TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Plonytė riba tarp triumfo ir tragedijos: lietuvių finišo scenarijų Tautų lygoje – beveik šimtas

Šį rudenį džiuginančiai Lietuvos rinktinei liko tik du mūšiai UEFA Tautų lygoje, bet prieš juos prognozuoti, kaip turnyrinė lentelė atrodys trečiadienį, praktiškai neįmanoma. Rungtynių Minske ir Almatoje laukiantys Valdo Urbono vyrai turi istorinį šansą laimėti grupę, bet lygiai taip pat gali smigti ir į patį grupės dugną.
Lietuva – Farerų salos
Lietuvos rinktinės futbolininkai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.
Sekmadienis | UEFA Tautų lyga | Baltarusija – Lietuva | 19:00 | Minskas

15min suskaičiavo, kad prieš paskutinius du turus lietuvių finišo scenarijų Tautų lygos C diviziono ketvirtoje grupėje yra net 83.

5 taškus per ketverias rungtynes surinkusi Lietuvos rinktinė grupėje rikiuojasi antra, bet nuo varžovių – Baltarusijos, Albanijos ir Kazachstano rinktinių, – juos skiria daugiausiai 2 taškai.

UEFA Tautų lygos C diviziono ketvirtoji grupė
Komanda Perg. Lyg. Pral. Įv. Tšk.
1. Baltarusija 2 1 1 6:5 7
2. Lietuva 1 2 1 3:4 5
3. Albanija 1 2 1 2:1 5
4. Kazachstanas 1 1 2 3:4 4

Šįvakar Minske, o trečiadienį Almatoje žaisianti Lietuvos komanda turi praktiškai identiškas galimybes užimti bet kurią iš keturių grupės vietų.

Lietuvos rinktinės rungtynės

  • Sekmadienį 19 val. Baltarusija – Lietuva
  • Trečiadienį 17 val. Kazachstanas – Lietuva

15min paaiškina, kuriais atvejais Lietuvos rinktinė grupėje būtų pirma, o kuriais – paskutinė.

Keliai link grupės nugalėtojų vardo

Po to, kai debiutuodama Tautų lygoje 2018 m. Lietuvos rinktinė per šešis mačus taip ir nesurinko nė taško, scenarijus, kai lietuviai laimi C diviziono grupę ir pakyla į B divizioną, atrodė siurrealistinis. Vis dėlto dabar apie jį jau galima kalbėti pakankamai garsiai.

Prieš paskutinius du turus Lietuvos rinktinė turi 22,2 proc. tikimybę grupėje finišuoti pirmoje vietoje. Didesnes galimybes turi tik dabartinė grupės lyderė ir šiandieninė lietuvių varžovė Baltarusija – 54,3 proc.

Vis dėlto situaciją aukštyn kojomis apverstų Lietuvos rinktinei palanki rungtynių baigtis Minske vyksiančiose rungtynėse.

Jei V.Urbono komandai pavyktų nugalėti baltarusius, jie ne tik aplenktų juos turnyrinėje lentelėje, bet ir įgytų tarpusavio pranašumą tuo atveju, jeigu komandos po paskutinio turo surinktų po lygiai taškų.

Kaip užimti pirmąją vietą?

  • Paprasčiausias būdas – laimėti prieš Baltarusiją ir Kazachstaną;
  • Laimėjus vieną mačą, o kitame sužaidus lygiosiomis, Lietuvos rinktinė turi 50 proc. tikimybę laimėti grupę. Šiuo atveju itin įdėmiai reiktų sekti albanų susitikimus namuose su kazachais ir baltarusiais;
  • Jei Lietuvos rinktinė patirs bent vieną pralaimėjimą arba neiškovos nė vienos pergalės, šansų užimti pirmąją vietą nebeliks.

Pergalė Baltarusijos sostinėje išaugintų lietuvių šansus laimėti grupę dvigubai – jie šoktelėtų iki 48,1 proc. Tokiu atveju Lietuvos rinktinei paskutiniame ture prieš Kazachstaną galimai pakaktų tik lygiųjų, o pergalė Almatoje garantuotų V.Urbono komandai pirmąją vietą ir bilietą į B divizioną.

Teorinių vilčių laimėti grupę Lietuvos rinktinė išsaugotų ir Minske sužaidusi lygiosiomis, bet tokiu atveju jų likimas jau priklausytų ne tik nuo jų pačių, bet ir nuo Albanijos-Baltarusijos rungtynių baigties trečiadienį.

Jei iš Minsko lietuviai parsivežtų tašką, jų šansai laimėti grupę sumenktų iki 14,8 proc.

Šiuo atveju lietuviams jau būtų būtina iškovoti pergalę Kazachstane, o albanų ir baltarusių rungtynėse Tiranoje Lietuvos rinktinės sirgaliams tektų palaikyti šeimininkus.

Tiesa, pastarieji taip pat dar nepalaidojo ambicijų užimti pirmąją vietą grupėje, tad lietuviams labai aktualus bus ir šio vakaro rungtynių tarp albanų ir kazachų rezultatas. Jei Albanija laimi tiek prieš kazachus, tiek prieš baltarusius, kiekvienas Lietuvos rinktinės iššvaistytas taškas atvertų albanams kelią į grupės viršūnę.

Tikimybės laimėti grupę

  • Baltarusija – 55,6 proc.
  • Lietuva – 22,2 proc.
  • Albanija – 17,3 proc.
  • Kazachstanas – 4,9 proc.

Na, o tuo atveju, jei Lietuvos rinktinė šįvakar patirtų pirmą nesėkmę po penkerių iš eilės sėkmingų rungtynių, su viltimis triumfuoti grupėje tektų atsisveikinti – tokiu atveju jau reiktų galvoti ne apie pakilimą į B divizioną, o apie neiškritimą į žemiausią D divizioną.

Kaip neiškristi?

Kaip ir tikimybė grupėje užimti pirmąją vietą, taip ir šansai, jog Lietuva liks paskutinė, prieš paskutinius du turus yra identiški – 22,2 proc.

Lietuvos rinktinę C divizione tikrai išsaugotų bent viena pergalė – surinkę bent 8 taškus, V.Urbono auklėtiniai jau tikrai nenukristų žemiau negu trečioji vieta grupėje.

Jeigu pergalių iškovoti nepavyktų, lietuvius greičiausiai išgelbėtų ir dvejų lygiųjų Minske ir Almatoje scenarijus.

Tokiu atveju Lietuvos rinktinė į grupės dugną smigtų tik tuo atveju, jei albanai nugalėtų baltarusius, o kazachai – albanus. Taip visos trys kitos rinktinės surinktų po 8 taškus ir Lietuvą su 7 taškais paliktų užnugaryje.

Kaip nelikti paskutiniems?

  • Jei Lietuvos rinktinė iškovos bent vieną pergalę, grupėje paskutinė tikrai neliks;
  • Pasiekus dvejas lygiąsias, Lietuvos rinktinė dugne atsidurtų tik albanams nugalėjus baltarusius, o kazachams – albanus;
  • Minske pralaimėjus, o Almatoje iškovojus tašką, Lietuvai užtektų, kad kazachai nenugalėtų albanų;
  • Minske iškovojus tašką, o Almatoje pralaimėjus, Lietuvos rinktinė turėtų laukti nesėkmingo albanų žaidimo. Jei jie per dvejas rungtynes surinktų ne daugiau nei tašką, Lietuva grupėje neliktų paskutinė.

Jeigu Lietuvos rinktinė per artėjančius du mūšius iškovotų tik tašką, tikimybė, kad ji grupėje liktų paskutinė, išaugtų iki 50 proc.

Tokiu atveju kur kas palankiau Lietuvai būtų vienintelį tašką pasiimti ne Minske, o Almatoje, mat būtent kazachai veikiausiai taptų tiesioginiu lietuvių konkurentu dėl trečiosios vietos.

Tikimybė užimti paskutinę vietą grupėje

  • Kazachstanas – 45,7 proc.
  • Albanija – 28,4 proc.
  • Lietuva – 22,2 proc.
  • Baltarusija – 3,7 proc.

Pralaimėjus prieš Kazachstaną, bet iškovojus tašką Minske lietuviai veikiausiai liktų prie suskilusios geldos. Šiuo atveju jiems jau reiktų laukti albanų nesėkmių – šie per du mačus taip pat turėtų iškovoti ne daugiau nei tašką.

Tiesa, net jeigu Lietuvos rinktinė užimtų paskutinę vietą grupėje, tai dar nereikštų, jog kitame Tautų lygos sezone jai tektų murkdytis žemiausiame D divizione.

Kadangi C divizione grupių yra keturios, o D divizione – tik dvi, į žemesnės pakopos varžybas iškris tik dvi blogiausios C diviziono ekipos.

Tai reiškia, jog 2022 m. kovo mėnesį keturios C diviziono grupių pralaimėtojos žais papildomą etapą, kad išsiaiškintų, kurios gi dvi komandos turės keltis į D divizioną.

Geriausia komanda tarp tų, kurios liko ketvirtoje C diviziono grupių vietoje, žais prieš blogiausią, o antra mes iššūkį trečiajai. Komandos tarpusavyje sužais po vieną susitikimą namuose ir išvykoje.

Kol kas paskutines vietas kitose C diviziono grupėse užima Kipras, Estija ir Moldova, bet dėl savo likimo trečiosios Tautų lygos pakopos varžybose dar nėra užtikrintos ir Azerbaidžano, Šiaurės Makedonijos, Sakartvelo, Armėnijos bei Kosovo rinktinės.

V.Urbonas prognozuoti nesiryžo

Prieš atsiveriant paskutiniam šių metų rinktinių „langui“, 15min klausė Lietuvos nacionalinės komandos trenerio V.Urbono, koks rezultatas jį tenkintų paskutiniuose dviejuose Tautų lygos mūšiuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Urbonas

Vis dėlto specialistas nuo prognozių susilaikė ir pabrėžė žodžius, išsakytus dar prieš Tautų lygos startą rudens pradžioje.

„Apie rezultatą, kas mus tenkintų, reikėtų susilaikyti. Nenoriu būti kažkoks orakulas ar į priekį kažką spėlioti. Puikiausiai prisimenu pirmą konferenciją rugsėjo mėnesį, prieš Tautų lygos startą, kai išsakiau komandos tikslus Tautų lygoje. Pasakiau, kad mūsų maksimalus tikslas yra užimti pirmąją vietą, o minimalus tikslas neiškristi iš C diviziono. Mačiau tam tikrą skepticizmą jūsų akyse.

Džiaugiuosi, kad žodžiai neprasilenkia su darbais ir labai tikiu, kad, nežiūrint į ne visai dėkingą situaciją A lygos atžvilgiu ir bendrą situaciją, mes liekame prie tų pačių lūkesčių ir tų pačių tikslų. Labai tikiu, kad sugebėsime tinkamai užbaigti šitą ciklą“, – sakė strategas, kurio komanda nepralaimėjo jau penkerių rungtynių iš eilės.

Primename, jog Lietuvos rinktinė į kovą su baltarusiais stos šį vakarą 19 val. Rungtynių eigą tiesiogiai sekite portale 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius