TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pirmą karčią piliulę nurijęs Edgaras Jankauskas: „Galbūt rezultatas yra kiek per žiaurus“

Svaiginantis sapnas, kuriame Lietuvos futbolas gyveno pastarąjį mėnesį, penktadienio vakarą Trnavoje staiga virto košmaru. Visą dieną virš Antono Malatinskio stadiono kaupęsi debesys prapliupo įvarčiais. Gaila, bet į Lietuvos rinktinės vartus. 2018-ųjų metų pasaulio čempionato atrankoje Edgaro Jankausko auklėtiniai patyrė pirmąjį pralaimėjimą, 0:4 svečiuose turėję pripažinti Slovakijos ekipos pranašumą.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Drąsiai pirmomis minutėmis atrodžiusių lietuvių žaidimo planas sugriuvo jau 12-ąją minutę, kai Adamas Nemecas pirmą kartą privertė Ernestą Šetkų ištraukti kamuolį iš savo vartų tinklo.

Pirmą sykį šiame atrankos cikle besivejančių vaidmenyje atsidūrę E.Jankausko auklėtiniai net nespėjo atsipeikėti, kai po trijų minučių šeimininkai rankas į viršų kėlė dar kartą, o kėliniui persiritus į antrą pusę įmušė ir trečią įvartį.

Per aštuonerias šiemet vykusias rungtynes E.Jankausko rinktinė per pirmą kėlinį buvo praleidusi vos vieną įvartį. Penktadienį Trnavoje viskas susiklostė atvirkščiai.

Pastarąjį kartą triskart iki pertraukos lietuviai buvo praleidę daugiau nei prieš metus, kai 2015-ųjų birželį Igorio Pankratjevo vyrams draugiško mačo metu vengrai atseikėjo net keturis įvarčius.

Pirmojo kėlinio metu nuo lietaus permirkusį kostiumo švarką E.Jankauskas pakeitė striuke, tačiau kažin ar matant vaizdą aikštėje 2004-ųjų metų Čempionų lygos laimėtojui bent kiek buvo šilčiau.

Slovakijos futbolininkai dosniai dalijo svečiams vieną pamoką po kitos, o treneriui tik beliko iš apmaudo skėsčioti rankomis.

Per aštuonerias šiemet vykusias rungtynes E.Jankausko rinktinė per pirmą kėlinį buvo praleidusi vos vieną įvartį. Penktadienį Trnavoje viskas susiklostė atvirkščiai.

Tiesa, antroje rungtynių pusėje atsilaikyti taip pat nepavyko. 86-ąją minutę Slovakijos rinktinės žvaigždė Marekas Hamšikas iš kelių metrų ketvirtą kartą sušaudė E.Šetkų ir padėjo tašką.

„Pamatėme, kokia galinga Slovakijos rinktinė. To ir laukėme, tačiau pirmasis rungtynių kėlinys susiklostė ne taip, kaip norėjome, – po dvikovos giliai atsiduso E.Jankauskas. – Žinojome, kiek varžovams yra svarbios šios rungtynės. Jie labai gerai išanalizavo mūsų žaidimą.“

– Varžovų gretose įvarčius mušė ryškiausios komandos žvaigždės. Ar tai reiškia, kad šias rungtynes nulėmė individualus žaidėjų meistriškumas?

– Be abejo, tai turėjo įtakos. Kai varžovai važiavo aukščiausia pavara, mums pradėjo trūkti žingsnio ir tai ypač skaudžiai atsiliepė pirmajame kėlinyje. Gavome gerą pamoką, iš kurios tikrai pasimokysime. Pamatėme, kad mums iki to lygio dar tikrai trūksta. Mano žaidėjai – protingi vyrai. Visi supranta, kad stebuklas greitai neįvyks. Turime sunkiai ir kantriai dirbti

– Ar varžovai savo atakas regzdami ne per aikštės vidurį, o kraštais jus nustebino?

– Šiose rungtynėse nemažai įtakos turėjo ir aikštės kokybė. Slovakai turi labai universalią komandą. Kai jiems nesisekė kurti aikštės viduriu, pradėjo žaisti kraštais. Pirmas įvartis buvo įmuštas po perdavimo iš krašto. Galbūt rezultatas yra kiek per žiaurus, tačiau kai mes klydome, slovakai mus iš karto baudė. Pamatėme, kokia yra klaidos kaina žaidžiant aukščiausiame lygyje.

Rezultatas – nemalonus, tačiau nesakau, kad viskas buvo blogai.

– Sutinkate, kad šiose rungtynėse mums trūko žaidėjų judėjimo be kamuolio?

– Toks vaizdas buvo susidaręs. Pritrūkdavo tai pusės metro, pusės sekundės. Šiose rungtynėse mes pralaimėjome „pirmus“ kamuolius, nenustebsiu, jei ir „antrus“. Visgi antrasis kėlinys ir keletas susikurtų progų parodė, kad galime bent jau bandyti perlaužti rungtynių eigą. Mums tas nepavyko, tačiau buvome labai arti to, kad įmuštume paguodos įvartį.

– Artūro Žulpos ankstyva trauma stipriai pakoregavo planus?

– Žinoma, kad Artūro praradimas neišėjo mums į naudą, tačiau toks yra futbolas. Tikiuosi nieko rimto ten nenutiko ir jis greitai atsigaus.

– Kaip įvertintumėte tas keturias pirmąsias rungtynes ciklo pradžioje?

– Manau, jog bendras rezultatas yra teigiamas. Pagal žaidimą, pagal mūsų norą žaisti. Antrajame kėlinyje pagal kamuolio kontrolę savo varžovams tikrai nenusileidome. Nespoksojome į laikrodį, norėjome žaisti, atakuoti. Kaip jau gavosi, čia kitas klausimas. Rezultatas – nemalonus, tačiau nesakau, kad viskas buvo blogai. Mačiau aistrą futbolininkų akyse, įžvelgiu po šio pralaimėjimo ir keletą teigiamų aspektų.

Startas tikrai buvo optimistinis, tačiau mus labai iš vėžių išmušė greitas įvartis.

Nemanau, kad antrasis kėlinys buvo geresnis dėl to, jog slovakai jau nieko nenorėjo. Tiesiog mes vyriškai pertraukos metu pasišnekėjome drabužinėje. Rezultatas yra blogas, bet yra toks dalykas kaip savigarba. Manau, jog į šią pastabą buvo sureaguota ir antrajame kėlinyje žaidėjai sukovojo vyriškai.

– Išnaudojote tik du keitimus. Kodėl?

– Visada norime bent vieną keitimą pasilikti rungtynių pabaigai, jei kuris žaidėjas patirtų traumą. Rungtynių pabaigos mums būna labai sunkios ir dažniausiai visi keitimai būna priverstiniai.

– Rungtynių pradžia teikė daug vilčių. Slovakai keletą minučių žaidė visiškai be kamuolio...

– Startas tikrai buvo optimistinis, tačiau mus labai iš vėžių išmušė greitas įvartis...

– Tai buvo prasčiausias kėlinys jums stovint prie komandos vairo?

– Manau, kad taip.

F grupė
1. Anglija 4 3 1 0 6:0 10
2. Slovėnija 4 2 2 0 4:2 8
3. Slovakija 4 2 0 2 7:2 6
4. Lietuva 4 1 2 1 5:7 5
5. Škotija 4 1 1 2 6:8 4
6. Malta 4 0 0 4 1:10 0

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius