Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 05 /16:28

Neregėtas sutartų rungtynių skandalas: „Atlantas“ ir „Palanga“ išmesti iš A lygos

Lietuvos futbolo padangę purto dar neregėtas sutartų rungtynių skandalas. Ketvirtadienio vėlyvą popietę surengtoje specialioje spaudos konferencijoje Lietuvos futbolo federacijos vadovai pranešė, jog du A lygos klubai Klaipėdos „Atlantas“ ir „Palanga“ šį sezoną buvo įsivėlę į daugybę sutartų rungtynių atvejų.
Massimiliano Michenzi, Edvardas Šileris, Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius
LFF spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įtariamųjų – dešimtys

Anot LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, abiem klubams skirta ypač griežta bausmė – komandos ateinantį sezoną negalės žaisti nei A lygoje, nei Pirmoje lygoje.

Tai reiškia, kad aukščiausia pakopa, kurioje bus leista varžytis šioms komandoms – Antra lyga (trečiasis divizionas).

Anot LFF vadovybės, iš viso šiemet gauti 25 pranešimai apie sutartų rungtynių atvejus.

Klaipėdos klubas minimas devyniuose iš jų, „Palangos“ – aštuoniuose.

Penki neįvardinti „Atlanto“ futbolininkai diskvalifikuoti nuo 6 iki 12 mėnesių. Taip pat jiems skirtos piniginės baudos, siekiančios kelis tūkstančius eurų. Klubui skirta 30 tūkst. eurų bauda.

„Vardų ir pavardžių kol kas neminėsime, nes visi turi apeliacijos teisę, bet iš penkių diskvalifikuotų žaidėjų du yra lietuviai“, – teigė E.Stankevičius.

nuotr. atlantas.lt/Klaipėdos „Atlantas“
nuotr. atlantas.lt/Klaipėdos „Atlantas“

Tuo tarpu „Palanga“ įtariama žaidusi nešvarius žaidimus tiek A lygoje, tiek LFF taurės rungtynėse. „Ypač negražus atvejis buvo, kai taurės varžybose ši komanda 0:2 nusileido Gargždų „Bangos“ komanda. Šios rungtynės buvo po padidinamuoju stiklu“, – paminėjo E.Stankevičius.

Diskvalifikuota dešimt „Palangos“ atstovų: 7 užsieniečiai, 2 lietuviai ir klubo direktorius Tomas Laucius. Jiems taip pat skirtos diskvalifikacijos nuo 6 iki 12 mėnesių. Visiems įtariamiesiems skirto piniginės baudos, klubui – 42 tūkst. eurų nuobauda.

Pratrūkęs pūlinys

2015-aisiais LFF buvo gavusi 38 raportus apie sutartas A lygos ir Pirmos lygos rungtynes, 2016-aisiais šis skaičius susitraukė iki keturių. 2017-aisiais buvo septyni atvejai, 2018-aisias – 8, o šiemet tvinkčiojantis pūlinys vėl pratrūko ypač skausmingai.

Anot LFF prezidento Tomo Danilevičiaus, ant likusių penkių A lygos klubų įtarimų šešėlis nekrenta. Kiti įtariamieji – Pirmos lygos komandos, tačiau jų pavadinimų ir skaičiaus LFF vadovybė kol kas atskleisti nenorėjo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Palanga“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Palanga“

„Šis susirinkimas buvo labai svarbus, nes palaikome LFF veiksmus. Tai yra vienintelis būdas, išspręsti šią problemą. Turime bendradarbiauti su prokuratūra, policija, LFF. Šio įvykio palikti nuošalyje negalime“, – kalbėjo Lietuvą dėl šio ypatingo atvejo aplankęs UEFA kovos su sutartomis rungtynėmis skyriaus pareigūnas Massimiliano Michenzi.

„Suprantame, kad A lygoje lieka tik penki klubai, bet kito pasirinkimo neturime. Kai bus galutiniai tyrimų rezultatai ir paskirtos sankcijos, tada ketiname kreiptis į UEFA ir FIFA, kad nuobaudos galiotų ir kitose šalyse. Dabar mūsų laukia vizitai po įvairius miestus – reikia surinkti bent šešias komanda, kad galėtų klubai dalyvauti Europos turnyruose“, – kalbėjo E.Stankevičius.

Įspėjamieji signalai iš „Sportradar“ apie „Atlanto“ ir „Palangos“ rungtynes į LFF būstinę skriejo viso sezono metu.

„Tai prasidėjo nuo pat sezono starto. Turime monitoringą. A lygos ir Pirmos lygos rungtynės yra filmuojamos ir viso sezono metu gavome apie 200 įspėjamųjų signalų. Visgi kai gauname raportą, tai jau yra priežastis, dėl ko turime pradėti tyrimą“, – atskleidė LFF generalinis sekretorius. Jo teigimu, tarp kai kurios tarp įtariamųjų esančios pavardės sutartų rungtynių kontekste minimos ne pirmą kartą.

„Visgi neskubėjome ir sprendimus nusprendėme priimti vėliau, nes norėjome surinkti kritinę masę, kad nebūtų jokių abejonių dėl priimtų sprendimų“, – teigė LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius

Laimėjimai siekia dešimtis tūkstančių

Didžioji dalis statymų buvo atliekami Azijos rinkose. „Bet ir Lietuvos rinkose pinigų srautai buvo nemaži. Pavyzdžiui, jau minėtose LFF taurės pusfinalio rungtynėse išmokėtų laimėjimų sumos siekė apie 11-12 tūkst. eurų“, – pasakojo E.Stankevičius.

„Nuo 2017-ųjų metų mes turime naujai papildytą baudžiamąjį kodeksą, kuriame numatyta atsakomybė už nesąžiningą manipuliavimą sporto rezultatais. Šiuo metu turime tris ikiteisminius tyrimus, iš kurių vienas buvo nutrauktas, nes nepasitvirtino“, – kalbėjo spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris. Jo teigimu, kasmet policija apie sutartas rungtynes gauna apie 7-8 pranešimus.

Anot E.Šilerio, tyrimai dėl šių A lygos sutartų rungtynių bus pradėti nedelsiant.

Visgi nei jis, nei LFF vadovai nenorėjo atskleisti, ar gali būti taip, kad abiejų klubų neteisėtiems koordinuotiems veiksmams vadovavo kokia nors nusikalstama grupuotė ar tinklas.

„Nesinorėtų pakenkti tolimesniam tyrimui“, – tarstelėjo T.Danilevičius.

Pasibaigusiame A lygos čempionate „Atlantas“ finišavo šeštas, „Palanga“ – septinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius