį. Visgi šį kartą pabaiga buvo kitokia.

Vibracija tribūnose

10/10. Pagaliau mes to sulaukėme. Aukščiausio lygio futbolas – sausakimšame stadione. „Ferenc Puskas Arena“ vykęs mačas savo atmosfera gerokai lenkė visas iki šiol vykusias „Euro 2020“ dvikovas dėl vienos labai paprastos priežasties – pilnų tribūnų. Antradienį Budapešte nebuvo kur obuoliui nukrist ir dėl tokios šventės džiaugėsi abi komandos. Kita vertus, sunku patikėti, kad iš Vengrijos COVID-19 jau yra visiškai pasitraukęs.

Skaičius

6 – tiek Portugalijos rinktinės starto sudėtyje buvo futbolininkų, kurie prieš penkerius metus tapo Europos čempionais.

Žodis – ne žvirblis

„Esu nusivylęs rezultatu ir nemanau, kad abi komandas skiria trys įvarčiai. Praleidome tik 84-ąją minutę ir tai po rikošeto, bet kartais taip jau nutinka, kai giniesi labai giliai“, – mačą apibendrino vengrų strategas M.Rossi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marco Rossi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marco Rossi

Istorijos nesuklastosi

„Rekordai yra tam, kad būtų pagerinti“, – rungtynių išvakarėse kalbėjo C.Ronaldo. Pirmajame čempionato mače Portugalijos futbolo legenda nuskynė iš karto kelis – su 11 įvarčių tapo rezultatyviausiu visų laikų turnyro žaidėju ir pirmuoju žmogumi, kuris žaidė penkiuose tokiuose turnyruose. Ne tik žaidė, bet ir visuose įmušė.

Garso takelis

VIDEO: David Carreira x Seleção – Vamos com Tudo ft. Ludmilla, Giulia Be & Preto Show

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius