Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 07 /12:47

Milžiniška M.Hamšiko kaina E.Jankausko negąsdina: Slovakijoje lietuviai žais drąsiai

Birželio pabaigoje Edgaras Jankauskas Sent Etjeno „Stade Geoffroy-Guichard“ tribūnose įdėmiai stebėjo Europos čempionato Slovakijos bei Anglijos ekipų dvikovą ir savo galvoje parsivežė būsimų priešininkų paveikslą. Penktadienį Trnavoje pamatysime, kaip šias trenerio bloknote išdėstytas idėjas pavyks įgyvendinti jo auklėtiniams.
Edgaras Jankauskas ir Marekas Hamšikas
Edgaras Jankauskas ir Marekas Hamšikas

Treniruotė – jau pirmadienio vakarą

Pirmadienio rytą Lietuvos futbolo rinktinė surengė spaudos konferenciją ir 12 val. išskrido į Slovakiją, kur penktadienį pasistengs pratęsti euforiją, kurioje šalies futbolo pasaulis gyvena nuo rugsėjo pradžios.

„Vakare turėsime treniruotę, keletą dienų pasirengimui. Teks susitikti su individualiai galingu ir pajėgiu priešininku“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Visi futbolininkai jau savaitgalį susirinko Lietuvoje. Tik iš Nyderlandų ir Vokietijos tiesiai į Slovakiją atskris Ernestas Šetkus, Vykintas Slivka bei Arvydas Novikovas.

Būsimus varžovus 2004-ųjų metų Čempionų lygos laimėtojas apibūdino kaip komandą, žaidžiančią labai įvairiapusį futbolą, turinčią savitą braižą.

„Matome, kad jie mėgsta ne tik technišką žaidimą su kamuoliu ant žemės, tačiau yra ir labai agresyvūs antrajame aukšte“, – kalbėjo strategas.

Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Edgaras Jankauskas ir Tautvydas Vencevičius
Valdo Knyzelio/LFF nuotr./Edgaras Jankauskas ir Tautvydas Vencevičius

Vienas M.Hamšikas rungtynių nelaimės

Į antrąją vietą 2018 metų pasaulio čempionato atrankos F grupėje užsiropštę lietuviai niekur trauktis neketina, nors puikiai suvokia, kad jiems ir vėl teks kautis su kur kas garsesniais ir gerokai brangiau futbolo rinkoje vertinamais priešininkais.

Tenkintų drąsus žaidimas. Svarbiausia, kad priešininkas neleistų mums suabejoti savo jėgomis.

Vien „Napoli“ ekipos lyderis Marekas Hamšikas, Transfermarkt duomenimis, šiuo metu futbolo rinkoje vertinamas 38 mln. eurų. Visos Lietuvos rinktinės futbolininkų bendra vertė – beveik keturis kartus mažesnė (9,95 mln.)

Tačiau šiemet E.Jankausko vyrai jau ne kartą įrodė, kad aikštėje žaidžia ne milijonai ir tai dar kartą pabandys padaryti Slovakijoje.

Nors slovakai turi ryškų lyderį, E.Jankauskas nemano, kad asmeninė gynyba prieš M.Hamšiką būtų teisingas sprendimas.

„Akcentuoti reikėtų aktyvią gynybą. Marekas yra ryški žvaigždė, tačiau mūsų žaidimo filosofija nėra tokia, kad reiktų išjungti vieną žaidėją. Kai M.Hamšikas turi kamuolį, jis yra labai pavojingas žaidėjas. Kai yra jo diena, jis gali padaryti labai daug“, – neabejojo E.Jankauskas.

„Scanpix“ nuotr./Marekas Hamšikas
„Scanpix“ nuotr./Marekas Hamšikas

Rezultatas Škotijoje dėsningas

Dviem pralaimėjimais anglams (0:1) ir slovėnams (0:1) atranką pradėję Jano Kozako auklėtiniai priversti plauti savo mundurą. Triuškinanti pergalė prieš škotus 3:0 iš dalies leido nusiplauti gėdą, tačiau slovakai puikiai suvokia, kad visos jų pastangos nueis perniek, jei penktadienį nepavyks įveikti FIFA reitingo šimtuko apačioje esančio priešininko.

Kartais rezultatas švieslentėje neatspindi tikrojo komandų pajėgumo.

„Kartais rezultatas švieslentėje neatspindi tikrojo komandų pajėgumo. Rungtynėse su slovėnais rezultatas tikrai galėjo būti kitoks, su škotais jie dominavo, matėsi, kad yra pajėgesnė komanda ir pelnytai laimėjo. 3:0 gal šiek tiek per daug, bet slovakai tikrai buvo geresni“, – kalbėjo E.Jankauskas.

FIFA klasifikacijoje slovakai šiuo metu rikiuojasi 26-oje pozicijoje, o prieš metus buvo pakilę net į 14-ąją poziciją. Lietuva po įkvepiančios ciklo pradžios po labai ilgos pertraukos įsibrovė tarp 100 pajėgiausiųjų ir šiuo metu rikiuojasi 98-oje vietoje.

E.Kvitkausko/Futbolo.tv nuotr./Edgaras Jankauskas
E.Kvitkausko/Futbolo.tv nuotr./Edgaras Jankauskas

Pagalvoja apie pergalę

Iš 23 Prancūzijoje Europos čempionato aštuntfinalį pasiekusių slovakų šį kartą ruoštis rungtynėms su Lietuva pakviesti net 17 žaidėjų.

„Nuo to laiko slovakų žaidimas šiek tiek pasikeitė. Vasarą į akis krito tai, kad per rungtynes su Anglija buvo padarytas vienas perdavimas iš krašto. Žaidimas buvo grįstas per vidurį. Dabar braižas šiek tiek keičiasi, dažniau išnaudojami kraštai, bet vidurys lieka akcentu. Dabar jie greičiau grįžta į gynybą, žaidžia įvairiapusiškiau“, – būsimų varžovų žaidimą analizavo treneris.

Dauguma slovakų savo klubuose yra svarbūs futbolininkai ir, skirtingai nei mūsiškiai, dažnai žaidžia visas 90 minučių

Šiame sektoriuje mes niekada neturėsime pranašumo prieš komandas, kurių žaidėjai rungtyniauja stipriausiuose čempionatuose, Čempionų lygoje. Tačiau iki šiol tikrai neblogai tvarkėmės.

„Va čia mes pranašumo tikrai neturime. Kai kurie mūsų žaidėjai jau užbaigė sezoną: Georgas Freidgeimas, Artūras Žulpa, Vytautas Andriuškevičus. Arvydas Novikovas ir Vykintas Slivka taip pat beveik nerungtyniavo po pastarųjų rungtynių rinktinėje. Šiame sektoriuje mes niekada neturėsime pranašumo prieš komandas, kurių žaidėjai rungtyniauja stipriausiuose čempionatuose, Čempionų lygoje. Tačiau iki šiol tikrai neblogai tvarkėmės. Tikimės, kad taip pat bus ir Slovakijoje“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Paklaustas, koks rezultatas jį tenkintų Trnavoje, strategas šypsojosi.

„Pasakysiu, kaip ir anuos kartus – aišku, pergalė. Tenkintų drąsus žaidimas. Svarbiausia, kad priešininkas neleistų mums suabejoti savo jėgomis. Iki šiol mums tai sekėsi“, – pozityvios nuotaikos prieš išvyką nestokojo E.Jankauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius