Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis rinktinės kapitonas F.Černychas neslepia: „Atėjus E.Jankauskui, daug kas pasikeitė“

Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė šiuos metus pradėjo gerokai atsinaujinusi. Vienu komandos lyderių buvęs Giedrius Arlauskis pasiprašė būti nekviečiamas į rinktinę, tad ekipos vyriausiajam treneriui Edgarui Jankauskui teko ieškoti naujo kapitono.
Fedoras Černychas
Fedoras Černychas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Raištis buvo patikėtas Fiodorui Černychui – 27 rungtynes nacionalinėje komandoje jau sužaidusiam ir 6 įvarčius įmušusiam Balstogės „Jagiellonia“ puolėjui.

Naujasis rinktinės emocinis lyderis, duodamas interviu 15min, papasakojo apie permainas komandoje prie rinktinės vairo stojus E.Jankauskui, pasirengimą dvikovai su Škotija bei savo gyvenimą ir žaidimą kaimyninėje Lenkijoje.

„Škotija yra labai kovinga komanda. Jau nuo mažens škotų futbolininkai pratinami kovoti ir nenusileisti bet kokiam priešininkui. Varžovai labai gerai kovoja dėl „aukštų“ kamuolių. Rungtynės bus sunkios ir žinau, jog turėsime atiduoti daug jėgų, jeigu norime pasiekti gerą rezultatą“, – 15min prieš šeštadienio rungtynes su Škotija kalbėjo F.Černychas.

– Ar Škotija Lietuvai yra parankus priešininkas? – paklausėme komandos kapitono.

– Manau, kad galime žaisti prieš bet kurią komandą. Neišskirčiau škotų. Manau, jog jei būsime kaip kumštis, atiduosime visas jėgas, iš Glazgo galime išsivežti gerą rezultatą. Kad galime žaisti, mes įrodėme rungtynėse su Slovėnija. Varžovai turbūt nesitikėjo tokio mūsų žaidimo, tad mes nustebinome. Žinoma, skaudu, kad paskutinę akimirką pergalė vis dėlto išslydo iš rankų.

– Ar Škotija turi silpnų vietų?

– Visos komandos turi pažeidžiamų vietų. Neblogai išanalizavome škotų stiprybes ir tuos dalykus, kuriuos galėtume paversti savo pranašumu. Labai plėstis nenorėčiau, tačiau tikrai jaučiu, jog turėsime kuo varžovus nustebinti ir šį kartą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fedoras Černychas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Fedoras Černychas

Mūsų šalies futbolininkams škotiškas futbolas yra neblogai pažįstamas. Galime tuo pasinaudoti?

– Šį kartą komandos susirinkimuose buvo nemažai keičiamasi informacija. Treneris ir žaidėjai pasidalino patarimais iš Škotijoje praleisto laikotarpio, aptarėme vieno ar kito žaidėjo, prieš kurį yra tekę rungtyniauti, savybes. Manau ta informacija tikrai pravers aikštėje.

Šiame atrankos cikle ryšite kapitono raištį. Ar jis prideda papildomos atsakomybės? Čia buvo trenerio sprendimas, ar žaidėjai jus išrinko savo kapitonu?

– Tai buvo trenerio sprendimas. Pastaruosiuose keliuose atrankos cikluose komandos kapitoną renka komandos treneriai. Nežinau, kodėl pasirinktas būtent aš, nesitikėjau. Sunku net kalbėti ta tema. Tiesiog yra didelė garbė. Žinoma, kad tokios pareigos prideda papildomo stimulo ir atsakomybės.

Šį kartą ji pasikeitė kardinaliai. Edgaras į komandos virtuvę įnešė labai daug naujovių.

Kaip pasikeitė Lietuvos rinktinė prie komandos vairo stojus Edgarui Jankauskui?

– Kiekvienas treneris turi savo metodiką. Šį kartą ji pasikeitė kardinaliai. Edgaras į komandos virtuvę įnešė labai daug naujovių. Analizės, motyvaciniai vaizdo klipai, daug kitų dalykų, kurie prideda kovingumo, motyvacijos ir noro siekti rezultato. Dabar informacijos kiekvienas žaidėjas gauna kur kas daugiau. Kiekvienas gauname informaciją apie konkrečius škotų futbolininkus, prieš kuriuos aikštėje teks vienam ar kitam futbolininkui rungtyniauti. Rinktinės stovyklos trunka labai trumpai, nėra laiko per tiek laiko išbandyti kažkokių labai naujų taktinių subtilybių, tačiau jau minėti dalykai tikrai padeda ruoštis svarbiausiems mačams.

Puikiai šiemet rungtyniaujate ir Lenkijos pirmenybėse, kur su Balstogės „Jagiellonia“ pirmaujate tarp šešiolikos ekipų. Ar šią vietą komanda pajėgi išsaugoti iki čempionato pabaigos?

– Jei žaisime taip, kaip iki šiol, tuomet viskas įmanoma. Pastaruoju metu demonstruojame tikrai labai gražų futbolą. Komanda dar turi nemažai potencialo ant atsarginių suolo. Tie žaidėjai, kurie yra atsarginiai, tikrai niekuo nenusileidžia pagrindiniams komandos futbolininkams ir gali labai lengvai pakeisti, jei kas nors gauna traumą ar yra diskvalifikuojamas dėl kortelių. Ugnelė dega visų akyse, visi puikiai supranta, kad čempionatą pradėjome puikiai ir galime išnaudoti šį savo šansą.

(V. Knyzelio/LFF.lt/Fiodoras Černychas
(V. Knyzelio/LFF.lt/Fiodoras Černychas

Lenkijos čempionate jūs pats jau irgi spėjote įmušti keturis įvarčius ir esate vienas rezultatyviausių pirmenybių žaidėjų. Galima sakyti, kad žaidžiate geriausią savo sezoną karjeroje?

Nežinau, kodėl pasirinktas būtent aš, nesitikėjau. Sunku net kalbėti ta tema. Tiesiog yra didelė garbė.

– (Šypsosi) Sezonas tikrai nėra blogas, tačiau kai žaidžiau Lenčnos „Gornik“ klube, taip pat sekėsi neblogai, mušiau daug įvarčių. Kol kas dar tik sezono pradžia. Kalbėti dar anksti. Viščiukus skaičiuosime sezono pabaigoje.

Esate patenkintas Balstogėje, ar norėtumėte išbandyti save kuriame nors Vakarų Europos klube?

– Sutartis dar galioja pusantrų metų. Kol kas viskuo Lenkijoje esu patenkintas, tad pernelyg kitur šiuo metu nesižvalgau. Paprastai gyvenime esu laimingas toje vietoje, kurioje tuo metu esu. Tikrai džiaugiausi metais praleistais Baltarusijoje, dabar džiaugiuosi žaidimu Lenkijoje. Stengiuosi iš kiekvienos situacijos ir aplinkybės pasiimti viską, kas geriausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius