Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palikimus už borto aiškinęs E.Jankauskas žvelgė į Kauno veją, primenančią „hienos kailį“

Edgaras Jankauskas oficialiai paskelbė nestandartinę Lietuvos rinktinės sudėtį artimiausioms kovoms su Bulgarija ir Vengrija. Kelis rinktinės senbuvius paraštėje palikęs strategas aiškino sprendimus, o vėliau samprotavo apie Dariaus ir Girėno stadiono veją, primenančią „hienos kailį“.

Trys debiutantai ir keli už brūkšnio likę senbuviai – tokią komandą išrikiavo E.Jankauskas Europos čempionato atrankai, kurią lietuviai pradėjo pralaimėjimu 0:2 prieš Serbiją.

Lietuvos rinktinės sudėtis

  • Vartininkai: Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Lukas Paukštė (FA „Šiauliai“), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis).
  • Gynėjai: Linas Klimavičius (FK „Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Artemijus Tutyškinas (Lodzės LKS, Lenkija), Pijus Širvys (FK „Panevėžys“), Rokas Lekiatas (FA „Šiauliai“), Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija), Markas Beneta (FK „Panevėžys“).
  • Saugai: Modestas Vorobjovas (be klubo), Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), Eligijus Jankauskas (FA „Šiauliai“), Daniel Romanovskij (FA „Šiauliai“), Karolis Uzėla (Rygos RFS, Latvija), Faustas Steponavičius („Tukums 2000“, Latvija), Deividas Šešplaukis (FA „Šiauliai“), Klaudijus Upstas (Kauno raj. „Hegelmann“).
  • Puolėjai: Gytis Paulauskas (KF „Egnatia“, Albanija), Fedor Černych (Limasolio AEL, Kipras).

Iš 23 pakviestų futbolininkų net 14 rungtyniauja Lietuvos A lygoje, dar 2 – Latvijoje, kur sezonas taip pat vyksta pavasario–rudens ritmu.

„Šio ciklo rungtynės kažkiek kitokios žinant, kad daugelyje šalių baigėsi čempionatai gegužės vidury ar pabaigoje, – teigė E.Jankauskas. – Žaidėjai buvo be žaidybinės praktikos, kas yra svarbiausia žaidžiant europinio lygio rungtynes, kur intensyvumas aukštas. Vienas svarbiausių dalykų yra žaidėjų fizinis pasirengimas, reikia daug judėti be kamuolio, turint omenyje varžovų pajėgumus. Gal atrodo sąrašas kiek keistokas, bet tai logiškiausia. Pagrindinis argumentas – žaidybinė praktika, aktyvumas. Dėl šių priežasčių, nors norėtume, kad jie būtų, bet kelių žaidėjų nėra.“

Sąraše nėra triskart geriausio Lietuvos futbolininko Arvydo Novikovo, taip pat Vykinto Slivkos, Domanto Šimkaus, Pauliaus Golubicko. Šie keturi futbolininkai kartu sudėjus yra sužaidę net 191 rungtynes rinktinėje, o A.Novikovas apskritai yra antras daugiausia kartų nacionalinės komandos marškinėlius vilkėjęs žaidėjas – net 87 mačai jo kraityje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arvydas Novikovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arvydas Novikovas

„Yra galimybių, kad jie nebūtų tinkamai pasirengę šiam etapui. Pavyzdžiui, Vykintui Slivkai sezonas baigėsi gegužės 14 d., Arvydui Novikovui – dar anksčiau. Dabar jiems reikia pradėti pasiruošimą sezonui, jie tapo savotiškomis aplinkybių aukomis. Dėl to jų, deja, neturime savo sudėtyje. Aš, ko gero, labiausiai norėčiau, kad jie būtų, bet tai logiškiausias sprendimas. Galbūt neteisinga būtų jų pačių atžvilgiu (kviesti į rinktinę – aut. past.), nes tai būtų rizika jų reputacijai, statusui. Kas žaidė futbolą, žino, kaip jaučiasi žaidėjas, kuris nėra fiziškai pasirengęs, bet turi žaisti prieš galingą, fizinę komandą“, – aiškino E.Jankauskas.

Komandoje nebus ir Džiugo Bartkaus, kuris buvo svarbus saugant vartus, kai rinktinei dar vadovavo Valdas Ivanauskas, taip pat žaidė ir pirmosiose E.Jankausko rungtynėse Belgrade.

Imago / Scanpix nuotr./Džiugas Bartkus
Imago / Scanpix nuotr./Džiugas Bartkus

„Džiugas lieka svarbus žaidėjas rinktinėje. Aš su juo kalbėjau, jis baigė sezoną, gal jo komandai jis nebuvo pats sėkmingiausias – iškrito į žemesnę lygą. Turėjo Džiugas neblogą sezoną, dabar jis ieško naujo klubo, ilsisi su šeima. Pasikalbėjome, priėmėme tokį sprendimą, kad šį ciklą jis praleis“, – teigė strategas.

Treneris pabrėžė, kad kalbėjosi su kvietimų nesulaukusiais žaidėjais.

„Be abejonės. Ir telefonu, ir gyvai, – teigė E.Jankauskas. – Arvydas yra su mumis treniruotėje. Surinkome grupę užsienyje žaidžiančių žaidėjų, nes ne visos Lietuvos komandos priėmė žaidėjus į savo gretas pasitreniruoti. Jau pradėjome savo mini stovyklėlę. Kaip priėmė? Jis protingas vyras. Pasikartosiu, aš tikriausiai labiausiai norėčiau, kad Arvydas būtų su mumis, bet tai nebūtų teisinga nei jo, nei komandos atžvilgiu. Jo šios žinutės priėmimas buvo labai adekvatus, jis supranta, kodėl tai nutiko. Tikiuosi ir linkiu, kad jis kuo greičiau susirastų komandą, įgautų formą. Dar daug metų jis gali džiuginti žiūrovus savo žaidimu.“

„Niekas nelaiko jokių pykčio, – vėliau pridūrė treneris. – Atvirai, vyriškai kalbam. Sprendimai paremti logika, argumentais. Nebūtų keista, jei žaidėjai turėtų pyktį, tik noriu, kad tą pyktį jie nukreiptų teisinga linkme. Kad tai būtų šioks toks stimulas, kad futbolas nestovi vietoje, priminimas, kad kas buvo vakar, šiandien nėra svarbiausia. Reikia žiūrėti į priekį. Nė vienam žaidėjui nėra signalų, kad durys užsidaro.“

„Scanpix“ nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė Atėnuose sužaidė 0:0 su Graikija. Vykintas Slivka su kamuoliu.
„Scanpix“ nuotr./Lietuvos futbolo rinktinė Atėnuose sužaidė 0:0 su Graikija. Vykintas Slivka su kamuoliu.

Net penkis žaidėjus į rinktinę deleguos „Šiaulių“ komanda, besirikiuojanti antroje A lygos vietoje.

„Ko gero, čia jokio fenomeno nėra. „Šiaulių“ komandos stuburas sudarytas iš lietuvių, kas mane labai džiugina, – teigė E.Jankauskas. – Jiems šis dėmesys yra padėka, pripažinimas už gerą darbą, atsidavimą, kovą. Dėl to jie ir yra toje vietoje lentelėje, kur yra, gal galėtų būti ir dar aukščiau. Dėl to mūsų trenerių štabo žvilgsniai krypsta į tas komandas, kuriose lietuviai vaidina svarbius vaidmenis, muša įvarčius ir kovoja dėl titulų. „Šiaulių“ komandos starto sudėtyje visad būna devyni lietuviai, tad logiška, kad iš jos yra daugiausia kandidatų į rinktinę.“

„Šiaulių“ gynėjas Rokas Lekiatas ir saugas Deividas Šešplaukis, taip pat „Tukums 2000“ klube Latvijoje žaidžiantis 18-metis Faustas Steponavičius artimiausiame lange gali debiutuoti su rinktinės marškinėliais.

nuotr. FA „Šiauliai"/Facebook/Rokas Lekiatas
nuotr. FA „Šiauliai"/Facebook/Rokas Lekiatas

„Rokas Lekiatas yra svarbus komandos lyderis, gynybos ikona. „Šiauliai“ sugebėjo sureguliuoti gynybą, praleidžia nedaug. Tai visos komandos nuopelnas, bet aiškiai matosi, kad Rokas yra komandos emocinis lyderis. Manau, jis užsitarnavo teisę save išbandyti, parodyti save kitiems. Jis užaugo iki rinktinės lygio.

Tas pats su Šešplaukiu. Tai žaidėjas, kuris gali apžaisti varžovą vienas prieš vieną, turi neįprastą, žemą kūno centrą, gali priimti originalius sprendimus, mušti įvartį, žaisti keliose pozicijose. Jo amžius... Kada, jei ne dabar? Komanda tarp lyderių, kovoja dėl čempionų titulo, tad ir savivertė yra aukštesnė. Tą jis sugebės parodyti ir rinktinėje.

Na ir Faustas Steponavičius – sezono atradimas. Įmušė septynis įvarčius komandoje, kuri yra prie autsaiderių Latvijos lygoje. Ir įvarčiai nėra atsitiktiniai, kur kamuolys atšoko – įmušiau. Tai jo paties sukurti įvarčiai, jis drąsiai eina vienas prieš vieną, gali žaisti prieš kelis gynėjus, juos klaidina, muša ir dešine, ir kaire. Jau dabar subrendęs vyras, nepasakysi, kad jam tik 18 metų. Dabar tas laikas, kai turime parodyti dėmesį jaunam žaidėjui, gal tai bus ateinančių metų žvaigždė. Jis supranta žaidimą, turi aukštą IQ, sprogstantis žaidėjas, kurių mums tikrai reikia atakoje“, – apie debiutantus kalbėjo E.Jankauskas.

nuotr. „Virsliga“/Faustas Steponavičius (dešinėje)
nuotr. „Virsliga“/Faustas Steponavičius (dešinėje)

Pastaruoju metu daug kalbama apie itin prastos išvaizdos Dariaus ir Girėno stadiono veją. Dėl jos patausojimo buvo nukeltos A lygos rungtynės, bet savaitgalį ten vyko lengvosios atletikos varžybos. 15min jau rašė, kad UEFA išreiškė pretenzijas Lietuvos futbolo federacijai dėl neteisingo žolės pjovimo, maža to, dalis jos yra išdeginta trąšomis.

nuotr. stopkadras/Dariaus ir Girėno stadiono veja
nuotr. stopkadras/Dariaus ir Girėno stadiono veja

„Turint tokį stadioną, veja turi atrodyti atitinkamai. Dėl vejos pasaugojimo buvo nukeltas ir A lygos turas. Kūjų mėtymai į naudą neišeis. Nežinau, kiek mes turime įtakos valdyti tai, kas ten vyksta. Belieka tikėtis, kad ta kokybė atitiks stadiono įvaizdį, neatrodys, kaip kažkas sakė, kaip hienos kailis, – juokėsi E.Jankauskas. – Kiek kalbėjau su žaidėjais, kokybė pačios aikštės yra gera, gal vaizdas nėra pats geriausias. Beliko papuošti ją, kad ta spalva būtų vienoda. Gal dažais papurkšti tuos plėmus (šypsosi)... Kaip bebūtų, manau, tai neatbaidys mūsų žiūrovų, jie norės būti pirmosiose oficialiose rungtynėse naujame stadione. Visus labai kviečiame, labai svarbi žiūrovų parama, tikimės, kad jų bus pilnos tribūnos.“

nuotr. fkzalgiris.lt/Dariaus ir Girėno stadiono veja
nuotr. fkzalgiris.lt/Dariaus ir Girėno stadiono veja

Kaune prieš Bulgariją rinktinė žais birželio 17-ąją, o išvykoje prieš Vengriją – birželio 20-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius