-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 26 /19:26

Naujasis FIFA prezidentas – Gianni Infantino

Penktadienį Šveicarijos mieste Ciuriche Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) išsirinko naują savo vadovą. Juo po antrojo rato balsavimo tapo 46-erių Šveicarijoje gimęs italų kilmės UEFA generalinis sekretorius Gianni Infantino. Naujojo futbolo popiežiaus laukia labai nelengvas iššūkis – įrodyti, jog populiariausia planetos sporto šaka gali gyventi be korupcijos ir skandalų.
Gianni Infantino
Gianni Infantino / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ciuriche vykstančio neeilinio Kongreso metu naujojo prezidento pavardė paaiškėjo po dviejų balsavimo ratų.

Balsavimo procedūra prasidėjo apie 15 val. Lietuvos laiku, tačiau pirmuoju mėginimu prezidentas nebuvo išrinktas. Antrajame balsavimo rate nugalėtoju tapo Gianni Infantino.

Antrajame rate nugalėtojui reikėjo surinkti paprastą daugumą balsų iš 207 balsavimo teisę turėjusių nacionalinių federacijų (Kuveito ir Indonezijos futbolo federacijos yra suspenduotos, tad šių šalių atstovai balsavime nedalyvavo).

LFF prezidentas Edvinas Eimontas buvo atskleidęs, kad Lietuva taip pat balsavo už G.Infantino.

Balsavimo rezultatai (skliaustuose – pirmas ratas):

  • Gianni Infantino – 115 (88);
  • Salmanas Bin Ebrahimas Khalifa – 88 (85);
  • Ali bin Al-Huseinas – 4 (27);
  • Jerome'as Champagne'as – 0 (7)

„Negaliu išreikšti, kaip dabar jaučiuosi. Visas pasaulis plos už tai, ką mes padarysime. Visas pasaulis didžiuosis tuo, ką mes padarysime.Noriu dirbti su jumis visais ir pradėti naują erą, kurios centre bus futbolas.

Mums reikia įvykdyti reformas, tačiau mums taip pat reikia pagarbos, pasaulio pagarbos futbolui. Reikia pasiekti, kad pagaliau galėtume susikoncentruoti ties futbolu. Esu dabar labai sujaudintas – dirbkime visi kartu, kad to pasiektume“, – iškart po išrinkimo ant scenos kalbėjo G.Infantino.

Lietuva atiduoda balsą, o rinkimus stebi LFF prezidentas Edvinas Eimontas.
Lietuva atiduoda balsą, o rinkimus stebi LFF prezidentas Edvinas Eimontas.

Į balsavimo kabiną šalių atstovai buvo kviečiami abėcėlės tvarka. FIFA prezidentas rinktas slaptu balsavimu.

Lietuvos biuletenį į urną įmetė LFF Vykdomojo komiteto narys, Futbolo teisėjų asociacijos prezidentas Sergėjus Sliva, kadangi LFF prezidentas Edvinas Eimontas buvo įtrauktas į neeilinio FIFA kongreso balsų skaičiavimo komisiją.

Norėdamas laimėti pirmajame etape, kandidatas turėjo surinkti du trečdalius balsų (138). Antrajame ture pakako paprastos balsų daugumos (104). 

Naujasis FIFA prezidentas savo pareigas pradeda eiti iš karto po Kongreso.

Tokyo Sexwale'as iškėlė rankas

Apie 14 val. Kongreso dalyviai susirinko į antrąją sesijos dalį, kurios metus ir išrinktas naujasis organizacijos vadovas.

Kandidatai pasakė savo rinkimines kalbas. Pirmasis kalbėjo princas Ali bin al-Husseinas, po jo – Šeikas Salmanas, Jerome'as Champagne'as, Gianni Infantino ir Tokyo Sexwale'as.

Gimti netoli Seppo Blatterio visai apsimokėjo. #GianniInfantino #SeppBlatter #FIFA #FIFelections

Posted by Paulius Cubera on Friday, February 26, 2016

Pretendentų kalbos privalėjo būti ne ilgesnės nei 15 minučių.

Labiausiai visus nustebino paskutinis kalbėjęs T.Sexwale'as, paskelbęs, jog taps tėvu. Kaip ir buvo spėliojama, Pietų Afrikos atstovas pasitraukė iš tolimesnės kovos dar prieš rinkimų pradžią.

Kandidatas pasakė savo kalbą ir pranešė, kad neketina kovoti dėl prezidento posto. „Mano kandidatavimas baigiasi šiandien. Palieku keturis kandidatus. Dabar tai jų reikalas“, – kalbėjo T.Sexwale'as.

Pritarė naujoms reformoms

Pirmojoje Kongreso sesijoje nariai balsavo dėl naujųjų FIFA reformų. 

Jos ypač svarbios kalbant apie organizacijos ateitį. Kai kurie FIFA nariai įsitikinę, kad jeigu reformų paketas būtų buvęs atmestas, organizacijos lauktų katastrofa.

179 nariai balsavo už naująsias reformas, 22 – prieš.

Svarbiausiai naujai priimtos reformos akcentai:

  • siūloma FIFA prezidento maksimalų kadencijų skaičių apriboti iki trijų (12 metų);
  • atskirti komercinę organizacijos veiklą nuo futbolo valdymo;
  • vykdomąjį komitetą pakeisti 36 narių FIFA taryba;
  • sukurti generalinį sekretoriatą.

Kongreso metu netrūko ir komiškų vaizdelių. Fotografų kameros užfiksavo, kad Anglijos futbolo asociacijos vadovas Gregas Dyke'as klausydamas ilgų procedūrinių taisyklių tiesiog užmigo.

Vaizdas su snaudžiančiu G.Dyke'u iš karto apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą.

Lietuvių balsas – poliglotui

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) naujoji vadovybė jau anksčiau apsisprendė, kuriam kandidatui atiduos savo balsą. Lietuvių favoritas šioje rinkiminėje kovoje buvo dabartinis UEFA generalinis sekretorius Gianni Infantino.

Šveicarijoje gimęs italų kilmės 46-erių vyras kartu su Bahreino šeichu Salmanu Bin Ebrahimu Al Khalifa buvo laikomi pagrindiniais pretendentais.

Norą dalyvauti rinkimuose anksčiau pareiškė ir FIFA etikos komiteto leidimą gavo dar trys kandidatai, tačiau  futbolo pasaulis skyla į dvi stovyklas.

Pretendentai į FIFA prezidento postą
  • Gianni Infantino (Šveicarija/Italija, 46 metai)
  • Salmanas Bin Ebrahimas Khalifa (Bahreinas, 50)
  • Ali bin Al-Huseinas (Jordanija, 39)
  • Tokyo Sexwale'as (Pietų Afrika, 62) – pasitraukė prieš balsavimą
  • Jerome'as Champagne'as (Prancūzija, 57)

Tarp pretendentų šmėžavo Jordanijos princo Ali Al Husseino, buvusio FIFA prezidento patarėjo tarptautiniais klausimais prancūzo Jerome'o Champagne'o ir Pietų Afrikos verslininko Tokyo Sexwale'o pavardės. Visgi pastarasis prieš pat balsavimą pasitraukė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Penki kandidatai į FIFA postą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Penki kandidatai į FIFA prezidento postą

Apie keliamą baltą vėliavą afrikietis užsiminė jau prieš kelias savaites. FIFA futbolo vystymo komitetui vadovaujantis T.Sexwale‘as neseniai iškėlė originalią idėją, kad reklama galėtų atsirasti ir ant nacionalinių rinktinių marškinėlių, tačiau, akivaizdu, kad vien novatoriškų idėjų kovojant dėl FIFA prezidento posto neužteko.

Prieš keletą savaičių Afrikos futbolo konfederacijos (CAF) vykdomasis komitetas nusprendė, jog palaikys S.Al Khalifos kandidatūrą, o tai reiškia, kad T.Sexwale‘ui galimybių beveik neliko.

Azijos futbolo konfederacijai (AFC) šiuo metu vadovaujantis ir FIFA viceprezidento pareigas einantis Bahreino šeichas pažadėjo afrikiečiams puokštę naujų futbolo infrastruktūros gerinimo programų ir šį pasiūlymą CAF atstovai sutiko su džiaugsmu. 

Visi FIFA prezidentai
Prezidentas Šalis Valdymo metai
Robertas Guerinas Prancūzija 1904–1906
Danielis Burley Woolfallas Anglija 1906–1918
Jules'as Rimet Prancūzija 1921–1954
Rodolphe'as Seeldrayersas Belgija 1954–1955
Arthuras Drewry Anglija 1955–1961
Stanley Rousas Anglija 1961–1974
Joao Havelange'as Brazilija 1974–1998
Seppas Blatteris Šveicarija 1998-2016

Lemiami Okeanijos balsai?

Jei S.Al Khalifa iš tiesų užsitarnavo afrikiečių palankumą, prognozuota, kad būsimas FIFA prezidentas aiškus iš anksto.

54 balsus turinti CAF yra didžiausia FIFA konfederacija. Jei prie šio skaičiaus pridėsime dar ir šeichą palaikančios Azijos balsus (44), bus 98.

Paramą G.Infantino anksčiau yra išreiškę UEFA (53), Pietų Amerikos (CONMEBOL, 10 balsų) bei Šiaurės ir Centrinės Amerikos ir Karibų baseino (CONCACAF, 35 balsai) konfederacijos. Jei visos šių trijų konfederacijų narės balsuotų vieningai, G.Infantino savo taupyklėje turėtų irgi 98 mandatus.

FIFA prezidento rinkimų dėlionė
FIFA konfederacijos (207 nariai)
UEFA (53 balsai) CONMEBOL (10)
AFC (44) CONCACAF (35)
CAF (54) OFC (11)

Svarstyta, kad artėjančiuose FIFA prezidento rinkimuose slaptu koziriu tampa Okeanijos (OFC) regionas. Jei ši išankstinė dėlionė pasitvirtins, šansų daugiau turi Bahreino šeichas. Okeanijos futbolo vadovų santykiai su Azijos atstovais yra kur kas šiltesni nei su europiečiais ir tą puikiai įrodo pastarojo dešimtmečio įvykiai. Vienas svarbiausių – Australijai buvo leista palikti OFC ir dėl vietos pasaulio čempionatuose kovoti Azijos konfederacijoje.

Australijos futbolo federacija, kuri yra AFC narė, penktadienį pareiškė balsuosianti už princą Ali, kurį taip pat palaiko Jungtinės Valstijos.

Vienas pirmųjų apie tokį Afrikos ir Azijos atstovų aljansą prabilo Jordanijos princas A.Al Husseinas. Praėjusiais metais jis pralaimėjo rinkiminę kovą Seppui Blatteriui, tačiau pasirodė geriau, nei daugelis prognozavo, ir surinko 73 balsus.

Modernių futbolo idėjų šalininkas artėjančiuose rinkimuose tikrai nesurinks tiek daug balsų, kaip pirmuoju bandymu, nes didžioji dalis Azijos federacijų žada palaikyti Bahreino kandidatą.

Anot A.Al Husseino, afrikiečių ir Azijos atstovų susitarimas iškreipia tikrąją rinkiminę dvasią, be jos rinkimai netenka prasmės. Taigi labai tikėtina, kad princas gali vėl iškelti baltą vėliavą prieš balsavimą ar jo metu.

Vizijos – skirtingos 

G.Infantino ir šeichas Salmanas siūlė labai skirtingas FIFA ateities vizijas.

Italas pat ragina padidinti pasaulio čempionate dalyvaujančių komandų skaičių nuo 32 iki 40, taip pat daugiau negu dvigubai padidinti 209 nacionalinių futbolo asociacijų finansavimą – iki daugiau negu 1 mlrd. JAV dolerių per ketverius metus.

Šeichas Salmanas, kuris laikomas artimesniu FIFA senajai gvardijai ir tvirtai palaikomas Azijos ir Afrikos asociacijų, savo ruožtu tikino, kad tokie pasiūlymai gali nuvesti FIFA į bankrotą.

„Scanpix“/AP nuotr./Salmanas bin Ebrahimas Al Khalifa
„Scanpix“/AP nuotr./Salmanas bin Ebrahimas Al Khalifa

Jis ketvirtadienį sakė, kad „neužstatys“ FIFA ateities, kad laimėtų daugiau balsų.

Bahreino šeichas siūlė padalyti FIFA į komercinį ir futbolo departamentus, o pasaulinės futbolo organizacijos prezidentą padaryti veikiau reprezentaciniu veikėju.

Kiekvienam pretendentui buvo iškilę savų politinių problemų.

G.Infantino septynerius metus buvo UEFA prezidento Michelio Platini dešinioji ranka. Pastarasis taip pat buvo šešeriems metams diskvalifikuotas dėl etikos pažeidimų.

„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino
„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino

Tuo tarpu šeichui Salmanui, kuris yra svarbus Bahreino valdančiosios šeimos narys, buvo keliami nepatogūs klausimai dėl prodemokratinių jėgų protesto numalšinimo toje Persijos įlankos valstybėje. Salmanas tvirtino, kad žmogaus teisių organizacijų keliami kaltinimai tėra „bjaurus melas“.

Lietuvos atstovui – garbingos pareigos

Kol futbolo pasaulyje tvyrojo nežinomybės aura, Lietuvos atstovai jau tvirtai žinojo savo pasirinkimą. LFF balsas keliaus G.Infantino.

„Neseniai turėjome UEFA priklausančių nacionalinių futbolo federacijų prezidentų susirinkimą. Visi drauge nusprendėme, kad artėjančiuose FIFA rinkimuose palaikysime Europos kandidatą Gianni Infantino. Tokia pat yra ir mano asmeninė nuomonė. FIFA šiuo metu išgyvena tokį laikotarpį, kad organizacijai yra būtinas aktyviai dirbantis prezidentas. Tai turi būti ne tik politinė figūra, tačiau ir veikiantis žmogus. Manau, jog Gianni tam puikiai tinka“, – 15min kalbėjo E.Eimontas.

„Scanpix“ nuotr./Balsų skaičiavimas. Edvinas Eimontas.
„Scanpix“ nuotr./Balsų skaičiavimas. Edvinas Eimontas.

LFF vadovas naujojo prezidento pavardę sužinojo vienas pirmųjų. Prieš keletą dienų E.Eimontas buvo įtrauktas į neeilinio FIFA kongreso balsų skaičiavimo komisiją, kurioje yra vos keturi nariai.

Rinkimai – be Seppo Blatterio

Į akis krenta faktas, kad 79 metų Seppas Blatteris nedalyvavo šiame neeiliniame suvažiavime Ciuriche, šveicarų sporto baronui per pastaruosius devynis mėnesius patyrus įspūdingą nuopuolį.

Šveicarijos policija, vadovaudamasi JAV išduotais arešto orderiais, pernai gegužę, likus dviem dienoms iki S.Blatterio perrinkimo, Ciuriche suėmė septynis FIFA pareigūnus.

Vėliau FIFA etikos komitetas uždraudė S.Blatteriui aštuonerius metus dalyvauti bet kokioje futbolo veikloje dėl etikos pažeidimų. Apeliacijų komisija anksčiau šią savaitę sutrumpino jo diskvalifikaciją iki šešerių metų, bet jam dar gali būti pateikti baudžiamieji kaltinimai.

Svarbiems rėmėjams delsiant sudaryti naujus kontraktus, taip pat artėjant prieštaringai vertinamam 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionatui Rusijoje, T.Sexwale balsavimo išvakarėse pareiškė, kad FIFA tapo „sukežusiu namu“.


Kas nori vadovauti pasaulio futbolui?


„Scanpix“/AP nuotr./Salmanas bin Ebrahimas Al Khalifa
„Scanpix“/AP nuotr./Salmanas bin Ebrahimas Al Khalifa

Šeichas Salmanas Bin Ebrahimas Khalifa  – 49 metų Bahreiną valdančios karališkos šeimos narys, buvęs šalies futbolo federacijos vadovas. Šiuo metu jis yra Azijos futbolo konfederacijos (AFC) prezidentas ir FIFA viceprezidentas. Anksčiau buvo išreiškęs paramą M.Platini, tačiau nusprendė kandidatuoti pats.

Stiprus kandidatas, nes jį palaikys daug Azijos federacijų.

Šeichas Salmanas jau sulaukė kritikos iš žmogaus teises ginančių organizacijų. Jis kaltinamas 2011 metais padėjęs Bahreine numalšini demokratinių pasikeitimų reikalavusias demonstracijas.

Šansai laimėti – 51 proc.


„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino
„Scanpix“ nuotr./Gianni Infantino

Gianni Infantino  – 46-erių Šveicarijoje gimęs italų kilmės UEFA generalinis sekretorius plačiajai publikai geriausiai žinomas dėl savo dalyvavimo visose UEFA burtų traukimo ceremonijose. UEFA oficialiai išreiškė jam palaikymą. 

Teisininkas sporto politikos arenoje yra vertinamas kaip labai stiprus kandidatas ir bus pagrindinis šeicho Salmano konkurentas.

G.Infantino yra puikus futbolo vadybininkas ir tą jis įrodė daugybę metų dirbdamas UEFA. Šveicaras yra labai atviras žmogus, turintis puikų ir sveiką humoro jausmą, lengvai randantis bendrą kalbą su skirtingais žmonėmis, poliglotas. Labai gerai, kad jis sugeba suderinti skirtingus interesus, skirtingas pozicijas.

Šansai laimėti – 47 proc.


AFP/„Scanpix“ nuotr./Tokyo Sexwale'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tokyo Sexwale'as

Tokyo Sexwale'as

62 metų Pietų Afrikos Respublikos pilietis yra puikiai žinomas verslininkas, kurio turtas vertinamas per 200 mln. JAV dolerių. T.Sexwale'as buvo kovotojas prieš PAR apertheido politiką, kalėjo kartu su Nelsonu Mandela. Kalėjime jis praleido 13 savo gyvenimo metų.

Šiuo metų jis yra FIFA antirasizmo politikos patarėjas, buvo 2010 m. pasaulio futbolo čempionato PAR organizaciniame komitete. Be to, jis žinomas už savo bandymus rasti dialogą tarp Izraelio ir Palestinos futbolo federacijų.

Šansai laimėti – 0,5 proc. Pasitraukė pats dar prieš balsavimo pradžią


„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Ali bin Al-Huseinas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Ali bin Al-Huseinas

Princas Ali bin Al-Huseinas

Jordanijos princas, šiemet jau pralaimėjęs FIFA rinkimus S.Blatteriui. Vis dėlto, Ali juose pasirodė geriau, nei daugelis prognozavo, ir surinko 73 balsus.

39-erių princas yra modernumo šalininkas, moterų futbolo propaguotojas, daug nuveikė, kad Jordanijoje vyktų 2016 metų pasaulio merginų U-17 čempionatas. Jo dėka buvo panaikintas draudimas futbolo varžybose Islamo tikėjimą išpažįstančioms moterims dėvėti galvos apdangalus.

Vis dėlto, FIFA viceprezidentas Azijai greičiausiai nesurinks tiek daug balsų, kaip pirmuoju bandymu, nes didžioji dalis Azijos federacijų žada palaikyti Bahreino kandidatą šeichą Salmaną.

Šansai laimėti – 1 proc.


„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jerome'as Champagne'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jerome'as Champagne'as

Jerome'as Champagne'as

Žadėjo dalyvauti šiemet jau vykusiuose rinkimuose, tačiau jam pritrūko palaikymo. Buvęs Prancūzijos diplomatas FIFA organizacijoje dirbo 11 iš 57-erių savo gyvenimo metų.

Daug kalbėjo apie korupcijos išrovimą, žadėjo išrinkimo atveju viešai paskelbti visų darbuotojų atlyginimus ir gaunamus privalumus. Vis dėlto, jam koją gali kišti sąsajos su M.Platini.

Šansai laimėti – 0,5 proc.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius