Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos taurės finalo betvarkė uždavė rimtų klausimų dėl „Euro 2016“ saugumo

Šeštadienį Paryžiuje nacionaliniame Prancūzijos stadione („Stade de France“) vyko šalies taurės turnyro finalas, tapęs visišku fiasko saugumo prasme. „Paris Saint-Germain“ futbolininkai rungtynėse 4:2 įveikė „Marseille“.
Prancūzijos taurės finale sirgaliai kėlė betvarkę
Prancūzijos taurės finale sirgaliai kėlė betvarkę

Pirmą kartą Prancūzijoje buvo taikomos saugumo priemonės, kurios galios per „Euro 2016“ – tai keli saugumo patikros punktai, kelių užtvaros ir, svarbiausia, tik trys įėjimo į stadioną vietos.

„Stade de France“ telpa 80 tūkst. žiūrovų, tad paskutinė priemonė reiškia, kad pro vieną įėjimą turi praeiti įspūdingas skaičius, daugiau nei 25 tūkst., žmonių.

Kaip rašo goal.com korespondentė Ambre Godillon, net atvykus likus kelioms valandoms iki rungtynių pradžios, į stadioną patekti nebuvo įmanoma. Vienoje gatvių buvo susigrūdę apie 5 tūkst. žmonių ir verčiami tiesiog laukti, vartai į stadioną nebuvo atidaromi.

Likus valandai iki teisėjo švilpuko, žmonės ir toliau negalėjo niekur eiti. Tik likus 45 minutėms iki finalo pradžios, apsauga leido žmonėms judėti link įėjimo į stadioną, tačiau dėl didžiulio kiekio tai vyko lėtai. Moterys ir vaikai praleido kelias valandas tiesiog stovėdami spūstyje, tad visiems pajudėjus prasidėjo riksmai.

Kilo rimtas pavojus, kad susidarys spūstis, mat žmonės skubėjo link stadiono. Policija, norėdama sustabdyti grūstį, panaudojo ašarines dujas, kurios paveikė ir apsauginius. Tai lėmė visiška betvarkę, sirgaliai praėjo į stadioną be jokio saugumo ar net bilietų patikrinimo. Kai kurie sirgaliai į orą paleido fejerverkus.

Šeimos visame chaose išsiskyrė. A.Godillon rašo mačiusi verkiantį tėvą, kuris dėl policijos barjerų pametė vaiką. Keli tūkstančiai žmonių praleido rungtynių pradžią, o kone visi iki žengiant į stadioną jau buvo praradę šventinę nuotaiką.

Autorė klausia, kas būtų atsitikę, jei minioje, kurioje daugiausiai buvo šeimos su vaikais, būtų buvę agresyviai nusiteikusių aistruolių ar futbolo chuliganų.

Svečių komandos „Marseille“ sirgalių sutikimas buvo dar blogesnis. Jų autobusų Paryžiuje nelydėjo žadėti policijos automobiliai, o sirgaliai prieš rungtynes taip pat turėjo kelias valandas laukti tuneliuose prie įėjimo į stadioną. Išėjimas buvo tik vienas.

Pačios rungtynės taip pat buvo aistringos, PSG laimėjo 4:2. Kadangi apsauga nesugebėjo užtikrinti normalios patikros, sirgaliai į stadioną įsinešė padegamuosius užtaisus. „Marseille“ fanai rungtynių metu tribūnose sugebėjo sukelti net kelis nemažus gaisrus.

Visa ši betvarkė kelia labai daug klausimų apie saugumą „Euro 2016“ metu. Kaip sirgaliai sugebėjo į stadioną įsinešti daiktus, su kuriais galima sukelti gaisrus? Kodėl ugnis taip ilgai nebuvo užgesinta?

Saugumas ypač jautri tema prieš futbolo šventę, mat pastaruoju metu Europa ir Prancūzija ne kartą kentėjo nuo teroristų atakų. Vienu jų taikinių įvardijamas ir „Euro 2016“ turnyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius